窮撚讀國際學校

1001 回覆
623 Like 62 Dislike
去到呢到真係好認同樓主
我讀local school死讀爛讀dse入到一大
先發現講英文叻真係好重要
因為即使你咩都唔識
好流利咁講英文個impression已經好好
仲要大學都唔係咁多科會練presentation
但揾工都係favourable presentable英文叻既人

現家好彩揾到連登fg人工
第時有小朋友一定送佢地入ischool
比一條好啲既路佢地行
所以真心respect樓主咁辛苦都供佢地讀ischool
排唔到K2唔會比你自動排Year1,2,要報Year 1唔收先重新排。當然,都有人K2插班,但當年ESF政策寫明K2插班係冇guaranteed interview,好似變左2等公民
下 耀中72% 仲要唔計大陸人喎
不過呢 大陸人係會拎身分證 有錢人都會
subvention其實只係一個月千幾蚊,當然對窮撚好有用。
呢個思維好多人buy,尤其所謂嘅升學專家。

$係計得出分別,但內在mindset分別及變化點睇?對將來有冇幫助?當然最後大家都係同一問畢業,值唔值見人見智。
係。最理想入到Magic circle, 到時佢可以過自己想過嘅生活
你入左呢個圈就會多關心學校嘅事/是非,慢慢你就知你要D咩
人哋係能力高
去到外國都可以適應到 搵到工 甚至係更好嘅工
為小朋友預備更好嘅將來

後者係自知能力低
而家份工 只係好彩或者靠關係得返嚟
有啲就靠本地嘅保護制度啦 例如護士 老師嗰啲
有樓有資產都講到放棄晒啲嘢先移到民 係冇常識

正常香港係中產 去到外國都係搵返差唔多嘅工
仲要工作環境可以好啲
為自己都會走
江湖傳聞,為左追業績(成績)IB English可以揀English B

始終本地人管理嘅Mindset同外國人好大分別,你2邊比較過就知。
同RC一樣係PlS,但run出嚟嘅效果差別極大。
做盛行
嘉多利山都好有錢?
覆post覆左8個鐘終於覆完。各巴絲如小弟miss左你嘅問題請多多包涵,有興趣繼續傾。其他巴絲歡迎百花齊放互相交流。

有小小感動,原以為呢個題目只會有一二個善心回覆後就沉底,估唔到咁多巴絲熱心參與。
英基唔係最平啦咩
有咩學校就有咩家長,可以去討論區聽下個別學校家長傾D乜,搭下訕便略知一二。家長資料永遠係第一手。
收外籍港人就不嬲都做梗
但係上面有人話 中國人都計非本地生
收多啲中國人咪得
一個應該勉強得
咁我窮撚一條,人地住3千呎大屋我已經覺得有$。

不過保良本身就本地團體,以前辦學風格都係谷,揀得佢應該都預左
非官方消息:好多年前已經做緊,計緊
冇可能有咁嘅規定
連資助小學都可以任收外籍生
法例規定PlS要收最少70%本地生
但耀中都72%本地生
啲大陸人讀到咁上下就入咗香港籍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞