《是咁的,我一炮過有咗三個女朋友(假)》

983 回覆
148 Like 26 Dislike
寫完唔滿意刪除咗,聽日先再出
胡蝶都知道自己咁樣唔掂,但係就係離唔開恆樂,自己就變咗恆樂嘅肉便器咁。

自己唔係唔想做返佢女朋友,只係自己無辦法再去相信恆樂,即使自己好想相信。

痛苦但係離唔開。

胡蝶知道自己乜都做唔到,佢只能冀求恆樂會為佢做啲乜嘢,結果等下等下又一年。

自己都開唔到口叫恆樂為自己做啲乜,無呢個能耐,最重要嘅係怕恆樂話唔好。

已經拖到好痛苦。

但係離開都好痛苦。

同恆樂嘅事胡蝶唔想亦都唔可以同學系嘅人分享,佢生怕恆樂同自己嘅名聲會因此受傷,最重要嘅係胡蝶唔想畀其他人知道自己同恆樂嘅感情咁複雜。

自己早就知道自己唔係最被恆樂愛嘅人,但係以前都選擇咗同佢一齊。

以為恆樂會喺一齊之後專心愛自己,但係事與願違。

自己多少都感受到,但係以前係無視定係接受咗所以唔太介意。

點解依家又會咁介意佢更鍾意另一個?

或者自己介意嘅唔係佢更鍾意另一個,自己真正介意嘅係背叛,喺眼前活生生嘅背叛,令信任崩塌嘅行徑。

不過我又知佢真係鍾意我,我亦都係鍾意佢。

胡蝶只係想知道,恆樂仲有冇心同佢一齊,只要一個答案,之後佢先可以做選擇。
好嘅作品係值得久等嘅
恆仔生性啊
放心恆仔 一定會令大家失望
千祈唔好黐番埋胡蝶度
離開咗香港將近一年,子瑜嘅罪惡感隨時間變淡,子瑜都估唔到原來自己背叛朋友所帶嚟罪惡感原來都唔係咁大。

淡嘅只有罪惡感,然而嗰一份愛戀仲殘留喺子瑜嘅內心,大大份咁係到。

既然時間沖得淡,咁其實呢份感情、呢份罪疚其實都唔係咁大,或者只係自己根本無因為背叛朋友而痛苦過太大。

原來有啲嘢唔係接手可及嘅地方嘅話,懷念、記憶同喜愛都會𣊬速消逝。

但又因為不捨而同吳純保持聯絡,不時去聽取關於嗰個男人嘅事。

聖誕節,恆樂上床之前到之後,子瑜同恆樂幾乎一句話都無講過。

當時係出軌、係背叛。

所以乜都唔可以講。

妒忌,因為望到自己鍾意嘅人同咗朋友一齊。

妒忌,因為自己將鍾意嘅人拱心相讓。

後悔,因為自己將鍾意嘅人拱心相讓。

因為怕面對自己嘅感情後會帶嚟背叛朋友嘅罪惡感,所以子瑜一直都選擇逃避。

後來終於忍唔住犯錯之後,對朋友嘅愧疚令子瑜再次逃避。

每一次面對同呢一個人有關係嘅感情事,子瑜往往都揀咗逃避。
一㩒入嚟就有新一篇

Btw 係咪打錯嘢?重複咗同一句兩次
* 後悔,因為自己將鍾意嘅人拱手相讓。
子愉諗住逆襲
女主回來了
因為唔想傷到朋友,所以自己走咗去。

因為即將要背叛朋友去食佢男朋友,所以粒聲唔出只以肉體交流去降低罪惡感。

因為食咗朋友男朋友,所以子瑜決定移民走咗去。(當然有其他因素。)

因為喺機場同鍾意嘅人熱吻,所以子瑜漏低鍾意嘅男人同埋哭泣中嘅朋友走上飛機。

鍾意嘅人對我表達愛意後,子瑜選擇逃避。

子瑜從來都無好好咁面對自己或者人哋對佢嘅感情。

子瑜先係從來都無好好咁面對呢份感情嘅人,無論係子瑜對恆樂定係恆樂對子瑜。

每一次都擅自話為胡蝶好、為恆樂好,之後自己就走咗去,結果為咗都係保護自己。

雖然當中都有傷害咗自己。

要成一年幾先諗通,子瑜都不禁覺得自己笨拙。

或者係因為已經唔需要再逃避,都走到嚟英國,所有會觸動到自己嘅嘢都唔再喺身邊,所以先可以放空自己好好咁整理自己嘅情緒。

不過始終唔再關自己事,已經離開咗好耐,大概唔會再有交雜。

用咗咁多時間終於放低到,只係放低咗,但係無解決到,心入面總係屈住屈住。

「呢個係我朋友嘅事⋯⋯」子瑜開台嘅時候,出奇咁聽到一個熟悉嘅聲音打上嚟,個心先慌咗一下,但好快就定返落嚟,決定用「朋友」嘅故事去講出自己嘅感受,同埋去俾嗰個男仔最後嘅意見。
睇嚟恆仔要移民了
即係 我的朋友就是我
嗰個男仔打上嚟嘅時候,子瑜嘅心又躍動起嚟,而且感到自己可以好坦言咁同呢個男仔講嘢。

不過為咗自己個台嘅長遠收入,子瑜只能夠強調係「朋友」嘅事而唔係自己嘅事,廢事流失毒撚。

恆樂按照吳純嘅建議,決定打上子瑜嘅台嘅心事台節目,去問清楚子瑜嘅諗法。

恆樂知道直接爆晒啲嘢出嚟嘅話可能會令子瑜無晒啲fans,所以恆樂會改下啲背景設定再打上去問。

恆樂都知道突然打上去可能會搞到子瑜,但係又諗唔到其他方法同子瑜聯絡。只有正面咁傾下,先有機會解決到當前困局。

好自私,因為面對困局嘅只有恆樂,子瑜明明已經走咗但係都仲要俾恆樂拉返落水。

但係恆樂喺胡蝶發脾氣加吳純宣布有新男朋友之後,就下定決心要好好解決自己同胡蝶嘅事。

恆樂一打,竟然通了。

不過都啱,呢個毒撚台嚟,毒撚唔識講嘢,邊有咁多人打上嚟。

「喂⋯⋯你好。」接通之後,恆樂怯生生咁打招呼。

「你好呀!點稱呀呢位小矮人?」黑雪公主嘅fans都叫做小矮人。

「叫我含洛得啦。」恆樂隨便俾出一個假名。

子瑜聽到之後就呆咗秒,聽到把聲嘅子瑜都係估估下,條友講埋名之後子瑜就肯定呢條友係恆樂。
含洛
呢個名真係天鳩才
想畀子愉發現都唔係咁㗎
子瑜知道係恆樂打上嚟之後,心馬上高興起嚟,呢種高興同以往可以同鍾意嘅人講嘢嘅開心唔到,呢種係同久違嘅心上人再碰面嘅高興。

雖然同恆樂嘅關係有啲複雜,告別又唔係做得太體面,但係可以再同佢對話,子瑜由心而發地高興。

不過子瑜都要小心handle呢個call,因為一不小心好可能會出事,令自己事業收皮。

Vtuber係唔可以有男朋友。

「呢個係我朋友嘅事⋯⋯」恆樂開始講起自己同三個女仔嘅故事,去到機場吻別後再同現任女友藕斷絲連嘅事。

原來佢哋仲一齊,但係關係聽起嚟好尷尬。子瑜心諗。

「你都幾仆街。」子瑜坦言地講出對恆樂嘅感受。

「我朋友我朋友。」恆樂客氣地講。

「咁你⋯⋯你朋友想問嘅乜嘢?」子瑜直入正題。

「我朋友⋯⋯佢唔知道自己想要啲乜,所以佢好迷惘。」恆樂坦言。

恆樂咁樣即係間接承認自己對子瑜仲有好感,子瑜當然高興,但又唔可以表露出嚟。

「咁你對嗰兩個女仔有咩感受?」子瑜問。

「我⋯⋯朋友鍾意佢哋⋯⋯兩個都鍾意。」恆樂發出人渣宣言。

「⋯⋯男人真係⋯⋯」子瑜嘆口氣。
一個鍾意愛,一個鍾意性,的確係冇衝突
仆街嚟
一個性,一個性+愛但走咗
邊有人咁樣追番人架, 話兩個都愛
夠老實
可以話係人渣嘅典範
明明一個只係SP, 又呃自己係愛
佢梗係自己唔捨得胡蝶既肉體就當係鍾意
「我想知嘅係⋯⋯另一個女仔⋯⋯嗰個已經走咗嘅女仔點諗。如果佢仲鍾意我嘅話,我想追返佢。」恆樂毫不掩飾講出自己嘅諗法,胡蝶對佢嚟講只係騎牛搵馬。如果馬騎唔成嘅話,恆樂會毫不猶豫會繼績同牛一齊,可以騎呀嘛。

胡蝶果然係次選。

子瑜知道自己係恆樂嘅最好,心有啲飄。子瑜講:「我講個故仔你聽⋯⋯真係我朋友嘅事。」

「嗯。」恆樂答。

「我有個朋友,佢同佢朋友都鍾意咗一個男仔,為咗唔好爭仔同傷害到朋友,我個朋友不停諗住讓愛,但自己又忍唔住同個男仔單獨出街約會,約會嘅時候仲周不時做出啲好曖昧嘅舉動,真係同情侶只有一步之遙。」我的朋友就是我。

「咁點解佢哋最後無一齊?」恆樂真係當唔關自己事咁問。

「我朋友每次同個男仔出街之後都有罪惡感,佢覺得自己呃緊同傷害緊朋友,但係又好享受同個男仔一齊嘅時光。最後,為咗朋友,佢選擇咗讓愛。當佢朋友同個男仔一齊之後,佢每一日都好後悔,好嬲點解自己唔可以爭仔,但又好興幸當時自己同朋友嘅關係無因為男人而破壞。」

「呢啲煩惱⋯⋯無諗過。」

「但係,呢啲只係表面嘅嘢。女仔嘅第六感好準,兩個女仔都知道大家鍾意同一個男仔,我朋友個朋友一直都好擔心我朋友會搶條仔,因為條仔同你~朋友~一樣,愛無一齊嗰個女仔多啲。」子瑜強調「你朋友」呢幾隻字。

「哈哈⋯⋯」恆樂苦笑。
其實點解要有讓愛呢樣咁戇鳩嘅嘢
一定變悲劇咖喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞