窮撚讀國際學校

1001 回覆
623 Like 62 Dislike
隻乸有需要時會backup.
$越洗越多,D投資呀,基金呀慢慢變晒家用。
學費樓上好多巴打分享過,十幾萬一年,其他校車食飯有限$,又唔使買書,學野豐儉隨意。以前一直有供樓,因為一直搬屋(孟日多遷)曾經供2層樓,早年甩左一層留番$出國讀大學。
講下講下 樓主其實已經係中產小康
同窮撚差好遠
無錢去邊度係真,都係果句人係選擇認為最適合自己既地方去生活,如果你咁大concern起錢同資產,咁你真係唔適合移民
我細個都係鳩流流唔識勤力淨係識打機,搞到大個好蝕章

遲啲會帶埋對仔女去英國讀書,等佢哋可以見識吓個世界有幾大

利申:喺大學做,完全明白香港個教育制度有幾戇鳩
佢想stay係外地,我話讀完書你有本事sustain到外地生活咪試下,唔得番香港起碼有張床畀你瞓。
HKIS應該係香港啲國際學校入面最多學生入到Ivy league

三家學校啲家長都有high expectation on their kids
笑咗
我都想揾多10K幫補下
IB只需要2科language就夠
儲落一舊cash,冇投資,勉強夠。(真心美國太貴頂唔順,個細嘅食米唔知米貴,等佢FF下囉)
ESF係嘅個level.依家有subvention供2個每月2萬7左右
英國state school 啲學生一樣放學打機
bully度度都會有,睇你好唔好彩,個別事件唔算系統性,其實多數係小朋友玩過火
入不敷支仲唔係窮撚?
肥佬黎住嘉多利山
無比較就真係假嘅
幼稚園小學都仲好D
最多都係生日Party, Play Date之類
到中學識得自己出街,開始識野懂事
就自然會有比較
下一代無得雙重國籍㗎喇

一係做外國人 如果係 而家差唔多要走

一係就安份做中國人 好快連香港啲國際學校都摺埋 只可以收只有外籍既學生 (睇齊大陸做法)

你以為仲有一腳撘兩船呢枝歌仔唱
越有錢既人負債越多
你睇商家佬張震遠破產咁耐生活點過
其中一個因素係有錢囉
去多幾十個國家眼界一定開d
如果我係個仔,我會揀樓
有樓駛閪上進咩
呢幾年係香港讀書

連正正常常學校旅行同運動會都無

全部取消

一年只有三分二時間可以正常上堂

最大問題係佢隨時可以再封香港多幾年

完全無重開timeline

連去旅行都難 根本已經係一個大監獄

短時間就話ok 再長啲你覺得對細路無影響?
我有個親戚都係咁 送兩個條女出國洗左好多錢
而家就退休都租緊樓 不過高級公務員有津貼咁囉
如果無出國生活質素應用兩級上升
magic circle..真係鬼先有機啦。
如果堅係叻就留係香港入大果幾間仲搵到真銀(當然唔知將來會點)
呢啲最min 安全網就夠
退休仲要生活質素黎做乜?
比兩個女用好過啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞