《是咁的,我一炮過有咗三個女朋友(假)》

983 回覆
148 Like 26 Dislike
「咁咪有氣氛囉。」恆樂對住胡蝶咧齒笑。

「多謝你。」

「多謝自己啦!PIC做得好大家先開心。」恆樂將功勞交返俾胡蝶。

胡蝶面色先沉一沉,再向恆樂展示禮貌嘅笑容。

然後,胡蝶嘅PIC活動就此告一段落。

眾人散水之後,平日唔太飲酒嘅胡蝶腳步浮浮,連直線都行唔到,所以恆樂決定要送胡蝶返屋企,即使恆樂都因為飲得太多而醉醉地。

叫咗㗎DC,恆樂同胡蝶就坐喺後座。

深夜,一男一女都醉醉地,一齊坐的士,荷爾蒙嘅氣息濃烈得不得之了,兩個人隨時去爆房都唔出奇。

胡蝶借醉挨落坐隔離嘅恆樂身上,恆樂就順勢攬住胡蝶,心諗點都要抽下水。

沉默咗一段時間,首先開口嘅係胡蝶。

「我⋯⋯好無用⋯⋯」

「點會呀?」恆樂本能式地回應。

「我明明係莊員,但係⋯⋯我就係投入唔到⋯⋯就連搞氣氛都做唔到⋯⋯好無用⋯⋯」

「我覺得大家唔介意你做得好唔好,見到你嘅存在佢哋已經好滿足。」

見到系花棟係到,啲人已經好滿足,衰啲講句,啲人根本唔介意胡蝶做得好唔好,佢只不過係一個吉祥物嘅存在。當年恆樂支莊揀胡蝶做下莊都係因為胡蝶嘅外貌,花樽嘅角色對一支莊、一個Soc嚟講係好重要。有個生招牌係到,從公關嘅角度睇可以話係非常重要。

呢度順帶一提,大學揀下莊嘅時候,話就話係民主選舉,但係現莊有好多手段去篩選人,所以係咪真正嘅自由選擇,其實好有保留。總之恆樂枝莊經過篩選之後就揀咗胡蝶成為其中一個下莊。

總之,大家對胡蝶嘅期待唔係嚟自佢嘅工作能力,單純嘅係佢嘅外表。
恆樂支莊都相信,正常嘅大學生有嘅處事能力唔會太差,所以佢哋對胡蝶嘅工作能力都係有啲信心。

雖然恆樂有啲醉,但係唔可以講出口嘅嘢,佢都係唔會講出去。

「咁樣⋯⋯我接受唔到⋯⋯我都想幫到手。」胡蝶雙眼通紅。

「你已經幫到好多㗎啦。」恆樂試圖安慰。

「我⋯⋯想改變。我唔想再咁內向同怕生。」

「呢個就係你今日悶悶不樂嘅原因?」

「你睇得出呀?」

「睇唔出呀。」

「衰人⋯⋯」

「Sorry。」

「我⋯⋯想可以活潑啲,想可以同其他人正常傾偈。我想改變。」胡蝶平淡嘅語氣帶點罪疚感同決心,大概佢一直都想同過去嘅自己訣別,只係未有呢個機會。

「點解要改變?做自己唔好咩?你無必要為咗其他人而改變自己。」

「我只係想正常一啲⋯⋯我想可以好似一般上莊嘅大學生咁,一樣咁outgoing、咁健談、咁唔怕同陌生人講嘢。」

「我覺得你真係唔需要變⋯⋯唔需要為咗成為一般人而改變自己。」

「但係變成嗰個樣已經係我理想中嘅自己。」

胡蝶無波動嘅聲線令恆樂心中嘅湖泊泛起漣漪,恆樂都唔想駁斥啲乜,甚至因為自己唔想胡蝶改變而有啲羞愧。

點解唔想胡蝶改變?

大概係驚,恆樂驚因為胡蝶改變而唔再熟悉,怕佢會去到遙不可及嘅地方。

或者自己只係想胡蝶喺自己身邊,一個可以觸手可發嘅下莊,美麗而且端莊嘅莊花。

可以同呢個高嶺之花咁親密,多多少為恆樂帶嚟優越感。

若果本來只有自己想可以親近嘅冰山美人,佢身上嘅冰山溶化後成為眾人伸手可得、親和力十足嘅女人嘅話,大概恆樂就唔可以再成為唯一係佢身邊嘅男人。

恆樂抗拒胡蝶改變嘅原因,係因為自己,自己微不足道嘅自豪感。

恆樂不禁因為自己嘅私心而沉一沉,覺得自己真係好醜惡。

然後,恆樂偷偷下定決心要為助胡蝶一臂之力。
唔怪之得對胡蝶咁flirt
push
樓豬做咩
Push
恆仔究竟想點
「我會支持你。我會幫你,令你成為理想中嘅自己。」喺罪惡感驅使下恆樂講。

「我想成為嗰種可以唔經大腦、唔理氣氛直接講出心裡所想、隨心所慾表達自己內心所想而令唔好受但又好受眾人喜愛嘅人。」胡蝶概括咁講。

「呀⋯⋯」恆樂諗起一個同呢一堆形容詞百分之一百吻合嘅人,恆樂覺得如果俾胡蝶見到嗰個人嘅話,可能對胡蝶有所幫助:「胡蝶。」

醉薰薰嘅恆樂捉起胡蝶雙手,雙目直視雙頰泛紅嘅胡蝶:「依家,不如嚟我屋企?」

「!!」胡蝶嘅胸口好似突然被空氣炮打中,雙頰快速咁變紅起嚟,佢低頭講:「我⋯⋯未沖涼好臭⋯⋯」

「唔緊要。」嗰條傻女人唔會介意。

「但係咁突然⋯⋯」

「無問題。」依家先一點,佢一定未瞓。

「我真係⋯⋯可以咩⋯⋯」胡蝶抬頭,用水汪汪嘅雙眼望實恆樂。

「嗯。」

「咁⋯⋯OK。」胡蝶講完又垂低頭。

然後,佢哋就將目的地改向恆樂屋企。

落車後,胡蝶緊張地問:「真係可以?我可以上去?」

「唔洗驚,佢唔會介意。」

「佢?」

「放心啦!」恆樂講完就拉住疑惑嘅胡蝶上樓。
邊個佢
唔通係搵吳純?
樓主是咪好中意卡比獸
恆樂真係傻尻
個肚好正
呢啲天生柴刀樣
坐𨋢嘅時候,胡蝶扭扭擰擰咁問:「我真係可以上去?」

「唔洗擔心,我會好好睇住你。」

「嗯。要好好睇住我。」雙頰持續泛紅嘅胡蝶低頭微笑。

去到單位嘅門口,恆樂無打開門,而係打個電話:「開門。」

然後,單位內有個年青女子一臉不滿咁就出嚟:「咩事呀!咁鬼夜!嘩!你成身酒味!」

女子——吳純誇張咁將手喺鼻前揮動,試圖撥走身前嘅酒臭。

「吳純姐,佢叫胡蝶,想你幫幫佢。」恆樂無視吳純嘅抱怨直入主題。

「吓。」失望到身體僵直嘅胡蝶頭腦頓時清醒,佢伸個頭去恆樂耳邊細細聲講:「唔係去你屋企咩。」

「嘩,好敏感。」耳仔被胡蝶吹咗幾口氣嘅恆樂不而為然咁大聲講,恆樂嘅舉動令胡蝶尷尬到雙手掩面。胡蝶生怕俾人誤會係會主動挑逗男人嘅淫婦,尤其而家有外人係到。

「呢到我屋企呀。」恆樂無理會尷尬嘅胡蝶,佢指住身後面嘅單位講。

「咁點解我哋唔入去?」胡蝶急忙咁問。

「我哋嚟搵佢㗎。」恆樂理所當然地道。

「咁佢係邊個?」胡蝶望住吳純問。

「佢係我青梅竹馬。」

恆樂講完之後,胡蝶就仔細打量吳純,然後唔小心漏口:「咁靚女。」

「我靚女!?你都幾識貨喎!」吳純開心咁講,白滑嘅雙腳打成交叉。

「點解要搵佢呀?」胡蝶又喺恆樂耳邊問。

「好好。等我講返重點先,佢叫胡蝶,係我下莊。佢個人比較內向,佢話想識啲自把自為、隨心所欲又唔理人感受而且外向加健談嘅人學下變到識社交。」恆樂表明來意,雖然佢嘅說話有啲敵意,但係吳純自動filter走唔理人感受嗰句。

「學嘢⋯⋯唔係去佢屋企過夜⋯⋯」胡蝶失落咁低頭扁嘴細聲自言自語。

「咁鬼夜學咩呀!玩我呀?我又唔係老師!你傻撚咗?」吳純不滿咁罵,用腳踢一踢恆樂。

「幫下佢啦,當報恩。我今朝先幫完你!呢個下莊我好錫㗎,當佢阿妹咁。」恆樂合十雙手拜托,暗示住今朝扮吳純男朋友,要吳純報恩。

扮男朋友?醉醉地嘅恆樂覺得好似有啲嘢唔妥。今日好似扮咗好耐男朋友。

扮咗好耐胡蝶男朋友。

但係算,唔記得嘅話就應該無乜不大了。

介紹下莊俾青梅竹馬。

好似有啲重要嘅嘢忘記咗。

由佢。

恆樂咁諗。
推推
3P定修羅場呢
恆仔醉到自爆
「你傻㗎?定醉到神志不清?邊有人夜媽媽找去人哋屋企去介紹自己另一個朋友俾人,再教佢做人?你傻撚咗??」吳純稀有地提出正論。

有求於人嘅恆樂強行壓抑自己嘅殺意,心諗呢個弱智嘅吳純會反駁自己。

「係囉,唔好麻煩人啦。」胡蝶同恆樂講。

「唔洗怕羞,為咗你,我會說服佢。」恆樂信心滿滿咁同胡蝶講。

「為咗我。」胡蝶聽到就忍唔住低頭傻笑。

恆樂走近吳純,喺褲袋掏出五百蚊紙,壓低聲線講:「幫幫手,今晚幫我睇住佢。」

「你唔係以為可以用錢收買我呀?你咁好侮辱我。」

恆樂拎多張五百蚊出嚟,吳純隨即收曬兩張五百蚊後講:「交俾我,我最鐘意幫人。你想我點做?」

「我陣間講乜你都話ok。」

「ok。」

恆樂見計劃成功就放返高聲線:「當胡蝶話想學做一個外向、又正能量嘅人嘅時候,我就即刻諗到你㗎啦。」

「你識貨呀!哈!」吳純陪笑。

「胡蝶,佢係我青梅竹馬,係我識嘅人入面最外向、最無腦、最吹得同最多朋友嘅人,佢一定幫到你。我想見到你成功改變,成為你理想做嘅自己。雖然有啲唐突,但係我決定唔好拖延,諗到就即刻做,所以我就帶你嚟認識下佢。」

「你係為我著想先咁做?」胡蝶感動到雙眼水汪汪咁講。

「梗係。」恆樂肯定咁講。

「咁⋯⋯我要點做?」胡蝶問。

「er⋯⋯聽佢講⋯⋯囉。」恆樂只係憑醉意就嚟咗呢到,之後嘅事佢諗都無諗過。

「無事!姐姐我知道要點做!」吳純行前攬住胡蝶:「總之胡蝶妹妹你就做我朋友先!我今晚就好好照顧你,再好好地咁教你做一個受歡迎嘅女人!」

「就係咁囉,無錯無錯。胡蝶今晚你就去吳純到過夜啦,我哋之後再聯絡。我頭好痛,依家返屋企瞓先,之後再講。」恆樂講完就頭也不回咁走返喺後面嘅屋企,衫都無換就倒頭大睡。

恆樂雖然感覺上好似有啲嘢對唔上,但係頭痛得非常勁,又好眼瞓,於是佢決定乜事都好,瞓醒再算。

心中嘅違和感就暫時無視佢。

被恆樂留喺原地、非常之迷惘嘅胡蝶就怯生生咁問:「我要點做?」

「你好臭呀,入嚟我到沖涼先啦,我啲衫你應該啱住。」收咗錢嘅吳純熱情咁帶住胡蝶入屋。

走廊又回復平靜。

第二朝一起身,清醒過嚟嘅恆樂就即刻大叫:「仆街!」

因為琴日係醉意驅駛下帶咗一位(假)女朋友去同另一位(假)女朋友共宿一宵。

點解自己會做啲咁撚on9嘅事?

呢啲就係酒係做錯事?

話時話,恆樂依家諗返,琴晚嘅胡蝶好似唔介意上嚟恆樂屋企瞓,唔通可以食?

點都好要盡快由吳純屋企接走胡蝶!

佢哋兩個大概琴晚都冇乜點傾偈,胡蝶都應該有啲醉,吳純大概會由佢瞓,今朝再算。

所以要阻止佢哋兩個講我同時扮佢哋兩個假男朋友嘅事,恆樂就一定而家要去吳純屋企分開佢哋兩個!

要趁吳純未醒曬過去帶走胡蝶,順便拎返走嗰一千蚊。

然而,一波未平一波又起。

當恆樂牙都未刷,打算走去隔籬屋嘅時候就收到子瑜嘅message。

子瑜:依家上嚟我party roomr,有嘢同你講。立刻,冇討論餘地。

子瑜:相片(恆樂換子瑜波圖)

通過文字都feel到子瑜嘅殺氣,平時扮作可愛嘅氣息逃逸無蹤。
一嘢爆幾個鑊
但係恆仔又幾正人君子,有得食都唔食
蠢就蠢啦
七、被發現

琴日恆樂分別同兩班人嚟過呢間party room,今日又因應女朋友(假)之一嘅邀請(威脅)上到嚟。

原來呢到真係子瑜營運,今次仆街了。

恆樂心諗,兇多吉少。

恆樂覺得子瑜九成已經睇完閉路電視所以叫佢上嚟。

俾子瑜知道恆樂仲有扮其他人男朋友嘅話,恆樂今鋪就玩能完。仲要其中一條友係子瑜朋友,而胡蝶喺子瑜面前話恆樂同佢係真正嘅情侶,今次真係唔知點拆蛋。

張相流出就玩完,由其係琴日恆樂真好囂張嘅玩咗一班狗公,被人發現佢開後宮(假)嘅話,班人一定會報仇。

到時喺系入面一定會臭名遠播、身敗名裂,如果一個唔好彩上埋連登,今次就會社會性死亡。

恆樂鼓起勇氣之後就推門就入party room,子瑜翹腳坐喺沙化上等,子瑜身前嘅電視卻無打開。子瑜只係默默咁等待。

「你坐低。」子瑜無咗昔日嘅可愛,有嘅就只有兇惡、暴戾。

恆樂有裡有種預感,覺得奶撚咗嘢。

唔通琴晚單嘢同單嘢都黃咗?

冷靜啲先,最緊要唔好自爆。

有可能子瑜乜都未知。

可能子瑜只係想傾下計,依家唔好自亂陣腳。

依家唔好出聲住。

只能夠慢慢睇下子瑜嘅目標係咩,要一步一步咁試探。

子瑜乜都唔知道就最好,但係佢知道而且怪罪我嘅話,就一定要用plan b,諗辦法del咗係back up上cloud嘅摸波圖。

男女攻防戰。

恆樂緊張到個心跳下跳下,做錯嘢又驚俾人發現嘅小朋友咁。

要開口啦。

開口呀!

但係恆樂語塞了。

明明要去了解子瑜知唔知道琴日嘅事,或者要問出佢今日想講乜嘢,但係恆樂淆底到乜都唔敢做。

「我話坐低。」子瑜見恆樂呆咗咁企咗係到,所以又講多次。
今日咁早
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞