以前嘅ggen真係好正

1001 回覆
252 Like 10 Dislike
Genesis 都算平衡番
艦 都 2x4格 (定有大有細 唔記得)
又可以轉向
不過多左個weakpoint 好易打爆

bonus step
一turn最多三下

MA佔多過一格
擺master就另計
第一集GEN 加曼個關D 戰艦仲要識玩空襲地圖炮
我無搞咁多野喇,呢D古董,係十幾年前話PSP 有得用來玩PS1 GAME 先拎番出來搞下
當年PS 老翻20蚊隻,D中小學生物質匱乏 變有可能買300~400蚊正版喇,一定係唔識早餐午餐呃老母D飯錢去買GAME打
G gen f要限住自己d機體既進化速度(配合年代)+唔用黑歷史+儲圖鑑先好玩 一跳年代玩就唔得 不過果陣cg movie超多又有心機

Genesis cut 劇情 戰鬥場面粗製濫做 純粹sell unicorn 係到tr系列先好少少 屌啦媽系

Cross ray 先叫做似番d樣 但系列機體平衡做得唔好 00同鐵血太勁 W除左wingzero其他...但比錢都比得順氣d
地機格空機其實可以接受
吉姆果D都有推進器向上飛黎跳斬
係唔可以浮係空中姐
其實ps2既正版碟有冇得自己整iso再用模擬器係iPHONE玩?
之前去旅行係2手店買左隻機戰og1+2以前冇玩過
部PS2又唔見左記憶卡同埋依家個mon又冇得插三色線根本玩唔到
細個邊個唔係玩老翻我玩過真係冇咁神心追返
之但係某日睇game書話出隻新嘅G GEN,多MS過F,仲要有埋seed同最新嘅命運
仲話唔似Neo 而係跟返F嘅系統,想當年仲覺得F係最正嘅我一出驚,水貨貴一貴都仆去買

屌你老母game station,到底邊撚個仆街寫G Gen portable嘅介紹,嘥9我4舊水
呢隻真係唔好玩,反而PSP 之後第二隻overworld 都叫做好玩少少,但部DOUBLE X + 飛機真係屈到傻,呢隻已經係我最後玩嘅G GEN
我係入黎講無聊野
唔知點解我見到ggen , 個腦會係心入面讀左 gg GEN
但見到G gen 又可以好正常咁理解到佢係 g GEN

可以唔洗理我,我出係出返去先
呢隻簡直係垃圾都不足以形容,上面班人屌所謂「依家」G Gen嘅缺點全部適用喺佢身上
要知上一年係NEO,下一年係Spirit ,呢隻game好似回到未來GF嗰陣穿越過嚟咁
G-F 真係劃時代,講唔同時代嘅劇情都好細緻,有D小說出品佢都有收錄,就算過左廿年我都會有興趣拎番出來
人生三大正GAME
G GEN F
牧場物語
數碼暴龍1

隱藏線限定拎到佢果下勁開心
我咪話囉 根本呢5年既所有戰棋就係
模型demo play
仲要我俾幾舊??
cross drive有得出合體技好撚正
btw上面巴打咪鬼同條友嘈啦
佢覺得新ggen認真製作同好玩咪由佢
每個人諗法唔同
我地依到大部份人覺得舊作好玩係老屎忽心態嘛
不過近十年笨大出既係伏game定係好game多大家心中有數囉
啱吖
覺得伏然後冇買過嚟玩,新作唔駛玩都知伏
呢個係咩心態,心中有數
巴打覺得近期出既 g gen有邊隻值得推介?
雖然我係G-Generation F fans,
但都應該講句佢唔係完美,新作品係有試下新意思

或者應該咁講,最好既combination係︰
- G Gen F做基本,focus返科技樹要人發展/設計/捕獲,有技術卡關,有D材料機你係要捕獲
- 開局畀option玩家揀要送機 定 要錢,揀錢要自己買所有units/艦 start from zero,咁樣爽手開局型 / 白手興家型既玩家都有得玩
- 開局Factory得你揀既第1個story既基礎野,如果你0079開局,真係畀你由飛機仔 Zanny仔開始起
- 同一種機生產得太多 cost會一直上升 例如每隻+30% 或者有其他封頂設計
- 有軍階無LV,升到頂無得再升,無得無限加強,顯示返pilot有不同types
- Bonus Step繼續有limit,例如限三
- 收錄所有近代作品 (平成三部曲~Turn A~Seed~00~Unicorn~孤兒),太雜既side story要小心唔好加哂,可以留機不留story,或者變optional stories要二週目先打到,否則前期太多關畀你練,打到0083已經變神team
- 用返近幾代既畫面 / 特效,但係唔好搞到咁Arcade花花碌碌,畀返個認真feel (G Gen Zero / 基力個種feel)
- 取消Halo計,唔好叫人overkill拎野
- 取消交換,或者二週目先開放
- 取消金手指code,或者二週目先開放

有人覺得太依戀F 搞到變廢老唔接受新野 唔係咁好
所以我都constructive D 試下畀小小意見
仲擺左係屋企收藏 未有一隻超越佢
唯一有得玩對打
可以掉殖民星落地球
Cross Ray最仆街係Generation Break之出來D機的位成日都好kick手
巴打講得唔錯,所有作品都有優點缺點,我鐘意F既故事情節/機體齊全,但戰鬥畫面,同唔同作品cross over 既對白情節,呢方面的確冇近代咁過癮,如果ps5 出一隻近乎巴打所講既g gen, 我立即出機
睇下遲下會出咩

早幾日見隻cross ray仲有出豪華版

應該會有下集既
想問g gen F係咪要玩完哂一個故事,先可以喺舊故事入面揀其中一關玩?
新G Gen 有樣野我好唔鐘意就係啲演出太誇張

舉個例, RX-78 支光槍

舊G Gen 係十幾en, 當係15啦, 確實幾多我唔記得
個演出係射一槍, 中就中, 唔中就收工

新G Gen 就變咗飛來飛去, 射3槍, 但只會有1hit, 其他2hit淨係演出嚟, 同時個en又提高咗去到以前3倍, 即係45咁

以前係啲多hit 數嘅武器先會射幾槍(e.g. 多連裝飛彈)
而家就好似喺度鳩射咁
加埋個en又用多咗, 你不如射少兩槍用少返啲en啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞