《是咁的,我一炮過有咗三個女朋友(假)》

983 回覆
148 Like 26 Dislike
Push
要問子瑜嘅話,子瑜直覺上覺得胡蝶係偏向鍾意恆樂,如果唔係嘅話都冇必要話恆樂係真正嘅男朋友。

不過講返朋友堆入面,先表明對自己某個人有意思就有優先權嘅呢種諗法,其實咁樣諗有好大嘅漏洞。

明明佢哋都唔係男女朋友,冇人諗過個男仔嘅諗法。

做選擇嘅明明係被追求嘅一方。不過唔重要。

另一方面,有冇人諗過朋友都有自己嘅感情?佢只不過係遲咗講出口就唔可以追人?實在太唔講道理。

子瑜有諗過,不如就喺呢一刻直接話自己鍾意恆樂,唔好去理會胡蝶點諗,任由胡蝶呢份感情留喺裝住貓嘅盒入面,自己點都唔好去打開,自己點都唔好去理會。自己就即管去追求恆樂。

但係咁樣做實在太卑鄙。

子瑜唔想成為卑鄙嘅人。

子瑜都做唔出將一切隱瞞,然後偷步嘅行為。大概同胡蝶嘅友情係呢一刻,比起佢對恆樂嘅愛情略勝一籌。

因為子瑜有強烈嘅預感,胡蝶係鍾意恆樂,呢份預感到底係咪真實,就等待Fact check。等待呢份事實確認之後,子瑜就會知道自己到底係咪一個卑鄙嘅人。自己會唔會忍唔住明知朋友鍾意,都無視朋友嘅心意去追求嗰個男仔?

子瑜唔想成為卑鄙嘅人,所以佢想打開呢個盒。

打開呢個盒之後,胡蝶話鍾意恆樂嘅話,之後就輪到子瑜做決定。

若胡蝶鍾意,子瑜會好好隱藏對恆樂呢份心意,然後退場。子瑜覺得收埋心意,自己應該做到,亦都可以好好咁祝福胡蝶。因為係朋友,見到朋友幸福,自己都會幸福。
子瑜覺得自己唔介意為咗朋友而犧牲,痛苦嘅只有自己就可以。子瑜唔想朋友受傷,受傷嘅只有自己就好。如果自己以外冇人知道自己受傷,咁樣子瑜咪同無受過傷一樣。因為冇人知道所以就冇發生過。

不過好彩嘅話,呢一切都可能係子瑜諗多咗。

胡蝶對恆樂可能無feel,到時候子瑜就可以毫無牽掛追恆樂。

「多謝。不過情況⋯⋯我同佢有啲複雜。」子瑜坦言,吳純同胡蝶呢兩個變數對於子瑜嚟講實在太複雜、太多變數。

呢個裝住薛丁格的貓嘅盒,實在唔係咁容易打開。

知道咗盒入面係乜嘢,所有嘢就返唔到轉頭。

好奇心,有。

詢問嘅必要性,都有。

開口提問嘅勇氣,未有。

子瑜害怕,佢發現自己原來會害怕,怕受傷,怕要迎來自己最唔想得到嘅結局。

子瑜唔想放棄愛情,亦唔想放棄友情。

心中混亂嘅子瑜無能力去開心,佢只能夠將一切嘅說話變得隱晦咁講。

開咗盒,所有嘢就會定案。

定案嗎?子瑜其實都唔確定自己能唔能夠隱藏呢份心意。能唔能夠知道朋友嘅心意後,好好咁埋葬自己嘅心意?

定係自己會成為社會上所講嘅臭雞,按奈唔住自己嘅情慾,追求朋友愛上嘅男仔。

決定要隱藏,同隱唔隱藏到係兩回事。
「複雜?」胡蝶覆述。

「嗯。有啲嘢唔知點開口,但唔解決件事嘅話我哋就行唔到落去。」

有時候,未知嘅忐忑感比起塵埃落定嘅確定感更得令人舒暢。

我哋指嘅到底係恆樂同子瑜,定係子瑜同胡蝶,子瑜其實搞唔清楚。

但係不論係指邊個都好,子瑜要解決嘅就係了解胡蝶嘅心意,知道咗先可以行下一步。

「好似幾麻煩咁。」胡蝶側頭道。

「嗯。我都唔知點做好,去到可以解決嘅時機,但係我就知點開口。」

依家就係呢個時機。

子瑜搞咗一輪先搵到獨處嘅時機,但係就開唔到心。

Send message講去避免面對面嘅尷尬。

子瑜搖頭揮走呢個念頭,有啲嘢必須要當面講。

時機製造了,自己卻因為怯懦而講唔出口。

怕會得到自己唔想要嘅答案。

唔想失去恆樂,亦唔想失去胡蝶。

子瑜怕要二揀一。

「咁不如等下先?等你真係準備好心情先處理。」唔知道自己牽涉左係呢一場內心戲嘅胡蝶提議。

「等下⋯⋯?」子瑜從混亂嘅腦海中搵到一絲曙光。

呢個做法未諗過。

子瑜未諗過要拖延。

胡蝶為子瑜提供一個自己無思考過嘅答案。

子瑜一直都想迫自己要儘快解決,或者因為自己真係太心急而忽略咗好多嘢。

「嗯。有時心急去做一件事未必會有好嘅結果。」暫時置身事外嘅胡蝶以旁觀者嘅角度講。

雖然胡蝶唔知子瑜煩惱緊啲乜,但係睇得出朋友困惑嘅表情,胡蝶決定唔去問背後嘅究竟,淨係默默咁俾意見對方。

「依家暫時放低佢⋯⋯心情想準備好先至處理⋯⋯」子瑜一邊沉思一邊自言自語。

根據胡蝶嘅提議,子瑜要做嘅就係整理一下自己嘅心情,暫時唔好去諗胡蝶對恆樂嘅心意,一齊維持現狀,唔好心急,等下一次,有下一次機會自己一定會講清楚所有嘅事情。

咁樣做好唔好?

子瑜問自己。

胡蝶突然從後擁抱子瑜,喺佢耳邊細聲咁講:「揀個呢一刻你冇咁痛苦嘅選擇啦。」

胡蝶嘅思維有啲吳純化,叫人選擇當下最舒服最簡單嘅做法。

子瑜心情好似舒暢咗一啲,佢微笑着答:「多謝你。」

睇嚟子瑜心目中已經交出一個答案。

儘管問題無得到解決,但係心情卻得到解放。

子瑜覺得事態唔會係短時間變差,差少少,或者今晚胡蝶上嚟子瑜studio過夜、氣氛變得適合嘅時候,就自然會開到口。

呢一刻無咁痛苦嘅選擇就係唔問。

所以,胡蝶真實嘅心意,子瑜決定今晚再問。晚上會有一種令人願意放下戒心同輕鬆嘅氛圍,大家到時候就會更容易開口。
結果都係等半日
Push
再一推
樓主入咗廠,文後補,sorry
寫到噴鼻血?
保重,慢慢嚟
Push
身體要緊,保重
保重
多謝大家!聽日應該出得返嚟!
支持
加油
Push
子瑜覺得自己唔介意為咗朋友而犧牲,痛苦嘅只有自己就可以。子瑜唔想朋友受傷,受傷嘅只有自己就好。如果自己以外冇人知道自己受傷,咁樣子瑜咪同無受過傷一樣。因為冇人知道所以就冇發生過。

不過好彩嘅話,呢一切都可能係子瑜諗多咗。

胡蝶對恆樂可能無feel,到時候子瑜就可以毫無牽掛追恆樂。

「多謝。不過情況⋯⋯我同佢有啲複雜。」子瑜坦言,吳純同胡蝶呢兩個變數對於子瑜嚟講實在太複雜、太多變數。

呢個裝住薛丁格的貓嘅盒,實在唔係咁容易打開。

知道咗盒入面係乜嘢,所有嘢就返唔到轉頭。

好奇心,有。

詢問嘅必要性,都有。

開口提問嘅勇氣,未有。

子瑜害怕,佢發現自己原來會害怕,怕受傷,怕要迎來自己最唔想得到嘅結局。

子瑜唔想放棄愛情,亦唔想放棄友情。

心中混亂嘅子瑜無能力去開心,佢只能夠將一切嘅說話變得隱晦咁講。

開咗盒,所有嘢就會定案。

定案嗎?子瑜其實都唔確定自己能唔能夠隱藏呢份心意。能唔能夠知道朋友嘅心意後,好好咁埋葬自己嘅心意?

定係自己會成為社會上所講嘅臭雞,按奈唔住自己嘅情慾,追求朋友愛上嘅男仔。

決定要隱藏,同隱唔隱藏到係兩回事。

「嘩!」係呢個感動嘅時刻,吳純突然由水底彈上嚟扮鬼臉。

胡蝶同子瑜無嚇親不得止,仲用好可憐嘅眼神望住吳純,覺得佢智力有問題。

「做咩你哋咁嘅樣啊?」吳純個樣完全唔在乎咁問。

「冇嘢⋯⋯不如我哋影幾張相囉?難得着咗泳衣。」心情舒暢咗一啲嘅子瑜提議。

「好呀!」吳純興奮咁拉住兩個女仔返上岸到影ig相,慶幸嘅係佢哋冇拍到任何抖音片,亦都冇下載過抖音。

最後,三個女仔曬下太陽,拒絕咗幾條柒頭嘅搭訕就走人。

正當佢哋三個坐uber去葵廣嘅時候,佢哋三個人都偷偷摸摸咁不約而同地將自己嘅泳衣照send畀恆樂。
而瞓到三點先醒嘅恆樂,一打開電話就忍唔住講咗句:「仆街啦⋯⋯」

三個女朋友竟然聚首一堂。

恆樂本來想即刻打電話畀子瑜整理一下現況,但係子瑜已經係message提醒恆樂唔好打嚟,同埋子瑜都有同恆樂講話有進一步消息嘅話會主動聯絡恆樂,叫恆樂邊個女仔都唔好搵。

恆樂見子瑜講到咁,恆樂唯有攤返上床打住機等子瑜嘅指示,暫時將呢件大獲事抱諸腦後。

另一邊廂,三個女仔喺葵廣買咗堆食物之後就走咗上子瑜個studio到開餐。

佢哋一行三人喺子瑜到沖完涼之後,就換上鬆身嘅衫褲,再圍住張茶几坐喺地下度食嘢。

子瑜嘅心情喺呢個愉快嘅氛圍底下都逐漸放鬆起嚟。

要處理嘅事終於可以押後。令到自己心煩嘅事無再成為重擔。

本來跳脫同不受控制嘅吳純,喺沙灘發洩咗一整日精力之後都安份起來,無點搞出啲意想不到嘅事。

只不過吳純仲係周不時會借啲意同子瑜或者胡蝶做出身體接觸,例如食食下嘢就話自己手抽筋,用手指篤子瑜個胸,又話要幫胡蝶抹咀,點知用嘅方法就係用條脷去舔胡蝶嘴角。

不過子瑜唔知係習慣咗,定係已經冇心力去反抗,所以已經覺得冇乜所謂。

「食飽lu!」食到肚仔微微拱起嘅吳純攤落地下講。

「我都係。」胡蝶甜笑住講。

「飽死。」子瑜附和。
吳純個傻婆真係好正
作者回來了
「話說你又真係乜都有喎。」攤喺地下嘅吳純只係郁吓個頭望望下再講:「又有遊戲機、又有螢幕、又有音響、又有咁大嘅衣櫃、仲要有個化妝間!一定好貴租啦!」

「都唔係太貴,呢個工廈嚟,兩萬蚊一個月包埋水電啦。」子瑜講。

「咁唔算貴喎。」胡蝶驚嘆。

「但係呢度交通唔方便呀嘛!同埋始終係工廈,有機會俾人拉㗎。」子瑜答。

「咁平租金係有啲風險嘅,始終呢度喺香港。」胡蝶講。

「唔好講呢啲住啦,不如我哋搵啲嘢玩?」吳純提議。

「Board games?Ring fit?」子瑜一手拎住大富翁一手拎住ring fit環。

「打機!」吳純一個鯉魚翻身躍起再興奮咁講。

「可以呀,當做吓飯後運動。」胡蝶點頭同意。

自從子瑜冇再諗恆樂嘅事之後,子瑜就玩得好開心。

或者,唔再理條仆街仔就係最好嘅做法?

「我先!」興奮嘅吳純打斷子瑜嘅思緒,拎起ringfit跳嚟跳去,佢對波都彈嚟彈去。

吳純玩完之後就到胡蝶,胡蝶好明顯冇吳純咁多活力,玩兩玩已經好攰,一個屁股坐落梳化休息。

當子瑜玩緊嘅時候,坐喺梳化嘅胡蝶手機唔小心跣咗落梳化嘅罅隙度,胡蝶理所當然咁伸手去執返部電話,但係佢執上手嘅係一個銀包。
「銀包?點解有個銀包喺度嘅?」胡蝶疑惑咁樣問子瑜。

捉住健身環嘅子瑜擰轉身,一見到呢個銀包就心知不妙,因為佢好肯定呢一個就係屬於大家嘅男朋友。

喂屌,明明頭先仲好地地,而家搵啲咁嘅嘢來玩?

子瑜心中同時屌柒恆樂,點解佢要留低個銀包喺度?點解佢擺張陷阱卡喺度?

但係諗深一層,胡蝶未必知呢個銀包係恆樂嘅,子瑜依家要做嘅就係盡快收起呢個銀包,唔好俾佢哋喺入邊搵到任何證明到呢個銀包係恆樂嘅證據。

「我㗎。」子瑜試圖喺胡蝶手上搶走呢個銀包,但係慢咗一步。

吳純使出一招中途攔截,比起子瑜快一步將銀包攞到手:「呢個銀包男裝嚟㗎喎!點會係你㗎?同埋好熟口面⋯⋯」

吳純講完之後就打開銀包,隨便咁抽出入面嘅卡,吳純拎出一張身份證喺手上把玩。

子瑜心諗,玩完,冷汗流過不停。

吳純呢一個不確定因素實在太瘋癲,成日都暴走。

「有張份證喎⋯⋯常⋯⋯恆樂⋯⋯?」吳純少有咁皺住眉頭讀出份證上面嘅名。
然後氣氛秒速降到冰點。

在場冇人出聲,只有電視機中斷斷續續咁發出遊戲聲,同冷氣機轟隆轟隆嘅聲。

胡蝶震驚到合唔埋張開咗嘅口。

點解恆樂會同子瑜認識?更加重要嘅係點解佢銀包會係呢到?

恆樂銀包會喺呢度,即係佢上過嚟。

孤男寡女共處一室,有大梳化、銀包攝咗落梳化嘅罅隙、銀包正常係擺喺褲入邊。

胡蝶只能推論到恆樂同子瑜曾經喺度共度一宵,做咗好多好多事情,瘋狂地。

胡蝶更加擔心嘅係,子瑜係唔係已經知道咗自己所講嘅男朋友只不過係假男朋友,而呢一個男朋友就係同子瑜疑似有親密關係嘅恆樂。

咁即係子瑜已經知道自己講大話一段時間,但係就冇拆穿自己?或者佢喺背後恥笑緊我講大話?

胡蝶個心就簡單因為一個銀包嘅出現而非常之忐忑不安,心裏亂成一團糟。

子瑜咁樣係咪即係睇我唔起?

自己充大頭鬼,同朋友講假男朋友係真男朋友,就好似啲人冇料扮四條,但係後來俾朋友拆穿,自己卻蒙在鼓裏。

到底朋友係因為溫柔所以唔想拆穿自己,定係因為恥笑而唔想拆穿自己?

雖然胡蝶從來都冇講過自己嘅男朋友叫咩名,個樣生成點,但係子瑜同恆樂嘅交情係去到恆樂會上嚟子瑜住所,恆樂同子瑜佢胡蝶只不過係假女朋友。

所以子瑜係能夠推論出胡蝶講嘅男朋友係恆樂,而胡蝶同恆樂只不過係假扮情侶嘅關係,咁樣諗一啲都唔奇怪。
世界大戰未
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞