《是咁的,我一炮過有咗三個女朋友(假)》

983 回覆
148 Like 26 Dislike
留咗喺沙灘嘅胡蝶捉緊呢個空檔,向吳純問:「你同恆樂⋯⋯點呀?」

「係喎,冇同你交代。打俾你之後淨係掛住喊好對唔住呀,煩到你。」吳純竟然會覺得唔好意思,吳純勉強地露出微笑,右手拗下後腦。

吳純呢個答案其實乜都冇答到,於是胡蝶再問:「你whatsapp話鐘意佢,仲話會同佢表白⋯⋯」

胡蝶遲疑一陣, 佢唔知應該講落去,生怕會惹吳純唔高興,而吳純就係呢個時候先開口。

「從結果嚟講呢⋯⋯佢拒絕咗我⋯⋯」吳純展現出少見嘅痛苦表情,即使佢勉強笑緊,胡蝶都感覺到佢嗰種心痛。

見到向來開朗嘅吳純擺出呢幅表情,胡蝶都有啲心痛,眉頭不禁皺起嚟。

「啪!」吳純突然雙手拍落胡蝶面頰兩邊再講:「你咁可愛,皺眉頭唔適合你!快啲笑返啦!」

「吳純⋯⋯對唔住⋯⋯」胡蝶垂低頭致歉。

胡蝶都唔清楚點解自己要道歉,但係呢一刻自己一定要講對唔住。

「有乜好對唔住?應該我話對唔住!明明同你講我鍾意佢,但係轉過頭就同佢表白。」

老實講,胡蝶聽到呢度即刻鬆咗一口氣,但係佢有因為吳純嘅痛苦而感到痛心。

兩種情緒混雜喺一齊。

因為吳純嘅失敗而鬆一口氣。

因為吳純嘅失敗而為佢痛心。

鬆一口氣嘅係胡蝶自己,痛心嘅只有吳純。

胡蝶點諗都覺得自己有啲自私。

但係如果吳純唔傷心,傷心嘅就會係自己。

最少吳純嘅失敗代表胡蝶唔使再咁心急去追求恆樂, 目前應該冇其他對手。

「吳純⋯⋯」胡蝶輕輕攬住吳純,以自己嘅體溫去慰藉佢。

「我無嘢喎⋯⋯不過俾美少女咁樣攬下我又無任歡迎。」

「你仲講到笑⋯⋯無事就好。」胡蝶放開吳純,再無意識咁吐出一口氣,就好似自己心頭大石已經放低一樣。

「我無嘢喎,拒絕一次又唔代表啲乜!之後仲有機會嘅!」吳純講。

「!?」胡蝶瞪大雙眼,一臉難以致信咁望住吳純。

「唔使咁震驚喎!如果你同恆仔表白,但佢拒絕咗你,你都唔會即刻放棄啦,係咪先?」

「係嘅⋯⋯」胡蝶都明呢一種諗法。

原來未放鬆得。

對手仲係到。

心情好混亂。

原來對手未放棄。

先攻,失敗,再企返起身籌備下一次攻勢。

吳純真係好堅強。

朋友係情敵。
吳純竟然冇同胡蝶講個最強力對手喺道
吳純都唔識子瑜
係喎
恆仔冇話係子愉
Push
Push
打錯字
胡蝶都好扎心。

若吳純追到恆樂,自己一定唔能夠好好咁祝福對方,因為只有自己被拋低,自己嘅戀情告吹。

胡蝶一啲都唔想自己嘅戀情失敗。

若吳純再失敗,胡蝶一定會再因為咁而替佢傷心,但心入面無可避免地會覺得有一絲喜悅,情敵失敗帶嚟嘅喜悅。隨之而嚟係愧疚,愧疚自己為他人傷心嘅時候感覺到一絲快樂。

醜陋。

內心醜陋。

明明唔可以開心,但係感情,就係控制唔到。

朋友傷心,自己就會開心。

要自己開心,就無可避免地令朋友傷心,而自己好大機會就係嗰一個劊子手。

即使荊棘滿佈,胡蝶都打算不顧一切咁做到恆樂女朋友。

不擇手段都要做到,因為呢次係佢人生第一次有鍾意嘅人,第一次有非常之渴望得到嘅嘢。

解釋唔到自己點解想要,但真係好想成為佢身邊嘅人。

若果鐘意嘅人同自己講鐘意自己,胡蝶一定會開心到流淚。

打斷胡蝶傷春悲秋嘅係吳純嘅聲音:「不過咁樣落去,你失敗嘅機率都好大。」

「我⋯⋯?」胡蝶指住自己問。

「係呀。恆仔同我講,除咗我哋之外,佢仲有一個女仔非常之在意。佢仲話佢依家最鍾意係嗰個女仔。呀!嗰個人同我哋一樣都搵咗恆樂扮男朋友。個衰仔唔知行咩桃花運, 無啦啦咁多女埋佢身。」吳純努力覆述佢由恆樂到聽到嘅嘢。

「又有假女朋友!?」胡蝶震驚咁叫出聲。

「係呀,除咗我哋之外有第三條女呀!但我冇睇過相所以我唔知道嗰條八婆係邊個!竟然係我唔知情嘅情況下勾引恆仔!一定係死八婆嚟。」吳純咬牙切齒咁講。

「第三個⋯⋯最鐘意⋯⋯」胡蝶喃喃自語。
「但係放心喎,佢哋應該有排都未一齊。恆仔話應該冇咁容易追到嗰條女,再講呀,恆仔依家對你都好有好感,我諗你表白嘅話應該會成功。」吳純嘅笑容帶點落寞。

「我⋯⋯表白?」胡蝶憂心戚戚咁望住吳純,佢唔知自己應唔應該咁做,特別係吳純啱啱先俾人拒絕完,所以佢試圖用眼神去尋求對方嘅認可,認可佢去表白。

「唔使擔心我喎⋯⋯就算你哋一齊咗又唔代表唔會分手,我都可能有機會㗎。」吳純唔識相咁講。

胡蝶雖然有啲驚訝,但又好似理所當然咁,因為呢個係吳純,做第三者、搶男朋友呢啲嘢,只要佢心情好佢真係會做得出。

胡蝶苦笑幾聲後再講:「我同恆仔一齊,我只係話如果!如果佢真係應承我,而我哋就一齊㗎話⋯⋯你ok?」

OK呢個字好曖昧,胡蝶唔想將啲嘢講到咁死,唯有將自己嘅話語加點曖昧嘅成份落去。

「唔⋯⋯唔ok㗎,但都無計,睇下到時有冇機會搶到啦。」

雖然胡蝶好想話搶人男朋友呢啲事好唔道德,但係一切十劃都未有一撇,胡蝶同恆樂嘅距離又唔係特別近,胡蝶依家擔心一齊之後嘅事實在太過杞人憂天。

總之,就算同恆樂一齊到,都要提防吳純,雖然以胡蝶認識嘅恆樂,應該唔會出軌。應該。

「我⋯⋯我會追到佢返嚟。但係⋯⋯要啲時間。」胡蝶都明白佢同恆樂嘅感情唔係咁深厚,就算一步一腳印都需要多啲時間去培養感情,如果唔係就算一齊咗都好易散。

總括而言,胡蝶目前嘅目標就係鞏固感情基礎,同時令恆樂追自己。另外仲要提防未知嘅第三方女仔。

不過胡蝶諗到呢到就有啲心痛,有一個係恆樂心入邊比自己更加重要嘅女仔。
就算係第二名都冇問題,只要坐到女朋友嘅寶座,去到最後就會成為第一。

第二呢個身份只不過係暫時。

先奪取正印嘅位置,之後培養好感情,就可以穩定坐喺第一嘅位置。

做唔到正印就一切都係廢話。

胡蝶心入邊默默為自己打氣,要將自己想要嘅嘢攞到手。

「總之我哋都要小心嗰條未出現嘅八婆。」吳純提醒。

「我會小心⋯⋯個女仔⋯⋯八婆。」為表自己某程度嘅決心同埋希望改變自己嘅願望,胡蝶試圖由勇於叫人八婆作為起點。

「喂!」一把熟悉嘅聲音突然由胡蝶嘅後方傳出。

「呀!」

突如其來嘅冰凍感覺突襲胡蝶嘅臉頰兩邊,嚇到胡蝶情不自禁咁叫咗出聲。

「嘻嘻,嚇親?無糖可樂嚟㗎,我請你地兩個人。」一臉得意嘅子瑜由胡蝶身後走出嚟,將頭先用嚟凍胡蝶嘅可樂分別遞俾胡蝶同吳純。

「多謝晒!」吳純爽朗咁接過無糖可樂,再咕嚕一口飲晒佢。

「多謝你。」胡蝶則優雅咁喺子瑜手上接過可樂。

「係呢,頭先你話八婆,鬧緊邊個啊?」子瑜問。

「唔⋯⋯我都唔知邊個⋯⋯」對於正身未明嘅第三方,胡蝶都唔知自己鬧緊邊個。

「冇乜特別啊!只不過係一隻狐狸精。」吳純插嘴。

「狐狸精?」子瑜疑惑地反問。子瑜心諗,應該唔係講緊我嘅。

「唔好講呢啲啦!」吳純講完之後就一手搶走子瑜手上嘅太陽油再講:「我哋塗太陽油啦!」

吳純將子瑜同胡蝶推倒喺沙灘墊上面,再將佢哋兩個反轉身,背脊向天,然後自己跨坐喺佢哋兩個背上。
仲飲狐狸精嘅無糖可樂
「做⋯⋯做咩呀⋯⋯」胡蝶膽怯地問。

「我自己嚟得啦!」子瑜估吳純係想幫佢哋塗太陽油所以先推倒佢哋,身體好敏感嘅子瑜慌忙咁想嘴遁吳純。

吳純一面猥瑣笑顏咁答:「放心!等大姐姐嚟幫你哋!」

「呀!」首先驚呼嘅係子瑜。

吳純一手先拉開子瑜綁喺頸上嘅結,等子瑜無處可逃, 因為只要子瑜一郁,佢上身就會赤裸裸咁喺海灘上露出。子瑜只能夠將自己嘅胸脯壓喺沙灘墊上邊,等他人幫佢綁返好泳衣個結先有機會走到。

吳純左手突然將太陽油吱落胡蝶背脊,突如其來嘅冰凍感覺令胡蝶「呀」一聲咁樣叫出嚟。

吳純嘅手指輕輕劃過了子瑜嘅臉龐,吳純舔唇後將頭哄埋子瑜耳邊:「你皮膚幾滑。」

「嗯~」因為敏感,子瑜情不自禁咁發出呻吟聲。

吳純從胡蝶背上抹走太陽油,雙手搓均,再左右手同時係兩個背脊同頸上打轉,然後用佢瘦長嘅手指喺兩人臉上塗上一層太陽油。

「好冰呀⋯⋯呀!」胡蝶情不自禁咁扭動身體同低吟。

「呀。」子瑜合埋雙眼強忍敏感嘅感覺。

吳純聽到呻吟聲後覺得非常之滿足,佢進入步將雙手由下而上伸入子瑜嘅泳衣入面,將手上嘅太陽油抹到子瑜雙乳上。

「你呢件泳衣⋯⋯會露北半球,對波會曬太陽,我會幫你好好防曬。」吳純用手踭抹一抹嘴角嘅口水,之後雙手就好似搓泥膠咁樣搓子瑜雙乳。

「嗯~喂也⋯⋯呀⋯⋯」子瑜雙乳越來越多太陽油,北半球唔知幾時開始已經反光。

子瑜嘅泳衣無露肚,所以吳純跟住落嚟就將指尖伸到子瑜雙腿。
吳純由子瑜嘅大髀內側開始摸起,手指慢慢向下掃,去到腳板底嘅時候,吳純好似握手咁樣捉住子瑜腳板,等每一隻腳趾罅都有太陽油。

搞掂子瑜之後,吳純就馬上將魔爪伸到胡蝶身上。佢首先將輕輕拍打胡蝶屁股,再喺佢屁股到打圈,然後再將胡蝶個身反過嚟,正面向天。

吳純離開子瑜,騎乘喺胡蝶身上。

吳純右手喺胡蝶鎖骨到上油,左手喺胡蝶肚上打轉,由輕輕篤一篤胡蝶肚臍窿。

胡蝶雙腿不受控制咁抖動,之後吳純將雙手伸到胡蝶腋下,由此開始向下抹,同時為胡蝶左右手搽上太陽油。

搽到佢手掌嘅時候又同胡蝶十指緊扣,然後突然鬆手,再由腳趾開始將太陽油向上搽。

「嗯⋯⋯」俾人不停觸摸身體嘅胡蝶係咁不受控制咁扭動身體。

「到我。」吳純幫胡蝶搽完太陽油之後舔一下唇從後熊抱胡蝶,身緊貼對方:「你身上多出嚟嘅太陽油就抹落我身上啦!」

胡蝶同吳純就好似兩條肉蟲咁樣不停磨擦對方同扭動身體。

胡蝶好快已經放棄反抗,乖乖哋俾人蹂躪。

「搞掂!」吳純滿足感咁起身講。

同吳純相反,子瑜同胡蝶喘晒大氣咁攤起沙灘唞大啖氣。

「仲⋯⋯仲攰過游完一日水⋯⋯」子瑜邊喘氣邊講。

「呼⋯⋯我要休息一陣。」胡蝶氣喘喘咁講。

「你哋兩個講咩呀?行啦!」吳純一把手拉起佢哋兩個,然後拖住佢哋奔向大海。

「嘩!!」被拉住嘅二人異口同聲地叫出嚟。
肉蟲sheshe金瓶梅
Push
係青春肉體嘅碰撞
吳純真係好有活力
「卟!」三人同時跳入海裡,水花四濺,冰涼嘅感覺瞬間透過雙腿傳到腦袋,身體馬上得到降溫。
「嘻嘻!」吳純自豪地笑。

「又幾舒服。」開始習慣吳純隨性嘅胡蝶已經某程度上逆來順受,對吳純嘅行動都盡量唔會覺得驚訝。

「都⋯⋯都係⋯⋯」子瑜對俾人拉住走只能夠苦笑。

「小心!」吳純出其不意咁向胡蝶同吳純撥水,之後子瑜同胡蝶好自然就開始撥返水嚟反擊。

美少女們一瞬間就濕晒。

子瑜雖然好想搵同胡蝶獨處嘅機會,但係喺吳純嘅暴走之下一直都搵唔到機會。

之後三個人又去咗玩沙,砌下沙嘅城堡。

胡蝶入面擔憂咁望住表白失敗嘅吳純,唔明白點解佢失戀都仲咁有精神玩得咁開心。到底自己應唔應該安慰佢,到底吳純係唔係只係扮作堅強,心入邊其實好痛?吳純琴日打俾胡蝶嘅時候默不作聲,只係大聲痛哭一場。或者自己應該真係要出聲安慰一下佢?

另一邊廂, 子瑜就望住胡蝶,不停思索點樣開口。子瑜反而最想問嘅係自己,點解自己唔可以開口講話其實自己都係恆樂嘅假女朋友,話自己知道胡蝶只係恆樂假女朋友。雖然唔知胡蝶因為咩原因要話恆樂係自己真正嘅男朋友,但係其實子瑜唔介意,只係希望胡蝶可以繼續做朋友。大家就一齊忘記呢個謊言。

但係好難講出口。根本預計唔到胡蝶會有咩反應,惱羞成怒?當場決裂?一諗到後果可以咁黐線子瑜就乜嘢都唔敢做。

另外,子瑜都一直都搵唔到機會同胡蝶單獨相處,不過講又咁講,子瑜玩得開心,已經有少少唔記得自己處於一個麻煩嘅狀況。

始終俾吳純拉住走咗咁耐,子瑜一直都搵唔到主動拉走胡蝶嘅機會。

至於吳純,佢有難得咁認真諗緊點樣先可以砌到一個高嘅沙城堡。

「我想去曬下太陽,胡蝶你嚟唔嚟?」已經按耐不住嘅子瑜試圖製造獨處嘅空間。

「哦⋯⋯好呀。」胡蝶答應,子瑜當堂鬆一口氣,心諗終於成功製造到獨處嘅空間去傾想講嘅嘢。

可惜,事與願違,有個人唔會俾佢順心如意。

「咁一齊曬啦!」吳純一腳踢爛佢辛辛苦苦砌好嘅沙城堡,然後就跟住子瑜同胡蝶返去擺嘢嗰張沙灘墊嗰到曬太陽。

子瑜嘆一口氣,估唔到計劃失敗。

子瑜曬咗一陣太陽之後,又提議同胡蝶一齊出去士多度買啲嘢食,點知吳純又話要一齊食。

咁樣都算啦,子瑜又話想胡蝶玩下水,點知吳純死都要跟嚟,搞到子瑜頭都大埋。

子瑜開始諗,吳純係咪特登阻住佢?
但其實吳純就只係單純想跟埋去
落到水之後,子瑜突然諗到一個方法可能會有效洗走吳純。

「不如我哋鬥快游出浮台?」子瑜講。

「好呀!我出發喇!」吳純一講完就好似一條飛魚咁沖去浮台。

而子瑜終於鬆一口氣,呢一個單細胞生物估唔到咁易就洗得走。

子瑜開頭只係諗,呢啲單細胞生物應該好鍾意同人鬥,所以先話鬥快游出去。

估唔到效果超群。

子瑜終於成功製造到只有兩個人嘅空間,內心嘅話語唔講出嚟嘅話呢段關係只會朦上陰影。

況且牽涉到友情嘅愛情,若果大家都將所有事情收埋喺心中,若果他日有爆發嘅話,大家都會身受重傷。

唔太識游水嘅子瑜同胡蝶捉浮板,慢慢咁游出浮台。

首先開口嘅係子瑜:「你⋯⋯同男朋友點?」

即使已經決定好要講呢樣唔係咁愉快嘅話題、呢樣可能令胡蝶覺得蒙羞嘅嘢,子瑜都想好好咁講好佢。猶豫咗一陣,子瑜都係成功問出口。

子瑜已經盡咗力盡量唔好吞吞吐吐咁講。

雖然好想直接進入正題,但係都要慢慢鋪陳。

子瑜如果直接同胡蝶講我知你個男朋友係假男朋友,雖然唔知道你鍾唔鍾意佢,但我已經鍾意咗佢。咁樣講嘅話,不論胡蝶鍾唔鍾意恆樂,胡蝶都會變得非常之難堪。

若果唔好彩(子瑜嘅角度),胡蝶真係鍾意恆樂所以先話佢係自己男朋友嘅話,咁樣某程度上反映到胡蝶對恆樂有好大嘅佔有慾,想驅趕所有潛在接觸恆樂嘅女朋友,以確保自己可以慢慢爬上去女朋友嘅位。

不過胡蝶可能冇諗咁多,只係單純地想享受一下俾人誤會係情侶嘅感覺。

子瑜要等待嘅就係胡蝶嘅答覆。

「都⋯⋯幾好。」胡蝶堅持謊言,但係因為心虛所以佢講嘢窒咗一陣。

子瑜都知道,謊言唔係咁容易去拆穿,尤其是好難有講出口嗰個人拆穿自己。

「咁幾好。」子瑜虛應。

子瑜完全冇覺得幾好,反而係覺得更加難開口去將事實講清楚。

「你呢?同個男仔點?」胡蝶反問。

胡蝶冇察覺子瑜嘅內心戲,佢以單純嘅心去關心朋友。

胡蝶冇預計過子瑜在意嘅男仔就係恆樂,所以先可以咁輕鬆咁問出呢個問題。

胡蝶當刻嘅心情完全只係因為八卦而問,子瑜嘅煩惱同迷惘,胡蝶沾唔上一點邊。

因為未知。
喺海中心談心真係好咩?
Push
胡蝶唔知道恆樂同子瑜嘅心意,所以先冇乜煩惱。

但係子瑜唔係,子瑜知道。因為佢知道,所以子瑜忍唔住諗,到底胡蝶係唔係知道咗子瑜都係恆樂假女朋友嘅事所以先咁樣問?

胡蝶係咪想試探子瑜先問?

同個男仔點,即係胡蝶問緊子瑜同胡蝶稱為男朋友嘅男仔發展成點?

胡蝶到底係咪咁嘅意思?子瑜唔知,但係有機會真係咁諗。

胡蝶係咪想借呢個機會提起恆樂嘅事,再叫子瑜遠離恆樂?胡蝶係咪想大聲呼喊,話自己係恆樂女朋友、或者話要成為恆樂女朋友,所以要麻煩子瑜呢位朋友讓路。

胡蝶你無呢個身位趕走我呀!明明你就唔係真正嘅女朋友。子瑜心入邊浮現呢個答案。

但係子瑜唔確定。

胡蝶可能真係乜都唔知,單純地因為關心朋友而咁問。

若果真係咁嘅話,子瑜以上嘅猜想就對呢位朋友好失禮。

子瑜都只不過從嗰一句短短嘅說話去做出無限嘅猜想,因為雙方都冇坦誠,雙方都向對方隱藏一啲嘢。

而大家隱藏嘅嘢卻有對方嘅存在,子瑜肯定嘅係自己知道,但係唔肯定嘅就係胡蝶知唔知道。

結果煩惱嘅就只有子瑜。

背德感。

子瑜一瞬間對胡蝶呢位朋友產生厭惡感,佢對自己有呢種感情又產生左另一種厭惡感。

或許係自己心入邊,愛情已經凌駕於友情。

即使子瑜友情同愛情都唔想失去,但係矛盾呀。

核心問題係胡蝶係咪鐘意恆樂?係嘅話子瑜又要點做?

子瑜要隱藏呢份心情,默默哋鐘意朋友鐘意嘅男仔,一直到時間將呢份感情沖淡?

咁樣咪又係另一種背叛。見到胡蝶同恆樂一齊嘅話,子瑜大概會係心入面咒罵佢哋。

子瑜嘅頭腦混亂得好似打風時嘅海洋,海浪不停翻滾。

「幾好⋯⋯我應該真係鐘意佢。」子瑜坦白講,但係礙於依家未搞清所有事情,子瑜只能夠用佢呢知字隱晦咁去代替恆樂。

「咁你要加油呀。」胡蝶一面純真咁同子瑜打氣。咁樣反而令子瑜有啲內疚同羞愧,因為自己鍾意嘅人好可能就係朋友鍾意嘅人。
或者胡蝶真係乜都唔知?子瑜心諗。

好難開口問。

一諗到開口問嘅話,如果問到一個自己唔滿意嘅答案,即係胡蝶講明自己係鍾意恆樂嘅話,要做出退讓嘅就好可能會係子瑜。

呢個係人類莫名其妙嘅習慣。

一個一班朋友,一齊鍾意一個男仔,第一個講明話自己鍾意嗰個男仔嘅人永遠都會有優先權。所謂嘅優先權就係,其他女仔唔可以對過一個男仔出手,否則就係背叛、就係臭雞。

因為我係最先講呢份感情嘅人,所以我先可以追個男仔。如果其他人都會追呢個男仔嘅話,其他人就會變咗明知自己嘅朋友鍾意呢條仔,都要去追求呢個男仔。

換一句說話嚟講,你同咗朋友講你鍾意一個男仔,就係變相牽制住佢,令你個朋友唔可以對嗰個男仔出手。

因為你已經講明左你係鍾意嗰個男仔,如果其他人出手追佢嘅話就會變咗踐踏自己嘅心意,背叛朋友之間嘅信任。即使個男仔拒絕咗自己,自己嘅朋友都唔可以出手,因為你已經講過自己鍾意嗰個男仔。你朋友明知你嘅心意嘅情況下仲溝你鍾意嘅男仔就係唔道德。

我先講,你後來,你出手,背叛和不道德。

所以,如果胡蝶依家同子瑜講鍾意恆樂嘅話,子瑜就會變得非常之難出手去追求恆樂。因為喺呢個情況下,就算子瑜追到恆樂,自己都會俾他人指責係臭雞、俾人指責明知朋友鍾意果條仔都會溝,死臭雞。明明呢一刻,大家都鍾意恆樂,只係大家都冇講出口。

如果因為喺朋友之間先講出口而有道德高地嘅話,咁樣實在太唔合理。

不過呢一切都只不過係子瑜嘅猜測,胡蝶對恆樂有冇feel,呢一刻嘅子瑜只能夠估估下,就好似薛丁格的貓咁,胡蝶對恆樂嘅心意係子瑜眼中就係徘徊喺鍾意同鍾意中間。
子愉唔好諗喇,學吳純啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞