《是咁的,我一炮過有咗三個女朋友(假)》

983 回覆
148 Like 26 Dislike
好羨慕恒仔呀
「喂喂。」

突然,有人從後拍恆樂背脊,搞到佢當堂嚇咗一跳。

「呀!」

「咩事呀你,咁誇張!」映入恆樂眼簾嘅係抱住卡比獸毛公仔嘅子瑜。

「嚇死人咩!⋯⋯你隻係卡比獸?」恆樂見到攬出卡比獸毛公仔嘅子瑜就帶啲困惑咁問。

「送俾你㗎!但係⋯⋯唔緊要啦!」察覺恆樂手上都有卡比獸,子瑜窒一窒之後就笑住咁將卡比獸遞向恆樂。

「咁⋯⋯呢個都送俾你。」恆樂都將手上嘅卡比獸遞出去。

「嘻嘻!多謝!」子瑜撲向恆樂到將佢攬實,而因為兩隻卡比獸夾咗喺佢哋中間,所以恆樂感覺唔到波仔。

可惜!

恆樂揼晒春。

「又會咁啱送埋同一樣嘢。」

「呢啲可能係情侶嘅心有靈犀。」子瑜含情脈脈再講:「我哋都鐘意卡比獸真係巧合。」

「話時話你係邊到搵隻嘢返嚟?我係夾公仔鋪到都見你唔到。」

「我去咗隔離新都會log on買㗎!頭先夾咗咁多錢都唔得我就已經知道無可能夾到啦!反而係你呀!你又就返嚟晒錢夾呀?」子瑜叉起腰問。

「因為一啲原因我無乜洗錢就夾到隻卡比獸返嚟啦。」恆樂含糊咁隱藏另一個女朋友幫手嘅事。

「咁呀⋯⋯都好嘅,無晒到錢就得啦,乖乖。」雖然有啲懷疑,但係子瑜決定相信恆樂,仲伸手摸佢頭頂。

「咁你鐘唔鐘意份禮物?」恆樂問。

「當然鐘意啦!最開心嘅係竟然送埋同一份!」

恆樂開始困惑,子瑜好似真正嘅女朋友咁,佢有啲懷疑對方已經鐘意咗自己。

今日嘅約會同真正嘅拍拖真係相差無幾,子瑜都好似一個真正嘅女朋友,仲係一個鐘已經可以不停俾到剌激同驚喜嗰一type。

子瑜再將頭陷入到恆樂嘅胸膛中:「多謝你。」

「咁可唔可以要啲獎勵呀?」恆樂露出咸濕嘅笑容問。

「你講嚟聽下。」天真嘅子瑜笑住回答。

「可唔可以摸下波仔?」恆樂有啲當作佢哋真係拍緊拖,所以向子瑜提出咸濕請求。

「咸濕!」子瑜推開攬住佢嘅恆樂。

「無話唔可以即係得?」恆樂一本正經咁問。

「唔得呀!」

「真係可惜。仲想俾你感受下我灼熱嘅手掌。」

子瑜拖住恆樂去保護自己對沒:「拖住就感受到!你陪我行去工廈嗰邊?我studio喺嗰到,當送女朋友返屋企?」

「你有studio!?」恆樂震驚起嚟。

「好出奇咩?啲毒撚洗好多錢課金㗎。我仲喺嗰到有兩間party room。」子瑜一臉自豪地講。

毒撚嘅消費力再次刷新恆樂嘅想像。

「咁你一個月可以收到幾錢到?」恆樂好奇咁問。

「未計廣告,淨係super chat同課金都有三萬一個月㗎!」

子瑜每一次都俾都好多驚喜恆樂,每一樣都真係估佢唔到。

「三萬!?不如我唔好扮你男朋友,扮你寵物得唔得?我識自己去廁所。」恆樂認真咁講。

「講笑咩你!男朋友!」

認真的。

但恆樂即刻諗到有啲嘢唔對路,於是問:「咁你有studio嘅話之前點解要返學校剪片?」

「因為嗰陣時我部電腦拎咗去apple整。」

不知不覺佢哋就行到工廈樓下。

「咁我就送到呢到算啦。」

「好啦,拜拜啦男朋友!」子瑜輕輕錫咗恆樂面頰一啖之後就轉身走入工廈離開。

當時嘅恆樂仲未知道,好快佢又會再嚟到呢一個工廈。
唔通吳純又係嗰度收埋個單位
好文必須推
五、連續約會!?

「唔係咁啱呀⋯⋯」

喺床上準備瞓教嘅恆樂呆咗。

胡蝶:今個星期日12點完Sem Party,地址:葵芳XX工廈10樓A室。「男朋友」麻煩你。

吳純:今個星期日5點我莊聚呀!你同我著好啲再醒醒定定咁嚟呀!地址係葵芳XX工廈10樓A室,你同唔同我一齊出門口?

「唔係咁啱呀⋯⋯」見到兩間party room係同一個地址嘅恆樂嚇到自言自語。

恆樂用google map睇下個工廈嘅街景圖後講:「真係咁啱!?」

圖中嘅工廈就係子瑜studio嗰一棟,而子瑜之前講過佢係呢棟嘢都有兩間party room。

咁咪有機會喺子瑜嗰間!?

「含晒⋯⋯今鋪玩完⋯⋯」

同一日,兩個女朋友先後喺同一間party room有聚會,而間party room有機會係由第三個女朋友所擁有。

恆樂頭都大埋,但係只能夠見步行步。

—----------------
呢間party room無人鎮守,老細只係send咗個密碼俾佢哋㩒制入去玩,因為有未知嘅恐懼,所以由入房開始恆樂就左顧右盼,怕會撞到子瑜。恆樂驚到要戴起hoodies頂帽,盡量去遮住自己個樣,唔想閉路電視影到自己個樣。

「你做乜係到望嚟望去呀?做賊呀?」吳純問。

「無呀,第一次嚟,覺得啲嘢新奇咪望下。」恆樂求奇搵個藉口。

「奇奇怪怪咁。」吳純指責。

「你理鬼我。」恆樂唔滿意咁反駁。

「記得扮好啲呀。」吳純喺恆樂耳邊講。

「呀⋯⋯ok。」因為太擔心會俾子瑜發現,所以恆樂幾乎唔記得今日係嚟扮男朋友。

為咗安全起見,恆樂今日出門口之前已經send咗個WhatsApp問子瑜喺邊,佢話喺屋企,所以佢哋兩個應該唔會撞到正。

「你唔好掉我架呀!」吳純用力抆恆樂耳仔。

「痛呀!得㗎啦!聽晒你話!」

「醒水呀!」

「我係男朋友⋯⋯我係男朋友⋯⋯」恆樂細細聲咁自我催眠。

「你搞咩呀?」

「自我催眠咁,唔好煩我。我係男朋友⋯⋯我係男朋友⋯⋯」

「你快啲入戲呀,唉。」見到恆樂咁嘅款,吳純不免有啲憂心。

「嗰邊嘅情侶,唔好係到打情罵俏啦,快啲過嚟玩啦!」已經坐咗喺大檯嘅May向喺門口吳純哋呼喊。

「行啦!」吳純興奮咁拉住恆樂走過去大隊到玩。

「我係男朋友⋯⋯」恆樂仲自我暗示緊。

「春風滿面喎純純!」May姐揶揄。

「喂也!」

「男朋友,點呀?我哋純純好唔好玩呀?」May古古惑惑咁問。

「係!好玩!佢係我女朋友呀!哈!好玩!」恆仔唔能夠及時喺自我催眠中切換過嚟,於是九唔搭八咁回應。
留名第三個女朋友嚟埋
「咁快趕住宣示主權!哎也也!」May笑到安尼亞咁款。

「好sweet喎!」

「好骨痹呀!」

吳純其他女莊員都起哄,睇嚟恆樂呢個鳩答大家都好滿意。

「傻寶!」吳純高興咁攬實恆樂隻手臂,成對波貼晒上去。

「扑嘢要返屋企呀。」某個女莊員用手掩住面偷笑。

「係呀,返去扑嘢呀,哈哈哈。最鐘意扑嘢。」仲未由自我催眠嘅恆樂照樣直接覆述他人嘅說話。

「我哋吳純副計又真係唔錯嘅!」一位女莊員講。

「唔好再玩呢對小情人啦,我哋就開始玩啦!」May姐一聲令下,大家就開始乖乖地坐低玩game。
恆仔壓力大到傻咗
唔係胡蝶先咩
Bug咗

調返轉sor
正襟危坐嘅恆樂不知不覺間就玩咗幾個遊戲,心情都平復咗一啲。

「點解我又輸㗎!!!」眼眶充滿淚水嘅吳純不滿地叫出嚟。

「你太易俾人睇穿啦,哈哈哈!」May姐開懷大笑起。

「傻鳩。」坐喺吳純對面、佢嘅前男友Anothy定係唔知Alton細細聲咁恥笑吳純。

「咁你又真係廢嘅。」連喺到扮吳純男朋友嘅恆樂都笑埋一份。

吳純今日嘅莊聚係攜眷出席,佢哋吹下水食完嘢之後就開始玩game,而打頭陣嘅遊戲就係潛烏龜。

無辦法控制表情嘅吳純每次抽到鬼牌之後,臉容都會誇張咁扭曲起嚟。淨低兩隻牌時,人哋想抽走佢隻鬼牌嘅話佢就會忍唔住偷笑,但人哋抽普通牌嘅話就會整個囧樣出嚟。

簡單而言就係每個人都係由吳純嘅表情中估到佢嘅牌而輕鬆致勝。

至於玩拍七嘅時候,吳純可以話係輸到一敗塗地。

「十四呀!」吳純毫不猶豫地叫出嚟。

「你輸!」

「十四點會係七嘅倍數!」吳純反駁。

「乖啦,你靜啲啦。」恆樂一面尷尬咁叫吳純靜一靜,唔想再柒落去。始終係呢個場合下佢係自己女朋友,佢柒起上嚟佢自己都會遭殃。

「咩呀!點解你唔撐我呀!十四點會除唔盡七呀!」吳純繼續反駁,而且佢嘅表情上講明,佢覺得自己係100%正確。

「癲女人,你數學點樣夠分考入大學㗎。」Alton恥笑道。

「等我證明你睇,即刻㩒計數機!⋯⋯呀!對唔住⋯⋯我輸咗啦⋯⋯」知道自己錯咗嘅吳純一副就快喊出嚟嘅樣。

恆樂忍唔住懷疑吳純智力係咪有問題。

玩七級豬嘅時候,同一招吳純可以連續中幾次,學習能力可以話係零。

不過佢唔係聖鬥士,同一招仲幾次都冇辦法。

「二!」吳純反出一隻二出嚟,當其他人已經摸晒鼻之後,吳純仲呆咗咁周圍問:「點解下一個唔出牌呀?」

恆樂用手肘撞到吳純去提醒之後吳純先知自己慢咗。

「點解你唔早啲提我呀!」吳純怪責身為男友嘅恆樂。

「⋯⋯」唔想成為一級豬嘅恆樂擰歪面唔應吳純。

「車,仲以為呢招work。」吳純嘖舌,以為佢嘅低級技能會令有正常智力嘅恆樂中招。

玩咗幾輪之後,May姐已經去到四級,而喺恆樂嘅肘擊提水下,吳純勉強維持喺一級。
前後都10年,今年2月14先出小說結局
吳純咁可愛嘅
「純純,上次食飯幾錢?」 4級豬May姐問。

「上次我請啦!」1級豬吳純大方地講。

「中呀!上四級!」May姐高興咁叫出嚟。

「呀!你陰我呀!」心知中伏嘅吳純不滿地叫出聲。

「智障女人。」Alton恥笑。

「喂也!你憑咩恥笑我!」不滿嘅吳純想引佢前男朋友中伏升級。

「⋯⋯」有正常智商嘅Alton當然無應佢。

「切!」吳純見計劃失敗就咬牙切齒。

去到下一輪,反應速度慢嘅May姐又上咗五級,而吳純就仲係零級。

但係無學習能力嘅吳純會中同一招twice,始終佢唔係聖鬥士。

「純純,上次睇戲幾錢?」May又問。

「我請啦!唔使俾返錢我。」吳純又大方地講。

「中呀!上五級!」May姐高興咁叫出嚟。

「呀!你又陰我呀!」中伏twice。

「你真係好蠢呀!」May恥笑。

「輕度白卡⋯⋯」Alton都恥笑。

「喂也!個個都恥笑我!」滿眶淚水嘅吳純講。

玩完一輪熱身game之後就到咗唱K時間之後,吳純同恆樂就坐埋一齊等唱歌。

「我懷疑我啲莊員有超能力,佢哋好似睇穿咗我諗乜咁。」吳純苦思。

「係你個腦有啲問題姐⋯⋯」恆樂答。

「喂也!你都咁話我!」吳純一拳打落恆樂大脾。

「咁你真係好似無學習能力咁。」

「邊係呀衰人!」

吳純連還踩向恆樂以示不滿。

「喂喂,你哋兩個返到屋企先慢慢玩腳啦!」May姐插嘴。

「邊有呀!」

「辛苦你啦恆仔,要掂佢隻臭腳。」May姐講。

「我恆仔先唔介意呀!佢好專一㗎~」吳純特登大聲吹講專一兩個字。

「係咩係咩?佢有乜好呀?」May姐問。

「癡住佢我就有飯開!佢又識行路!er⋯⋯仲識同我睇戲!」吳純絞盡腦汁都講唔到幾樣好嘢。

「你諗唔到點讚我其實可以唔洗講落去!」覺得被間接羞辱嘅恆樂講。

「之前又講到你個恆仔點好點好,點知小小嘢讚佢都諗唔到。」Alton嘲諷。

「收皮啦賤男人!我恆仔好你多多聲呀!」吳純唔忿氣咁講。

「係呀係呀。」

「哎喲!激死我啦!May呀,條友咁嘅態度!」吳純向May求救。
alton真係好賤格
「咁你又真係傻嘅,一句好嘢都講唔出。」May㩒住太陽穴怪責讚唔到恆樂嘅哭純。

「呀!你唔幫我!總之我恆仔就好過佢!」吳純無理取鬧。

「哈。」Alton冷笑一聲。

「呀!!!激氣!」智力有缺陷嘅吳純嬲到耳根都紅晒。

「呀!」May靈機一觸,然後一副要睇好戲嘅樣講:「咁不如兩條仔鬥下咪知邊個好啲囉!」

「鬥!上呀恆仔!」吳純無猶豫過就話好。

「喂!點解你幫我做決定!」恆樂不滿地「被參加」。

「女朋友話一就一啦!Alton呢?唔係唔敢挑戰呀?」May姐唔準許恆樂後對。

「就睇吳純成日提起嘅恆仔有幾叻。」作為出軌嘅人,Alton未免太理直氣壯。

Alton今日已經唔止一次對恆樂展示敵意,明明佢係出軌嗰個,但係佢完全無歉意,仲當恆樂喺搶咗佢條女嘅人咁睇,而且吳純之莊又當無事咁俾佢繼續嚟莊聚,成件事十分之奇怪。

恆樂心諗條友係咪睇自己唔順眼?定係出軌嘅人對舊菜仲有啲feel?

總之恆樂唔想搞大件事,大家開開心心玩咪算,要扮男朋友已經好煩,恆樂唔想再惹事。

「唔好啦,大家開開心心洗乜搞到要鬥?」

「唔得呀!上呀恆仔!」

「無問題喎!睇兩條仔鬥下可以炒熱個氣氛!」嚟啦!」May完成係想食花生睇戲嘅樣,全力扇風點火。

「玩下姐,唔係咁掃興?」Alton趾高氣揚,睇唔起唔敢接受挑戰嘅恆仔。

恆樂當堂焫焫焫焫著:「玩下囉!大家開心下!」

「咁就好啦!兩位當時人都ok!咁就嚟一場三盤兩勝、我哋莊嘅傳統決鬥活動——羅馬競技生死鬥!」

根據發明遊戲的YouTuber《反正我很閒》曾在影片中解說的規則,遊戲進行方式為雙方以寶特瓶(膠樽)為武器,一手持武器,另一手則用來防禦。當手中的武器也就是寶特瓶,擊中對方持武器的手可得1分;擊中正面可得2分;擊中背面則可得3分,打到對方頭部犯規不計分,打到防禦的手的前臂無分,先拿到10分者獲勝;若是直接將對方手中的寶特瓶擊落,也判直接獲得勝利。
留名恆仔變豬頭
「遊戲方法就係咁,有冇唔明白呀?」May問。

「無。」Alton講完就唔知邊到拎出一樽吉嘅津路腸樽出嚟:「上場啦,拍檔。」

「喂!有私家武器嘅!」恆樂抗議。

「好出奇咩?我哋成支莊都有專用膠水樽。」May講完後,吳純成支莊都唔知係邊到一人拎一支膠樽出嚟。

到底佢哋收埋個樽係邊?支莊係咪長時間收埋個吉樽,隨時準備開拖?

「你哋傻㗎!呢支莊傻傻哋㗎。」覺得自己俾人撚嘅恆樂㩒住太陽穴講。

「恆仔就用女朋友個樽啦!」May姐講。

「交我拍檔俾你啦!」吳純將手上嘅430ml屈臣氏膠樽遞俾恆樂。

呢個樽一嚟好跣手,兩嚟細細支,三嚟完全唔夠津路樽硬,一睇就知毫無攻擊力。

最重要係,呢個樽係全場最細。

「你玩鳩我?你玩羅馬競技生死鬥贏過幾多次?」恆樂問。

「em⋯⋯無贏過!」吳純笑住咁講。

「⋯⋯今次輸硬⋯⋯」恆樂喺呢一刻就打定輸數,但係話咗玩佢嘅佢已經無得退縮。

「選手上前!」May興奮咁講。

Alton同恆樂面對面咁企。

同穿著hoodlie笠住帽、身材高䠷但瘦弱嘅恆樂唔同,Alton只係著一件白色短袖T恤,手臂粗到就快撐爆衫袖,一睇就知有腹肌,喺典型嘅gym撚身型。

恆樂開始怯起上嚟,轉頭俾隻死gym撚打落嚟咪痛死?

不過又唔係咁講,打交唔關腹肌事嘅,再講恆樂都瘦到有腹肌,話唔定可以打到佢仆街呢。

要殺佢一個措手不及。

穩定好自己情緒嘅恆樂,堅定地望實Alton。

「三聲後開打!三、二、一!」May姐語音一落,恆樂就蹬腿跳前,向前伸盡手臂、將屈臣氏樽嘅三角位拍向外,使出一招正面突刺。

「哼。」Alton冷笑一聲,正面硬食呢一招:「用生命值硬接。」

2:0,恆樂首先得分。

但係呢兩分喺Alton特登讓俾恆樂。

條友真係好中二病,聽到Alton咁講,恆樂忍唔住尷尬到打冷震。
恆樂打算承勝追擊,喺Alton近身將膠樽由下而上向上斬,但係今次Alton用防御嘅手將攻擊格檔,然後向恆樂下腹橫掃一下,命中。

2:2。

被擊中後,恆樂即刻向後一躍同敵人拉開距離。

呢個對手唔簡單,恆樂嘅中二之魂點燃起嚟。

「人稱埋土羅馬競技場生死鬥帝王,現任埋土BBA莊EVP,aka BBA肌肉擔當,Alton參上。」Alton超中二病地講。

恆樂嘅中二之魂同好勝心被Alton嘅中二發言點燃:「浸中死老鬼、吳純男朋友,今日將會擊倒埋土帝王嘅恆仔參上。」

「嘩,你兩個中二病到我打冷震。」喺場外做裁判嘅May講。

「恆仔!你平時喺屋企拎住動漫節買返嚟嘅刀係到大叫『審判』、『審判』咁斬嚟斬去嘅!快啲出嗰一招啦!」吳純突然係眾人面前公開恆樂羞恥嘅秘密。·

「喂!收聲呀八婆!」面紅耳赤嘅恆樂向胡蝶破口大罵。

Alton向恆樂勾勾手指挑釁,示意恆樂主動進攻。

恆樂今次用小跳步慢慢向前,Alton則沉著應地,慢慢接近恆樂。

恆樂再度先攻,橫劈向Alton則腹,但係Alton輕鬆地將攻擊格檔,再打落恆樂揸水樽嘅手。好彩恆樂握力夠(1分),無俾佢打甩水樽。

「審判!審判!」

場外吳純嘅打氣聲令恆樂嬲到仆街,並係心中決定返到屋企之後要打到吳純仆街。

被打中手後恆樂即刻收起拎樽嘅右手,Alton捉緊呢個空檔作勢由上下向劈,恆樂舉起左手到額前格擋,點知呢個只係Alton嘅佯攻,Alton踏出一個箭步喺恆樂嘅左邊跨過,然後高速咁打落恆樂背到(3分)。恆樂馬上轉身,點知又被打中胸膛(2分)。

2:8,恆樂一口氣跌到敗陣邊緣。

「恆仔⋯⋯」吳純擔心地講。

「喂恆仔!你搞咩呀!我哋純純擔心你輸啦!」唔中立嘅裁判May向恆樂抱怨。

「吳純⋯⋯放心,我會贏佢。」恆樂向「女朋友」講。

「加油呀恆仔!我相你呀!」吳純高聲向「男朋友」打氣。

「唔好衰俾女朋友睇呀!」某個女莊員都為恆樂打氣。

「係大家嘅打氣聲⋯⋯」恆樂中二病發講出動畫主角得到群眾集氣時會講嘅對白。

「雖然大家都幫恆仔打氣,但係我想提提大家,佢而家係輸到仆街嘅!」五月姐向大家潑冷水。

「埋土帝王蝦新!」

「可恥!」

「Shame!」

Alton啲莊員突然起哄鬧佢。

Alton大聲喝斥觀眾:「你哋撐邊邊㗎!我先係你哋莊員!」

佢啲莊員即刻移開視線收聲。
Alton望返住恆樂:「見你喺新手,我咁樣贏你會俾人話勝之不武。俾你係呢個房求其拎個樽拎用,再輸俾我啦。」

「任何一個樽都得?」

「隨你。」

在場嘅人即刻好合作咁拎出自己嘅樽,恆樂環視間房一周,現場所有人嘅樽都唔合乎佢心水,佢比喺角落頭嘅一個水樽吸引住。

「我再問多次,係咪咩膠樽都可以換?」

「係。一言既出,匹馬難追。」

「好。」恆樂講完就即刻走去角落頭,拎起佢睇中嗰個水樽。

「喂!我係話個咩樽都得⋯⋯」

Alton未講完就俾恆樂打斷:「一言既出,匹馬難追。」

恆樂一副邪惡嘅眼神望實Alton,手握喺水機換落嚟嘅8公升大水樽。

「喂!裁判!咁都得咩?」Alton抗議。

「裁判聽副你你話用乜都得。」五月姐不以為然地答。

「肌肉擔當,你唔好咁無賴喎!」

「Anthony,點可以講過唔算數!」

「呢個特登叫錯我個名!」Alton指罵觀眾。

「受死!」恆樂襯機揮動空樽,揮出一招下斬。

戰鬥再開。
前埋土BBA莊員May姐喺接受校報訪問中,炮轟Alton,稱佢就係埋土BBA嘅毒瘤。

May姐:「『瘋了,瘋了,都已經瘋了』。恆樂就快打輸嘅時候,自稱埋土帝王嘅Alton話任意俾恆樂換樽,自此只後,無法阻止一幕發生了。拎埋8公升巨樽嘅恆樂返到比賽場時手握巨樽,係Alton毫無防備嘅情況一棍打下,Alton挨打個一下並唔輕,趴喺地上痛苦咁抬頭先睇到打佢嘅人正正係佢睇唔起嘅恆仔。唔等Alton起身,恆仔又一輪亂棍爆打,埋土帝王喺地上翻滾不停求饒,喺場外嘅吳純唔會放過呢個機會,不斷講:『恆仔,打狗,用力打,往死裡我打,打狗怎可能少咗我。 』當時我身邊嘅莊醫嘴裡不停地講:『瘋了,瘋了,都已經瘋了。』」

「喂你收聲呀!」Alton指住May嚟鬧。

「你哋又唔打,好悶呀!我都要搵嘢講㗎!」May不滿咁反駁。
點解會有畫面出嚟
純純做咩爆恆仔啲柒嘢出嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞