《是咁的,我一炮過有咗三個女朋友(假)》

983 回覆
148 Like 26 Dislike
胡蝶好正
真真正正做到黃子華講嘅「不主動、不抗拒、不負責」
煩膠黎架喎
即使兩個人仲係一齊,恆樂都未曾真心咁開心過。

「⋯⋯」

「⋯⋯」

恆樂同胡蝶行葵廣嘅時候,兩個人就只會無言咁拖住。

「點解⋯⋯你唔問嗰日嘅事?」一段時間後,恆樂終於忍唔住開口問。

「你仲係香港⋯⋯我已經無嘢想問。」胡蝶淡言地答。

如果恆樂要追子瑜而離開香港嘅話,胡蝶根本就阻止唔到。

「點解仲同我一齊?」

「咁樣⋯⋯仲算一齊?」

「我都仲當你係女朋友。」

「女朋友⋯⋯呀⋯⋯」胡蝶拖住恆樂嘅手輕輕發咗下力。

「如果⋯⋯可以嘅話⋯⋯不如當個日嘅事無發生過?我哋重新開始。」恆樂無恥地提出。

恆樂都好似無以前咁想溝女,無咗子瑜之後就無咗動力去追女仔。

咁啱胡蝶又仲係佢身邊,有個伴係到都算係咁。

同胡蝶嘅感情確實唔深,而且停濟不前,但係有個伴總好過無。

身邊得返胡蝶嘅恆樂無恥地要求胡蝶裝作無見到恆樂出軌,重新同佢一齊。
賤撚到。。。。。。。
恆仔好賤呀
我對恆仔好失望啊,竟然最後都放棄子愉
咩叫身邊得翻蝴蝶 明明仲有個吳純係屋企等緊佢
「我⋯⋯做唔到住⋯⋯」胡蝶口咁講,但係依然拖實恆樂。

「咁我哋依家係咩關係?」恆樂問。

「你頭先咪話咗我係你女朋友。」胡蝶低頭指出恆樂先前嘅說話,自己嘅諗法隨胡蝶低頭收起到內心深處。

「咁你點諗?你只係講我當你係女朋友。咁你呢?你有當自己係我女朋友?」恆樂察覺到胡蝶隱瞞自己嘅諗法,再將所有嘢拋到恆樂身上,嗰種責任嘅重擔令恆樂十分不適。

胡蝶唔想去思考、唔想為咗做出自己嘅決定而痛苦,所以佢先想將所有嘢推畀恆樂。

胡蝶唔想諗佢同恆樂嘅關係,要去諗嘅話,胡蝶大概會掙扎與痛苦好長時間。

唔想痛苦嘅話,咁不如將所有嘢推晒落恆樂到,佢話一就一,咁樣自己就無咁痛苦,悲傷嘅回憶亦都唔洗上返嚟。

「⋯⋯點解要搵個名俾佢?繼續拖手、繼續做嗰啲嘢、繼續閒話家常,咁樣咪好。點解要俾個名去我哋嘅關係?你想我係女朋友,我咪係女朋友囉!」胡蝶激動起嚟,恆樂正正喺到迫胡蝶反思。

「即係⋯⋯我哋唔係做返情侶?」恆樂咄咄逼人。

「你決定啦好嗎?」胡蝶開始有啲歇斯底里。

「哦⋯⋯隨你。」恆樂半放棄咁答
胡蝶需要救贖
有閪你就屌啦 係咪想逼死人啊
如果淨係想吊西,咁咪話做 SP 算
胡蝶心諗,你會咁對子瑜咩?

矛盾到極。

胡蝶唔想諗,但係子瑜時不時就會浮出嚟。

好難唔同子瑜比較,胡蝶控制唔到自己,明明唔想諗。

胡蝶同恆樂一齊嘅時候有種感覺,有種自己係子瑜嘅感覺。

渾身不適。

胡蝶自己亦因為咁不自覺地妒忌子瑜起嚟,但又無法討厭佢。

傷害子瑜嘅係自己,應該被討厭嘅係自己,但係子瑜同恆樂機場擁吻嘅後一日,胡蝶收到子瑜嘅道歉whatsapp,到依家胡蝶都唔知應啲乜嘢好。

胡蝶諗過道歉,不過作為受害者嘅自己道歉又唔係好對路,又但係胡蝶覺得自己都有道歉嘅必要。

「所以,我只係子瑜嘅替代品?」胡蝶唔小心衝口而出。

如果恆樂答我,咁樣一切都唔會再有懸念。
扮咩有懸念姐 狗仔恆一定會答唔係啦
恆樂猛然回頭,心虛地吞咗啖口水再講:「你就係你。」

恆樂都唔知係唔係大話。

子瑜離開後,胡蝶成為喺恆樂身邊最長時間嘅人。

胡蝶始終係胡蝶,代替唔到子瑜。

子瑜有嘅嘢,胡蝶身上無咁多。

可以話子瑜依然係最後,胡蝶唔係最愛,但係都係鍾意到可以一齊嘅程度。

兩個人仍舊唔願意放手。

兩個都怕放手就返唔到轉頭。

愛與更愛。

「你暫時,都係以後都唔係搵我。」胡蝶遇完就頭也不回咁走咗去,眼角嘅淚水源源不絕咁流出嚟。

「SP!一定係SP!」吳純信誓旦旦咁講。

恆樂返到屋企之後馬上就同吳純分享,睇下點樣可以氹返掂胡蝶。
吳純就睇得通啦,只係 SP
胡蝶
「邊係呀,我哋有傾計唔係淨係做愛㗎。」恆樂反駁。

「屌,有撚分別咩。」吳純撥晒手咁答。

「少少啦。」恆樂唔帶解釋咁講。

「Anyway,你仲鍾意子瑜?」吳純轉移話題。

「嗯。」恆樂點頭。

「咁胡蝶呢?」吳純又問。

「都鍾意。」

「好心你啦,都成年啦,仲唔嗲唔吊,你諗下點係咪要繼續同胡蝶咁樣走落去啦。」吳純出乎意料地語重心長咁講。

「你無事呀嘛?無啦啦咁正常都有嘅。」恆樂擔心地問。

「屌你啦,我都會成長嘅好唔好?」吳純挺胸地答,挺胸時吳純嘅雙乳自然地彈咗幾下。

「終於!連個腦都開始長大。」恆樂感動地道。

「食屎啦你。你條粉腸呀,咁樣喺女朋友錫另一條女都可以全身而退,你都算犀利。」吳純拍晒手講。

「咪提啦。」恆樂唔鐘意人哋提起佢同子瑜喺機場擁吻再扔低胡蝶嘅事。

「鍾意同一齊,兩回事嚟嘅。」吳純煞有介事咁講。

「都係嘅,啲人結婚嗰個都未必係最鍾意嗰個。」恆樂點頭答。
pish
吳純會唔會突然feel到希望
但恆仔最多只係對吳純對奶有興趣
吳純已經會好滿足
「不過你諗下啦,胡蝶一個女仔乜都畀晒你,一直願意陪住你嘅得佢㗎咋。吳純語中心長地道。

「咩呀,我仲有你呀嘛。」恆樂輕浮地答。

「傻咗咩,我要走啦,陪男朋友。」吳純不以為然地道。

吓?

吳純語出驚人,恆樂呆撚咗。

不過吳純一早已經決定走下一步,作為一個隨心嘅人,加上先前對恆樂已經失望,吳純係恆樂掙扎呢段期間踏出咗一步。

兩年前,吳純發覺自己鍾意恆樂去到表白失敗。

上年吳純再進攻然後又再失敗,最後吳純已經無耐心等落去。

「吓,你幾時有新仔㗎?」恆樂扮作鎮定地答。

「無耐之前啦,唔講啦!你自己諗諗佢啦!」吳純講完之後就頭也不回咁離開恆樂間屋出去搵男朋友,又留低啲碗碟恆樂洗。

吳純都唔想講太多,簡單地交代一下自己想講嘅嘢之後就走了,當係了咗自己一個心願。

恆樂身邊嘅女伴走下又一個,走下又一個,而家淨返一個關係尷尷尬尬嘅胡蝶。

都成一年,或者自己唔可以再做仆街,係時候俾個答案。

自己都由胡蝶year 1拖到人哋就嚟畢業,呢個女仔最美好嘅青春都俾晒恆樂。

恆樂就仲係咁不負責任。

連吳純都走埋,如果恆樂乜都唔做,胡蝶好可能都會走埋。

如果胡蝶都走埋,恆樂真係唔知自己點算,又要有無盡嘅寂寞?

「點部署好呀?」恆樂長嘆。

吳純都走埋,身邊就只係得返胡蝶。

自己仲係好鍾意子瑜,但係子瑜又唔聽自己電話,到底自己可以點做?

「我諗到啦!」吳純突然返轉頭。

「nani!嚇死人咩!無啦啦返嚟。」恆樂怪責突然回頭嘅吳純。

「是咁的,你可以⋯⋯」

吳純提出一個大癲嘅諗法。

「咁撚癲!?」恆樂叫出嚟。

「呢個方法最直接,又可行,又可以埋個尾,算係咁啦!」吳純自信滿滿咁講。

「我諗諗做唔做啦。」恆樂回答。

恆樂其實都決定好,要好好咁處理呢份感情,不論係為咗自己定係為咗胡蝶。
好想知咩計咁爆
齊人之福
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞