[重開][多圖][一年長途遊記] 中南美到南極-西伯利亞至東歐

978 回覆
332 Like 5 Dislike
陣蝦醬味
巴打真識食就算係派既酒都咁闊綽,真係好呀

我地都有諗過western union,但又成日妄想下一度可能就㩒到錢呢 拖拖下就搞成咁。
係呀 係Etsy買左啲來佬布同喱士邊自己慢慢縫
我無呀不過男朋友有
佢都話覺得哥倫比亞果啲最正,果時背囊勁重,佢都要係哥倫比亞買兩包咖啡粉咩住
本身想去羅馬尼亞同保加利亞,不過果時凍左好耐,想去啲暖既地方曬下太陽,就飛左去塞浦路斯。
巴打是咪去過保加利亞有無咩地方建議去架?
雖然好早就訓左,但都唔係訓得好冧,全晚都係度頭尾兩邊sir,一時頭頂撞到床頭,一時對腳板踩到床尾。之前睇d台灣人既南極遊記話南極船會45度角咁搖,原來真係無誇張。

船上面每日7:30都有廣播叫大家起身食早餐。醒左之後我地又唔覺得暈,淨係覺得訓得唔多好,好眼訓。係好似海盜船咁搖搖下既船入面周圍走,其實我覺得好好玩反正周圍都係扶手可以扶,又不至於會跌倒。好不容易平衡到去餐廳食早餐,發現得返三分一人係度

走廊既嘔吐袋好多都比人拎哂,應該好多人都已經在巨浪中陣亡了。強國團都全滅咁滯,佢地唔係度我地都樂得清靜。

早餐同晏晝都係自助形式,頭一日經過drake passage大家都唔習慣,行出去拎野食都好艱難,食飯時啲碗碟碌落地既聲此起彼落,餐廳既櫈又無綁住,唔少人都連人帶櫈碌低,食個早餐都很刺激好玩
我兜cereal

下一秒

影啲相都開始好迷幻,咩咩斜斜咁

太大浪甲板唔開,只可以坐係窗邊睇風景

頭幾日無得落船,但船上面都有好充實既活動,工作人員安排左好多關於南極既課堂比大家上,有關於歷史、氣候、地理、動物、攝影等等唔同範疇,每日有兩三節堂,我地full attendance架,仲勤力過讀書。難得有人將啲知識餵埋比你食,緊係要去聽下啦,你都唔會想去南極只係到此一遊,對呢個地方一無所知,見到隻企鵝都唔知佢係咩品種家嘛係咪?
同我地一樣上足咁堂既仲有呢三個澳洲老友記,佢地好百厭,之後我地都做左好朋友

比較悶既地理堂就無乜人上

上堂有茶點食,好味道,我地唔會放棄任何免費進食既機會

唔知係咪太少人食飯,lunch heahea地,不過味道都唔差

走廊既壁佈貼滿好多資料,我地好鍾意係度慢慢睇

愈去得多地方真係會覺得自己愈渺少,世界上真係有太多我地唔認識既事喇。
船上有個小遊戲,大家可以估下幾時會見到第一塊浮冰,將時間寫係壁佈上面,估中有獎,不過我地估唔中。

天地堂中間我地會去圖書館睇書

我鐘意坐係呢啲轉轉櫈上面,浪黎浪去既時候會自動旋轉,好好玩

船上面既上網好似係USD 49/1GB,我地緊係無買。
所需既資料例如係每日行程安排、架船行到邊之類,都可以係免費既intranet睇到

我地見附近既同伴原來真係會食唔哂份晚餐,終於明白點解晚餐咁細份,應該係怕啲人頭暈食唔哂,同埋食左都嘔返哂出黎…
而我地就成日食極都唔夠飽,要狂食麵包同沙律
是晚頭盤

個煎魚脆卜卜很是美味

煙肉卷住豬肉,好味但唔夠攝牙罅

如果個主菜有得揀三倍份量就好了 到底可唔可以舉手加餸架呢,我地驚顯得好寒酸唔夠膽問,拎多兩個餐包食都夠飽既。經過呢幾日我地學精左,早餐同晏晝既自助餐時段都會食飽啲等個人襟餓啲,坐南極船坐到好似住緊hostel咁添,真係失禮哂

航行黎到第三日,聽日就可以落船玩啦!
呢日既下晝有一個全部人都要參加既講座,會講下坐橡皮艇上岸既安全守則

同埋衣著方面既注意事項

工作人員提大家記得要洋蔥式著衫,救生衣要著最外,褲腳要zip入靴防止入水,上落船都要仔細沖刷乾淨鞋底等等。鞋黎講一定要著船上面提供既防水靴,係買船飛既時候已經講低左自己對腳既size,上船果日工作人員就放左係房入面個防水袋架喇。有一項特別需要注意既,就係千祈唔可以帶外來既種子上去南極,所以講座之後有個特備節目,就係吸塵機吸衫環節

排前面係我地既老友記之一Jane嬸嬸,佢真係好精靈架。大家要將著外套呀褲呀手套冷帽之類既外層衣物拎落黎比人吸,確保無種子同泥之類既外來野。不過講真個過程都幾hea,吸完之後我仲係衫袖搵到前幾日行山玩既痴頭芒

玩左幾日全天侯海盜船,呢日晚飯之後架船開始平靜落黎。十點幾諗住沖涼訓覺既時侯望左望出窗,發現好多一舊舊舖滿冰雪既小島,即刻就摟返件外套上甲板。
我地離開大浪既drake passage,黎到南極啦

好凍,不過好開心

夜晚船底開始間中轟隆轟隆咁響,應該係架船破開浮冰既聲音喇。船員話,由而家開始可以留意住水面,因為呢片開域開始會有好多動物架啦。

早啲訓,聽日落船睇企鵝啦!

下一站: 南極-Half Moon Island
天氣好似一般般咁
企鵝呀
[南極-Half Moon Island]

今日係我地第一次上岸,好興奮呀! 朝早起身望出窗,就見到對出個島仔佈滿黑色點點,我地好快就出黎睇你地啦企鵝仔。

呢日會上兩次岸,上下晝各一次,每次歷時3個鐘,好盡興。朝早既橡皮艇九點出發,食完早餐,我地就返房著好裝備準備上橡皮艇喇

上晝黎既呢度叫Half Moon Island,一上岸就聞到強烈既腥味,一地都係粉紅色既企鵝屎

又唔係超臭既,但係好腥,好似好多好多曬緊既蝦醬咁。

呢個島住既係Chinstrap Penguin,下巴有條黑色線,好趣緻

啲企鵝個樣真係好蠢 但又好似好忙咁,不斷係啲比佢地行到變哂色既penguin highway度走黎走去

佢地鐘意住係高啲既地方,山頭上面無雪既石地佈滿企鵝

我地唔可以主動接觸啲動物,企鵝行埋黎就要等佢地經過先可以過馬路,距離任何動物要保持至少5米距離,除非佢地主動行埋黎

上一篇文好似打錯左,褲腳應該係要包住對靴先岩,如果唔係晌岸邊上落橡皮艇既時候對鞋入水就好麻煩。

啲企鵝真係好忙,而家係佢地築巢既季節,所以見佢地不斷騰黎騰去係度叼石仔,叼到返去就會好小心咁放低,然後伏係巢入面既伴侶就會將石仔砌好,埸面好溫馨

搵到既石仔愈大舊就愈威,睇下呢隻

好擔心佢下巴甩骹

佢地個樣永遠都係唔知自己做緊咩咁,what 7 am I doing 既氣場好強

海邊有隻肥美既Weddell Seal

仲有一對海豹母子,BB食奶食得好滋味

根據前幾日教我地動物既老師話,呢個情景原來好罕見架。因為BB只會係兩個月大前留係媽媽身邊,而且平時都係浮冰上面,好少機會可以見到。海豹奶營養好豐富,BB剩係飲奶就可以每日長大2KG!

我經常性都係度呆等佢影相,所以好得閒周圍望

每次落船都係自由活動既,工作人員朝早黎探路時會預先插好啲紅色旗仔,只要跟住條路線行就安全架喇。
紅色旗仔係建議路線,交叉代表前面危險唔可以超越

你都可以加二三百蚊美金join啲trekking/kayaking/ camping tour,但我地主要都係想黎睇動物,所以無參加。而且三個鐘既時間原來過得好快,話咁快就夠鐘返上船食晏啦

用完既橡皮艇會吊返上船頂,跟我地一齊去下一個地點

上船同落船一樣都要好好沖刷鞋底,再登記低你已經上返船

好肚餓,食野先

今日既午餐唔知點解好中式

食完晏抖一抖,好快又可以再落船啦!

下一站: 南極-Yankee Harbour
好睇好睇
樓主no offense但你好大波
見到絲打同你男朋友一齊咁多年都仲係咁sweet覺得好感動
之後終於睇到你地去到南極啦! 再一次感動
[南極-Yankee Harbour]

食完晏晝,話咁快下晝兩點半又可以再出發了。下晝上岸既地方係Half Moon Island 對面既Yankee Harbour,成個下晝都落住大雪

好多一舊舊藍色既冰

呢度住既係呢一種Gentoo Penguin

睇黎呢種企鵝比較鍾意連群結隊,會一隻隻排住隊,或者四五隻一齊咁行

行到最入就係佢地既聚居地

佢地都係不斷係度搬石仔築巢,唔同既係我地發現當巢入面伏係度果隻企起身果時,大脾中間原來夾左隻蛋架

其實而家算係南極既旅遊淡季,因為大家都想遲少少先黎,到時就可以睇到孵化左毛茸茸既企鵝BB喇。不過我覺得而家咁樣睇佢地搬石仔都好過癮呀,船飛仲平啲添!

R鼻哥

太大雪,頂唔順,提早左返上船

返到船上面會有每日review環節,介紹返今日見過既野,順便食下午茶

餐廳係4-6人一張枱既,所以每餐飯都要同大家搭枱吹水。呢日大家終於都暈完船浪出返哂黎食飯,我地通常都係同澳洲老友記坐,佢地好鍾意男朋友影啲相,成日一上岸就黎搵佢睇下佢今日影左啲咩相,揀幾張send比佢地威比啲孫睇
唔知係咪因為架船唔再搖,今日晚餐個主菜終於大份返啲

下一站: 南極-Horn Harbour
係呀頭一日天氣麻麻
未爛尾再感多次動
下次會想再去邊?
想繼續去高加索地區,睇靚景人民飲紅酒食燒肉
不過唔知幾時既事lu
我都想去,不過打仗冇機會啦應該
Live
樓主返黎啦喂
推吓先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞