[重開][多圖][一年長途遊記] 中南美到南極-西伯利亞至東歐

978 回覆
332 Like 5 Dislike
我都覺呀 同埋去旅行身邊果個人真係好緊要,一個岩既人會令成個旅程更加圓滿,男朋友一定我係最好旅伴
costa rica真係好正 我又去翻睇一次先
多謝支持
係呀
呢一組相我都好鍾意,後生仔影既時候係黃昏,兩個人好親暱,而老人影既時候係半夜,兩個人之間有個距離感,呢啲對比我都好鍾意。
睇緊蘇黎世,有一年,差唔多三千
果陣我都搵過
最長只係條半年
之後一係你返一返香港
一係係外地買
最後我買左醫保only
可以無限期
可能老人家偷情緊
樓主同男朋友關係好好 好sweet
搵到個人互相扶持真係好重要
希望你地一直都咁錫對方

Btw而家歐洲篇啲氣氛同南美篇真係好唔同
南美篇好開心好adventurous
歐洲篇就日常啲平實啲
番工番到好眼訓
樓主廚藝有待進步
小冬瓜
之前提過,Tallinn舊城區係歐洲北部保存得最完好既中世紀古城,古城被城牆所包圍,城中散落著富有歷史感既尖塔同教堂。第二朝食完早餐,我地就出去散散步,腳踏著石春路遊走於古城之中

行到古城區高處,可以眺望到不遠處既波羅的海

好多煙囪仔

當時正值春天,周圍開滿鮮花,睇見都寧舍開心。最常見係呢種西洋水仙,佢個樣同我地過年既水仙好唔一樣,呢啲大朵好多,黃黚黚咁樣

呢日男朋友企圖練習人像攝影,但因為我嚴重不配合而感到氣餒,話我啲動作成個傻仔咁喎

行到黎由屋企望出黎見到既果間教堂,佢叫做亞歷山大·涅夫斯基主教座堂,係一間典型俄羅斯風格既東正教教堂

呢度連公廁都好符合周圍既格調

高牆底又會有啲好似童話故事入面既小木門

城牆外有幾棵櫻花樹,樹底既指示牌話呢幾棵樹係日本送比愛沙尼亞既禮物

古城面積唔係太大,但真係一個好靚既地方。不知不覺就散步左一晝,晏晝係遊客區搵左間幾有格調既餐廳食,見好耐無食過鴨,屎忽痕叫左碟黎食

之前我地都唔知道原來外國人煮鴨鍾意煮到三成熟 乜家禽唔係要徹底煮熟架咩,我地真係大鄉里 呢舊好似鴨肉刺身咁既肉真係食唔慣,好腥,好彩份量細細地,勉強都啪得哂落肚。

行左一晝,都開始攰喇,又係時候去今日既重頭戲,芬蘭浴
無錯呀,又係芬蘭浴 芬蘭浴唔係只得芬蘭先有,其實Baltics既人都好鍾意焗桑拿,上次去完摩登著泳衣版既,今次就要滿足我要求,去個裸體版本架喇

呢間Kalma saun係Tallinn歷史最悠久既桑拿之一,由1928年開始已經存在,係一間傳統愛沙尼亞桑拿。呢度入場費男仔11歐,女仔就10歐

桑拿房係男女分開既,男仔係地下,女仔係上層,我地約好個半鐘之後出返黎門口等,就分頭行事喇

女賓個場好少人,一入去先係換衫區,呢度一個人都無,空盪盪到我影左張相,都幾雅致架

見我柒下柒下,清潔嬸嬸就教我要點做,原來呢度無獨立更衣室既,晌度除哂衫塞入locker就係,搞掂就可以入隔離度門
(google示意圖)

入到去係一個類似浴場既地方,有啲膠盆同石櫈比人沖身,旁邊有堆花灑同一個比人過冷河既凍水池,行到盡頭就係桑拿房。

呢度人少少,長期都係得5個人左右,有人坐係石櫈批腳皮,有人訓係桑拿房托起個屎忽踩無影單車,最多人就係帶埋mask黎敷,睇黎愛沙尼亞人真係好識嘆。

比較特別既係呢度地下有好多樹葉,原來當地人鍾意邊焗桑拿邊用一束束樹枝拍打身體,加速血液循環。我研究過呢啲樹葉有兩款,一款塊葉大啲,另一款就好似松葉咁尖尖地,呢啲樹枝係reception位置有得賣,4歐一束。可惜呢度啲女人都掛住扮靚批腳皮,無人表演比我睇,但即使係咁,前人用完既樹葉碎片都足以令成間房都瀰漫住一陣芳香既氣味,成個環境香噴噴,好舒服。

我玩左一個鐘左右就出返黎喇,估唔到男朋友竟然都咁快出左黎,而且佢睇落好崩潰 原來佢係男賓部睇到既野同我睇到既好唔同,佢話果邊超多人,而每個男人雖然個身光脫脫,但頭頂都戴住一頂好似史力奇頭上既絨帽,仲見識到佢地用樹枝好似神打咁大力拍打自己添
(google示意圖)

上網睇到當地人戴呢種帽既原因係為左保護頭部,防止溫度過熱。男朋友話佢地除左會自己拍打對腳之外,仲會互相幫對方拍打背脊,劇烈程度係可以令個地下好似打完風既路面咁佈滿樹葉 而且佢話成個男賓部都好撚臭,啲男人係更衣室食咸魚送啤酒,入面空氣唔流通,搞到成個桑拿房都係腥臭味,啲阿叔仲瘋狂倒水落桑拿房個石春爐,間房熱到不得了,總之就好難受咁話。

佢影返黎既男子更衣室

就咁睇都覺得比女更衣堂霉好多,好似隔住mon都聞到陣除咁 總結黎講我覺得呢個桑拿超正,佢就唔太歡喜,真係難服侍呀

[下一站: 愛沙尼亞-Pärnu]
有畫面
係咪一年無限次但一定要每個trip都係由香港出發果隻?
係呀,我地果時搵到既都係咁,香港買既旅遊保每程既出發地點一定要係香港。男朋友都同你一樣,買左醫保。
咁就唔知
我都希望係咁呀
我諗寫既野都係反映左自己既喜好 我都係鍾意南美多啲,始終之前少接觸果邊文化,所以日日都過得好新奇刺激有趣。歐洲既日子就比較舒服,無咁提心吊膽,可以比較放鬆咁遊覽。
碟矮瓜貴相係差咁啲既
好好笑 寫得好有畫面

睇到去南極lu
呢排resign左扮工靠曬你個遊記
係南極d相影得好靚
我都好想去一次南極
呢張真係好正 save底左
好似拍緊戲 企鵝特工隊
幫樓主宣布 爛尾
[愛沙尼亞-Pärnu]

Pärnu係位於愛沙尼亞西南面既沿海城市,夏天既時候係當地人既渡假聖地,之不過而家天氣咁凍,唔知點解男朋友會想黎呢度呢? 佢話佢晌Pärnu報左一個tour,想帶我去睇一樣我好鍾意既動物,我就懷住期待既心情坐巴士南下喇

車上面有angry bird玩,唔怕悶

巴士兩個鐘後就黎到Pärnu

呢度好似個小鎮咁,可能因為唔係旺季,或者呢度不嬲都無乜人,呢度人影都唔多隻,好舒服。啲街坊見到我地都會微微笑,周圍又開滿花,個個都好似好開心無乜憂愁咁。經過一堆鄉村小屋之後,就黎到我地今次住既屋

點解好似危樓咁款既,同我想像中的不一樣喎 係信箱拎鑰匙果陣大力啲都驚會扯冧幅牆,睇黎佢地業主立案法團做唔到野,走廊天花lum哂,電線亂糟糟

上網睇到啲相唔係咁架喎,我地懷住一絲盼望開門

好彩入面都好靚好四正,每晚二百零蚊港紙黎講好好啦。呢邊既床就算係雙人床都好,都會比兩張單人被,而唔係一張雙人被,我好鍾意咁樣呀,夜晚唔使爭被丫嘛。

呢度門口成日都有隻污糟貓,啲毛好厚好好摸

講返點解我地會黎呢度,原來男朋友記得我好鐘意河狸,即係條尾好大呢種可愛既生物呢

咁岩佢見到Pärnu附近有個叫Soomaa National Park既國家公園,啲人會專程去呢度睇河狸,而且我地都好耐無郊遊喇,所以就報左個kayaking tour去呢個國家公園玩喇。

河狸係夜行性動物,所以呢個tour都係傍晚開始既活動,下晝6點導遊就黎危樓接我地出發喇,佢係個後生既時當兵既大叔,英文好流利。去國家公園既車程需時35分鐘,好快我地就準備落船喇

我地三個人坐埋同一隻船,基本上我都唔使點撐 呢條河無乜水流,水面好平靜,湖面既倒影好清晰好靚

出發既時間係黃昏,我地最鐘意黃昏既光,好溫柔,所以去到邊我地都好鍾意一齊睇日落。呢段路一開始係晌兩片大草原中間既河流,草地上開滿小黃花,有啲牛牛係度食緊草

呢隻蘇格蘭牛牛仲有隻角撞歪左,兩隻角一上一下,我都係第一次見 穿過大草原之後,我地就開始進入樹林

大叔話入到樹林開始就係河狸活躍既棲息地,我地要降低聲量同可以開始留意周圍。雖然未見到佢地本尊,但其實樹林四周都係河狸生活過既痕跡,好似呢啲比佢地刨過既樹

咬斷左既樹幹好似一支支鉛筆咁,好趣緻。佢地除左用樹枝黎起屋,樹皮同嫩芽都係佢地既食物。佢地真係好得意,我連睇到呢啲佢地咬過既樹枝都覺得好開心,好似同佢地有少少接觸咁 晌岸邊我地見到一大堆柴,原來呢個就係河狸巢

佢用樹枝同泥搭成,差唔多有成個人咁高,導遊仲話佢聽到有幾隻BB係入面添

巢入面有秘密通道可以落水,防止佢地比其他動物襲擊,係附近一個荒廢左既巢我地就可以見到呢條通道

岸邊都不時可以見到佢地落水既通道

睇完佢地既巢,我地又繼續上路

天色開始愈黎愈暗,周圍既動物叫聲愈來愈多,晌傍晚昏暗既天色之下浸淫係大自然之中,感覺有啲神秘

仲未見到河狸,都有少少失望架,但睇野生動物就係咁,換個想法當黎撐下艇仔欣賞風景都唔錯丫。就係轉換緊想法之際,竟然見到一隻河狸岸鳩鳩咁企左係草地上面望住我地,而且仲有第二隻係附近遊緊,興奮到我氣都唔敢抖 愈游愈埋既時候佢終於發現左我地,即刻用佢果條好似飯勺咁既大尾巴大力拍水游走。導遊話個係佢地警告同伴有危險既方式,雖然嚇親佢地好唔好意思,但睇到呢一幕真係好開心呀。

我細細個就好鍾意睇河狸既紀錄片,覺得佢地又得意又聰明,個樣又蠢蠢地咁,咁近距離見到佢真係好興奮。呀,唔記得放相添

盡左力喇呢張係我地唯一一張影到佢地個頭突出水面游水既相 遲啲係波蘭會再見到佢地,到時就有多圖架喇

返到屋企已經夜間11點,求其淥左個麵食就訓
訓醒又係時候煮早餐,今日早餐食前兩日係超級市場買落既肉丸,配呢樽似乎應該係同肉丸一齊煮既醬,再自己加啲蕃茄

好好味

前一日活動到有啲攰,所以呢日我地決定分頭自由活動,我留係屋企洗衫休息,男朋友就自己行出城happy

我地都住得幾近市中心,行15分鐘就可以去到個shopping mall

果排咁岩有英雄主義上畫,佢歡天喜地咁走左去睇戲,佢話個院好大,啲櫈好好坐,觀眾十隻手指數得哂,而且3D眼鏡係免費派既,戲飛都只係6歐,好正咁話

睇完佢又周圍行左陣

行到盡頭就係沙灘,差啲唔記得左呢度係個海邊渡假城市添

短短既三日兩夜Pärnu之旅就完結啦,黎緊我地會進入三小國既下一個國家,拉脫維亞。

[下一站: 拉脫維亞-Sigulda]
佢千叮萬囑話要寫埋男子桑拿既情況,話驚有巴打睇完文比我fake左去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞