[重開][多圖][一年長途遊記] 中南美到南極-西伯利亞至東歐

978 回覆
332 Like 5 Dislike
可能個朋友第一次去啲比較多賊既地方
所以.......

係啊,我見你話啲人突然好奇怪咁接近你地
就諗緊係咪賊仔
佢地一行動,就會用人潮戰術引開注意力
跟手好快咁偷野
最後佢都拎左份無人想要既紀念品返香港

繼續睇先
歐洲個part都好期待
可能因為果時係12月尾既假期,熱水鎮周圍都迫滿哂人,馬丘比丘上晝既參觀時段已經full哂,我地買左下晝1200-1730時段既門票。門票係上山前預先買好既,每人47USD,火車公司甚至係要我地出示門票既預訂收據先肯比我地買車飛。馬丘比丘既入口係山上面,11點鐘我地就到達搭shuttle上山既車站,睇下條人龍長到,去到街口仲轉左個彎

仲多人過年宵行花市,唔講仲以為去馬丘比丘係免費架添。呢程小巴經過彎彎曲曲既陡峭山路上山,車程大約20分鐘,來回車費24USD,好過去搶。因為一路都無諗住要黎,之前無乜點做功課,所以都唔爭在係門口用60USD請個導遊,了解多啲呢度既歷史同故事。(聽講2019年開始好似加多左條規定,為左保護古蹟遊客必須聘請導遊進行導賞。)

印加語既Machu係古老,Picchu係山,Machu Picchu既意思係古老的山。馬丘比丘以前係貴族住既地方,最高峰時期住左6-700人,距離而家大概500年歷史。印加帝國、瑪雅文明、亞茲特克文明合稱美洲三大文明,印加帝國於15至16世紀存在,雖然佢係三個入面差不多最近期既文明,但佢地無文字,係用繩結黎做紀錄,最叻就係揼石仔,可以將石頭切割得天衣無縫咁工整,石與石之間甚至完美到唔需要用任何黏合物,真係鬼斧神工。

簡介完就開始行啦,一入黎就係呢個postcard景,磅礡山景中既古蹟的確係令人感動既風景

周圍有幾隻對遊客見怪不怪既llama

阿導遊不斷迫我地擺好多羞恥pose,話黎馬丘比丘一定要咁樣影相 之前係湖邊買落既冷衫同被肩係咪幾靚

佢地既梯田

居住區,完美無縫交接既石仔

佢地會利用地勢興建引水道,將山水引到城內各處,雖然係滴滴仔但到而家都仲運作緊

左邊工整又經過打磨既係神殿,右邊隨便湊合既就係民居

四個角分別準確指向東南西北既石,唔知點解人人都放隻手係度吸靈氣,係高地住左幾星期對手曬到又黑又巢皮

揼石鬼才另一力作,我地會用山水畫紀錄風景,佢地竟然會用石鑿座山出黎。呢塊石係照住後面座山鑿既,不過今日多雲睇唔到座山

Machu Picchu係古老的山,對面岸尖尖果座就叫做Wayna Picchu後生的山,導遊話呢座山睇落好似一個仰望天空既印加人,你又睇唔睇到?

加幾筆就清楚哂,又真係幾似喎

附近幾個山頭都有啲遺跡,可以沿住印加古道四通八達咁周圍去,如果想行埋對面個山亦可以買Machu Picchu+Wayna Picchu的門票,價錢會貴少少咁。

一個半鐘既tour都幾走馬看花,我都麻麻地呢度既氣氛,好多人都係迫哂係啲打卡景度排長龍影相,好似都係為左到此一遊打卡咁,呢度太多遊客但開放既路唔多,要趕鴨仔咁一直行,都唔夠時間去睇呢個地方。完左之後我地想再返轉頭睇下,點知導遊話呢度係單程路黎,行過左就行過左,唔準返轉頭,真係好反智既規定。我見佢地都好嚴格執行呢個規定,每個導遊都會警告企圖逆流而上既旅客。

是但啦,頭先同咁多人迫都迫到好頭痛,我地就搵左個角落頭坐埋一二邊睇風景。一層層既山,好神秘好靚,明明係咁靚既景色點解無乜人停下腳步欣賞

山谷岩岩落完雨,出現左雙彩虹,呢個時候我先第一次清楚見到原來雙彩虹兩條既彩色次序係相反既

去完馬丘比丘,夜晚飲返支有佢個logo既啤酒先,好味

下一個朝早又坐豪華列車返Cusco了
會嗎都叫左男朋友打格打大啲架啦
會呀好得意
詳情請參閱14-18頁
經一事蔡一智,朋友第時一定會小心好多
西歐有啲快閃,東歐會詳細返
你條頸可以點醫?
仲有咩後遺症

Take care
d 相好靚, 你可以出本書
啱啱儲埋幾篇一次過睇晒
你條頸而家冇乜事呀嗎?
lm
[下一站: 哥倫比亞- San Andrés]
出發去下一個地點之前,我地先返黎Cusco抖一晚,順便食下美味既秘魯菜。係度我地食左兩餐,第一餐係去之前經過左幾次既up dup舖仔,食睇見都流口水既炸豬腩肉

香口野緊係要配啤酒

皮脆肉香,唔嚡,優質!!

配菜之一有呢啲超大粒既粟米,煙煙韌韌無乜味,食幾粒就好飽肚

再叫多左個薯仔雞湯,都好濃厚好好味,可能因為係原產地既關係,佢地既薯仔寧舍香口

食完周圍行下就返去訓覺

Cusco真係好多遊客,櫃員機都有好多國語言,連殘體字都有

第二日傍晚要去機場,臨去機場前係度食多餐晏先。呢日我地左間四正少少既餐廳,試下之前無食到既秘魯名菜燒葵鼠Cuy

呢度既服務幾驚喜,等上菜既期間居然有農作物既簡介。秘魯係薯仔既原產地,呢度亦都盛產粟米,所以侍應棒左由秘魯出產唔同品種既薯仔同栗米黎,逐樣向我地介紹

仲請我地飲左一杯秘魯傳統啤酒,望落好濁,嗒落酸酸地幾好味,傳統既造法係搵啲妙齡少女𡁻爛啲粟米,再吐出黎裝起發醇

上菜啦! 燒葵鼠配Alpaca餡餅

Alpaca餡餅就係一貫唔識欣賞既草泥馬騷味,而隻Cuy呢,啲腸呀內臟呀仲係隻鼠入面,肚入面塞左好多香草,亦有好濃酒味,睇落同食落都好似迷你乳豬,層皮好薄好香脆,味道係唔錯既

隻鼠無乜肉食,嗌多左一碟Tiradito,係受日本文化影響既Ceviche,一樣係醃生魚不過醬汁就黏稠啲

食完有碗水比你洗手

成餐都無乜肉落肚,唔係好夠飽,食完就搭車去機場,轉兩程機,出發去一個以前聽都未聽過既小島啦

[下一站: 哥倫比亞- San Andrés]
秘魯菜應該幾啱香港人口味 夜媽媽睇到好想食
新人lm
樓主影啲相好靚
睇完啲野食覺得好餓
去左睇脊醫復位,覆診左幾次就好好多了。
不過間唔時都會卡啦卡啦響,條頸唔多實淨既感覺,間中去覆診下就ok。
真的嗎等我試下掟佢啲相上網賣,睇下賺唔賺到兩餐晏仔
Ok呀,行得走得
[哥倫比亞- San Andrés]

係秘魯既時候我地就係度咁諗下一個國家去邊好,想去Galapagos但覺得太貴,果段時間又驚左搭長途車,咁不如就搵個小島好好休養下再出發啦!! 每次離開海邊太耐,我地就會好掛住陽光與海灘,炒車團識既希臘情侶話我地知,晌尼加拉瓜附近有一個叫Providencia既地方,係一個充滿珊瑚礁同美麗海灘既小島。要去Providencia首先要去佢附近既姊妹島San Andrés,佢地兩個都係珊瑚島,雖然屬於哥倫比亞,但地理上其實更接近尼加拉瓜或者哥斯達黎加多啲

如是者,我地就由Cusco出發,經Lima同Bogota轉機去San Andrés。
Bogota個機場好大好靚

地下都好好訓

通左晚頂終於黎到啦,係久違了的加勒比海呀

因為只係中途站,我地係度只係留左兩晚,今次住既係一間兩層小屋,host住樓上我地住樓下,有廚房同花園,每晚HKD280。成晚無食野,眠一眠前先去街口士多買餸煮個晏食,隆重介紹我既聖誕禮物,係玻利維亞個街市買既圍裙一條,覆蓋面高又有好多袋,我好鍾意架

頹麵

洗碗部既同事仲可以著住黎洗碗,簡直係年度最佳禮物

黎到當日係除夕,host兩公婆邀請左我地上樓上同佢地一齊食晚飯開新年party,上到去就見到姨姨已經準備左好多節日裝飾,好有氣氛咁熄剩一盞燈

佢一個好風韻猶存既女人,keep得好好,我係佢隔離著住件穿窿衫一頭亂髮成個癲婆咁

佢準備左豐富大餐,有菠蘿焗煙肉、提子乾飯、沙律之類,全部都係又甜又咸,味道衝擊得黎都幾好味

之後有兩個佢地當地既朋友加入,係一對父子,個仔係潛水教練,阿爸係捉獅子魚既,獅子魚太多會危害本土生態,所以佢地會捉黎食,仲話好好食叫我一定要試下。言談間host大叔問我知唔知San Andrés最出名係咩,我話靚沙灘囉,佢話唔係,係運毒佢話因為地理位置優勢,呢個小島係哥倫比亞毒品外輸既主要中轉站,島上大部份居民都係以運毒為生。大叔愈講愈興起,好似好熟呢一行咁,佢本身個樣都兇兇地,仲要話自己係Cali出身,呢個人真係非常有嫌疑,係Netflix睇開Narcos既我地自然淆左淆,dead air左。
呢個時候已經就快凌晨12點喇,姨姨叫我地快啲開始摘定12粒提子

原來呢度新年有doce uvas(十二粒提子)既傳統,呢個西班牙傳統應該係殖民時期引入黎既。當除夕夜凌晨12點踏入新一年既時候,會響起12下鐘聲,每響一下大家就會食一粒提子同時許一個願望,我地都係第一次知道有呢個有趣既習俗,所以差唔多夠鐘就摘定提子諗定要許咩願

大家枱面都準備好提子喇

踏正12點,鐘聲就開始響起!! 即刻跟住其他人開始塞提子入口,我地無諗過個鐘原來3秒就敲一下,塞到差啲哽死 啲願望都係hang哂機咁不斷重覆身體健康出入平安 本身比大叔隊左都唔知幾多支酒都wing wing地,完左呢個咁fail既慶祝活動我地就返房訓了,新一年一定好健康同平安架姐。

男朋友唔飲奶,但又好鍾意食cereal,我發現中南美人雖然好鍾意食豆,但豆漿就好難搵,係度難得搵到盒杏仁奶比佢送服啲麥片 (8400cop~18hkd)

男仔既頭髮真係長得好快,男朋友留長髮又柒,每隔個零月就要幫佢剪一次側邊啲頭髮

雖然係度留得一個full day,但都好想出去游下水,下晝行左去路口一個海灣玩水

身心滿足後就返去煮晚飯了,途中見到呢隻顏色鮮艷既小可愛

夜晚用之前係華人超市買落既五香粉醃雞脾黎蒸,好好味,我發現只要有豉油同五香粉,就算長途既旅行都可以煮出千變萬化既家鄉滋味

下一站: 哥倫比亞-Providencia
係呀有湯又有飯,唔怪之好多人都話秘魯菜係南美國家之中最好味既,係餐牌隨便嗌一個都好好味。
多謝你係啲景本身靚姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞