窮撚讀國際學校

1001 回覆
623 Like 62 Dislike
急不及待好想玩玩了 啲friend

如果以深淺好比較
一定係傳統教嘅深好多複雜好多
但深還深 學到幾多嘢又係另外一回事
與其深到仆街 然後愈嚟愈吃力追唔上
到最後甚至直接放棄人生
倒不如開開心心地學啲真係同齡應該要學嘅嘢
吸收度都差好遠

傳統填鴨work唔work?可能work
不過work嘅可能只係最top嗰1-5%
但精英制就係為咗呢5%去放棄其餘95%

你偷換概念到一個點

支持唔起個仔女成年後玩燒錢玩意 幾時變左 養兒防老?
你咁細個好識諗 怕唔係個個細路都識敢諗
呢2年疫情洗$機會少左好多
但小朋友唔係K1就開始讀?
你估咁易入MBBS咩
反而有研究話傳統學校迫到普通小朋友學多啲嘢,埋沒咗天材。國際學校相反,因為loose,所以普通小朋友唔學嘢都無人迫,如果家長又唔理識嘅嘢少過傳統學校,所以有啲好loose嘅國際學校成績唔好,入唔到好嘅大學。
如果有參與小朋友成長的家長,便會明白跟傳統學校嘅分別。課餘時間可以按自己興趣做喜歡的事,睇下書,玩下。再望下隔離晚晚七八樣功課…
巴打努力
有。儲下$有必要
同意你講法

btw 我講嘅最top嗰1-5%
唔係指天份天才
而係受壓能力同被填鴨嘅能力
不能不否認嘅係 真係有人比較適合傳統教學
塞幾多嘢俾佢 佢都食得落又消化到
我都諗緊俾唔俾個女讀國際學校
家庭月入~$90k 好似都好緊拙
不過要舖路送佢出國都無計
平民國際學校就算上到中學,一年先200,000學費,加埋啲雜費校車,除開一個月萬幾蚊,咁都勉強?

咁如果你本身開支大嘅就自己考慮。
咁我回嗰篇文話吖嘛:
ischool易入神科,但又話寧願冇童年都想做醫生

咁你入左ischool咪又可以keep住童年,又可以易啲入神科囉
其實我係諗,佢唔讀國際學校,我哋兩公婆好好plan養老,留層樓比佢,佢一樣可以隨心做佢想做嘅事。

有朋友父母all in比佢讀書,老咗無乜錢,佢依家話壓力好大,又要幫父母租樓,又要比家用,自己又有頭家,個女依家讀唔讀國際學校都要諗過度過⋯生多個都唔敢諗
巴打,有NR 的話將sjs放第一會唔會大機會入到?
以前資訊唔多,主要都係討論區,或同其他家長8(從幼稚園起,所有field trip我都參加)
識個harrow家長極度白鴿眼,憎人富貴厭人貧,好撚乞人憎,可能我唔好彩
最後果句好啱
中產個range 好濶,每月收入十幾個到三,四個都算中產。
但無大舊資產backup (min 都5千萬起標啦),其實個個中產都唔大分別
Sorry問多少少
咁其他家庭開支(食,住)都係你出?老婆完全賺風流錢自己駛?

所以你600K/year total comp可以做得哂全家生活開支+兩小讀ischool?
你啲資源運用好勁
其實一個小朋友讀一年要幾多錢?

定係有層full pay樓慳返住嗰part ?(甚至收租樓來幫補)
係呀,有啲人好啱傳統學校,小學開始父母買補充練習日日做都覺得好興鬆,有啲做過IQ test係資優嚟。呢班朋友同學依家做哂醫生律師banker blah blah blah,一個月搵十幾萬以上
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞