以前嘅ggen真係好正

1001 回覆
252 Like 10 Dislike
其實玩咗10個鐘之後,新舊GGen 機戰都唔會再開戰鬥畫面
前提係頂到嘅話
ggenf咪又係一部渣古練到尾變骰仔
角色技能、特性、精神
g Gen F個攝政大佐平民階級咁有深度
哈姆太郎特技、高達殺手、馬沙再臨呢啲跟劇情加個技能俾佢,喺能力外有變化實在係膚淺

Cross Ray 可以唔駛出戰艦,戰艦都有得升級,啲乜嘢聯隊、戰艦,變晒戰艦無雙

所有加點變晒可以保留,鍾意可以升爆,或者唔升
Cross ray直接為角色用錢加點,唔使夾硬用啲廢人搶尾刀
但呢啲嘢俾玩家可用可唔用,唔再係廢人永遠都係廢,實在冇晒難度
有得揀難度,hell extra呢啲夾硬拖長遊戲
每關有特殊任務先可以解鎖角色、高階強化道具,又嫌個玩法煩冇以前清版咁爽快

SFS再唔駛佔位唔覺得有好,因為不嬲唔用

MS/MA按size佔出擊位,阻止玩家編隊自由

攻擊類型越分越細,貫通、破防、覺醒、降能力,呢樣又只係抄機戰,6連飛彈天下第一

Cut in跟返部機出埋駕駛倉,得一兩個畫面fans驚先做

擊破動畫、迴避動作呢啲重現原作唔駛講,G Gen玩家都唔係要呢啲野

戰鬥對白有返字幕,只係俾啲唔識日文嘅人

CG少又冇乜特色,叫人點投入
但過場對白又加返配音,做埋啲多餘野

可以自己入歌,連BGM都慳埋

屌,諗諗下G Gen太多不思進取嘅地方,真係講到講唔完

發覺你講咁多次缺點都講少左部分機有超強氣進場動畫,甚至部分招有超強氣差份呢D唔等洗野

又講少左非原作劇情下
開特定機/對戰特定對手之類原作唔會/無可能出現時既特別對白
你點黑新作呀
我間中真係仲會睇戰鬥
特別有得自己入BGM後
關於畫面呢啲對G GEN遊戲性一啲幫助都冇嘅嘢,真係冇必要講咁多
好似特殊合作、特殊攻擊呢啲,做咁多年G GEN,今日都係得戰艦係3D
只係做埋啲無聊嘢,啲乜嘢自動顯示攻擊範圍、自動移動、自訂快捷鍵(save 、load 、pass turn 、顯示任務、勝利失敗條件),無人會用㗎

仲有CROSS RAY SEEDD最後一關封面,竟然同TV動畫犯一樣嘅錯,將攻擊自由畫錯做自由(更新改返)
呢啲咁嘅細節位,咪見到bandie根本冇誠意整呢隻驚囉
我都會
不過只係想打嗰陣聽返嗰首歌
G gen f 慣例一開局打 endless waltz 先
開咗部wzc 出黎就由0079磨起
打到後期攞住部勁機+勁人
一超強氣就實會over kill
就算係F時代你攞住個大佐+部改過嘅機已經係咁
咁呢樣野都係...但overkill有分加真係...
G gen0 有重高達MKIII 已經屈到爆。
係要死捱過頭十關
其實一關 ace 自己一部機 已夠
係要計下數果d咁者
mk2好過mk3,唔識飛又無得坐sfs
記得個陣好似就係地面ace左高達之後去到mk2再變重高
冇玩Zero/F
第一次玩GG係上fd到對戰

之後掌機玩MonoEye

係neo見到呢隻嘢
光盾抗Beam
車輪抗實彈
要埋身格
正野冇人識
玩家直接控機群毆
好似可以雙打,一人控一架
係咪要學魔界戰紀咁lv係咁加零
G century每次打都load太耐,PS SS都係咁
同埋格鬥係垃圾,因為啲人仔會叠埋一齊,而且手短到on9
之前超任嗰幾集好啲

你問下上面班download rom嘅高達fans,睇下邊度有得down
佢哋話依家G GEN開場送嗰幾部不知所謂嘅紫色高達,其實係出自呢個原袓系列
旋風高達 似MKII base
好似係玩家募集中選嘅畫嚟,本來就得SD樣
我懷疑當日投稿條友今日入咗Bandai遊戲部門做,旋風喺G GEN越出越精細
角色超強氣冇轉樣咁偷懶,但係呢部俾上面班高達fans嫌核突、一開場就要拆咗佢換飛機坦克嘅旋風,今集連超強氣差分都有

呢個系列仲有X高達同X 渣古未出G GEN,不過就算出,又會比班G GEN FANS嫌部機不知所謂
呢樣真
旋風高達性能上明明只係部武裝好少少既卒機
但一集比一集型
唔知以為係高性能主角機
btw
支槍又真係MKII果支
近兩代好清楚
以前有啲無出動畫
睇呢啲CG已經好開心
醒起之前買Monoeye送cross rays,隻monoeye都未開嚟玩
當年G Generation F開始開局送機,送3部龍捲風高達

其實部野已經好勁,4種武器不凸止,
最勁係佢本身識飛,打空中機空中map都可以,半空中斬人
我記得當時打G Generation ZERO,
係要去到F91用F91高達,先開始用到空中型既Gundam,浮遊斬人,因為F91識飛
如果真係用Tornado Gundam開局,打到星一號作戰應該ACE左 改造埋 可以開始即場一路清敵 一路無限ACE即場改,改到十幾加幾十攻 玩哂 你第十關就用幾隻三四十攻既MS周圍斬人 屈到爆
龍捲風高達重可以ACE變Gundam
所以我先話畀返House Rules自己開局sell哂佢買Zanny陪住聯邦軍成長

我記得G Generation SPIRIT又開局送機
龍捲風高達 > 鳳凰零式 > 鳳凰高達 > 高達
又係上天下海都得

WARS / WORLD重癲 已經開局揀故仔主角 直送神機既弱化版
升LV UP一UP就坐正 咩v Gundam/神/Wing/突擊/00 鐘意點就點
使乜R頭開發設計街市阿婆都識玩
重畀個黑影你話你知遲下變Halo都得

World

Wars
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞