《是咁的,我一炮過有咗三個女朋友(假)》

983 回覆
148 Like 26 Dislike
咁嘅勢吳純會唔會有續集
雖然我子瑜派
諗唔到吳純點反cup

一係子瑜同胡蝶都唔撚恆樂,吳純睇唔過眼恆樂變廢人勉強接收
下,咁就完咗啦?
男主太渣喇掛?結局都幾差…..都係《同居女孩》最好睇,久唔久都會重溫
IF——

恆樂喺機場同子瑜喺胡蝶面前熱吻過後——

恆樂喺機場到狠狠地傷害咗胡蝶,但係子瑜離開後,留返喺機場嘅二人又要面對對方。

恆樂本來打算就咁走咗去,唔想被任何責任綁住,但係望到坐喺地上喊嘅胡蝶,恆樂嘅罪疚感就湧上心頭。

恆樂顧唔上途人嘅目光,靜靜地望住將自己捲縮成一個球體嘅胡蝶抽泣。

恆樂伸出右手想去撫摸胡蝶嘅後背去安慰佢,但自己嘅左手又突然伸出嚟㩒住自己,同自己講無呢個資格安慰人。正確啲講,呢隻手伸過去只會將胡蝶傷害得更深。

恆樂都唔明,自己有咩咁吸引?

將子瑜同胡蝶都玩弄過後卻發現自己無半點優點。

但係依家唔係講呢啲嘢嘅時候。

無論做乜都死,恆樂只能夠坐喺胡蝶身邊,等到對方有動靜為止。

過咗唔知幾耐,連電話都無玩、只係靜靜地坐係到等嘅恆樂終於等到胡蝶有動靜。

眼角泛紅卻再無淚水嘅胡蝶猛然地企起身,吸引了櫃檯花生友們嘅目光。

胡蝶無視他人嘅眼光,佢用手稍微掃理一下瀏海,含一下嘴唇,搖一搖頭。

胡蝶忽然擰向恆樂,伸出震顫嘅手,心靈變返以前嗰個怕羞且內斂嘅女孩,嗰種因為爭仔而變得剛烈嘅性格逃逸無蹤。

依家嘅胡蝶只係細膽、無勇氣面對他人嘅小女孩。

胡蝶伸出嘅手,佢想當一切都無發生。

胡蝶想要嘅係恆樂會拉起自己嘅手,只要結果好就好。

中間嘅波折就由得佢,結果好就好。

本來就係因為自己插手而有波折出現。

第一次有咗最好嘅朋友、第一次有咗心愛嘅男朋友、第一次同時擁有呢兩段關係,所以只要佢哋幸福就好——

邊可能!

我都想兩樣都得到,但係⋯⋯無可能。

嗰個場面擺咗係我面前。

我必須要揀一個。

我揀恆樂。

答案一早揀好。

所以,我要恨子瑜。

將一切錯誤都怪到子瑜身上,我無錯,恆樂都無錯。

咁樣錯嘅就只有唔再喺身邊嘅「朋友」。

要怪就怪子瑜。

咁諗嘅話,內心好過好多。

只要恨子瑜,咁我就可以繼續同恆樂一齊,因為出軌唔係恆樂錯,錯嘅係子瑜。

錯嘅係子瑜!

一切都係子瑜做成。

但真係?

只能夠真係。

胡蝶安慰自己咁諗,所以佢想繼續同恆樂一齊。

恆樂識趣地捉返住胡蝶嘅手,但係雙方卻無開口講過一句話。

到底點解要揀我?我到底有咩好?我又點樣先了解到自己?

到底我揀結果而無視出軌係咪正確?到底當年喺子瑜同恆樂嘅關係中打尖係咪正確?係咪要恨子瑜?簡化脈絡去憎子瑜又有咩好處?

兩人帶住唔同諗法回程,不發一言地挨住對方返歸。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞