Stephen 今次算唔算又挑起火頭 [2]

975 回覆
2 Like 14 Dislike
啱呀
有啲方法係old school
但係點解一定係要最快最新最勁的科技/方法
攝影搵食梗係要同時間競賽,用最updated 的野無問題
如果係興趣,我諗唔到點解講懷舊,講下舊方法會係on9
今時今日仲死攬住黑卡拒絕用filter固然係on9
但學多樣野傍身又唔會係無腦嘅

嗰啲冇人會當佢係攝影師
雖然有其他方法一樣做到相同效果
但係黑卡呢樣野真係幾方便
點解我叫人唔好再學同用黑卡,你隻手閘得快同慢,高D同低D都有影響,跟根本無保證,如果你做到10次有5次都係同一角度同次數,我真心佩服你,因為己經唔係達人,係超人,而用filter,除非你片filter 每用一次用完都有極大既損耗,如果唔係,指拍攝出黎既效果都會一樣,唔會有極大偏差,呢D就叫準確性,呢家攝影唔係好似以前噤靠估,所以我唔想再用以前果D非準確性既野去拍攝,事實就係噤,至於你舉果個例子,其實我唔係太明你意思係點,講真,你夠串既,你call Uber 都可以黎開果個地方,噤又點解唔做?
舉多個例子,今時今日,講閃燈,出力唔準,色唔準都都俾人屌到化,記住係電子野,但偏偏又去接受手動黑卡果種非準確性,我真係識條撚!
所以我都係坐火車同地鐵算
黑卡係俾風景嗰類用喎,都唔駛咁有即時性
你要明白,呢家係討論一D新技術取代舊技術而有D人又唔認同同時又否定
但係玩風景嗰班人買filter腳架根本唔會手軟
黑卡只係方便
呢樣又係一種都市怪談,話說記者果D,拎幾枝鏡,機係身都未話重,香港果D男人........
話隻鏡多左幾百G好重呀!
手持同背負好唔同
而且朝得輕當然買輕
輕咪又係進步
後生兩機五鏡兩腳上大東都得,但年紀大就唔係咁講。
所以黑咭係講技巧,人哋掃咗10年,真係有機會好過你加塊玻璃喺前面。
不過無技巧嘅人,我同意有filter唔用走去掃黑咭覺得on9
你同果D人類挑戰機械果D準確性有咩分別?你慢慢J飽佢
你技巧低,唔代表人哋唔可以技巧高嘅。
你留番喺低水平笑人哋啦。
你自便把啦
影風景可以長曝可以重新影,洗鬼挑戰極限呀
某:我可杠200斤米山路不換肩
我:自己扛飽佢,扛得郁就要扛?智障咩
所以就算我同伍廢老唔同路
又因為n年前係fb話過佢啲資料錯比佢block左我
我都唔會介意市場上有佢依班人圍爐自己玩攝影

因為依個咪就「自由」
唔明點解連個人興趣都要講效率
又唔係人人都要拎相機搵食
我做野就迫住要拎較好既器材
但一般人鍾意點影就算阿伯影朵花自high我都會欣賞佢對攝影上得到既快樂

最恐怖係有種想法竟然去到唔跟佢影法就係錯
想規限埋人地應該點影
大佬,放鬆D啦..興趣黎架咋
我欣賞你對攝影既嚴格
因為而家在職既攝影師真係好多基本知識都無
不過對攝影愛好者既行為方面其實可以鬆返好多

見你咁鍾意講黑卡,黑卡手法中可以搖出一個唔係水平既遮光位
亦可以搖一個弧形既範圍,同樣手法影建築物仲可以做一個T/L字形既遮光
而以上手法唔洗講到好pro,其實有張膠紙或用手指做mark位試多幾次就做到
再講,單係水平式垂直既遮光,一張黑卡或者你個卡片包已經做到由鏡頭最高點去到最低點自由選擇遮幾多,遮幾耐
上面咁多既黑卡使用方法同手法,filter做到幾多個?
上連登,勿認真,三島平八已經係一個例仔。

佢就係想人陪佢一齊on9
是但啦
我地你個post 講咩都好
腸攝又唔會拍到有質素既野出黎嫁啦
佢地成日話自己講真話
又話自己有能力不過唔會做出黎

大家今次之後都睇清依個channel
三條友既能力最盡去到邊

之後佢地出片 見到標題最多咪笑下算law
真係唔好再同佢地or 佢地account太認真

噤多最基本既野都做唔好
但又講到自己可以拍到好高級

仲同依d 人嘈黎做咩
渣部機出去影下相好過
欣賞下出面個世界

好過見住三條冇能力既廢物係梳化到9 up 好過啦
block 左N 年
屌你 你下下咁應棍
你想膠攝三子可以點回應

大佬 佢三個做唔到本行 拍片又唔掂 冇料想搵食姐
Go_Marine你呢件奸狼犬技術廢就賴富士pan唔到車,又話影貓都唔敢用富士,結果俾成班富士用家即刻用pan車相刮到你面懵咁樣衰

點知你用Canon EOS-R5+RF85 f1.2DS連影貓都影到鬆郁濛
用成五萬幾蚊嘅器材都影到一劈屎廢人技術廢就咪賴器材啦

俾我篤爆你原來係技術垃圾嘅器材撚廢人嚟嬲到block話鳩我
廢柴

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞