《是咁的,我一炮過有咗三個女朋友(假)》

983 回覆
148 Like 26 Dislike
要自宮出家了嗎?
恆仔真係廢柴嚟
胡蝶一走,恆樂又陷入迷惘,呢個時候走入屋嘅係吳純。

吳純用力拍落恆樂背脊:「追下去啦!胡蝶擺明原諒晒你,佢只係等緊你畀承諾佢。」

「等緊?」

「你條友真係⋯⋯我只係問你一個問題,你以後嘅日子無咗胡蝶嘅話,你接唔接受到?」吳純單刀直入。

恆樂腦海隨即浮現無咗胡蝶嘅未來,表情馬上就酸澀起嚟:「唔太可以⋯⋯咁就真係得返一個⋯⋯自己一個。」

「咁就追上去啦!」吳純用力咁由背後推咗恆樂一把,然後恆樂先係猶豫幾步,再全力奔向後樓梯跑落樓下。

吳純就留咗係屋入面目送恆樂。

吳純獨自地。

恆樂全速跑樓梯追上胡蝶,自己原來一直都好依賴胡蝶,而對方都好依賴恆樂。

呢個互相依存嘅關係,因為恆樂而臨近崩壞,恆樂一早知自己點諗,只係因為太過仆街而一直唔敢講出口。

但係唔講出口,又點可以令對方明白,再作為伴侶咁並肩而行?

今次要好好咁講晒自己嘅諗法。

胡蝶離開嘅話,恆樂就一無所有,更重要嘅係唔想再傷害胡蝶,唔想再成為令佢流淚嘅男人。

要留喺胡蝶身邊又唔可以令佢傷心,咁就只有做返個好男朋友。

為自己著想而要胡蝶做女朋友,要令胡蝶幸福咁留係自己身邊。

要成為畀幸福胡蝶嘅男人。

唔係,恆樂想要嘅⋯⋯都只係自己嘅幸福,胡蝶係佢眼中就只有工具價值,令自己幸福嘅工具價值。

所以人哋講得啱,恆樂只係當其他人係NPC,佢最愛嘅就只有自己。

但係,要令自己幸福,恆樂就必須要有胡蝶係身邊,要胡蝶係身邊就必須令胡蝶都幸福。

然後,恆樂相信,大概未來嘅某日,佢可以因為他人感到幸福而滿足。
總之,依家要做嘅事就係同胡蝶坦白自己嘅諗法,仆街到癲嘅諗法,然後睇胡蝶嘅決定。

「胡蝶!」追到落樓下花園,恆樂即刻對住胡蝶嘅背影喝道。

胡蝶無回頭,佢背住恆樂問:「你想講咩?」

恆樂今次無再猶豫,將一早應該要講出口嘅話吐出嚟:「我最愛嘅子瑜,大概之後都會係。但係同時我都鍾意你,好鍾意你!可以嘅話,我想繼續同你一齊!」

「所以,去到呢個時候,你終於唔呃我?呃我嘅話⋯⋯唔會更好咩?」胡蝶仍然背對恆樂。

「不。」恆樂搖搖頭再道:「已經唔想再呃你,咁樣實在太辛苦。」

「辛苦嘅唔止係你。」胡蝶冷冰冰咁答。

「我知道,對唔住。我知道我無資格講,但係我唔想無咗你⋯⋯唔想你唔係我身邊。所以為咗令你留係我身邊,我乜都可以!」

「乜都可以嘅話點解你以前唔做?」

「以前嘅事我無辦法反駁,我能夠承諾嘅就只有未來。未來,我一定只會望住你,係我另一半就只有你!我唔會再令你傷心,希望你會信我,就呢一次。」

恆樂已經將想講嘅嘢都全數講出嚟,淨低嘅就係胡蝶嘅發落。

呢個男人從來都無好好咁對胡蝶,承諾又無好好遵守過,但係同佢一齊真係好開心,胡蝶又好鍾意佢,所以胡蝶都唔知道點做。

「我——」胡蝶答道。
生性喇恆仔,唔好再辜負胡蝶
到最後都係揀蝴蝶
我接受唔到囉
胡蝶END就停喺上面啦,以下又係另一個結局,又可以當係true end

If

「我做唔到,對唔住。」鍾意嘅人開到聲話佢最鍾意嘅唔係自己而係另一個女人,呢種衝擊令胡蝶無辦法再搵任何藉口。

胡蝶唔能夠再話恆樂未講出口,所以一切都仲有轉彎嘅餘地。

無。

說話講死咗,事實放喺胡蝶眼前。

鍾意嘅人都鍾意自己,只不過唔係最鍾意。

胡蝶以前都忍到,以前就係因為好想同佢一齊,所以先容忍呢一件事,仲不停搵唔同嘅藉口去勸服自己話自己最終會成為恆樂嘅最愛。

但時間唔係咁講。

過咗幾年,胡蝶都唔能夠成為恆樂嘅最愛。

只不過恆樂對胡蝶坦白,坦白自己嘅內心,之後嘅事就由胡蝶決定。

即係恆樂將責任推卸到胡蝶身上,其實都幾不負責任。

容忍咗咁多年,胡蝶最終都係接受唔到同一個唔係最愛自己嘅人一齊。

當初為咗有得贏,胡蝶不顧一切咁出手,到手後出現期望落差同背德感,再發現自己先係破壞子瑜同恆樂戀情嘅人,其後再察覺自己無法放棄呢段戀情,最後經過時間嘅洗禮後,恆樂都無最自己放喺第一位。

胡蝶累啦。

付出咗好多,犧牲咗好多,甚至乎做出咗好多自己都覺得卑鄙嘅事,對子瑜講上數萬句對唔住都彌補唔到。同埋,恆樂都係要道歉嘅對象。如果胡蝶當年唔貿然出手,子瑜同恆樂大概會有一段美好嘅戀情,雙方都係對方嘅最愛。

如今,破壞咗一切而又乜嘢都得唔到。

真係好累啦。

唔想錯落去,亦都唔想糾纏落去。

於是胡蝶走了。

「真係好對唔住。」再向恆樂致歉後,胡蝶就轉身離開。

被留低嘅恆樂失落之餘感到釋懷,終於完結一段關係。

三條同自己親近嘅女都走晒。
「我最鍾意嘅係子瑜。」恆樂挨住牆坐落地下,唸唸有詞咁講。

點解自己咁鍾意子瑜,恆樂都答唔到,大概係一見鍾情。

可以嘅話,恆樂都想同子瑜一齊。

但係子瑜係英國。

「喂!」吳純突然閘入恆樂間屋,吳純走到恆樂身邊,同佢肩並肩咁坐低。

「我俾人飛咗lu!」恆樂裝作唔在乎咁講。

「緊係啦,邊有人會叫人同自己一齊時,大大聲同人講最愛嗰個唔係佢。哈哈!」吳純笑到曲起上身。

「我知柒㗎啦。」恆樂昂天長嘆。

「未柒晒嘅。」吳純篤咗幾下手機,send啲嘢畀恆樂後再講:「睇。」

恆樂拎起手機,一條google map嘅link,同埋一張螢幕截圖。

「去英國嘅機票?我個名!!你買嚟做乜呀!唔洗返工咩我,我實得閒㗎!嘥晒啲錢啦。」恆樂激動地叫出聲。

吳純send咗一張附有恆樂名字嘅機票俾恆樂,另外仲有一個有pin point嘅google map link。

「收皮啦,請假有幾難。我都諗咗好多嘢,confirm胡蝶飛你之後,我就買咗啦。呢份就當係我安慰你嘅禮物啦。」吳純不以為然地講。

「咁⋯⋯多謝你先。我試下請假啦。」恆樂半推半就地答。

「唔係試下請假,而係要請假去英國!」吳純望住恆樂喝道。

「係嘅係嘅!等陣先!我無啦啦做乜要去英國?」腦海運轉慢咗嘅恆樂問。

「你低能㗎,咁都仲要問?」智障擔當嘅吳純問。

「唔能明呀我⋯⋯等等先!唔通你⋯⋯」恆樂click入googple map到,係英國嘅一間apartment。

「就係嗰個唔通!」吳純高興地叫出聲。

「你想移民去呢到,要我幫你睇樓?」恆樂講出自己嘅猜測。

「子瑜就係呢到!」

恆樂同吳異口同聲地叫出嚟,但係答案卻截然不同。
我就係要呢啲
勉強無幸福
我懷疑吳純都係扮有新仔 等恆樂唔好覺得有任何後路 先會去英國搵子瑜 因為恆樂就係咁撚廢咁仆街 冇哂後路先行動

Mark my words
係咪扮都好,吳純都係全故最成熟最好嘅一個
「你傻㗎!!你點會諗出呢個答案!」吳純破口大罵。

「呀!!我竟然會俾個智障話我傻⋯⋯」恆樂陷入低潮。

「唔好講呢啲廢話先。子瑜就係住係到,2樓unit 10。」吳純指住恆樂嘅手機講。

「你點知的?」恆樂當吳純係鳩硬sir咁問。

「我問咪知道。」吳純得戚地答。

「多謝。」

「 你得一次機會,子瑜講明今次算係你嘅last chance,佢想好好咁得到一個答案。」吳純語重心長地講。

「一次⋯⋯」

「你要欣慰啦!你玩咗咁多鑊又玩到咁大,人哋仲肯畀機會你咪算係咁。如果你有決心同埋準備好去面對一切,同埋唔好再三心兩意嘅話,你就去啦。」吳純忽然變得有睿智起嚟。

「⋯⋯係。」恆樂猶豫地點頭。

正常人係呢個時候應該諗緊點樣改變自己,令自己內心成長再去成為一個負責任嘅人,最後追返子瑜返嚟。

不過恆樂唔係正常人,佢比較自私。

恆樂呢一刻嘅諗法係,既然胡蝶都無咗,機票又有人買埋畀自己,咁不如試一試去搵自己鍾意嘅人,好運嘅話或者可以追到子瑜返嚟,又可以癡埋佢個visa同子瑜一齊移民。

所以,去英國對恆樂嚟講係可以話係搏贏就賺到笑,搏唔到都無乜嘢可以再輸。

恆樂用咗唔洗一個鐘就move on,由失戀之中move one。

可能恆樂都無受好大嘅傷,又或者恆樂根本就唔太care胡蝶係唔係身邊。

胡蝶唔再喺身邊,恆樂係會有啲落寞,但係又唔會太傷心。

只係呢個程度。
其實啲女鍾意含樂啲咩,睇到差唔多完故都唔明佢有咩吸引
咁喺個故前半裡面,恆仔係幾型嘅
完左?
英國伯明翰,恆樂正在策劃一場boy 再meet girl嘅計劃。

既然要再相遇,咁就要嚟一個浪漫而且有驚喜嘅再聚。

走到去子瑜門口等嘅話就未免太癡漢,但係恆樂又唔知子瑜喺英國嘅生活習性,所以恆樂只能夠喺嗰個apartment附近徘徊,以等待子瑜嘅到來。

恆樂手執數枝玫瑰集合而成嘅一束紅花,打算一見面就交畀子瑜,再同子瑜去餐廳食住嘢慢慢講。

「Excuse me。」突然,恆樂身後傳嚟一把熟悉嘅女聲。

未準備好嘅恆樂嚇咗一個大跳。

恆樂回眸,風忽然吹起,五顏六色嘅樹葉同花蕊隨風飄起,喺恆樂同嗰個女仔面前旋轉式飄動。

強風停下嚟後,兩人就正式相遇。
G持
通常係咁 瘦田冇人耕 耕開有人爭
遇到子愉?
未完故又開新? 負評
呢到寫完未校對姐
「佢要嚟搵我?」子瑜向電話問。

「係,佢已經上咗機。」電話嘅另一端傳嚟吳純嘅聲音。

「咁呀⋯⋯」子瑜嘴角忍唔住向上揚。

「都唔知你鍾意呢個男人啲乜。」吳純抱怨地道。

「感覺嘅嘢好難講。」子瑜腼腆地答。

「所以,你會點答佢?」

「我都唔知道。只係我逃避咗咁多次,依家我走到去第二個國家佢都要跟過嚟,或者我要係時候畀一個我唔會後悔嘅答案出去。」子瑜講。

「咁樣胡蝶方面⋯⋯你打算點做?唔搞掂胡蝶嘅話,你大概又會再次猶豫不決。」聽咗子瑜、恆樂同埋胡蝶三個人嘅事成年嘅吳純問。

另外,吳純三方嘅說詞都有聽過,所以吳純絕對係知得最多嘅人。

「我知道⋯⋯從來我逃避嘅原因都係因為怕傷害到胡蝶。雖然就結果而言我已經傷得佢好重,但係我唔同胡蝶講清楚、唔同胡蝶做好決斷嘅話,我大概唔可以同恆樂走下一步。」子瑜道。

「你知道就好啦。所以事不宜遲啦!」

又嚟啦,吳純又暴走。

吳純心諗擇日不如撞日,大家都係無準備嘅情況下講嘢先可以講出最真心嘅說話,所以佢一次過打晒畀胡蝶同子瑜。

「唔好呀!胡蝶啱啱失戀咋!」子瑜想阻止吳純,可惜已經太遲。

吳純將胡蝶add入face time chat到,而胡蝶又㩒咗入嚟。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞