窮撚讀國際學校

1001 回覆
623 Like 62 Dislike
其實你咁樣講都啱

好老實講 除咗比一個良好嘅語境佢哋學習語言
語境好自然會令到佢哋學識點樣流利溝通
但至於點運用語言 係咪能言善辯
就好講語言天份

自己覺得天份佔左7成架
就好似啲人讀數理咁
努力幫佢溫習補習佢點都可能合格成績唔差
但係點樣都遠遠追唔上數理天份好既人

做家長其實冇乜求
努力咁樣比一個最好嘅環境佢哋
佢哋點樣運用 學成點
就真係睇佢哋造化了
伴讀到一個level然後trigger佢自己讀。必勝方程式。伴讀過程好痛苦,我記得同呀大由細睇到大,由picture book開始,到year one一齊睇睇完一本2寸厚文字書後,往後佢識得自動波睇書,我嘅苦日子便到盡頭。
我都係窮, 無50k/月, 但有意送子女去IS讀K1, 因為識人, 可以無視學費, 但另一半過唔到自己嗰關,覺得屋企唔夠人有錢, 子女會畀人歧視。點樣可以平衡佢的心理? 我本人覺得有得揀, 應該讀IS好啲, 樓主有無咩建議畀我
你真係一個好爸爸
所有學校事務你一個人"咩"晒,叫另一半遠離學校, 唔好去家長會,唔好見老師, 唔好同其他家長,或同學有任何接觸 。
小朋友玩埋一堆,大家都唔會問人地咩家境
岩玩就約多d,唔岩玩就見少d
小朋友世界邊有咁多計算
大過左可能又另外一回事

讀IS多d時間探索,親子關系冇咁緊張
我覺得親子關系好,第日子女會更容易當你係朋友
你盡左最大努力比最好既教育佢,相信佢地會感受到
捱下捱下好快過
淨係睇係唔夠佢學中文,返學用英文上、同學又講英文,佢哋覺得係香港真係唔識中文都生存到,中文又難學,好多都大大下唔會想再學⋯
一級3,4班似係講緊BHS
如果你真係好想佢識,就要跟到足。朋友到個女依家9歲仲伴讀緊中文書,同佢默緊中文句子。
估中冇獎
都係要睇家長對中文既取態

有啲家長真係好鄙視中文,強行都逼仔女返屋企都用英文,好似覺得中文好失禮咁,自然仔女都會咁樣覺得

我自己就預左要落心機了
其實只要家長唔自卑就無嘢
小朋友同學放假請上遊艇出海
生日係遊艇會開party
開頭會有啲唔自在
但去多幾次抱住人一世見識吓嘅心情
覺得都幾好玩
越有錢嘅人越唔曬命 好低調
反而個啲讀著到成身名牌化行妝家長
先難相處 句句都要話俾人知有錢
但其實又唔係好有錢

利申 唔富有但無憂
我自己都教過中文的,默寫我都好唔BUY的
我唔係想逼佢中文叻,只求簡單溝通,令佢都覺得中文都係一個可以學下既語言,想唔想深入學落去,就留比佢選擇

我做到既就係運用我嘅專業去教佢中文
與其話教
不如話試下激發佢對中文既初步認識同興趣
至少唔好抗拒先
你啱,我小朋友就係語文弱,佢啲同學K3時已睇緊Geronimo Stilton, magic tree house同屁屁超人呢啲,我小朋友到小一先識自己睇,有啲真係好早慧

除中文外,佢其他科都暫時唔洗我同佢跟,佢自己都handle 到,特別係數學。好感受到天份嘅問題。
做家長唔好咁大壓力,加油!
雖然天份係好重要,好多野可能基因上都決定左
但做家長提供好既資源比佢哋
都有幫助的!

又或者咁講,小朋友仲細
有時候可能有啲內在潛能真係未啟發出嚟架
我最初都覺得唔洗默寫,但中文同英文唔同,英文有得拼音,中文真係要自己搵個方法死記點寫。

而且都好講小朋友天份,有啲小朋友中文字抄三次就記得哂,有啲抄十次都仲會唔記得
閱讀唔需要同人比較, 亦唔需要人睇乜你睇乜,興趣為本先可以持之以恆。
Once upon a time, 人人以睇過Harry Potter為benchmark, 但我屋企就係冇呢set.
默寫係有一定幫助
不過可以試吓唔好成日默寫
試吓比佢哋靈活運用

例如寫下信、畫下卡
又或者比佢哋用下毛筆寫字
用啲得意啲嘅方法去吸引佢哋
默寫得多有啲會好抗拒
夾雜多啲方法落去都好架
同埋語文能力
都唔淨只係讀寫能力
其實聽說能力都好重要!

有啲人可能寫嘢真係冇咁叻
睇嚟都冇咁快
但係原來佢聽嘢係好勁好留心
有啲人亦都可能講嘢會講得好架
係呀,依家間學校都好多中文creative writing,我見佢都唔抗拒。
唔係想比較,只係想帶出每個小朋友能力都唔同。我覺得佢已經叻過我小學果陣好多,我都唔求啲乜
依家咁易入大學都要做後門狗
唔係人人好似你咁叻, 要使下橫手。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞