《是咁的,我一炮過有咗三個女朋友(假)》

983 回覆
148 Like 26 Dislike
恒仔想發後宮夢
恆仔始終想要胡蝶
終於打破偽後宮劇情嘅定律,師妹終於跑出!
想要青梅竹馬多啲
三頭馬車暫時胡蝶跑出少少
胡蝶正好撚多
Push
因為佢係系花,所以恆樂先會注視胡蝶。

恆樂係鐘意佢係系花呢個身份定係胡蝶呢個人?

坦白講嘅話應該係胡蝶嘅外表,恆樂無好鐘意胡蝶嘅內在性格,只不過身材同外表就好吸引恆樂。

睇嚟我都鐘意胡蝶,恆樂下定論。

性格無特別喜歡,但外表100分,拉上補下之後,胡蝶都算可以溝嘅女。

淨係鍾意外表唔代表真係鍾意?

溝到之後慢慢培養感情咪係真正嘅鐘意。

好感到拍拖到鐘意,或者好感到鐘意到拍拖。

兩種方向恆樂都接受到。

簡單而言,只要係樣唔差女嘅話恆樂都食得落,拍拖之後可以慢慢培養感情。

而恆樂身邊有幾條女比較親近,因為有入手機會,所以恆樂打算試一試,見步行步,食到就食。

講真,如果胡蝶主動推動恆樂,恆樂一定口裡說不但會扯晒旗。
「你望夠未呀?」子瑜提問。

子瑜嘅聲音將恆樂由思緒拉返去現實,恆樂講:「未呀,想望多陣。」

「食屎啦鹹濕仔!」子瑜破口大罵。

「你副計鹹啲。」

「喂也!」子瑜一掌拍落恆樂心口。

「我可唔可以拍返你心口?」

「唔得!」

「話時話,頭先嗰幾條女係你啲朋友?」恆樂叉開話題,問返啲佢有興趣嘅嘢。

子瑜情不自禁地打個冷震,再失落地答:「都算係。」

「都算?」

「都係一啲往事。」子瑜臉上好似多咗層陰影,彷彿叫恆樂唔好再問。

子瑜呢種隱晦嘅講法反而引起恆樂嘅好奇心,雖然知道對方唔想講,但恆樂都照問:「講我聽啦,話曬我都係你男朋友。當係俾個機會我了解下女朋友。或者呢樣係你嘅心事嘅話,你咪當講出嚟,可能會輕鬆啲。」

雖然恆樂好想直接講因為好想知所以請你講我知,但係佢勉強忍得住無扔呢個直球去問。

「⋯⋯你咁八掛。」雖然嘴上抱怨,但子瑜嘴角已情不自禁咁露出笑容。

「咁你講唔講呀?」

「唔講呀。」子瑜笑住答。

有啲唔耐煩嘅恆樂就燥燥地咁講:「講呀八婆!唔好係到扭扭擰擰!」

「喂!邊個係八婆呀!」子瑜大聲反駁。

「你呀八婆!把口又話唔講,但個樣笑到含春咁!爽手啲唔好拖拖拉拉!」

「呀!!你又叫我八婆!!」

「唔好再轉移話題啦!快啲講我知你同佢哋有乜過節!快啲講呀!!!!」恆樂大叫。

「你呢個人⋯⋯!!」

「我唔會講出去㗎,所以快啲同我講,講出嚟你又舒服,我嘅好奇心又可以得到滿足。一石二烏嘅方法,快手啦你!」恆樂再催促。

「你當我嘅事係啲滿足你好奇心嘅故事!!?」

「我想了解你呀,咁得未呀!!」恆樂講。

「哦⋯⋯咁⋯⋯咁都得嘅。」
恆仔突然好進取
恆仔咩事係咁振夫綱
N賓化,女人唔打唔聽話
「果然係對我有好感。」恆樂自豪地點頭。

「你講咩話?」子瑜抆住恆樂耳仔講。

「無講嘢呀,我等緊你分享。」

「衰人!」子瑜行過梳化坐低後講:「坐低再慢慢講啦。」

恆樂馬上狗沖去梳化坐低聽故仔。

子瑜本來係大學話劇社嘅成員,一直都對表演都有份渴望同追求。話劇社每年都會有兩到三套話劇,每次都係由個人自薦casting選角。子瑜同今朝班八婆就係話劇社到認識,因為大家都鐘意動漫,加上係同一個year,所以好快就混熟。開頭大家都好好朋友,可以講下八婆嘢又會一齊出街,當時嘅子瑜真係當佢哋係朋友。

只不過,呢啲只係子瑜嘅一廂情願。

當年嘅5月,有個大學聯校話劇show,當時嘅子瑜就cast中咗女主角,要知道有參加casting嘅有嚟知唔同大學嘅人,亦有同子瑜同一間大學嘅前輩,所以呢個角色係子瑜打敗咗好多人先拎到手。

如果只係校內嘅校劇,通常都係由老鬼去揀人做演出,老鬼可以揀角、揀劇本,每一個演出都係由老鬼做主導,正路嚟講,子瑜呢啲新人唔會有太多機會演出。

但係聯校show唔同,揀人嘅外校嘅人,無咁黑箱作業,所以子瑜先有機會係老鬼中突圍。

呢件就係關係破裂嘅開端。

當時嘅子瑜喺某一次返到自己大學嘅話劇社嘅會室到拎化妝品,因為大學生們都要準備final exam,照理嚟講唔應該當時嘅會室唔應該有人,但係事與願違。

當時會室嘅有嘅就係恆樂見到嘅幾個八婆同埋一位落選casting嘅前輩,嗰位前輩cast嘅位就係正正俾子瑜拎咗。

全部都係女人。

女人嘅圈子,可以話係麻煩。

本來想走入會室嘅子瑜因為聽到有人提及自己個名而停落嚟。
「係囉,我哋都話過子瑜,但係佢又唔聽。」

「我哋都話過佢,前輩就嚟畢業,唔好去亂試鏡留返啲機會俾就嚟畢業嘅人。」

「係子瑜太固執搞到我哋點阻止佢哋都無用。」

三位八婆向前輩表明自己係無辜,大概係為咗保全自己係劇團嘅地位,因為老鬼點都係劇社有啲話語權,唔想係話劇社被老鬼玩嘅話就一定要附和老鬼。

門外嘅子瑜聽到就呆咗,明明呢啲朋友就無同自己講過呢啲嘢,但係就係前輩面前獻眉,亦因此加入指責子瑜嘅一方。

子瑜困惑。

子瑜唔明點解朋友會咁樣係背後話自己,點解要攻擊自己?點解要為咗奉承他人而出賣自己?

「總之你哋同佢講快啲退出呢套劇,等我可以擔正。」前輩講。

「我哋會同子瑜講㗎啦,叫佢退位,等你呢個後補主角可以擔正。」

「我哋會好好幫你㗎啦前輩,之後幫有演出俾我哋就可以。」

「放心等我哋幫手,我哋會將子瑜從你畢業劇中趕出去。」

八婆們一致地背叛咗子瑜,完全唔似係朋友嘅作為。

原來友情可以咁脆弱。

比起朋友,八婆們選擇自己係話劇社嘅地位,放棄同子瑜嘅關係。

子瑜無好唔開心,無想大叫,無崩潰。

子瑜好平靜,內心安靜都自己都唔相信。無內心戲,內心戲係零。
Live左
第一次睇你d故 加油
子愉
啲垃圾八婆真係好垃圾
子瑜無問點解啲朋友要咁對佢,無問點解受苦嘅係自己,佢乜都無問。

被相信嘅人背叛,無翻天覆地嘅傷心,無傷心欲絕嘅情緒,平靜到好唔自然。

平靜過後嘅係罪疚感,佢覺得因為自己唔識考慮前輩嘅感受先會咁樣。

因為無考慮到人哋就嚟畢業、呢個係人哋嘅最後演出機會,自己膽粗粗咁去試鏡仲搶咗人哋個位先搞到「朋友」都怪責自己。

好神奇,子瑜仲當佢哋係朋友。

因為做錯事嘅係自己,所以「朋友」怪責自己都無可厚非。

係門口嘅子瑜無走入去會室,佢轉身離開。

翌日排練時,係台上嘅子瑜聽到「朋友」同佢打氣,叫佢加油。平時唔理他人目光嘅子瑜突然感覺到好多視線,而呢啲視線彷彿伴隨無盡嘅惡意,即使對方無呢個意思,子瑜感覺到嘅就只有惡意。

企係台上嘅子瑜怔著,郁都唔郁咁望住台下,天旋地轉,眼前嘅畫面化成模糊嘅油彩畫慢慢分散,雙腳莫名其妙地感到酸軟。

子瑜覺得所有人對佢對有一種無講出口嘅負面諗法,覺得在場嘅人都討厭佢。

點解你會係到?

你憑乜係到?

無人鐘意你呀?

面皮咁厚都有。

幻聽。

無盡嘅負面想法有如颱風般湧入子瑜腦海,惡意刺痛子瑜全身,入血入肉。

反胃,係台上嘅子瑜因為一股反胃感而奔去廁所嘔吐,呢刻嘅獨自攬住馬桶子瑜知道要離開。

子瑜無視前嚟關心佢嘅「朋友」,子瑜轉身離開劇團,離開話劇,離開「朋友」。

之後八婆們有whatsapp問子瑜點解突然之間潛水,但係子瑜完全無心機去回覆。

自此之後,子瑜就懼怕人群,驚咗人群嘅視線,假定所有人都對佢有惡意。

當然,子瑜話恆樂係例外,因為佢係一個不折不扣嘅on9仔。

離開話劇社後,子瑜嘅表演慾還在,輾轉之下佢選擇成為vtuber,本身鐘意動畫嘅佢出盡全力自學coding同時學畫3d模組,只係一個暑假就搞掂所有嘢再成功出道。

螢幕背後就唔會直接感受到惡意,所以呢個就係子瑜選擇嘅方法。

一切都係自己一個。

「我嘅故事就係咁無聊。」子瑜苦笑道。

子瑜嘅表情痛苦非常,但又勉強擺出苦笑,就好似叫恆樂唔好關心佢。

但係就因為咁,恆樂先更加扎心。

或者子瑜都唔知道自己想點,唔知道自己想要啲係自己身邊嘅人。

一切都係或者,恆樂無嘢可以好確切咁講。

但係因為佢迫子瑜講,子瑜先將自己喺內心唔想講嘅人係自己面前宣之於口。

所以恆樂點都想好好安慰子瑜,因為自己就係令佢講出呢段難陷過去嘅原因。

所以恆樂決定踏出一步。

「你⋯⋯」恆樂輕輕攬住子瑜再講:「佢哋根本唔係你朋友,你無做錯過事,根本唔需要咁自責要受苦嘅應該係佢你而唔係你。」

「唔好抽我水喎。」子瑜雖然嘴上咁講,但係毫無甩開攬住佢嘅恆樂嘅意思。
「有乜所謂?總之你唔好對佢哋咁有敵意,佢哋本質都係好人。同埋佢哋仲係我朋友。我都唔明點解自己仲當佢哋係朋友,仲可以唔嬲佢哋。我自己都覺得好神奇。」

「明明佢哋俾咗咁大傷害你。就係因為佢哋赤裸裸嘅背叛,你先唔能夠再企係舞台上,唔能夠再做話劇,你唔會唔甘心咩?」恆樂稀有地認真問。

「無呢段故事嘅話我今日就唔會係黑雪公主。」

「又嚟阿Q精神?就算今日係Vtuber,你都係因為驚咗群眾嘅視線你先去做咋嘛?」

「但係我好享受依家做Vtuber,最少唔洗同人面對面。」

子瑜又有一個理由去試圖證明自己呢段被背叛嘅過去係好事。

「Ok,咁唔講呢嘢。你叫我陪你出Cos嘅真正原因係唔係就係因為呢件事?你怕俾太多人圍住影相嘅話你會又feel到他人嘅惡意而想嘔,你唔想有呢個情況出現先叫我去睇住你,係唔係呀?」恆樂猜測。

「都無錯嘅咩。」

「咁咪係囉,佢哋就係令你要面對呢個恐懼嘅原因,點解你可以原全唔嬲佢哋?最少都要絕交啦!」恆樂開始有啲激動。

「咁我情感上真係無任何反應,我知道嬲佢哋、憎佢哋先係合理,但係我就係咁唔合理。我都唔想咁,不過情感嘅嘢我控制唔到。無錯我係因為佢哋而到依家都受緊苦,但係我依家仲好地地,所以我怪罪唔到佢哋。」子瑜輕輕用力抱返恆樂。

「你真係⋯⋯」恆樂無奈到搵唔到話語回應。

子瑜拍一拍恆樂攬住佢嘅手臂示意佢放手,子瑜行入睡房後講:「我眼瞓啦,你今晚瞓梳化啦,有被有枕頭,聽朝我哋一齊出發啦。多謝你聽我講嘢。」

「可以一齊瞓喎。」留係廳嘅恆樂自言自語。

子瑜無理恆樂就閂門。

恆樂無奈咁死死地氣走去梳化到瞓。

但係恆樂真係好谷氣,明明班八婆只係想利用子瑜,之前又出賣過子瑜,恆樂唔明點解子瑜咁蠢俾佢哋癡埋嚟。

「好忟呀!」恆樂大叫。

「靜呀!」子瑜係房入面叫出嚟。

恆樂馬上淆底蓋好被玩電話,話說子瑜將梳化都幾大,大約係queen size床。

恆樂瞓落梳化後就開始緊張,話曬都係互有好感咁男女係同一屋蟬下,恆樂開始期待傷心嘅子瑜會係深夜鑽入佢被鋪一齊瞓以尋求安慰,之後恆樂就會好好滿足子瑜。

「嚟未呀?」梳化上輾轉嘅恆樂自言自語。

碌多幾圈子瑜都無出嚟。

但係恆樂係梳化碌咗成晚,子瑜都無走出房,失望同失眠了。係人哋地方又唔好意思打丁,谷住谷住。

「屌,天光。」陽光照入studio,雙眼充血嘅恆樂低聲罵道。

等咗一晚,子瑜都無去過搵恆樂。

恆樂唯有諗下其他嘢,例如點樣幫子瑜。

呢班八婆係要俾啲教訓佢哋,等佢哋唔好再利日子瑜。

子瑜唔夠膽自己出手嘅話就由恆樂嚟,話曬依家都係男朋友。

加上恆樂就好討厭嗰啲無能力但又癡身癡勢嘅廢物、八婆。

諗諗下,恆樂終於係日出嘅時候先瞓著。
留名恆仔出醜
賓大哥
恆樂放針98
今日恆樂依舊化成n賓,係子瑜身邊轉嚟轉去,恆樂打算無視子瑜琴日嘅勸阻,喺八婆見到子瑜之前屌柒佢哋。

「你見到佢哋就同我講啦。」子瑜透過耳機同恆樂講。

「你真係要同佢哋一齊出?」恆樂問。

「我決定好㗎啦。」

「唉,你鐘意。」

恆樂一身n賓打扮,個內心好似唔同曬。

除咗外型之外,恆樂覺得自己內心好n賓。

女人係要屌(言語上)的。

最重要係恆樂琴晚失眠,一肚火谷住谷住。

「喂,N賓哥。」琴日幫恆樂影相嘅肥仔攝影師突然出現。

「嘩屌,俾你嚇撚死。」恆樂嚇咗一跳。

「又無放針,驚乜。」肥仔打趣咁講。

「針唔可以亂放,要放就放係適當嘅地方,例如巴士。」

「世界仲有好多地方可以放針,嘻嘻嘻。」肥仔笑嘅同時噴出嘅空氣令佢嘅眼鏡起霧。

「有邊到可以放針呀師兄?」恆樂拎出幾支針同佢玩。

「陣間有機會嘅話就話俾你知。」肥仔情不自禁地淫笑起嚟。

突然,有啲熟悉嘅聲音傳入恆樂耳中。

「今日一定可以有好多followers!」

「好彩子瑜都叫靚女。」

「好彩我哋係朋友就真啦。」

「哈!!!」

哈,你班八婆終於嚟啦咩,你哋死硬!

恆樂誇張咁踏出一步,呢個時候肥佬問:「你去邊呀?」

「去做N賓會做嘅嘢。」恆樂瀟灑地道。

針對女人,N賓教條之一。

恆樂昂首闊步走去三條八婆前面,頭抬到高一高、用下巴拍住班八婆:「喂你班臭雞。」

三條八婆聽到恆樂嘅責罵就左顧右盼,想望下邊到有臭雞。

「我係話你三隻臭雞,唔洗四圍望。」恆樂將說話挑明。

「吓?你無嘢呀?話我?」

「白卡佬?」

「有病㗎喎,死開啦,我大叫非禮㗎。」

三條女咁聲音溝埋一齊好刺耳。

恆樂見到三條八婆來勢洶洶,已經有啲想返屋企。

你班八婆,我係子瑜男朋友,我警告你哋唔好癡埋子瑜到。你哋無人氣係你哋嘅事,唔好搞衰我子瑜。你班八婆,當年為咗自己係劇團嘅對話而出賣子瑜,對啲死老鬼阿諛奉承。淨係對自己有利益嘅時候先癡埋子瑜到,佢要你幫手對抗外人嘅時候你哋就企係外人嗰邊,你哋醜唔醜呀?當子瑜係condom呀?死撚開啦,咪撚癡埋去呀。你哋好意思話自己係子瑜朋友?

以上嘅說話,恆樂敢怒不敢言,淨係夠膽心諗。

因為俾唔少人圍觀,加埋近睇嗰幾條女睇落都好惡,恆樂怯咗。

恆樂都覺得自己廢,但佢唔可以俾自己退縮,佢唯有聲都震曬咁講:「咪⋯⋯癡身癡勢。」

恆樂把聲細到得佢自己先聽到。

「你講乜呀?大聲啦。」

「又要撩皮又要細細聲。」

「可能佢係被虐狂,為咗俾我哋鬧先咁做。」

「似啦似啦!你睇下佢個樣幾猥瑣。」

「好淫呀個樣!」

「再留係到會俾佢強姦㗎!」

屌。

點解我要連續兩日俾佢哋覺得我係變態到?呢班女哪來的自信覺得自己有質素。

心態N賓化嘅恆樂已經想放針拮班女人。
恆樂廢到…
今日有文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞