(唔關口德撚事) 觀塘道九龍灣強姦事件 疑點集中討論區

1001 回覆
319 Like 127 Dislike
差佬check左手機位置未?
iPhone 個find my iphone好似熄機之前會upload地址上server一次?
頭先係餐廳聽到人話個女仔追返個賊好on9
但其實我稔我第一個反應都係會追
部電話又貴又多私人野

追又俾人屌on9 一個女仔又危險
唔追又分分鐘俾人話白白放個賊走

點做都死

on9你光天化日大街大巷咪追住叫囉
夜媽媽重要係女追男正常都唔會啦
見到有人話搵到條女係PTGF,而假設呢個係正確嘅,咁就可以推斷到疑犯又食又拎。

疑犯知道女事主係PTGF。憑followers/IG持有人post果啲「感謝Post」推斷到女事主大概收入,加上犯人對女事主呢位PTGF有興趣。

所以約女事主出嚟,先搶電話引女事主去疑犯計劃好的事發地點,並聲稱有刀企圖令女事主不敢求救,繼而強姦並且威脅女事主講出ATM密碼

但前設係女事主係PTGF前設為真

留名跟進,
我都覺得怪怪地,地鐵附近咁熱鬧,居然冇人聽到
從個女仔嘅心態嚟諗
比人老強完都仲要返屋企先報警
可能個女仔嘅性格本身好怕事 所以先唔敢反抗
同埋個女仔冇可能預先知道會搞4個鐘咁耐
可能一直抱住會有人嚟救佢或者快啲搞完嘅心態 先所以冇叫

4個鐘<---可能犯人已走 事主暈醒之後發覺係4個鐘
女事主有表示呢4個鐘犯人一直都在???

依4個鐘好古怪

呢四個鐘只係得女事主嘅單方面證供 而且其他報導都有唔同講法
留名跟進,
我都覺得怪怪地,地鐵附近咁熱鬧,居然冇人聽到

咁都要睇下咩時間熱鬧嘅
部電話又貴又多私人野

點做都死

比人話on9就唔做好人

你閱讀理解好似冇啲問題
從個女仔嘅心態嚟諗
比人老強完都仲要返屋企先報警
可能個女仔嘅性格本身好怕事 所以先唔敢反抗
同埋個女仔冇可能預先知道會搞4個鐘咁耐
可能一直抱住會有人嚟救佢或者快啲搞完嘅心態 先所以冇叫

4個鐘<---可能犯人已走 事主暈醒之後發覺係4個鐘
女事主有表示呢4個鐘犯人一直都在???

依4個鐘好古怪

呢四個鐘只係得女事主嘅單方面證供 而且其他報導都有唔同講法

作故仔大賽 正式開始
其實話就話理性討論
但又話條女係雞成單嘢係勞資糾紛嘅撚樣係咪block得?

我block 晒 高質好多

岩, block晒班人, 道不同不相為謀, 有d咁低質既人真係社會既可悲. 一味話個事主d証據好可疑, 根本為反而反, 大家都係手握咁多表面證據, 有d人會分析為事主老屈, 有d人會信事主, 其實當中睇到d人既智商, 知識, 對事物既睇法既深入都存在好大距離, 偏偏大家都係生活係同一社會, 真心覺得不同智力既人走埋一齊, 正常智慧既人好慘

雖然低質咗啲 但唔可排除依個可能性(勞資糾紛)當然唔應該一嚟有對女人就係雞嘅思想

我相信大部份就以上表面証據而選擇偏向信事主既人都會考慮過所謂勞資糾紛或老屈疑犯呢d 可能性, 而我想講既就係呢d人選擇信事主同個d一路覺得不合理既人就有智商, 知識上既分別

香港係行無罪推定
一句咁既野屌打死你

點屌打死我?? 有話過宜家事主講既野係100%事實 ? 純跟眼前所得証據偏向信事主係有問題? 無罪推定, 咪笑撚死人, 有撚人宜家話個疑犯係100%兇手呀

眼前所得證據咪得
CCTV 影到有個男人
九龍灣果個鐘數人流唔少
女人一面之詞
見到有人話搵到條女係PTGF,而假設呢個係正確嘅,咁就可以推斷到疑犯又食又拎。

疑犯知道女事主係PTGF。憑followers/IG持有人post果啲「感謝Post」推斷到女事主大概收入,加上犯人對女事主呢位PTGF有興趣。

所以約女事主出嚟,先搶電話引女事主去疑犯計劃好的事發地點,並聲稱有刀企圖令女事主不敢求救,繼而強姦並且威脅女事主講出ATM密碼

如果真係PTGF我都會懷疑係俾人約左出黎
但都冇乜理由會自願跟人入左個咁既位

新聞唔係話持刀脅持咩 根據你post出嚟篇香港01
部電話又貴又多私人野

點做都死

比人話on9就唔做好人

你閱讀理解好似冇啲問題

自膠 以為係講緊如果自己見到啲咁嘅情況

蘋果係話個犯聲稱有刀
不如試下代入個女仔既角度
對面話有刀 佢驚唔敢大嗌 其實都正常架喎
唔係個個心理質素咁好 你地馬後炮討緊係多野講啦
果個位睇返相係有海布同草遮住
加上唔少巴打都話其實果度好靜(我冇去過)
比個賊嚇到不知所措帶左入去
正常人一開始比人強姦一定會嗌救命
假設佢一開頭嗌冇人經過聽到
嗌嗌下嗌到崩潰唔嗌唔出奇
點解個個都話姦左4個鐘冇人聽到救命聲好可疑?

我覺得最可疑係點解份份報紙報導都有出入 係個女仔講野唔清唔楚定點
點會連用咩線綁自己都有幾個版本
以前d報導好似未試過咁 最多都係邊份報紙資料齊d

另外有冇人覺得個賊好聰明
應該有預謀犯案 唔係點會有水沖身

有刀果陣[應該}未扎手
可以試下邊走邊叫救命,真係好正常 拎唔到手機 話有刀,咪反方向走囉
其實呢個行為要試 自救黎 特別係好多巴打都睇少女性果種危機自救處理
2X歲少女 唔一定係等於唔識反抗/會嚇到發呆

其實,呢到先係最緊要 點解唔試大叫救命 係未被人令自己失去行動活動之前,真係好想知咩情況下,竟然會令犯手人覺得事機成熟 最作出行動

真係好想知

我覺得其實有大叫 只係冇人聽到
因為有d巴打又話果度好多人
有d又話少人 好難判斷
但係點解多人都落到手?
如果多人點會冇人拍片/幫手?
有片又點解重未見到?
所以我信當時係冇人/少人 先比個犯有機可成

我覺得最可疑係點解份份報紙報導都有出入 係個女仔講野唔清唔楚定點

有刀果陣[應該}未扎手
可以試下邊走邊叫救命,真係好正常 拎唔到手機 話有刀,咪反方向走囉
其實呢個行為要試 自救黎 特別係好多巴打都睇少女性果種危機自救處理

其實,呢到先係最緊要 點解唔試大叫救命 係未被人令自己失去行動活動之前,真係好想知咩情況下,竟然會令犯手人覺得事機成熟 最作出行動

真係好想知

對方仲要得167

有刀果陣[應該}未扎手

真係好想知

對方仲要得167

呢下先奇 除非條女知同條仔都係一樣高 有乜理由可以咁清楚係167cm

動機呢?又答唔知?唔知唔緊要
我任你作,你試下作個make sense既故事出黎

所以咪唔make sense 囉

即係假設冇老強發生過
叫你作返個故出黎啊

點解要作故 冇人知真實係點
宜家係講緊條女講既嘢唔合理呀
你咪撚再偷換概念啦柒頭

你條友真係冇撚腦,仲要學人起撚晒鋼
條女而家講既野已經部份驗證到,條仔存在
跟住仲要之度個正常人都唔會知道既隱密位置(我指知佢存在仲要知佢冇鎖)
所以佢地去過呢個位既機會係極大
而如果唔係老強亦冇乜必要去呢個位仲要咁耐

世事峰迴路轉,我冇講到100%一定係咁
但而家係調返轉你地話佢可信性極低
而一個alternative都up唔出

你睇下你自己up乜鳩啦
條仔存在=條仔有強姦
你覺得個地點好隱世=正常人都唔識
9up都有個譜啦7撚懵懵

呢個世界永撚遠就係有你D咁既白痴
我都講左冇人可以100%確定
但大家都係根據佢證供環境等等去推測
你又唔撚肯用腦
一味淨係識XXX唔等於YYY,但唔去考慮當中有因果關係既機會有幾大
用你個on9腦分分鐘之後公佈到個女仔陰道有個男人精液,仲有打鬥痕跡
你都會話咁唔代表老強,只係代表佢地扑過野
話唔埋係條女老強條仔

嘩你都幾撚痴線 啲因果關係真係勁撚到

不如我講下我自己見解啦,
我覺得成件事最有地方值得確認嘅係
條女比人劫完到佢聲稱被脅持嘅距離,
如果佢係指就咁橋上落樓梯再追多幾十米就比人脅,
咁的確係有少少機會冇人知或見到冇人理。
但如果距離係去到7,80米或更遠時,
冇人癹現或者幫手嘅可能性係相當低,
如果個賊仲諗住強姦條女咁又唔係好合理。
至於之後佢有冇比人係果個位女又係另一件事,
果度有好多唔同可能性導致發生果種結果。
所以,如果有CCTV或證人直接指出條女係果度比人女過就最有力,
但如果冇而又證實到條女追人嘅距離過遠的確又會形成另一個故事,
係果個情況之下,我唔會話唔信條女,但佢講嘅可以未必係事實嘅全部

巴特利 你呢D留言 大家咪學到野囉

蘋果係話個犯聲稱有刀

用持刀威脅呢個諗法嚟睇佢「搶電話」呢個行為好似做多咗。

因為一開始就打算挾持的話直接亮刀就得,唔洗引嚟引去。所以偏向信「聲稱有刀」多啲

有刀果陣[應該}未扎手

真係好想知

對方仲要得167

呢下先奇 除非條女知同條仔都係一樣高 有乜理由可以咁清楚係167cm

約PtGf 果陣方便相認
曾提及高度
部電話又貴又多私人野

點做都死

on9你光天化日大街大巷咪追住叫囉
夜媽媽重要係女追男正常都唔會啦

大把蝻夜晚搶野 之後d大叫又追啦
不過佢地好彩有人幫到手

有刀果陣[應該}未扎手

真係好想知

對方仲要得167

約PtGf 果陣方便相認
曾提及高度

所以呢下就係好有可疑
大家諗下
除左約見面之外
根本無可能知高度
理性上,我係認同疑點重重
但,算喇,而家啲人太民粹
已經信哂一面之詞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞