以前嘅ggen真係好正

1001 回覆
252 Like 10 Dislike
哇 個啲片真係好好J 勁高質
0079無加曼、 黑色三連星
Z高達無 大氣圈突入、新香港、雪山、重高達MK II
根本痴撚線
屌佢老母....
唔係無d CULT野...
係無D POPULAR 野....
加曼 同 科死都可以CUT ....咁GEN 條撚呀?
最撚緊要.....
無插死呀科
無名句呀~
" 人類總要犯重覆的錯誤 "
果堆偽RUNGUN一樣咁撚閪
LOE邊有呢兩種野
所以單純魔裝自己比
都係POJ難過LOE
所以我先唔明一開始條友講乜
基本上識玩大家都係咁玩
摸熟系統就唔覺難
真難係魔3得番個條路迫你咁玩
同埋NDS同PSP版修正番唔少BUG
有興趣可以玩埋
舊時嗰啲固之然係正,但無論出到點都想佢keep住出,唔好好似基連之野望咁冇埋個系列

新出嗰啲我反而鐘意自己限制自己嚟玩,會好玩好多,genesis就玩0079關只可以用返當代嘅機,0083就最多用到0083機,咁樣就冇咁屈

cross ray就除咗dlc嗰啲之外,鐵血就用返鐵血機打,00就用返00機,另外有00 raiser就唔用其他剎那嘅機

有時打機可以自尋樂趣嘅,嗰啲咩一開場就刷部後期機出嚟打嗰啲真係不了,破壞哂遊戲體驗
可以。
但會覺得頂住頂住唔好玩。
你依家個系統,你同一架機升到咁上下一樣係屈機....你可能打完0079都十幾level.
明明開發到勁機,但你都係要忍痛開發返渣機
同埋主要問題係佢條開發樹真係好hae
都係冇咁爽㗎,我會盡量開齊啲廢機
開發樹係好求其,有啲係根本唔係好關事嘅都升到上去,之前淨係開發好易去到dead-end,要儲機設計先得

不過都係算係,bandai而家都冇咁好心機了,但我哋呢啲gundam死忠都冇辦法,一見到出都係要買

頂,講講吓想拎返基連之野望打,個系統其實真係好玩,除咗ai作弊太嚴重同太蠢之外都好好(最後嗰集新基連之野望除外,改咗系統唔好玩)
估唔到都幾多巴打玩過呢隻
一直都覺得係冷門game黎
呢隻係咪g gen ds? 我記得好似有3條線打
主要係
UC線 (元祖~馬反)
平成線(GWX+SEED)
IF線 (寶少死咗/SEED三小強洗白)
再加原創劇情
細個玩依集心諗有金渣古咁撚勁
BTW好似得手提機既GGEN有得出合體技
我三周目先打二世祖線
守艦果關改哂機都要S/L幾次先過到
好難想像一周目冇乜錢改機可以點打
魔裝3真係好有winky 色彩
新古都可以比卒圍死
一開始我咪講咗,再合理都好,水蛇春咁長嘅開發設計唔係今日啲玩家要嘅嘢

跳關攞ACE又當睇唔到,問點一關刷爆lvl又睇唔到
理性討論,你問心嗰句,新驚post入面,玩家最多問嘅係乜,啲呃view ytube片最多又係講乜

你再問下自己,玩F嗰陣,試作歷奇戴亞斯升到S Nu,吉姆積根升到F90 V高達,裡面有幾多係樂趣,有幾多係為升而升,或者直接攞ACE唔駛煩
F入面1000部機有幾多水份偷格,有幾多關係灌水,玩到幾後變流水作業

家機版一直係針住F個方向嚟改,就算外包G GEN Neo seed幾有新意,都及唔上跟住F嗰種模式咁好賣
但睇到有村人永遠選擇性失明,回憶總是美好,F最好玩,F個系統最正,F好有挑戰性,F好豐富,講撚晒F最好
你其實最近玩過邊集?
Genesis 連蜂鳥呢啲只喺電擊hobby出設定嘅都做俾你
你仲想要乜嘢,試作型乜乜物物?

做完好多過渡MS,又有人嫌畫面重用,偷格
屌唔撚諗下F入面幾多機得一兩招,動作5frame都唔知有冇
講舊時點好都諗下事實係咩樣啦
其實咁玩都正
但我諗都會好容易玩
Genesis 一開始難在比隻廢艦+4部零式鳳凰/該風式高達你,但比果喳原創機師已經好有潛力。
(我仲用左陣特典果部咩 熾熱高達,之後嫌佢太屈雪左佢)
去到ACE埋木馬號,出到兩隊人時已經無難道
再加上就係genesis 好多0079外傳
你順住時間打
會係地球磨好耐
(俾火箭升空/阻火箭升空)
太多時間俾你練

我當年都係咁玩
上得番太空果時
起好一隊浮油炮小隊 另一隊UC小隊
然後都唔知玩緊乜
我覺得要著重開發/研究/練 D 量產機, 得倒數據最後終於整倒勁高達, 咁先至好玩
依家嘅g gen 冇重量感
變咗睇CG嘅game
我去到Z 時聯邦啲勁機開發哂,自護係差沙煞比
根本唔使打UC已經好易有獨角獸
新自護又係痴線有獨角獸=有原石=開發到新自護
正路都應該要 新安州+ 亞索龍設計先有呀嘛
真心...近期既都真係無打過....都係講自己感受者...
我上面都有提過generation 係唔想d 機出完跟手又被忘卻...
咁你咪加機唔洗cut 架..咁見巴打話...佢升機cut 到有d over ...
岩岩上網睇到
夏亞專用薩克II (THE ORIGIN版)→LV8 沙薩比→LV3 Nu鋼彈
你點樣 用紅渣開到 沙比呀....
我地老玩家都係屌呢d 唔logic 既地方者....
因為你除左升機....仲有設計架嘛
近手....cut 關可以cut 埋D 代表性既關...
咪又係屌呢樣者.....
大家都係愛高達.....玩高達既者
舊果D最正 最多機 D機又難拎 拎到會好開心

依家果D我狂玩某一個劇情第一關已經可以屈到發光獨角獸 D機又少 又多無謂既章節 好快玩厭

同埋FEEL到個廠根本無心機整返以前果種質素 只係想拎高達個名黎呃錢
以前我都有個咁既post
https://lih.kg/108781

以前G-Generation ZERO係有佢既魔力,佢好玩在可以令你培育自己team人出來

重點係,你係由幾乎一切都無開始
完全畀你白手興家,真係由ZERO,0開始開局
一開始真係乜柒都無 自己發展 練人 收機體
所有神人都只係每關臨時租用 唔係永遠擁有 所以都唔鼓勵玩家成日用
呢個係佢最好玩既地方 最後你係靠自己實力 own一team人 去打江山
無99級阿寶 99級馬莎 99級哈曼
你既伙伴只有佢地 而佢地係用軍階升能力

第1關你只可以借聯邦D僚機打下 但你點打都會輸 畀殖民星墜落
最多畀你玩下捕獲,由敵人既最初既渣古仔開始 你唔捉下係擴充唔到自己MS base

過左第1關 你終於開始返自己base (個BGM重要幾好聽幾氣勢)

但你發覺 自己甚麼都不是
機?得捉返來個2隻敵人既
自己既初始機,係零呀!
你唔會有任何開初用既機
一切都係自己買返來
咩機都唔畀你 0機0艦 得三皮
等你過左第1關 自己拎D零用錢去自己諗下買乜
因為完全唔送機 唔送艦 唔送名角色 你無任何可以依賴既野
所以將個decision交返畀玩家自己 迫自己諗下想點 無任何guide 完全唔會教你"應該"點

我hi 唔夠錢  差少少 只可以買住隻翻版用住先

Factory全部都係垃圾飛機仔 坦克仔 迫你自己合自己砌
為左有Gundam,你自己要思考,點先有Gundam
Gundam?你先要思考點先設計/開發到
自己查設計/開發系譜
為左盡快有聯邦系MS (吉姆.高達),我自己去查下吉姆前身係乜
原來係Zanny
於是買隻Zanny返來升佢
另外重要隻Core Fighter,於是都買左隻戰機 (應該一開始買Saberfish更好)
由0 自己砌隊伍,自己諗點分配人手,買咩艦

終於,你開發出吉姆了!

至於核戰機
FF4 => Saberfish => Tin Cod => Core Fighter

終於 吉姆 + Core Fighter, 你終於係第3~4關,設計到一D野

咦?ガンダム!係ガンダム呀!
呢一刻,係我童年之中,最開心既其中一個時刻

當年打到後期,為左拎閃光高達,我係由F91一路變F90 II, F90, Shilhouette Gundam, 再變Neo Gundam,用Neo Gundam 設計 閃光高達出來,真係扭盡六壬但咁都好有成功感

不過Zero始終唔太完整,佢將Gundam G/W/X外判左出去邊Campaigns
亦都無左唔少故事
如果有兄弟想玩返G-Generation,我都係建議玩G-Generation F
唯一唔好既 係F已經開始送1艦 + 3 * Tornado Gundam
我建議自己畀返少少House Rules畀自己 咁先感受到Zero個種白手興家既好玩

- 順序打全部story,由0079開始,盡量每關只打一次唔好再磨咁多

- 開局即sell 3隻Tornado Gundam,自己由頭買過,艦就除得你

- 不使用ACE登錄,只靠開發+設計,除非必要(e.g. GP01系列)
- 不使用任何黑歷史code,除非必要(e.g. 爆機拎Phoenix Gundam code)

G-Gen玩法愈來愈易,開局送贈品愈來愈多
以前係開展自己team人,依家係開局首抽咁開波送裝送機,變即食
或者有人係enjoy拿拿聲拎偶像機,LV99馬莎,呢種玩法唔係唔得
但我始終係enjoy ZERO個種由零開始,自己思考點運用資源,點發圍既玩法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞