(唔關口德撚事) 觀塘道九龍灣強姦事件 疑點集中討論區

1001 回覆
319 Like 127 Dislike
假設你係個疑犯, 你比人屈, 呢刻你會點做?

首先要真有其人,第二個所謂疑犯都未必知道佢係當事人,可能整係搶Iphone,無做過其他野,自己衝出嚟咪好柒
仲有個疑點,點解個疑犯身高確定係167,唔係大約一個範圍,用尺度過?

呢個你就要睇福爾小說

正常去判斷一個人幾高左右
FOR EXAMPLE: 一個人 叫佢隨意係牆上面寫一些字 咁正常人第一步落筆位 會落係同對眼水平咁上下既高度既位置落筆 咁再推測個人既高度就用 字位高度+ 15CM左右

可能我1999 離左題

167 明顯係熟人 有係MSG之類問過佢有幾高

可以解釋為條女同條仔係差唔多高 所以判斷為167
仲有個疑點,點解個疑犯身高確定係167,唔係大約一個範圍,用尺度過?

呢個你就要睇福爾小說

FOR EXAMPLE: 一個人 叫佢隨意係牆上面寫一些字 咁正常人第一步落筆位 會落係同對眼水平咁上下既高度既位置落筆 咁再推測個人既高度就用 字位高度+ 15CM左右

可能我1999 離左題

講得出167真係唔合理 冇理由單憑第一次嘅觀察可以知道實際身高係167 最多係大約170

佢係話,條仔一碌柒咁啊,啲猶差咪錄撚錯左口供囉
唔計其他, 淨係電話繩呢下已經笑
電話短繩多數人會隨身帶著, 用來充電, 但有幾多人, 特別係女仔會隨身帶住1, 2米長既繩出街呀
成件事所有野都唔make sense

我就成撚日帶住1米USB線
尿袋用

帶2米除非係帶番學校/工作嘅場所差嘅啫
帶咁長出街做乜
電話短繩多數人會隨身帶著, 用來充電, 但有幾多人, 特別係女仔會隨身帶住1, 2米長既繩出街呀

尿袋用

帶咁長出街做乜

擺明係情趣玩具來

首先要真有其人,第二個所謂疑犯都未必知道佢係當事人,可能整係搶Iphone,無做過其他野,自己衝出嚟咪好柒

真心如果搶電話比人屈強姦
個女唔肯驗西
有無可能告得入?
或者退一步屈你非禮

尿袋用

帶咁長出街做乜

佢都話啱啱放工囉屌你老母

呢個你就要睇福爾小說

可能我1999 離左題

可以解釋為條女同條仔係差唔多高 所以判斷為167

唔記得新聞有冇講條女幾高 唔清楚

呢個你就要睇福爾小說

可能我1999 離左題

講得出167真係唔合理 冇理由單憑第一次嘅觀察可以知道實際身高係167 最多係大約170

除非個賊人同自己差唔多高,就可以得出167cm,但應該只少有10cm既誤差
另外係fd都唔會知佢幾高啦,除非你同佢太熟先知埋依D野
星期日晚特別冷清 唔信你自己下個星期日12點幾落街行下

少人 但一定唔會無人
上次我1點幾係嗰條天橋都至少有5條友行緊

我唔知事主係去彩盈定得寶天橋啦
就算有人 但人勁少 仲要隔得勁疏

報紙係講去彩盈 只能講12點半發生既話 根本唔會冇人見到

呢個你就要睇福爾小說

可能我1999 離左題

mk腔

尿袋用

帶咁長出街做乜

擺明係情趣玩具來

痴線 插著嚟電自己

如果真係有呢個人 自首都係搶野
但強姦大罪啲啵

尿袋用

帶咁長出街做乜

屌冇特登走去買咪用以前隨機附送淨落個D USB線囉
咁都叫疑點

隨機送果條2米咩
買親蘋果野舊線同lighting都係1m正常線

屌你揸緊車會唔會睇到?
就算喺果到停低,停嘅時間都唔會耐啦

那 我覺得可能無人睇到 司機仲好少機會話睇到
但要個犯好撚大膽先可以係公共多人流既地方強姦人
仲要4個鐘係果個位
唔通真係唔怕人見到?

你睇真D個位
唔叫,冇乜可能有人發現,仲有夜晚

果個位點訓到5粒鐘呀?污糟,臭都臭醒啦

好奇問下,自己個女唔聽電話唔見左幾個鐘
個老母應該好驚,點解好似無人報警

應該訓左啦?
有無話屋企人打過俾女事主?

真心如果自己個女平時12點返,突登3-4點唔返又唔聽電話都會報警掛

其實報警唔係要二十四小時?

呢個你就要睇福爾小說

可能我1999 離左題

mk腔

我再講多次我既睇法 可能係事主憑記憶同印象同警方講疑犯身高大約同佢差幾多 跟住警方用哩啲資料去推論一個range 再攞中間數 都未定

利申9估

玩埋帽眼喎
個犯人唔係偷手機咁簡單
直頭係預備左好耐啦
有計劃犯罪

如果單野係真既
個犯一定係好experienced
清楚附近環境同有經驗
先會諗到夾佢去個度,同埋事後既毀滅證據加恐嚇
如果係咁既話每次做野有晒成套kit都唔出奇

如果個犯真係咁聰明, 點解佢會以打劫銀行卡為目標?
基本上一報左警所有銀行記錯已經會俾人mon住

咁我又冇講到佢伽利略咁
慣犯都唔一定係好聰明
不過CAP帽口罩黑超,去ATM拎到錢就走
有cam影到又如何?

銀行+警方會知邊間分行邊部機 會叫人去留人

老友你係咪傻
姦完得手梗係即時去提款啦
個陣條女連報案都未做
乜撚野差佬叫人去啊

你岩!!!

但犯個背即係有 蒙眼帶 刀 帽 口罩
咁即係有計劃犯案啦

有計劃搶電話唔代表有計劃強姦
最大疑點係你地口供都沒靠睇報紙黎重組案情
九龍灣尾班車去觀塘1點都仲有,冇咩理由1點都未到就落左閘。

另外由天橋追到事發地點有成百米,晚上12:30好難會一個人都冇,如果大叫打劫我唔太信冇人會理。

我假定成件事有發生,我首先覺得女事主可能記錯案發時間

我諗呢度所有人都agger

根本可以準時up到案發時間先唔合理

返工放工都係果d時間,有幾難?你預左平時放工大約幾點去到邊好合理

爸打你啱,但問題如果事發真係12點幾(我當1點),而九龍灣去觀塘的尾班車係1點10分左右,九龍灣的地鐵入口又會已經落閘?

(除非話狗鐵早落閘,但我冇證據所以只可以推敲)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞