Stephen 今次算唔算又挑起火頭 [2]

975 回覆
2 Like 14 Dislike
今次條片搵咗kokoro黎試鏡講感受就冇人討論
之前一有新片就圍屌
咁都有得類比, 你要類比呢種就應該係stephen 首先屌鳩sony (例如), 跟住sony 邀請佢上佢地個 channel 度試鏡, 佢唔敢去wor, 咁先啱wor

同埋, 唔好話d 品牌冇叫d kol 去佢地channel試鏡,咁只係顯得你無知https://youtu.be/2A67HHB-LQ8
https://youtu.be/I8_y7HJHphU

3大品牌都有channel, 一樣都會叫人上去試鏡傾計
膠攝班人真係好得閒 咁多時間拍好啲片好過啦
同埋你哋由得個post 沉算啦 過多排就冇人記得
話你on9真係冇錯
你係咪唔識分乜野叫廣告,乜野叫評測
唔好話sony (或者任何正常人/正常廠) 唔會要求評測片(唔係廣告)自己要有人在場同框
做測試嗰個更加應該聲明自己冇收錢,冇受壓,連評測片都冇俾過原廠preview先係
一齊同框做嘅評測片邊撚個會信啲內容
如果係你個例子stephen屌鳩sony,sony覺得個test有問題咪自己做個test,show俾人睇同一條件影出嚟係點囉,你話人影test chart唔識對焦咪自己影test chart對好焦俾人睇有咩分別囉
唔係好似膠攝咁on9話自己影招牌話好過人地影test chart
如果sony/正常廠因為咁樣而叫人上去試鏡,有意無意收買/俾壓力個youtuber改意見,一定係公關災難

on9, 所以我上面咪話兩邊去第3方平台做囉,宜家個 case 係stephen 屌9個 廠商, 廠商邀請佢試多次,但佢就唔應機啊ma。你講廠方channel果d 係廣告片成份多我緊係知, 因為人地唔expect 佢會有屌既成份, 但宜家膠攝係叫佢去比埋佢屌wor, 咁如果真係咁差有得屌點解唔敢去屌姐, 當面數臭佢大家又開心,你地唔係都想見到咩?但stephen 似乎潛左唔敢回應宜家(btw,你唔好以為d 評測去自己channel 就好真心先得咁天真,為左下次有得再試機試鏡咪又係一樣唔敢屌)
一句.. 點解要上先?
明明膠攝扮MIHK 賺錢..
人地點解要同你上第三方平台幫你枝鏡做評測?
有錢收?定要比面你?
呢條on9仔飯眾增連用M機試M鏡都可以話人地出古惑
而家膠攝又拎返M機配自己支mihk M鏡,唔知又會唔會話膠攝出古惑呢

唔講真係唔記得呢句經典
膠攝連續幾條片都係咁講自己原創,話人指黑為白就係唔肯影chart

呢條on9仔由上個post開始已經成日係度扮中立帶風向
無啦啦話好期待SP出鏡頭九唔撚搭八又講野無point
我話stephen 用M 機試M鏡係古惑既原因係膠攝都話之前版本 (即係佢地d prototype 鏡 )用落M機focus 係會有問題,所以佢地就 hold 住唔出,stephen 就用返果d 未完成既鏡用落M機試, 咁效果自然就唔好 。但佢地宜家呢支自己標榜cal 完 用落M3 都冇問題, 咁用返M機試返出黎睇個效果有乜野分別 (上試佢地用 fuji 中幅試過一次, 呢度都有人屌) 咁我覺得膠攝兩樣都有試又冇問題wor, d 人係兩樣都會用。都係果句,最好stephen 試返呢支, 就最 fair, 大家都想睇下膠攝有冇吹大到個分別
我回應返個巴打要技術性剷起膠攝wor, 咁人地膠攝出左支鏡你sp點技術性剷起佢? 咪就係你出一支好過佢既鏡囉, 咁樣回應都有問題, 你on9 嫁 你係屌就屌我回應果個巴打啦係佢話要技術性剷起嫁
其實有冇諗過除咗膠攝FANS之外,
冇人想睇/想知呢枝所謂香港製造 嘅 鏡頭有冇吹大

因為根本都冇打算買.. 有冇吹大根本冇人理
FANS 嘅,就算你真吹大咗,
佢其實都會照捧場,話晒「香港製造」

所以我都唔明點解有人會覺得Stephen要幫你澄清
人地一直都係試 Mr. Ding, 又唔係你果枝「香港製造」
做咩要對號入座再自曝其短,再搞到老羞成怒潑婦罵街
我以為兩邊fans 都對 到底係膠攝最號入座定SP含沙射影 呢個point 冇乜野爭論。even 係 stephen fans 都同意佢係追擊膠攝所以試支街都冇得賣既丁先生
但我想睇佢繼續追擊, 又想睇膠攝繼續反擊
其實sp pin埋條link話膠攝支影係貼牌果條片果下已經冇得話人係對號入座啦 依下我就覺得唔洗幫sp兜嘅
但講真.. 唔係呢個post 唔係膠攝fans .. 有幾多人真係有理過果枝「香港製造」

睇返YouTube analysis D view count…

SP做乜尻,本身自己拎住個勢都要自己衝出黎柒
SP嗰支個number同呢支一樣,但文中一直讚支丁先生,無so踩得咁衡
http://chan.nds.hk/blog/?p=10934
唔洗屌SP, 呢度唔比
食花生算啦
咁Tokina同Viltrox 85 fuji
夠九成九似
價錢都差幾舊
咁係咪無人買tokina果支?
我兩邊都唔係fans但我都想知支鏡係點
嘈左咁耐又食左咁耐花生都想睇下支鏡實物質素去到邊

講真我覺得SP唔試正常,而膠攝有提出話比過佢試,其實兩者做法都係醒目
SP唔試因為手動鏡太多變數,就算影死物,對家話你有心影唔準都得,仲要幫人免費宣傳,既然係咁不如唔試(其實佢今次都免費幫人宣傳左
而膠攝就算知SP唔會試都提出借鏡,一來無記錯係連登有人留言話過唔怕咪比SP試之類,二來SP敢拎就多個宣傳,唔試仲可以令到SP好似縮咁穩定返自己班fans,所以兩邊做法好正常

而純睇片計,SP果支應該係舊版基本唔洗參考,因為之前其他巴打比既link,
丁生果支以千幾蚊既玩具鏡黎講畫質出奇地幾好..CP值算高
市面上差不多價位50.1得七工匠同福仔
七工匠支垃圾鏡賣2k都咁多人玩,證明市場上係唔少人鍾情平價大光圈鏡
所以膠攝賣3k頭,我反而會話係丁先生果支賣得太平多過話膠攝貴
(七工匠$2100 福仔$4800)
不過如果對膠攝有私怨既話,膠攝賣丁生同價都會叫貴架啦

結論:
鬧得既都一定唔會係出於善意所以一定唔會買
而買得果批M機人都唔會覺得3k貴
所以賽果就係
你有你吊MIHK,佢有佢清左貨,打和
其實由佢開CH無耐都已經上左位拎晒個勢
本身對SP果隻熱誠都幾respect
但長年開戰mode真係覺得無必要滅埋D細粒CH
各有各做咪幾好
越亂越好

巴打心水清
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞