《是咁的,我一炮過有咗三個女朋友(假)》

983 回覆
149 Like 26 Dislike
「好!由頭嚟過!」刷完牙嘅吳純走到梳化前對住胡蝶大叫。

「吓!?」胡蝶嚇一跳。

「吳家純,花名叫吳純,埋大year 2,上緊莊,讀BBA。」吳純翹埋雙手講。

「我叫胡蝶兒,大家都叫我胡蝶。我都係year 2 bba同上緊莊。」胡蝶勉強配合吳純。

「咁講咩好呢?呀!恆仔叫我教你外向啲,但係點教?」吳純一臉疑惑咁問胡蝶。

「你問我⋯⋯我都唔知。」

「我反而唔知點解啲人咁內向。點解你咁怕同人講嘢?你唔會諗到想做嘅嘢就即刻做㗎咩?」吳純瞳孔放大,一臉好奇咁問。

「我⋯⋯都唔知。」比起唔知,胡蝶更多嘅係唔想講。

「咁呀,由佢啦。我哋出去玩lu!」輕易放棄嘅吳純唔再理恆樂俾佢嘅任務,反而決定做自己想做嘅嘢。

錢已袋,理撚得恆樂。

「哦⋯⋯」被吳純牽住走嘅胡蝶只能點頭,之後去乾衣機到拎返琴晚吳純幫佢洗好嘅衫褲。

兩個女仔出去之後,吳純就拉住胡蝶周圍去,佢哋先去咗將軍澳pop corn試下衫褲鞋,然後去Donki行下,買下零食,最後喺將軍澳河畔嘅其中一間cafe坐低飲嘢吹水。
「舒服晒!」吳純大口吸啜咖啡後,口水絲纏繞係佢嘴角,吳純舔唇一圈後就挨落椅背到。吳純嘅左右兩腳分別有一袋衫同一袋零食,係頭先嘅戰利品。

「真係。」俾吳純拉住走嘅胡蝶終於可以休息一下。

雖然好累,但係胡蝶卻莫名地滿足。

平時同朋友出街,大家都好遷就佢,對佢好似公主咁以佢為中心,好少好似今日咁俾人拉住周圍走。

當然胡蝶嘅朋友唔係因為胡蝶任性先迫住遷就佢,而係大家都不約而同因為胡蝶嘅外貌同性格而好想錫佢,令人好主動去遷就佢。

胡蝶當然唔想咁,但反對無效,佢身邊嘅人錫到佢濃。興幸嘅係佢無因為咁得到公主病,唔會變到自我中心嘅港女。

胡蝶覺得吳純呢個人幾特別。

「Shopping 真係開心!要你下次同我行街記得住頭先買嗰套衫呀!」吳純半命令嘅語氣講。

「但係嗰套好暴露⋯⋯」胡蝶遲疑地答。

頭先吳純當胡蝶係換衫公仔咁試衫,胡蝶一向嘅風格係文青啲,長身加鬆身衫為主。

但吳純係咁話要事蝶開拓其他風格,幫胡蝶揀咗套韓妹裝。

白色針織背心同藍色牛仔短褲。

肌膚嘅露出度極高,平時包到幾實嘅胡蝶唔係太接受到,但係喺吳純不停話好正嘅洗腦下買咗呢套衫。

近年好hit嘅韓妹裝。

「買咗無理由唔穿上身!你咁樣好唔尊重套衫!我唔理呀!你下次同我出街一定要穿!」吳純有如小朋友扭計般講。

「咁好啦。」胡蝶唔情願咁答應強勢嘅吳純。

經過今日,胡蝶領教到吳純嘅行動力同交際能力,就算面對相對內向、唔太鍾意講嘢嘅胡蝶,吳純都可以循循善誘,一步一步咁氹佢開聲。

胡蝶喺吳純身上見到理想中嘅自己嘅一部份影子。
咁快配對she she要求4P!
女人好古惑,友誼小船好易就反
吳純好正呀
爭仔就反艇
因為吳純熱情款待,胡蝶稍微打開自己內心,所以佢主動問:「其實點解你可以咁有行動力?」

「我冇特別好行動力喎?可能因為我諗到想做嘅嘢就會即刻做所以搞到你先咁樣諗?我只係覺得,有想做嘅就應該即刻做,唔好拖延,唔好搞到未來會後悔。」吳純一本正經咁答。

「但係有時咁樣唔會麻煩到人咩?」胡蝶諗到自己,唔係個個都忍受到吳純呢一種任性。

「點解要驚麻煩到人?都唔知有咩好驚?我哋做人本身就係為咗自己,並唔係為咗討好其他人,呢樣嘢唔係理所當然嘅咩?」吳純一臉疑惑,佢唔理解胡蝶唔明啲乜。

「但係俾太多麻煩其他人都唔係咁好。」胡蝶講。

「有咩唔好咁好?唔係咁多人有本錢可以比到麻煩其他人㗎你知唔知道?」吳純一臉發現好玩嘅事嘅表情。

「本錢?」胡蝶疑惑。

「我哋就係有本錢嘅人。你有唔差嘅身材、有出眾嘅外表,任性一啲都可以。世界就係唔公平,有外表嘅人有嘅本錢比天生醜嘅人多,世界就係咁現實。呢個感性嘅感覺係理性撼動唔到。人天生就係對比較美麗嘅事物容忍程度比較多,所以大家都好願意俾你去麻煩。」吳純稀有地俾出有用過下腦諗嘅回答。

「因為自己有本錢就理所當然咁煩到其他人?」胡蝶接受唔到呢個講法。

「唔係㗎咩?」吳純一臉正經咁反問。

「只係因為自己嘅行動而拖人落水,我覺得唔係咁好。」胡蝶提出正論。

「你真係奇怪!明明有本錢麻煩到人之後唔會俾人責怪都唔去麻煩人!人哋覺得你係值得嘅人,所以先願意俾你麻煩。就好似我咁!我琴日都麻煩完恆仔幫我!」

「琴日?」

「琴日我莊聚,美麗而且有身材嘅我就拜託恆樂拜我男朋友。」吳純若無奇事咁講出應該係秘密嘅事。

「下!?扮男朋友呀!?」胡蝶出奇地激動起嚟。
恆樂:我真係多撚謝你啊吳純
金翅大鑊鳥more more!
終於爆鑊
期待修羅場
假扮男朋友嘅話題毫無預警下跳出嚟,嚇到胡蝶不知所措。

原來自己唔係恆樂唯一嘅假女朋友,而且睇嚟吳純唔知道恆樂同時有扮胡蝶男朋友。

「係呀,我要同個ex報仇,所以就搵恆仔幫手。係俾到麻煩佢,但係我唔care,有個咁靚嘅女仔扮佢女朋友佢應該要覺得執到。同埋佢把口可能會嫌棄,但係身體就會好誠實咁幫我。」吳純又呷一口咖啡,順口講出令胡蝶震驚嘅事。

胡蝶當堂變得思緒混亂,眼神遊魂同不知所措。原來恆樂唔係淨係扮自己男朋友,胡蝶以為自己獨佔一個有優勢嘅位置,點知原來不值一提。

原來有對手,仲要係遙遙領先嘅青梅竹馬,由細到大都一齊嘅青梅竹馬。

雖然話青梅竹馬九成都唔會一齊,但係吳純對乳房實在太大,難保恆樂會深陷其中。

胡蝶仲同朋友謊稱恆樂係男朋友,但現實上有另一個人俾自己更接近恆樂女朋友嘅寶座。

胡蝶只係排緊隊。

但係對方都只係接近,兩個未做男女朋友。

雖然唔知道吳純對恆樂有冇意思,但係依家只能夠假定係有。

原來唔有人爭食,唔係自己一個可以慢慢嚟。

胡蝶吸口氣,決定將自己推上比賽場上:「我都係⋯⋯恆樂琴日都扮我男朋友,所以⋯⋯唔係淨係你一個。」

吳純微微戚起眼角,但好快就回復笑臉。

胡蝶咁講係為咗表達恆樂都願意做自己「男朋友」,同埋恆樂係願意被胡蝶麻煩嘅人,試圖向吳純講佢唔係唯一受到優待嘅人。

當然,胡蝶咁講多多少少都有啲宣戰意識,想同吳純講自己對恆樂嚟講都係某種特別嘅女人。

呀,原來自己為恆樂帶嚟麻煩,但恆樂卻一句怨言都無,只係默默附和胡蝶嘅任性。

原來自己都係嗰啲帶麻煩俾人嘅任性女人,仲要係冇自覺嗰種。

頭先自己提出嘅正論已經冇辦法堅持落去,一諗到除咗自己有其他女人(疑似對恆樂有好感)咁親近恆樂,胡蝶就已經冇閑情逸致去擔心麻煩咗恆樂呢件事。

唔麻煩嘅話又點可以留係佢身邊?

胡蝶決定要捉實把女朋友呢個身份留喺佢身邊,希望可以盡快榮升女朋友呢一個寶座。

原來自己鐘意恆樂。

本來以為只係得好感,但聽到恆樂肯扮自己以外嘅女仔嘅男朋友,胡蝶馬上就有要成為佢女朋友嘅諗法。

胡蝶想大聲宣告,我都係可以令恆樂付出心神嘅女人。

胡裸幻想自己身後有啲「啪啦啪啦」嘅效果音,提示吳純自己係恆樂心中都有地位。

「咁橋!?睇嚟我哋可以做好朋友。」吳純開心地叫出聲,睇嚟胡蝶嘅宣戰暗示傳遞唔到去吳純到。
吳純真係一條筋咁純
「可以呀,哈哈。」胡蝶苦笑,睇嚟吳純一係唔當胡蝶係一回事,一係就壓根睇唔出胡蝶嘅宣戰。

「恆仔扮我男朋友嘅時候都幾主動!又攬我又拖我,個鹹濕仔仲要成日借啲意撞我對波。」吳純講完就細細力拍一下自己龐大嘅胸脯。

胡蝶心諗吳純係咪主動挑釁?

胡蝶望一望自己嗰一對相對嬌小嘅胸脯,感覺自己陷入劣勢,佢逞強:「恆樂佢偷偷地錫我。」

胡蝶講完就紅都面晒,佢自己都唔明點解要同吳純比較,但感覺依家唔可以亦都唔想輸。

「恆仔成日都錫人,我成日都俾佢錫到成面口水。」吳純一臉滿足咁講,而且好似完全唔care胡蝶話恆樂會錫佢呢件事。

胡蝶覺得吳純係主動挑釁緊。

胡蝶諗到嘅係吳純同恆樂成日係屋企濕吻後交換唾液,同佢哋比,自己好似落後太多。

見到胡蝶一臉愁緒,吳純就笑住講:「我講緊細個嗰陣咋!兩個小朋友係到玩,成日錫對方臉豬。」

「哦⋯⋯係咩⋯⋯」胡蝶鬆一口氣,背脊放鬆咁挨落椅背。

「講返正題呀,我覺得人要活得真我一啲,成日唔表達自己反而會令人煩厭,成日估估下做乜姐?太花費人哋心力。無咁多時間俾你演內心戲。你主動啲同人講感受,人哋就覺得同你親近就會friend㗎啦。當然講好淺層都好夠,唔洗take deep。就好似你頭先咁,本來慌慌張張,一聽到我同樂仔只係細個先錫錫就放鬆曬。見到你呢啲感情同表情變化,我都覺得你親近咗。」

「唔好笑我啦。」胡蝶雙頰紅卜卜,眼球轉咗圈再講:「太真我唔會俾人討厭咩?」

「驚鬼咩!凡事理咗自己感受先,想講就講想做就做,自己開心咗先。其他人點諗永遠都只係其次,自己點諗先係最重要。你今日都唔想同我周圍去㗎,係咪?但係你因為顧慮我先無出過一聲怨言。」吳純都知道自己好任性。

「唔係呀⋯⋯」胡蝶試圖否認。

「你唔洗呃我啦傻妹。總之,鐘意就做,唔鐘意就死都唔好做,最緊要自己開心。見到你呢啲可愛,但係內向嘅妹豬,我就好想你可以活得自在一啲,唔好將自己收收埋埋。」

「今日同你周圍去真係開心,我無唔鐘意㗎。」胡蝶fing住手講。

「係咩?我睇錯呀?唔緊要啦。總之諗到、想做就盡快去做,想做但係依家唔做,第時會後悔。」吳純唔太在意。

「但係做咗都可能後悔。」

「咁做咗先算,反正都會後悔,點解唔玩大佢?唔好曬時間演內心戲,做,未來,再算!」

「但係⋯⋯」

「但係乜鬼呀!你!係咪鐘意樂仔!唔準諗!即刻答!」

「係!呀!!」胡蝶被吳純突如其來嘅激動提問嚇親,吳純眼角不受控咁戚咗一下,但又好快回復正常。

「果然我雙眼係雪亮。」

「呀呀呀⋯⋯」胡蝶雙頰泛紅之餘頭頂都就嚟出煙咁嘅款。

「放心喎,我唔會講出去。」吳純就好似小朋友搵到有趣玩具咁笑住講。

「拜托你啦。」胡蝶低頭。
吳純到底係叫恆樂做恆仔定樂仔架?
屌,㩒錯掣quote咗文,大家屌細力啲,下次唔會啦
屌你老母樓上quote文不特只仲要quote兩次
屌,㩒錯掣quote咗文,大家屌細力啲,下次唔會啦

第一日喺講故台?
我以為第一層之後嘅quote文會自動hide咗⋯
唔係唔係,對唔住啊覆緊嘅時候一時冇諗起係喺故台講嘢就順手⋯⋯
俾次機會嚟
吳純真係好擅長唔覺意桶人刀
Re樓上
吳純睇心情,佢對恆樂無特定稱呼
「咁你要加油啦!唔好擔心佢會拒絕你,表白咗再算。表白完做唔到朋友?你唔同佢表白佢做咗人哋男朋友又點算?到時後悔無表白?有咩想同佢做,直衝到尾!要後悔嘅話之後先後悔啦。」

「嗯⋯⋯都有道理。」胡蝶都唔知點解自己會俾佢說服。

只係將恆樂加入為例子,胡蝶就諗通好多。

唔知道恆樂嘅感情狀況,自己可以做嘅就係盡快喺佢有女朋友之前出手,爭取成為女朋友嘅機會。

如果恆樂真係做咗其他男朋友,胡蝶一定會好後悔自己唔提早表白。

「樂仔壇嘢你加油啦!」

「咁你唔鐘意佢?恆樂。」胡蝶問出自己最關注嘅嘢。

「呀⋯⋯唔知呢?我信佢最後會識返屋企揀個最好嘅。」吳純故弄玄虛咁答。

「返屋企?」

「唔講呢樣住啦,講返你啦!你唔主動啲講嘢,人哋會以為你拒絕緊佢哋,拒絕同人有交流。因為你唔講嘢,人哋會覺得你好冷淡。咁樣係no no no。」吳純轉移話題。

「咁我要點做?」

「問下佢天氣好唔好。」

「吓?」

「讚下人哋衣著、外表之類都係一個好開始。」

「但係我問題唔係呢到,我唔敢走出同人講嘢呢一步,話題只係其次。」

吳純問:「點解?怕麻煩到人?」

「係。」

「但係依家咁煩到自己囉。隨心所欲一啲,一般人無咁容易覺得靚女係麻煩,你可以任性多一啲。」

「我可以任性啲?真係?」

「係。真係想同你有連結嘅人係唔會咁易放棄你。」吳純講。

「咁我試下。」

「就依家試吓。我依家會叫個男侍應過嚟,你試吓嗲佢,問吓佢買薯條定係蛋糕好。你睇吓佢會唔會買一送一。」

「我唔得㗎⋯⋯」

胡蝶語音未落,吳純已經向男侍應招手叫咗佢過嚟。

「請問有咩可以幫到你?」

「呢個妹豬有嘢想拜託你。」吳純直接將胡蝶放上檯。

「我⋯⋯」胡蝶欲言又止,坐佢對面嘅吳純就做晒口型叫佢攞薯條,而侍應又等緊,係緊張同情急之下,胡蝶就跟住吳純嘅口型講:「我想問薯條定係蛋糕好?」

胡蝶楚楚可憐嘅望住侍應哥哥。

「我哋兩個窮學生,唔知食邊一款好,只能夠揀一個。你推薦邊一樣?」吳純幫手,佢稍微烏前,將對奶放上檯。男侍應即刻瞳孔放大,望到實一實。
蝴蝶似會黑化
Push
「幫幫我哋揀呀。」胡蝶繼續一副楚楚可憐。

男侍應春心蕩漾,佢講:「我俾晒兩款你哋啦,當係我請。」

「多謝!」吳純笑到見牙唔見眼。

「咁樣會唔會麻煩到你?」胡蝶問。

「唔會呀,呢啲好小事。如果唔介意嘅話,我哋交換ig?」

「好呀!」吳純搶喺胡蝶前回答,佢將電話遞俾侍應,對方輸入完自己IG名之後就俾返電話吳純。

「咁我入去幫你地寫返先。」男侍應講完就轉身離開。

「你就咁比IG佢?」胡蝶問。

「嗰個Public IG嚟,用嚟放j圖,我private嗰個唔會俾佢啦。」吳純壓低聲線講。

「咁都得。」

「呢件事小事啦。最重要係,你睇吓。當靚女去求人幫手做嘢,男仔好少會托手踭。呢個就係我哋嘅本錢。咁樣就呃到薯條同埋蛋糕食。」

「佢真係話我哋冇麻煩到佢⋯⋯」

「緊係無啦,佢打工咋嘛。廚房煮多份嘢又唔使佢俾錢!」

「係咁咩⋯⋯感覺都唔係幾差。我仲以為咁張揚咁拗嘢食會覺得幾羞愧。」

「我哋有嘅係差遣人嘅本錢!同埋我哋唔係拗嘢食,我哋只係問佢食邊一款好,點知佢送食兩樣嘢俾我哋食。」吳純信心滿滿咁講。

「⋯⋯」

「總之你想食咩嘅就講,想做咩嘢就做,唔使理其他人點諗。你今日離開咗呢間餐廳,你好快就會唔記得你拗過嘢食!」

「又話唔係拗嘢食⋯⋯但係我明啦,原來唔會煩到人,咁我就試下⋯⋯試下表達多啲。」

「無錯!唔撚洗驚!放膽去做人!」吳純好似叫口號咁講。

「我⋯⋯會努力試下。」胡蝶帶點迷惘咁回應。

胡蝶就係咁俾吳純教壞。

「不過講開又講,你身材真係唔差,條腰無乜肉。」吳純忽然轉話題。

「邊係呀⋯⋯」俾人喺公眾地方提起身材嘅胡蝶怕羞咁細聲回答,胡蝶仲不停將一隻手指放喺嘴前,示意吳純唔好再講落去。

「咩呀???唔理你啦!不如我哋下個禮拜去沙灘玩囉?我想同你一齊穿泳衣影相!」吳純提議。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞