《是咁的,我一炮過有咗三個女朋友(假)》

983 回覆
148 Like 26 Dislike
Push
終於開打
Push
樓豬一出番黎就咁爆
如果事實真係咁嘅話,到底喺子瑜眼中嘅胡蝶係點?一個被恥笑嘅對象?講出一個對方知道唔係事實嘅謊言,但仲講到七情上面。

一個愛惜嘅朋友?因為係朋友所以唔好意思拆穿對方嘅謊言?

胡蝶唔知。

胡蝶只係知道自己係子瑜面前好羞家,已經唔知道點樣面對子瑜。

胡蝶覺得子瑜背叛左自己,但係明明講大話嘅係胡蝶,明明佢哋兩個就無試過以恆樂為話題傾偈,乜嘢約定都無做過。

胡蝶將自己嘅一廂情願當成約定,即使知道咁樣係無道理,但胡蝶就係無辦法唔咁諗。

感情唔係真係咁容易控制,理性上話俾自己錯嘅事,感性上接受唔到。總之胡蝶對子瑜有着一種惱羞成怒嘅感覺,但係自己依然當佢係朋友,又或者咁講,胡蝶唔想失去呢個朋友。

胡蝶突然發現,自己呢排啲心情成日都好矛盾,一切都係發現自己鍾意恆樂之後嘅事。

原來自己都有咁多感情變化,但係每一樣都令自己好痛苦。

除此之外,就係愛情方面。子瑜同恆樂到底係咩關係,據自己所知,恆樂係冇女朋友。但係子瑜就邀請過恆樂上嚟唔知佢哋兩個做過啲乜。

或者佢哋先係真正嘅情侶?

所以自己嘅初戀已經結束?

未開始已經結束。

友情已經出現裂口,唔通連愛情都要失敗?

儘管一切都係未知之數,或者子瑜同恆樂真係乜事都冇,一切可能都有一個合理嘅解釋。

可能佢哋知有性關係,並唔係情侶。如果咁樣嘅話,胡蝶都尚算可以接受。始終恆樂實際上係單身,自己又唔係佢女朋友, 根本冇資格去話佢。

如果佢哋並唔係情侶關係,咁樣就好啦。

咁樣嘅話自己嘅愛情仲有啲希望。

心有一種被人用手捉住嘅感覺,呼吸都變得焗促起嚟。

友情同愛情就係因為小小嘅一個銀包而受到衝擊。

「子瑜,你識樂仔㗎?」吳純保持一貫輕佻嘅語氣問。

吳純只係順從好奇心問,佢完全無聯繫到子瑜同恆樂可能係假情侶,胡蝶嘅內心戲同吳純完全絕緣。

當然,胡蝶都好想知道呢個問題嘅答案。
開打開打 想問下依家進度去到邊?
吳純bb做得好
恆仔喺隔離齋望?
有得比佢望算偷笑
掛住胡蝶BB了
胡蝶好自然咁將好多嘢聯繫埋一齊,吳純今朝話恆樂有一個好在意嘅女仔,而嗰個女仔唔係胡蝶或者吳純。

子瑜。

胡蝶將吳純口中嘅嗰個女仔同子瑜畫上等號。

但係無證據。

子瑜嘅回答好關鍵。

如果子瑜就係嗰個女仔,而子瑜又鍾意恆樂,咁樣胡蝶嘅願望就好難成真。

如果恆樂同子瑜只係朋友,咁一切都會相安無事,係對「大家」最好嘅結果。

如果。

「我⋯⋯我同恆樂⋯⋯」子瑜欲言又止,子瑜知道自己一定要解釋清楚,如果唔係胡蝶一定要着,但係依家係咪將真相講出嚟嘅最好情況?

明明自己乜嘢都冇解釋,明明知道自己乜都唔講嘅話胡蝶只會胡思亂想,誤會只會越嚟越深,明明唔出聲就只會令大家互相猜疑,最後關係就會走到盡頭。

呢一刻就係互相懷疑緊。

明知咁多嘢但係子瑜就係開唔到口。

子瑜唔知道由邊到講起,唔知點講先唔會傷到胡蝶,唔知道胡蝶會唔會接受同原諒自己。

明明講大話嘅胡蝶先係錯嗰個,胡蝶講大話都有錯,但子瑜卻覺得自己先係有錯嗰個,子瑜心中知道胡蝶有可能對恆樂有好感,但因為擔心同朋友爭仔而隱瞞。

我同佢只不過係假扮情侶,但係我已經鍾意咗佢。

子瑜講唔出呢一句事實。

因為子瑜左右搖擺嘅態度,眼框不知不覺已泛起淚光嘅胡蝶怯生生咁問:「子瑜⋯⋯你識恆樂?」

胡蝶嘅話語就好似矛咁,刺痛子瑜嘅身體。

胡蝶嘅反應已經代表咗一切。

見到眼泛淚光嘅胡蝶,子瑜大概肯定到胡蝶對恆樂嘅感情。

鍾意嘅男仔去過另一個女仔住嘅地方,會不安到想喊係好正常。
子瑜由此(胡蝶眼泛淚光)認定胡蝶係鍾意恆樂,已經冇需要再問去肯定呢個答案。

「恆仔話過有一個女仔佢非常之在意,仲對佢好有好感,可以話係當下最鍾意嗰一個。唔通嗰個就係你?」吳純搖頭晃腦咁問,連頭腦唔係太清晰嘅佢都意識到恆樂個銀包喺呢度出現係有啲唔妥。

吳純呢個問題正中紅心,可以話係一箭雙雕,胡蝶同子瑜嘅心同時被牽動起嚟。

胡蝶當然想知道答案,銀包係到嘅答案,始終關乎到自己嘅戀情。

子瑜就開心咗1秒,估唔到個衰仔會同其他人講鍾意自己。子瑜情不自禁咁春心蕩漾,但係好快又會將心情壓制落嚟, 因為呢個氣氛唔適合發情,友誼嘅小船遇上大風浪。

子瑜稍微分析一下現況,恆樂同過吳純或者胡蝶講話佢最愛嘅就係子瑜(子瑜自行腦補最愛兩字),同樣鍾意恆樂嘅胡蝶同吳純就心知不妙,如果子瑜都鍾意恆樂嘅話,呢場愛情遊戲已經分出勝負。

總之自己就係最接近勝利嘅人,可以話係既定利益者。

冇錯,子瑜係鍾意恆樂,但佢唔忍心見到胡蝶呢個傷心嘅模樣。

比起恆樂,胡蝶同自己嘅友情來得深厚,雙方認識嘅時間亦都更長。

子瑜做唔出選擇恆樂而要放棄胡蝶。

子瑜想講自己同恆樂只不過係朋友,咁啱搵咗佢扮男朋友,為咗佢呃啲毒撚貨金俾我。

咁樣講就唔會hurt到胡蝶。

子瑜心裏覆述左呢個對白一次之後開口。

「我⋯⋯佢⋯⋯係我男朋友⋯⋯」即使經歷咗咁多內心戲,子瑜講出同心裏面預先準備定唔同嘅對白。

全場人都因為呢句說話而感到驚訝,包括講出口嘅子瑜,因為就連佢都無諗過自己會咁樣表達自己同恆樂嘅關係。

子瑜開口嘅時候,突然之間有一種輸人唔輸陣嘅感覺,莫名其妙地覺得唔可以喺度輸落嚟。

輸?明明唔係比賽,明明唔想同人鬥,明明話咗要揀友情。

呢個答法可以話係最差嘅選項,因為咁樣同宣告吳純同胡蝶已經失戀冇分別。

因為女人嘅妒忌心同埋競爭心,子瑜控制唔到自己咁講出呢句說話。

講完之後子瑜就心知仆街,胡蝶同吳純一定係受到重擊。子瑜亦都非常之震驚原來自己咁重爭勝心,明知唔可以講出口嘅說話都咁樣講。

總之就係口不對心,把口仲要講錯嘢。

忍唔住宣戰,但係子瑜講完嘅下一秒就後悔。
子瑜good job
要打了
準備三娘教子
終於到狗血劇情
子愉做得好
「咁呀⋯⋯」

「嗯⋯⋯」

吳純去到呢一刻先知道事情大了,依家先感受到氣氛有啲唔妥當。

胡蝶則深陷喺不安嘅情緒入面,佢震驚到唔知講咩好。

子瑜心知不妙,慌張嘅不停擰頭,諗緊有冇辦法解開呢個尷尬嘅氛圍。

特別當子瑜望到胡蝶就快喊嘅表情,心就不奇然咁軟落嚟。

「不過你哋唔好誤會啊,我同佢只係扮情侶㗎咋!」覺得玩大咗嘅子瑜連忙揮着手咁修正,子瑜已經唔忍心再見到胡蝶呢一副傷心嘅模樣。

子瑜咁樣玩,即係首先將另外兩條女推向絕望,再拉佢哋返上嚟,就好似玩過山車咁。

「假男朋友⋯⋯?」胡蝶有如突然見到希望,充滿希冀咁抬高頭望向子瑜。

「係呀⋯⋯你知道啦我份工有啲特別⋯⋯俾錢我使嘅大部份都係男人,要學下點樣氹佢哋⋯⋯我諗到嘅辦法就係搵個人扮我男朋友,喺佢身上學下點樣氹男仔。」子瑜因為擔心自己講嘢啊漏洞或者講錯,所以佢斷斷續續小心翼翼咁講。

「大部分都係男人⋯⋯你做雞!?」吳純激動咁樣俾出呢個結論。

「唔係!」子瑜都激動咁反駁,佢再講:「我做嘅係偶像⋯⋯虛擬偶像,主要喺網上面做直播等啲毒撚課金俾我!」

本來子瑜唔想喺其他人面前講自己做vtuber嘅事,但係呢個情況下唔理得咁多,好過俾人誤會自己做雞。

「係呀,子瑜唔係做妓女,佢冇出賣過自己身體。」胡蝶加把口幫子瑜解釋。

「咁呀⋯⋯雖然唔知咩嚟,但係唔係做雞就冇所謂啦。雖然做雞都冇所謂。」吳純講。

「咁樣你點解會搵咗佢,搵咗恆樂扮你男朋友?」比起自己嘅事有冇被子瑜發現,胡蝶更加關心嘅係恆樂嘅感情狀況。

「只係巧合⋯⋯我同佢係同學,見佢幾好人就拜託佢。」摸波威脅同埋一早有好感嘅事子瑜全部都隱瞞。

「原來大家都識得樂仔!仲要大家都搵佢扮男朋友!」吳純不以為然開心咁笑住講。

「吳純!」胡蝶情不自禁咁開聲斥責,胡蝶本來想向子瑜忍暪自己同吳純都係假女朋友嘅事,點知一個唔為意就俾人爆咗出嚟。

喺子瑜嘅角度,由胡蝶嘅反應推論,睇嚟胡蝶係想對子瑜隱瞞佢哋都有做恆樂假女朋友嘅事,但係唔小心俾隨心隨意嘅吳純爆咗出嚟。

子瑜由此決定扮唔知咁講:「扮男朋友?你地都搵咗佢扮男朋友?」
有文
子瑜諗咁樣問嘅話,或者可以畀到個落台階胡蝶,等胡蝶自己承認同恆樂只係假扮情侶,並唔係真正一齊。

「係呀,我同胡蝶都係。」吳純秒速回答。

「吳純!你又話幫我隱瞞⋯⋯」胡蝶細聲咁自言自語,因為佢諗起吳純明明應承過佢唔會爆恆樂並唔係真正男朋友嘅事。

胡蝶同子瑜講個自己男朋友,但有男朋友就冇必要去搵假男朋友。

吳純咁樣爆一爆,胡蝶判斷子瑜已經睇穿咗自己冇男朋友嘅事,只不過係假男朋友扮係真男朋友。

但係胡蝶知道自己事都要面對,於是佢紅住臉鼓起勇氣講:「無錯⋯⋯恆樂係我假男朋友⋯⋯對唔住,之前呃咗你。我話自己有男朋友嘅事係假,只不過係有人假扮我男朋友。」

胡蝶覺得好羞恥,充大頭鬼被朋友發現,今鋪真係顏面無存。

胡蝶雙腳乏力咁坐咗落地,不停流淚。

胡蝶曾經有過衝動想大發雷霆,好似潑婦罵街咁大炒大鬧,但係咁樣一來唔係佢嘅性格,二來錯嘅始終係佢,佢唔可以大條道理咁發脾氣。

吳純呢個時候先知道自己講錯嘢,不知所措咁喺原地扭嚟扭去。

出手嘅係子瑜。

子瑜輕輕攬住胡蝶安慰佢:「無事,好小事。我唔介意。」

保得住一份友情就好了。

「對唔住。明知道你被人背叛過都要呃你⋯⋯」胡蝶都攬返實子瑜。

「嗯。」

「你唔問我點解要咁講?」

「唔問。」子瑜怕越講越錯所以寧願收聲。

係呢個時候,一個唔識睇氣氛嘅人講:「話時話,咁樣恆樂話佢最鍾意個女仔睇來係你。」

擁抱緊對方嘅子瑜同胡蝶當下即刻僵硬起來。

吳純冇發現到任何唔妥,佢繼續講:「咁你鐘唔鍾意樂仔?你想唔想同佢一齊?」

子瑜心諗,咁撚大個炸彈你咁突然扔俾我?咁樣擺明係陰我姐。
吳純 真係諗到乜就講乜
吳純真係好撚正 引戰師
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞