Stephen 今次算唔算又挑起火頭 [2]

975 回覆
2 Like 14 Dislike
我又真係好少見人買tokina 嗰支
不過起tokina鏡有fuji認證,外國買當地又會有代理做保養
如果膠攝同tokina一樣有leica認證,世界各地又會有代理幫膠攝做保養,咁可能會有人買掛
無啦啦同三隻豬打泥漿摔角做乜鳩sp出post前無用腦?
中招忍唔住
我自己做野用就sony 50gm,以前就sigma 50.4...Zeiss50.4...Zeiss 55mm.8
又玩過七工匠50.1/福仔50.1
所以對50依類鏡既sharpness都算清楚

就咁睇片支丁生同膠攝鏡算係咁(唔好話我打手plz
大家先持平咁討論,私怨mode先放下
手動鏡3k樓下...成像sharp唔sharp其實真係睇你搵咩鏡同佢比
如果我拎支50GM比一定收晒皮啦,但個價成17000
而市面上類近手動鏡,七工匠2k果支全開直頭係好似hi左野咁濛到仆街
福仔5k果支全開中心叫做勉強可以用,但如果以近代數碼鏡標準就唔ok啦
再數落去500-800果類老鏡我諗而家丁生果支都可以完勝果批鏡

所以對依支鏡質素黎講,我一直有保留
丁生果支睇片睇相既話我會話佢平,絕對值得玩,千幾蚊想試1.1好玩過買50.8
膠攝果支呢,fans咪多比千幾蚊當換個logo
當然會有巴打覺得同價點解唔買丁生果支?依個就由買家自己諗
我試用返使用者角度去睇,丁生果支保養我唔知香港有無(正常計淘寶既就無保)
但膠攝如果有問題,都"起碼"叫做係香港搵到人幫手?《《同樣唔肯定有無保
冇記錯嘅話,其實膠攝支鏡原本係賣3980(有冇customize都係呢個價)
但因為大家屌咗咁耐佢先減價到3200求散貨
不過膠攝自己就話因為多人買可以加大產能所以降低成本先減價仲要幾日時間就減到20%
不過之後大家都去咗講mihk,冇人理價錢了

另外膠攝話自己批初版次貨有問題所以先要香港要揾人調焦
但丁生/其他外國oem版未聽過有問題
丁生自己都話自己整好先賣出街
我理解係丁生/oem版賣出街嘅全部都唔係次貨鏡?所以應該冇"sp手上嗰支係舊貨"呢個問題?
開始屌埋政見
Sp其實唔洗打泥漿摔角 膠攝果3件真係係咁del comment 成班圍爐自high 呢件事已經睇得出膠攝幾咁雙重標準又冇料
"sp手上嗰支係舊貨"呢個問題都值得深究下
我暫時理解係丁生依支係有出過貨(但唔肯定係試作鏡定成品)
但之後停左?到黎緊先話從新再出?

http://chan.nds.hk/blog/?p=10983
文中有提到..2021年10月20日
MR.Ding 50mm f1.1 聞說又不會再在巿場上推出了,手上這支居然成為了絶響,感覺很像當年pentax 出了很多傳奇神鏡,但試作鏡都下落不明,又沒有推出巿場,收到的人,真的有福鳥。

而SP條test後尾都有話"支鏡已經買唔到,早期賣2k"
兩段資料我理解為支鏡曾經出過,但暫停過,而黎緊好似又再出返

所以個重點又會放返係..黎緊出返果批鏡,同SP或者篇文既作者手中果支係咪同一支

又假設膠攝無講大話,話支鏡有問題所以無正式出街
咁而家SP同上文作者拎住果支,應該就係而家丁生/其他外國oem試作鏡?
再配合返膠攝所講
而家個問題解決左,
所以就有唔同貼牌既鏡係海外發售(睇返D鬼佬鏡又真係近排先開始流出)

所以我先有個"sp手上嗰支係舊貨"呢個假設
啲花生價又升啦
從來都講,黃藍只係政見,唔代表一定係好人
黃圈都好多呃呃氹氹
藍圈都有人有作為
但SP今鑊中晒招
唯卓/七工匠佢都有出過片

但而家花生度
講真,講埋政見 SP 冇乜so, 佢自己channel 咁耐好似都冇發過聲
Sp黃既
有出過聲
仲吊過大陸仔

不過講政見
做得攝影拍片依行十個有八都係黃
識親啲行家都黃到仆街(藍既都有,但果堆通常扮中立)
一來鍾意自由先入行
二來我地依類人唔洗比公司禁聲
又唔洗宣誓
正正常常本土出世多數都係黃

但如果講到同支國有合作就唔黃
相信全香港無乜邊幾個黃得起

香港中資咁多..就算公司係鬼佬都有同支國生意往來
就算唔做支那生意仲要唔用所有支國製野
其實都無乜可能

Sp咁講其實Sp之前都有同tvb拍野
就算拍viu其實佢背後咪又係中資
其實講講吓鏡走去講顏色就輸咗
就算膠攝點吹,我都唔係buy所謂MIHK ,成件事其實完
我都認同既,我唔會覺得佢係藍,佢屌鳩膠攝藍就會唔會over 左?膠攝點出現你唔知都應該做下功課啦...同埋佢地d片都明顯知佢地顏色啦
思銳
樓主適當時間就出黎幫膠攝口

我就好直接 SP快啲滅咗膠攝呢啲垃圾無賴channel
用膠攝4月8號條片個timeline
2020年丁生開始整鏡,廠方揾膠攝合作
幾個月(2020年尾/2021年頭?)後有第一支prototype,但有問題要會刮花M3

整咗半年之後有第二支prototype(2021年中?),但有連動對焦個問題(但膠攝自己都話用live view對焦冇事)

膠攝同廠方傾唔掂,所以自己stop咗,但丁生/其他牌子就自己開始賣鏡先(當時膠攝冇講丁生/其他牌子有冇自己揾方法解決對焦問題先賣街,但so far好似未見到有人話丁生or其他牌子有對焦問題/自己調唔到焦,基本上都只係得膠攝話其他人啲鏡有問題)

而之後就有人post咗話丁生賣出去嗰啲都係改良咗,唔係膠攝拎到嗰批貨冇郁過就賣出街

所以我理解就係SP/膠攝都係同一批鏡,但各自都整好咗先賣出街,而丁生/其他廠早過膠攝整好咪早啲賣。而且用膠攝嘅講法,用live view對焦唔會有問題,膠攝自己都話兩支鏡鏡組一樣,咁嘅話啲相quality應該一樣?所以我都係咁樣去睇SP條評測片
無錯, 我係確保一邊唔會咁快比另一邊打死,適當時候幫下手,咁先有得食花生 同埋我講果d 都係事實位, 都係釐清返d 大家講得唔清楚既point... 我又唔會評支鏡sharp 唔sharp or 係我心目中算唔算MIHK

最好就兩邊一齊上決戰1/8 對返一場 我諗好多人都想睇3膠戰SP+
出面有得試嗰支丁先生應該都係編號002嗰支,呢支已經Cal過鏡,所以黃班對焦一定無問題。

如果一般用家出面買到嘅就唔唔肯定,我都想睇多啲評測。
佢哋柒你可以笑鳩佢,但做乜要成日諗「滅」咗人哋?
講真佢地冇人睇都會自動摺埋自動收皮,訂閱數量點擊率呢啲反映緊影片製作者嘅質素,講真佢哋而家個狀態都已經係半紅不黑冇乜起色,但就算佢哋收皮都只係應該佢哋自己能力不足,而唔係有一個強權走出嚟去定奪邊個channel 應該生存應該滅亡。
鏡組應該係一樣, 但唔知d鏡片距離既adjust 係咪都會影響個sharpness?
對焦鏡組定係其他固定鏡組?
我理解係對焦鏡組不嬲可以微調(即是大陸M鏡都預咗俾你自己調焦),但都只限成組去調最近最遠對焦
但固定鏡組就要跟返鏡頭外殼去裝嵌,除非膠攝叫間廠改設計,否則正常純裝嵌嘅話唔認為會有分別

退一步講,網上好多自己DIY修理鏡頭嘅片都有折裝鏡片,如果鏡頭設計上連固定鏡組裝嵌都會唔一致,咁應該冇咩人折完鏡再裝會用得返

依家真係有人癲到唔考慮價錢
純粹 當GM 鏡係最sharp為標準
呢支50 1.1 就唔叫sharp, 呢d comment 個意義係邊?
你可以咁講,不過on9囉
屌你比較緊係同價位先係comparable
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞