《是咁的,我一炮過有咗三個女朋友(假)》

983 回覆
148 Like 26 Dislike
「我記得!你係講過!所以好對唔住!但係我問你之前我已經應承咗佢!」恆樂解釋。

「但係我俾咗答案你之後,你唔識拒絕人?你又有俾人威脅?」子瑜反問。

「er⋯⋯有時好難做⋯⋯」恆樂氣勢上輸晒。

「有幾難做?」

「會尷尬⋯⋯唔知點開口㗎⋯⋯」

「所以你係出面收埋第二個女人。」子瑜冷冰冰咁講。

「都係假女朋友!假扮咋,無嘢㗎!同我哋嘅關係一樣。」恆樂fing曬手咁講。

「咁點解唔同我商討?」子瑜問。

「因為⋯⋯我唔知點開口⋯⋯我哋又識得唔耐。」

「哈。好藉口。」子瑜冷笑。

「唔係呀!」

「咁你點解無俾人威脅都唔拒絕人哋?」

「都話因為拒絕唔到⋯⋯」

「係因為你自己都享受呀嘛!臭男人!你享受扮人哋男朋友先無拒絕!衰人!!」子瑜突然大聲斥罵。

「真係有原因㗎。佢哋係我好朋友,我好難拒絕。」

「哋?!哦!即係唔係淨係一個!!!你個大賤人!!!犀利呀!勁啦你!三條女定四條女呀?!出軌賤男!!!」

「你聽我講埋先啦,冷靜啲。」恆樂對唔冷靜嘅子瑜講。

「我唔聽呀!你又要搵藉口!賤人!賤人!賤人!!」

「我俾我解釋啦。」

「你講啦。」

「佢哋係我嘅好朋友⋯⋯」

「我唔聽你嘅藉口呀!!」子瑜掩埋雙耳講。

「你又叫我解釋!」

「我唔聽我唔聽!你隻賤種!我憎死你呀!!!!」

「你俾我解釋先啦,我真係唔係對佢哋有好感所以先去扮佢哋男朋友。我真係因為要幫手先扮。」

「我唔聽!我唔聽!我唔聽!我唔聽!」

「聽我解釋呀!!屌你老母!」得唔到機會解釋嘅恆樂已經炆憎起嚟。

「我唔聽!我唔聽!我唔聽!我唔聽!」

去到呢個位,恆樂嘅忍耐力已經爆發,佢俾呢條女嘅無理取鬧激到仆街。

恆樂留意到琴日玩羅馬競技生死鬥嘅時侯嘅八公升膠樽仲係到,於是佢企起身,拎起個樽,用樽底指向子瑜:「聽我講呀八婆!」
家暴屬性
恆仔原來s底
推,加速
「唔聽呀!」子瑜唔驚手持武器嘅恆樂。

恆樂用力揮到膠樽,意外地打到沙化,發出巨大嘅「咔」,嚇到子瑜收聲。

「聽我解釋!」

「講⋯⋯講啦!」雖然子瑜有啲驚,但係都要死撐。

「你老母燥撚到我!聽住!」恆樂拎返對話嘅主導權後講。

「係!」

今次輪到子瑜正襟危坐。

「佢哋一個係我青梅竹馬,因為同個ex分手之後想證明自己過得好所以搵我扮男朋友去報仇。另一個係我下莊,佢唔想俾啲狗公煩先搵我扮男朋友。我同佢哋無嘢!得未!!!」恆樂激動地講。

「咁你都可以同我講聲。」子瑜繼續不滿咁嘟起嘴。

「咁你之前話唔得嘅時候我已經應承咗人。想同你講又搵唔到時間,你體諒下我得唔得呀?」

「鳴。對唔住。」子瑜低頭致歉。

「解開誤會就得啦。總之你唔好再嬲啦。」恆樂講完就放低武器。

「點解咁多男人唔搵要搵你幫手呀!!??」恆樂一放低武器子瑜就馬上反擊,捉住恆樂衫袖問。

「佢哋同我熟呀嘛!」

「你有冇辦法確認佢哋對你無好感呀?」

「無呀!無嘢㗎我哋!」

「你無嘢唔代表人哋無嘢!」
「咁我對佢哋無嘢都唔夠?其實我都唔明點解我要係到解釋!明明我哋都係假情侶,我哋依家講到好似真係拍緊拖而我出咗軌咁。大佬,我同你唔係識咗好耐,我對你無責任㗎。我俾你威脅㗎咋!」恆樂嘅情緒因煩燥而爆發,佢用力撥開子瑜捉住佢衫領隻手。

沉默,子瑜垂低頭不發一言。

打破沉默嘅係眼角泛起淚水嘅子瑜:「你都唔洗咁惡掛。」

「對唔住,我激動咗。」恆樂見子瑜傷心、嚇親嘅表情就馬上道歉。

恆樂笠水最快應該就係今次。

「以後唔好對我咁惡啦。」子瑜抹走眼角嘅淚水講。

「嗯,對唔住。」

「我都知我哋唔係情侶,我都知你只係受我威脅,但係我好難得先鼓起勇氣接觸到你。」子瑜細聲自言自語。

「唔好喊啦。」聽唔到子瑜講咩嘅恆樂,可以做嘅就只有道歉。

「我唔想你同其他女仔咁close呀嘛。」子瑜嘟起嘴、皺起眉頭講。

「呀?哦。」恆樂突然醒起頭先子瑜講過嘅嘢,所以佢問:「頭先你話你一直都有留意我仲對我有好感?」

子瑜無面紅、無怕羞,佢坦率咁回答:「係呀,我對你有好感。我都唔會隨便揀人做男朋友。電腦室單嘢真係偶然,但因為對你有好感,而你又知道咗我嘅秘密,所以我先揀咗你。」

「你一平時上堂都不停偷望我?」

「無不停,一時時⋯⋯」

「咁呀,你鐘意我呀⋯⋯」

「只係有好感炸。」子瑜坦率咁表達自己嘅感受。

「無啦啦又會鐘意我都有嘅,睇嚟我真係罪孽深重。」恆樂自說自話。

「好感咋!無鐘意呀!好感呢啲不嬲都係無啦啦有!但好感同鐘意唔同㗎!我只係觀察你耐咗對你個人有咗啲啲咁多好感。」子瑜因為恆樂嘅自信而激動起嚟,心諗呢啲友搞乜咁有自信。

「明明我乜都無做都有好感?」

「只要樣唔差又順眼,性格又ok,對人又唔錯咪有好感囉!」

「咁不如我哋一齊試下拍拖?我可以㗎。」恆樂投出直球。

「咩咩⋯⋯咩話!傻㗎!你無啦啦講乜呀!唔得呀!我雖然一直都有留意你,但真係認識你嘅時間唔多,要一齊嘅話點都要相處耐啲。同埋,有好感唔等於鐘意,你明唔明姐!?」子瑜由慌張變到激動起嚟。

「咁即係我哋互相認識多一排就可以真係一齊?我係候補男友!!?係咪可以真出pool啦!」恆樂都變得開心起嚟。

「係⋯⋯喂!」子到雙頰紅起嚟,擰一擰頭冷靜落嚟後講:「點解話題會去到呢到!我哋未講完你做其他人男朋友嘅事!唔好燒落我嗰到呀!我唔同你一齊住呀!!」

「原來鐘意我⋯⋯有好感!睇嚟我太有魅力。」恆樂選擇性聽子瑜嘅話,篩選走自己唔想聽嘅嘢。

「聽我講嘢呀!嗰兩個女仔咩人!」子瑜拉起恆樂耳仔將佢拉返現實。

「一個叫吳家純,花名吳純,係我青梅竹馬。另一個叫⋯⋯」恆樂名到嘴邊就醒起胡蝶兒同子瑜係朋友,恆樂驚子瑜知道同朋友做襟姊妹後會大發雷霆而唔知點開口。

「叫?做咩靜晒?快啲講呀!」子瑜叉起腰講。

「er⋯⋯我唔記得佢叫咩名。」恆樂臨時諗起一個爛藉口。
「你唔講⋯⋯下莊⋯⋯」子瑜㩒住自己下巴思考:「你讀BBA⋯⋯下莊⋯⋯呀!你唔好同我講嗰個叫!」

「胡蝶兒。」恆樂見暪唔到落去就坦白講。

「你!!!胡蝶同我講佢識咗個男朋友!你又話你哋係假扮!你咁講即係胡蝶呃我?你知唔知胡蝶同我係好朋友!佢邊有理由呃我!你係咪出軌就搵藉口怪我朋友!」子瑜忽然爆怒起嚟,胡蝶係子瑜少有嘅朋友,男朋友另一個女朋友係自己朋友。嬲到好正常。

咁樣點都唔係好事,雖然恆樂只係扮胡蝶男朋友,但胡蝶又會係子瑜面前話恆樂係自己嘅真男朋友。

明明係假男朋友,恆樂唔明點解要胡蝶要話係自己係真男朋友。

恆樂同時又係子瑜嘅假男朋友,不過呢邊就大家都知段關係係假嘅。

好姊妹共享男朋友,而從某個角度睇,可以係恆樂一腳踏兩船,另一個角度就係子瑜對好朋友橫刀奪愛,或者子瑜係唔知情嘅情況下搶咗朋友嘅男朋友。

女人嘅友誼好可能因此終結,而恆樂就係主因。

「屌!冇呀!我係被你哋拉落水嗰個,咪屈。」恆樂掏出褲袋入面嘅手機,拋俾子瑜再講:「我同胡蝶冇撚flirt過呀,點拍拖呀?我連佢號碼都無save。」

子瑜無因為憤怒而完全失去理性,佢由恆樂手上接過電話,再細閱恆樂同胡蝶嘅對話,一切都好生疏,隨咗莊務都無傾啲乜,基本上完全無閒話家常,形容係一般朋友都不為過。

子瑜重覆喺對話框到碌嚟碌去,但係點都搵唔到可疑同埋唔正常嘅地方。

放心嘅同時有啲失望,搵唔到證據證明胡蝶同恆樂有路明明係好事,但係又因為找唔到恆樂痛腳而唔高興。

女人真係矛盾。

子瑜俾返部電話恆樂:「到底點解胡蝶要扮真係有男朋友?⋯⋯而家唔好理住啦,可能佢只係想認下叻。恆樂,我暫且就相信你。」

「你信我就好。問題解決!」

「未解決。你要點樣處理同胡蝶嘅關係?話我知,我唔想信錯人。」
50正評已加更
Pish
加速!
Push
好正
早左入
好難得先鼓起勇氣接觸到你。

原來一早已經鍾意恆仔
push!
Pushhhh
估你唔到竟然子瑜對佢有好感啊
Push
你班女人好撚煩, 我出算出家做和尚

樓上唔好Quote 文呀
「我同佢應該扮完,另一條女都係,大概只係扮一次男朋友,之後都唔洗再扮,所以你唔洗擔心,我可以專心做你男朋友。放心,唯一同我真係有路嘅女仔就只有你。」恆樂知道子瑜對自己有好感之後個人就飄飄然起嚟。

「聽到你咁講我打曬冷震。喂!點解你又突然咁熱衷扮我男朋友?」子瑜對恆樂嘅態度好唔滿意,因為自己就好似俾恆樂揶揄緊咁。

「因為你對我有好感呀嘛。有機會發展話,我一定係圍住你轉㗎。」恆樂理所當然咁講。

「喂!!!你個樣可唔可以唔好咁咸濕!」子瑜愈嚟愈唔冷靜。

「唔好意思。」恆樂抹一抹嘴角嘅口水。

「我真係要認真諗吓分唔分手!你又鹹濕, 又同我好朋友咁曖昧!」子瑜雖然激動,但語氣有幾分認真。

「一係,我同胡蝶講清楚所有嘢,咁你咪可以專心做我女朋友。」恆樂馬上氹呢個潛在女朋友。

「係假女朋友!同埋唔可以同胡蝶講呀!胡蝶同我講,你係佢真正嘅男朋友。但係而家你同我講你哋只係假扮,如果你直接同胡蝶講其實我知道真相,你有冇諗過佢會幾尷尬?」子瑜反問,

「⋯⋯定係你驚我最後會選擇胡蝶,而你就失去假男朋友?」

「⋯⋯你邊度嚟嘅自信?」子瑜再講:「同埋你有把柄係我手,你再係咁串唔好怪我唔客氣。」

「到底你對我係咪有好感!點解無啦啦又要繼續威脅我!」恆樂哭笑不得。
恆仔啲反應真係好寫實
你班女人好撚煩, 我出算出家做和尚

你條仆街擎天柱
「返返去正題,總之,你依家暫時已經唔需要再扮其他人男朋友,係唔係?」子瑜向恆樂確認。

「除咗你。」恆樂講

「咁就好啦。我就請你繼續扮我男朋友。」

「冇問題啦。我哋幾時扮stage5?」

Stage5即係扑。

「⋯⋯今日叫你嚟咗另一個原因。」子瑜無視恆樂嘅問題。

N賓篇 開幕
今日恆樂同子瑜去到九展嘅動漫同人活動,恆樂應子瑜嘅要求cosplay,但係佢cosplay嘅對象有啲特別,因為並唔係一個動漫角色。

藍白色牛仔褸配黑色t-shirt,頸戴銀色鏈,牛仔褸嘅手袖位反起,露出深藍色嘅內布。下身係黑色運動褲,褲腳左右各有幾條白色幼線,白色長襪同白色運動鞋。腳邊仲有一個黑色背囊。頭髮被gel起,兩邊剷青整咗個all back頭。

無錯,恆樂今日扮嘅就係傳奇人物n賓。

琴日,恆樂同子瑜暫時settle好一腳踏三船嘅事之後就繼續扮情侶。

「你知唔知邊個係n寶?」子瑜突然正經八百地問。

恆樂面色一沉,覆述:「你係指n賓?」

「n寶呀。」

恆樂唔知道係邊到拎出紙筆俾子瑜:「你寫低。」

N寶。

「n寶只係花名,佢指嘅係n賓。」恆樂神色凝重地道。

「即係你識佢啦!」

「He is an icon, he is a legend, he is the moment。」恆樂煞有介事咁講。

「⋯⋯你搞咩?鬼上身?」子瑜無奈地講。

「你唔明。講起n賓先,我哋必須要尊重。」

「係咩,sorry。點都好,今日同聽日有個任務要拜托你,同n賓有關。」

「同n賓有關嘅我都樂意奉陪,放針都可以。」

「放針??無啦啦放乜針?」子瑜唔太明N賓同放針嘅關係。

「你入世未深,唔會明白。」恆樂懶係高深咁講。

「⋯⋯總之你跟我出去先,今日有樣嘢先拜托你。」子瑜無視裝模作樣嘅恆樂講。

「如果係去信和買n賓立牌,絕對可以。你到時仲可以直播,當年jfft直播買n賓立牌都多人睇。」恆樂又講出莫名奇妙嘅嘢。

「行啦。」講完之後子瑜強行拉走恆樂。

上個禮拜,子瑜披上vtuber嘅皮做直播,當時子瑜係到讀緊報紙。

「洪水橋殺人單嘢真係好恐怖!希望快啲拉到人啦。黑雪公主我會命令我啲下人去幫手徹查,盡快將兇手緝捕歸案。」

黑色公主嘅設定就係一國公主,所以子瑜平時都會當自己真係公主咁講嘢。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞