[重開][多圖][一年長途遊記] 中南美到南極-西伯利亞至東歐

978 回覆
332 Like 5 Dislike
想睇匈牙利
去過布達佩斯
但覺得唔算深度
想睇你地係點玩
啲野食好似好好食
我返生了
唔是武漢肺炎,食左兩日藥就好返
縫緊套婚紗,睇下幾時整好就結
琴日岩岩聯好左條頭紗,覺得自己整得好靚,比你地睇下
又大舊又笨柒
我地都係晌布達佩斯留左5日咋,沒有很深度
想比樓主知好多人有睇

唔好爛尾
恭喜絲打
I've been wondering about getting a temporary job in Siberia in January or February because I'm keen on working there temporarily. It'll improve my vocabulary and I'm sure it'll be an extraordinary experience.
再留一次名
絲打加油 唔好斷尾
個斧頭扒好撚正咁
文呢
劉明再爬
[南極-Drake Passage]

係時候出發去南極喇!
我地下晝3點先開始登船,係hostel check-out之後搵間cafe坐左陣,興奮得滯點零鐘就走左去碼頭坐等上船。Ushuaia碼頭有一間類似immigration既屋仔,行李要係度過機,但因為南極並唔屬於住何一個國家,所以呢度既職員唔會係passport上面cup印,只係好hea咁望一眼就會比返你,搞掂就自己行去碼頭上船,成個過程都好hea。

我地搭呢架船仔Ocean Nova

同搭郵輪一樣,都係上船既時候放低行李,之後職員幫手送去你間房

房咭

我地間房,每人附送一個巨型藍色防水袋,入面放左黎緊會用到既救生衣同埋防水boot,床邊仲有一堆日曆呀、簿仔、筆咁既紀念品。房入面既櫈都有繩綁住,驚航行既時候太大浪撞親人。

廁所細細

趁未到簡介會既時候,我地周圍行下。呢度比我地活動既範圍有四層,底層係禮品店、船醫室同門口,一樓係客房同餐廳,二樓係另一堆客房、圖書館同gym room,頂層係演講廳同甲板

去南極既船有大有細,我地搭呢部算係細既,總共有78個乘客。當初特登揀細船,因為南極對於上岸觀光有一個規定,就係每次泊岸登陸既人唔可以超過100人,如果坐一二百人果種大船就要輪流或者唔可以次次上岸,細船就無呢個煩惱,可以確保每次埋岸都可以落地玩 但代價就係路上會超級搖晃。

全員集合之後就係簡介會既時間

呢78個人入面,目測有2/3係外國人,其中大部份係澳洲黎既老人家,另外1/3就係之前係老船長餐廳見過既強國公司團。會上面大致上都係講下我地既路線,呢個雖然係10日團,但其實頭尾3日我地都會用黎穿過通往南極既Drake Passage,所以實際逗留係南極既時間只係4日。唔想用咁多時間黎航行或者怕暈浪既巴打可以考慮搭飛機去南極,聽講要十零萬港紙 工作人員話黎緊呢個海域無比大浪,叫大家要做好心理準備。

然後就係safety briefing喇,大家黎演習一次逃生路線

介紹下架逃生船

棄船逃生要著既全身救生衣,聽講可以係零度既水保溫6個鐘

搞掂哂所有野,船長同船員又自介完敬埋酒,船醫伯伯就開始派暈浪丸,每人派左10粒

雖然我從來未暈過浪,但講到今晚就會開始通過既Drake Passage咁恐怖,我地都啪返一粒定定驚先。

然後船就開始郁,大家都上哂甲板睇開船

無耐就夠鐘開飯,呢度既伙食餐餐都好豐盛,晚飯黎講有前菜、沙律吧、主菜同甜品,主菜有齋 肉 海鮮 三款可以揀

男朋友食肉

我食魚

甜品都好好味

返到去間房已經執好左,有粒朱古力係枕頭

唔知係咪因為食左暈浪丸,食完飯就極眼訓,返到房好快就迷迷糊糊咁訓著左……
晚餐都幾靚仔
開始聞到企鵝陣臭味
好犀利
全部diy?
有無飲開咖啡? 想問下有無覺得邊個區啲咖啡好飲?
自己之前住個間GUESTHOUSE 有個哥斯達黎加既女仔成日同個哥倫比亞仔仔嘈自己國家既咖啡最好飲

點解唔去保加利亞🇧🇬
知道多謝你
多謝哂十劃都未有一摵呀
收到 寫得慢啲但唔會斷尾既
正到想set做wallpaper
係呀,睇落正食落都好好味
終於唔係食豆蓉同埋豆飯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞