《是咁的,我一炮過有咗三個女朋友(假)》

983 回覆
148 Like 26 Dislike
擇日不如撞日真係好緊要
愛情就係要嗰下衝動
「喂⋯⋯呀!子瑜。」胡蝶見到子瑜都係呢到,想馬上cut線。

「等陣!」率先嗌出聲嘅係未準備好嘅子瑜。

「⋯⋯」胡蝶無出聲,但都無離開。

「我想講⋯⋯對唔住。」子瑜道。

「點解你要道歉?你有做錯咩?」胡蝶以平淡嘅語氣反問。

「係我錯。如果嗰陣時我同你講話我鍾意恆樂,或者一切嘅結局可能會唔同。」子瑜心有戚戚然地講。

「所以你講咗,我就唔會搶咗你個恆樂?」

「我唔係咁嘅意思。」子瑜怯懦地答。

胡蝶好想發脾氣,失戀嘅時候要講啲咁嘅嘢佢真係最後爆炸,但係胡蝶覺得錯嘅唔係子瑜而係偷步嘅自己,所以胡蝶先忍住無潑婦罵街。

如果胡蝶無忍住自己,大概佢依家已經忍唔住無理取鬧咁屌柒子瑜。

「你知唔知道,佢同我講,比起我,佢最鍾意嘅係你。」胡蝶講。

「⋯⋯嗯。」子瑜既高興又心痛。

「所以你先係贏家,依家你嚟攞彩?」

「我唔係呀⋯⋯我只係想同你好好咁傾下。胡蝶你冷靜啲先,你平時唔係咁樣。」

「咁你想講乜?」

「關於恆樂嘅事,我真係覺得好對唔住你。」

「因為你勾引我男朋友出軌?」
其實胡蝶自己都有責任,鬼叫佢用心計陰鳩子愉
「⋯⋯嗯,對唔住。如果一開頭我就同你講我鍾意佢,你會唔會就唔再追佢?」子瑜試探性地問。

「你以為我睇唔出你一開頭話唔鍾意佢嘅時候係講大話?」胡蝶反問。

「呀?」

「就係因為我知道你講大話,我更加忍唔住要盡快出手!就係因為我知道我唔出手嘅話我就無機會同鍾意嘅人一齊,當時我先咁不知廉恥咁偷跑!」胡蝶激動起嚟。

「所以就算我同你講我鍾意恆樂,你照樣會對恆樂出手?」子瑜反問。

「係。因為我真係鍾意佢。」

「我曾經以為只要我讓愛,你同恆樂兩個就可以好好咁得到幸福,可惜最後都係俾我摧毁,我真係覺得好對唔住。」子瑜道。

「所以,一直以嚟我得到嘅嘢都係因為你唔要,我先有機會得到手。」

「我唔係咁嘅意思!」

「我都好辛苦㗎!你估我睇唔出一開頭你話唔鍾意恆樂嘅時候係講大話咩?你估我想同朋友爭仔咩?但係唔得呀!我真係鍾意恆樂呀,所以當時我要催眠自己話你唔鍾意恆樂,咁樣先可以因為傷害朋友帶嚟嘅罪惡感,再去追恆樂呀!就係因為你講大話,我更加唔知道點部署!我最怕你突然反口將恆樂搶走,所以我先按耐不住去出手再佢追返嚟!係你話唔鍾意恆樂,我先出手咋!」胡蝶嘅話語因為情緒高漲而混亂起嚟。

「我知道⋯⋯所以錯嘅係我。因為我呃咗你,所以先搞到你咁痛苦。如果當時我可以誠實一啲、可以冷靜一啲同你傾下,我哋或者唔洗搞到咁樣。」子瑜懺悔道。

「所以你依家嚟告解,然後我就係嗰個衰人?嗰個重色輕友嘅罪人?我只係鍾意一個人咋。」知道自己有啲無理取鬧嘅胡蝶低住頭講,始終自己插手先破壞咗子瑜嘅戀情,但又放唔開男朋友。

「所以,我哋大家都無錯。」子瑜道,反正大家都有錯,咁不如打和。
子愉講得好
但係我始終都仲係同情胡蝶
CLICK完其實會點
「就係因為我知道你無錯我先咁嬲!我知道你為咗唔好令我傷心,你先主動遠離恆樂!我都知道我嘅偷步傷害咗你,但係個衰人無論如何都會走返去你身邊!我知道先係錯嗰個,係因為我嘅任性,我先傷害到你同傷害到自己!我都好內疚,但係我真係好鍾意恆樂,呢份心意足以令我推低晒罪惡感去推動我追求恆樂!」胡蝶吸口氣再講:「我知道唔係你錯,就係因為知道唔係你錯,我先唔知道要點樣發洩呢份唔甘心同悲傷!除咗怪自己,我又仲可以點呀!因為錯嗰個係我,將事情推到去呢個局面嘅亦都係我!」胡蝶歇斯底里地叫。

胡蝶激動起話語引嚟嘅係沉默。

「對唔住。」率先打破沉默嘅係胡蝶,佢心情平復落嚟後再講:「所以,我無怪到你。因為錯嘅係我,係我明知朋友嘅心意,我都忍唔住去追朋友鍾意嘅人。」

胡蝶如果胡蝶唔係心虛,佢都唔會咁講。

「我都有錯。係我想隱瞞,想抽身,但係又藕斷絲連。我做唔到從一而終⋯⋯係因為我堅持唔到先搞到咁。」子瑜講。

雙方都覺得錯嘅係自己,但又唔能夠完全怪罪於自己。

「咳咳。」喺一邊食花生嘅吳純突然乾咳兩聲,佢續道:「我都唔明你哋嘈乜!鍾意就去追人好平常姐?理鬼得對手係邊個咩!」

「⋯⋯」子瑜同胡蝶都無言。

「不過我話嘅,呢單嘢係子瑜唔啱。」吳純擅自落判決。

「huh?」子瑜愕然。
其實吳純講得啱喎
計來計去盞最後大家都唔開心
「係話你呀。胡蝶明知道你同恆樂嘅心意後都硬上,明知道德上會俾人責難都跟從內心去行,都叫做有面對自己內心,帶住做衰人嘅心都要達到目的。雖然會俾人話臭雞,但又點呀?咁胡蝶真係鍾意恆仔,仲坐言起行去追佢。」吳純講。

「⋯⋯」胡蝶臉上五味交陳。

吳純對子瑜講:「但係你呢?你下下都偷襲,偷襲完又淆底逃走。你每次都係食一啖,賺完就走,然後又後悔。你話就話揀胡蝶,但係揀完胡蝶之後,你次次都揀返恆樂,之後又內疚。第一次就同胡蝶斷聯,第二次走埋嚟英國,你之後仲想點?」

「我都唔知⋯⋯」子瑜怯懦地答。

「Nonono!你今日再唔俾個內心答案出嚟,大家就只會繼續loop落去,就好似我咁,我同恆仔講我有咗男朋友,直接了當咁解決我嘅心意。始終青梅竹馬只能係青梅竹馬,二嚟唔迫到恆樂覺得身邊你人陪佢嘅話,條衰仔係踢唔郁。」吳純頭頭是道咁講。

「吳純⋯⋯」子瑜道。

「我無事。子瑜諗好未?都係唔好諗啦!我話你知啦!你諗住唔傷害到胡蝶所以逃避,點知最後都係忍唔到手,咁即係你鍾意恆樂多過胡蝶啦!咁仲有乜好諗?與其每次做完之後後悔,不如嚟一次轟轟烈烈,之後唔洗再後悔。即係叫你唔好理胡蝶啦,搶恆樂返啦你!你鍾意佢㗎!」吳純交出佢嘅諗法。

「唔搶呀,搶咩呀。我走到嚟英國成年,佢都無搵過我。更何況,我點可以唔理胡蝶感受⋯⋯」

「你係想理佢感受,但現實做唔到呀嘛,係咪先?恆樂都話咗鍾情於你,都講到咁嘅地步,胡蝶仲點同佢一齊呀?胡蝶真係再同恆樂一齊嘅話,佢就要日日心思思諗住條仔係咪鍾意自己,膽戰心驚咁拍拖。我想講嘅係,而家胡蝶咩感受唔輪到你考慮,呢樣嘢已成定局。恆仔係鍾意你㗎啦,你嘅決定只會影響你自己同唔同佢一齊,唔影響胡蝶同恆樂。」吳純邊講邊偷望向胡蝶。

「⋯⋯我⋯⋯我係英國成一年,離開咗佢一年,最後就只能夠兜咗個大圈後,推翻我過往嘅一切?」子瑜質疑自己。

「你仲想點呀!佢都話咗揀你,你又鍾意佢!有乜好猶豫!你之前猶唔夠咩?就係你呢份猶豫不決,以前傷害過我幾深?依家仲想傷害更多人咩?玩夠未呀!」胡蝶打從心底吶喊。

胡蝶激動地追問:「你可唔可以拎走佢,等我唔好再有假希望?當為咗我,你唔好再拖落去。更重要嘅係,為咗自己,你唔好再呃自己、唔好再壓抑自己啦!你對自己唔誠實,除咗傷害咗我,最重要嘅係你自己都好痛苦呀!」胡蝶雙手包裹住子瑜嘅雙頰,溫柔地望住子瑜雙眼講。

「⋯⋯」子瑜終於忍唔住流起淚嚟,胡蝶則用手指幫子瑜拭去淚水。

「你答我,我之前都問過,你對恆樂有冇意思?你想唔想同佢一齊?」胡蝶用溫柔嘅聲聲問眼前嘅好友。

////
facetime點抹眼淚
Bug咗
同問
「子瑜。」

「你好。」

子瑜身穿白色碎花連身長裙同披上一件紅色毛衣、頭戴白色畫家帽、眼戴正方框嘅平眼鏡。

「送俾你嘅。」恆樂將花遞畀子瑜。

「多謝。」

兩個沉默咗一會。

「er⋯⋯對唔住⋯⋯我未諗好講乜嘢。」恆樂道。

「你無變過。」子瑜微笑住講。

「係。」

「所以⋯⋯你想做乜?」同兩個女仔傾完之後子瑜知道要點做。

不斷去逃避就等於多次畀假希望胡蝶,再由子瑜親手傷害胡蝶。

長痛不如短痛。

子瑜都唔想再逃避。

所以子瑜今日盛裝迎賓,就為咗做一個了結。

子瑜明知嗰個男人嚟做乜,佢哋明知故問。

「我哋⋯⋯不如食個飯再講?」

「好呀。」子瑜自然地拖住恆樂嘅手。

大概佢哋兩個之後就會一齊,唔會再有人受傷害吧。

抹個 mon 都得嘅
大概佢哋兩個之後就會一齊,唔會再有人受傷害吧。

吓 咁就完咗?
靈異事件
竟然 open end
咁吳純係真係冇仔扮有仔 我好似估中左
最後都起碼黎個復合Q
其實如果揀嘅話 係咪恆樂生日嗰度就會完
啱啱追晒
正皮咗
支持樓主
完得咁突然
我覺得係最尾嗰句累事
冇咗嗰句,就咁用「好呀」收尾冇嗰嗰種爛尾feel
你講得啱
真係感覺會自然啲
新讀者留名
胡蝶好慘
男主係大仆街,
覺得一開頭接受青梅竹馬對個個都係GOOD END
蝴蝶死左 貞子咁穿過個mon
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞