Stephen 今次算唔算又挑起火頭 [2]

975 回覆
2 Like 14 Dislike
Rx巴都成日出嚟講朋友價
而且用熟開Sony都知最後街價會接近員工價
三島又真係幾神奇,論sony抵時就貼price.hk
搵老襯時就講官方原價
我就係窮玩Sony,支那三島吹呀
都冇乜可以討論,膠攝仲可以出口外國sell MIHK,本地就難啲
MIHK係咪唔可以出口美國之外其他國家都得?
應該仲要符合當地入口國嘅生產地標籤規定? 其他地方未必有香港個標準咁寬鬆

而且人地一見支鏡同ebay支syoptic 1.1一鳩樣但貴100usd,做乜要買你嗰支先
拎張原產地證書出嚟再講
有方法不過唔會係到講
支那香港要整呢啲證書真係唔難
所以人哋先唔想承認
偷呃拐騙真係唔夠熟行
好難得一個topic可以開到2,不過真係得啖笑,一邊叫唔好買,因為搵笨,另一邊叫人買完重俾人搵完笨之後重要叫返聲謝主隆恩,講技術,一邊係業內工作者,屌個廢佬無技術只識鳩up,另一邊又衝出黎話人無道德,又話要敬老,但點知自己係最無道德果個,有D野真係得啖笑,撑邊個無所謂,最緊要唔好俾人搵笨之後重要話自己叻!真係柒到爆核!
廢佬做左咁多年,可能宜家退左休,但咁都唔可以叫業內工作者就真係笑撚左。仲要 canon 同 nikon 都搵佢出過書
或者噤講,先了解一下個生態,同時可能我會講錯,就10幾年前,C同N當道果陣,果個年代,邊有D咩YouTube 之類果D,想知機既性能,試用等,就真係得果班攝影師先知道,商家想宣傳自己部機,就會搵D所謂既CF去做宣傳,果批所以既CF就係當年玩菲林J到出血果批,而又將舊技術套落新科技果班,而正正就係廢佬果D,同樣台灣呢類廢佬多的是,結果咪就係廢佬越講越錯,因為佢地既知識已經偏黎左現今科技,最後有D人真睇唔慣D廢佬9UP咪掉書,有無錯?我以前都買落好多攝影書,最後我都掉灑,點解?因為已經套唔落新科技到,舉個例子,有人話用黑卡好勁好pro有技術,我就話你on9無腦又垃圾,因為一塊filter 已經攪掂,係呀,你會話黑卡點好之類,你咪問下當代手果班攝影師有幾多個重會用黑卡?
廢佬係十幾年可能有好多fans,但時代已經唔同,呢幾年攝影科技大爆發,再用以前果套已經唔得
外銷點呃到鬼佬,YouTube 大把片試大陸鏡啦,有d收錢推,有d真係試
廿年前其實有部相機就可以做攝影師,成本好低
好似有啲人仲將點聯動測光呢啲淘汰野當係寶
無計,就十幾年,無FB,YouTube 唔流行,你想知道點攝影,一係去黃金買果D XXX天學好攝影,如何XXX,XXX機使用手冊之類,再唔係就上論壇問,結果多數人回你一句,睇左說明書未?呢家?睇左YouTube 未?而且果時好興攝影會,真係阿豬阿狗都可以開班,幾百蚊有幾堂,就算唔去學野,識朋友都抵!
呢家有D人重好笑,越係無道德既人,就越係講尊師重道,咩玩法?大陸話,刷存在感嗎?
我就好簡單,我睇完學到野咪比個like你囉!
依家y流行淘汰左好多攝影班,佢哋唔開心
講得無錯,講尊師重道真係打冷震
呢句係fans 講,唔係伍sir 講掛
無嫁,某D人又想埋堆,但個名早就臭灑,邊有人想同你玩,肥佬走係應該,結果咪要玩尊敬囉,你睇對某D老人家幾客氣,陳烘果D老屎忽,你睇對人幾客氣,但大把把人想屌爆陳烘,你又唔好理,人地生存到
伍sir唔會講啦,過晒有火氣年紀
佢地果班老CF既氛圍都係噤
reganlam又老屈啦,都話咗你呢件支那屈人狗屈人開有條路㗎啦!
我係邊度講到用舊機就開唔到工?
cap出嚟俾我睇下啦
相反你個賤種講到開工機一定必要係A1咁㖭A74做唔到開工機呀?

目一巴打都話佢用A74開工賺返幾倍A74嘅錢返嚟㖭

我就有cap圖有證據,唔似得你呢件支那狗咁仲意老屈嘅
快啲貼我話舊機唔開得工嘅留言出嚟啦賤種屈人狗
咁全香港人去買Sony,問RX巴拎員工價咁係咪個個都拎到呀?傻閪

個個都拎到員工價買到,咁所有賣相機連鎖舖同星際都要執啦!傻閪
員工價係有限配額架懵閪

講到咁易同老撚奉咁你而家試範問下RX巴拎唔拎到員工價啦柒頭

話你係窮閪支那乞兒格真係無撚錯嘅支那狗 reganlam
其實你自己唔搖黑卡,唔等於就要認為搖黑卡既人係on9無腦加垃圾
兩樣野黎
如果過一排有人覺得PS後製佢都覺得攪掂(*記住,只係佢心中覺得攪掂)
然後又話你用filter既on9無腦又垃圾
又點睇?

時代變,科技變,今日既技術係必定會落後
但無必將自己果套強加於人一定要跟最新既做法
唔係就on9無腦又垃圾既

多認識又無壞
正如你個例子,玩黑卡中間其實有機會令人明白遮光既重要,
依樣野就算去到commercial都係一樣好重要既野
而且黑卡手法唔係filter一定做得到
又或者係對應光差大既時候,又無filter係手,多個搖黑卡既手法又會多個影相方法
點解要覺得on9無腦又垃圾?
唔係嘛
未講廿年前,淨係十年前攝影師成本都比而家大好多
而家一機一鏡唔識開腳架都叫得攝影"師"
成本點會仲高過以前
呢個世界永遠都有人喜歡搵自己笨,我無興趣同果D人辯論好同唔好,因為我唔浪費時間同搵自己笨,正如汽車發明左噤耐,但總會有人話我可以由新界行出九龍,同呢D人講黎係無意思
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞