窮撚讀國際學校

1001 回覆
623 Like 62 Dislike
係教嘅方法唔同。到依家我都唔係好明個方法,但現實真係work,有D theory我教極都唔得,老師教先work
我本地名校 讀緊UK所謂名牌大學
而家身邊朋友好多都國際學校 聽返佢哋講
覺得除咗語言同能力 國際學校啲人嘅文化同眼光都好好多
本地學校好難係一個健康成長環境 太多拘束 同無聊嘅文化同規條
老師hea得來又唔識關心鼓勵學生
美國啲top school 好難入
唔係淨係睇成績,佢哋好注重課外活動
又要比賽攞獎又要做club president 又要參加義工活動,做少樣都入唔到
相反英國啲學校主要都係睇成績易入好多
始終亞洲人讀書考試比較易攞好成績
no
月月入不敷支,只靠暑假雙糧回血
你睇個南亞人窮,但佢可能已經好過留低。
你咁on9 難怪搵你埋單
自己細過勁唔鍾意local school教育
小朋友出世都plan定入IS
好彩N無都有esf收,讀得輕鬆冇壓力
小朋友同我關係都好好

咁你個收入又要兩個小朋友讀IS
點maintain到生活水平
屌你 公屋仔就話無資源唔好生啫 而家供埋讀i school都可以話無2萬零用唔得 係咪要預生你出嚟包到你死 幫你買埋老婆先有資格生仔呀弱智理論上腦啦 睇少啲連登啦
學債果啲沒寫到出來
巴打you are not alone
窮撚都供個小朋友讀國際學校+1

唔係為咗威
而係俾一個良好嘅學習環境同氣氛小朋友
無壓力之餘又學到嘢

同傳統比較 IS可能有啲範圍係比唔上傳統
最明顯嘅就係寫字串字
但喺critical thinking方面就比較有優勢

同埋大家真係唔好諗到讀IS好貴好貴
除咗學費之外 基本上都無乜其他費用
認真計 好多人讀傳統私校學校 甚至津校
但就瘋狂幫小朋友報大量課外活動同補習班
計落其實條數唔差得好多

至於比較
從來只會係嚟自家長
呢樣嘢總會發生 但我諗只係小部分
反而控制唔到人點諗嘅 WFC吖
自己心態唔好自卑就好
小朋友之間唔會白鴿眼
啱玩就自己會一齊玩
有唔少學生都係搭公共交通工具返學放學
唔好FF到個個都係名車接送
架車cheap啲都會俾人笑

最重要嘅係
見到小朋友每日都好開心咁話想返學
就會覺得貴少少辛苦少少都係值得嘅
一早block咗
低學歷cctoy社會垃圾嚟
咁但係讀IB再入MBBS咪又有童年又有未來囉?點解會出現童年同未來嘅取捨
50K供到兩個讀ESF?都幾勁
老婆有冇做嘢添
好慘而家個bond變左INR, 幾十萬無得拎番。
我諗住幼稚園入唔到esf的話,入小學先買。如果唔用bond 都入到幼稚園,一條龍我就慳番。
深感認同,尤其自己經歷過本地嘅填鴨式教育真係唔想下一代都要咁樣被個制度扼殺佢嘅可能性。

有冇咩source 可以了解多啲?
幼稚園已經競爭好大,之前join esf個seminar, 好多人根本in都無得in. 最少人爭青衣同東涌。

你諗下烏溪沙果間,住元朗都會去,馬鞍山又多後生couple住
樓主點解會認為讀international school會少啲機會變廢青?好奇你嘅thinking process係點

我睇出得樓主應該教得小朋友幾好,喺呢個前提下,我覺得小朋友其實去邊讀中學都冇大分別喎?
你呢個年代窮仲可以生,講緊窮撚咪生仔係而家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞