[重開][多圖][一年長途遊記] 中南美到南極-西伯利亞至東歐

978 回覆
332 Like 5 Dislike
正 再返黎支持先
樓主好勁呀
呢一日犀利喇,我地去搭!飛!機!
自從由墨西哥開始3個月以黎我地一直都係搭巴士或者船,今次因為想跳過洪都拉斯同薩以瓦多所以選擇搭飛機。我地搭哥斯達黎加既廉航Volaris,每人只係90蚊美金咋,1小時20分鐘就由Guatemala city去到哥斯達黎加首都San Jose。

Antigua本身無機場,不過佢同Guatemala city好近,搭shuttle只係需要1個鐘左右,所以搭飛機果朝由Antigua出發就可以了。我地朝早4點半黎到機場,丫又幾光鮮

入到去禁區既時候竟然係袋低搵到仲有百幾Q,拎去買左個風筒以後唔使濕住個頭訓覺了

排隊等checkin既時候後面排左個哥斯達黎加大叔,佢英文好好,我地即刻把握機會捉住佢問有咩地方推薦我地去,咁就大致定左一兩個想去既地方喇。加埋途中每一站遇上既人比既建議,我地最後係度留左一個月,路線係咁既:
San Jose > La Fortuna > Monteverde > Cahuita > Drake Bay > San Jose
好好睇咁誇張多謝你
歡迎歡迎,有人睇真係好喇
唔會特別勁啦,寫出黎就係想大家知道只要你想既話,其實每個人都可以跳出框框去睇呢個世界,千祈唔好睇小自己
謝謝你
知道唔係單機緊的感覺真好
樓主D籌旅費、經費?
唔洗養家我都想衝出香港
Tui
絲打好勁
Lm
[哥斯達黎加– San Jose]

哥斯達黎加被認為係中美洲最安全既國家,呢度有茂密既森林、分別面向加勒比海同太平洋既海岸,豐富既自然環境令佢成為野生動植物既天堂。不過我地原本都唔知咁多,當初想黎既最大原因純粹係因為我好鍾意樹懶,好想係度見下野生樹懶,黎左先發現呢個地方比想像中更得人鍾意。

一到埗我地就去左唱錢,雖然櫃員機用唔到我地張卡,但好在找換店可以用credit card拎錢。哥斯達黎加貨幣叫Colon (₡),係一種好平既錢,港紙1蚊等於大約₡76000,因為幣值太大所以當地一般都會省略左後面果3個零,譬如₡2000000佢地既價錢牌就會寫₡2000k咁樣,Colon係長呢個樣子既

呢度連啲錢都印滿哂動植物,係我見過覺得最靚既貨幣,唔捨得拎去用呀睇真啲,每一隻野隔離仲有細細隻字寫左佢個西文名同學名

我地不嬲都唔係太偏愛留係首都呢類大城市,所以只係晌San Jose留左兩晚。不過當你對一個地方愈無期望,佢就愈會比到驚喜你,係度閒逛左兩日我地都覺得佢係比想像中有趣既城市。

第二日食完早餐洗緊碗果時個host好開心咁話兜埋我地出街,因為果日係星期日,市中心有一星期開一次既既farmer’s market,佢想我地可以去睇下。果度規模有兩三個足球場咁大,有菜有肉,啲野賣得好平,真係無介紹錯,師奶表示雙眼發哂光

啲居民都自備手推車or剷泥車黎買餸

最側邊果行係賣小食既,睇落好正,叫份黎試下先

呢味野係用煎到焦香既芝士包住蛋、飯同埋豆,我地嗌多左條腸黎送。啲芝士煎到好似薯片咁脆卜卜,好好味呀,不過好漏,兩個人分先食得哂。

係哥斯達黎加周圍都見到呢隻用熱水烚住既奇怪食物,開頭以為係柿黎,望真又唔似
我問檔口呀姐可唔可以比我試下,佢就比左兩粒我了,仲提我要搣皮食。粒野硬硬地咁,食落有啲似蕃薯或者栗子,但唔甜既,咸咸地仲有少少苦,不甚可口但應該幾飽肚既

行行下係生果檔見到佢既本尊

呢樣野原來叫Pejiballe,中文叫桃椰子,係啲棕櫚科樹木既果實黎。當地人會就咁烚熟當小食,點沙律醬食,或者用黎煮餸,我就麻麻地呢隻味喇。

行完farmer’s market我地經過左啲商場,呢度既商場都好摩登,首都真係唔同啲。我地係度行左陣嘆下冷氣,係久違了既感覺呀

我地都買左啲生果返黎打汁飲,咁大堆士多啤梨都只係港紙$2.5咋

hostel附近都無餐廳,好在對面就係超級市場,呢度既農產品又平又靚,我地煮既晚飯都愈黎愈招積
呢晚煮大啡菇牛油果意粉配蜜糖煎雞扒
啲旅費就係平時返工儲落既錢,無係路上籌呀我又唔識賣藝
辛苦巴打了,鍚屋企人之餘都唔好忘記要錫自己呀,有機會既話去個短旅行放鬆下自己啦
多謝支持
得閒返黎睇啦
17萬係美國+中美+南美+歐洲? 連埋機票酒店hostel airbnb?
睇到live咗 希望仲會繼續出
前一日出過城學識左點搭巴士,之後果日都想出市中心行下,出門口之前整個靚早餐嘆下先

呢度既巴士唔難搭,而且好光鮮

今日想去睇博物館,我地搵到間叫Museo del Jade既,個名叫就叫翡翠博物館,不過玉石既資訊只係佔小部份,更多既係講歷史、傳統部落生活、地理環境、野生動物甚至係環境保育等等,估唔到資訊性咁強,好滿足呀。
呢把係以前啲人用黎晌玉石鑽窿既工具

有啲遊戲玩下

相傳傳統部落既巫師都會有玉造既法器,當佢地冥想靈魂出竅既時候就可以幻化成唔同既動物,可以變成雀仔、豹、魚等等,睇到呢度我地諗起迪士尼果套Moana
巫師作冥想狀

呢度話原來成個中美只有危地馬拉會出產翡翠,講開又講之前係Antigua都見過間賣玉器既舖頭,當時男朋友仲大灑金錢用四舊水港紙買左條頸鏈比我,話我成日生人唔生膽,比我陀住係心口定驚,辟邪辟鬼 四百蚊果時係我地幾日既旅費喇,望住佢比錢真係好鬼肉赤

呢啲金銀珠寶野我地都唔識揀,唔知有無比人呃呢不過我都真係好鍾意,珍而重之當舊玉係寶,之後去波蘭個集中營都有戴住黎定驚(雖然去完都覺得自己撞邪嘔左成個星期...)

係博物館睇左三個零鐘間野就要閂門了,呢邊既街道有啲雜亂,周圍行左陣,發現呢度有好多二手衫執笠倉,叫做Tienda de Ropa de Segunda(二手衫店) 或者Tienda de Ropa Americana (美國衫店),專買歐美運黎既二手衫

呢啲舖頭有衫褲鞋襪、手袋背囊、皮褸羽絨、泳衣底衫、西裝婚紗….基本上你講得出放上身既野都有,好多都好新淨,而且好鬼平。反正我無冬天衫,之後都打算返黎San Jose搭飛機,就決定到時再黎大手購入呢啲vintage衫啦!!

下一站: La Fortuna
借你哋嘅回憶嚟感受吓幸福
係呀,其實都比預算用多左了。住宿交通其實都無想像中咁貴,當然可以再慳啲使,但而家咁樣住下dorm又住下apartment,咬下麵包但又間唔時一餐豐富啲我地覺得岩岩好
會呀,不過呢幾日啲新聞好唔開心,無心情打所以慢左出
巴打做乜咁慘,今日我生日呀分啲幸福比你
分咗手一年 前日正式收到佢已經有新戀情嘅消息

生日快樂
記住要搵其他嘢分散下唔係好易屈到病
btw 生日快樂
Antigua好似幾正,一個小鎮咁
隔離Guatemala City好似危險好多
番個靚名 吹一吹 快啲出油雞
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞