[重開][多圖][一年長途遊記] 中南美到南極-西伯利亞至東歐

978 回覆
332 Like 5 Dislike
多謝你欣賞呀,我啲朋友都有問我拎南極相原圖做wallpaper
你要唔要原圖呀? 我可以比你呀,但唔知可以點樣比
消失左幾日之嘛
個湖倒影好靚

d 波鞋做乜9
好想去旅行啊屌
睇到throat singing 個段,咁岩有份assignment 研究非物遺產,即刻拎左黎做原來2009年入左list
好靚呀
我都想要
日日扮工 都入黎F5
又暈咗
[拉脫維亞-Sigulda]

Sigulda位於拉脫維亞中部,鄰近高亞河谷,係中世紀既時候有一定既地位,因此呢度一帶都有唔少果個時期起落既城堡。我地由愛沙尼亞既Pärnu可以搭呢種色彩繽紛既小火車過去

又一係個人少少好舒服既鄉下小鎮

呢間木屋仔就係今次既hostel

明明已經係春天,仲一時出太陽一時落雪,好奇怪既天氣

附近既貓都係長毛貓

黎到既第一晚都係去超級市場買下野食,睇下聽日行程咁。俄羅斯東歐波羅的海一帶都好興呢隻叫Kvass既飲品

Kvass係一種用黑麥麵包發酵而成既飲品,有少少汽但又無汽水咁澎湃,飲落酸酸甜甜得黎有陣好香既麥味,真係好正,我每次見到都會買黎飲

呢晚我地係common kitchen邊煮飯邊同鄰居傾計,識左兩個荷蘭黎既朋友仔。佢地係一對荷蘭情侶,年紀同我地差唔多,都係進行一長途旅行,所以大家好岩傾。佢地由荷蘭出發,而家係旅行既第三個月,打算沿陸路一直去到亞洲,遲啲都打算會去香港,我地約好左如果到時返左去,一定會帶佢地認識香港。我地相處既時間只有短短呢一晚,估唔到佢地又真係等到我地返去先黎香港,旅行時既緣份真係好奇妙,係度亂入一下佢地既香港遊
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
呢兩條友係電車迷,黎香港最大既心願就係坐電車

原來全世界唔係好多地方有雙層電車,我地睇慣睇熟既野,遊客見到原來真係會雙眼發光。

帶左佢地去飲茶、食煎釀三寶、深水埗大排檔,一齊棟係地產舖門口睇下世界第一既樓價

男仔話想睇幻彩詠香江,我都唔明點解咁多外國人都鍾意睇呢個光害show,但都帶左佢地上山頂睇夜景

原本仲有好多野想同佢地做,想帶佢地去去沙灘、行山、打邊爐,可惜佢地只係晌香港留三日兩夜,我地唯有揀啲重點黎去。佢地黎既時候係2019年7月,我地相信要最好咁認識香港,有啲地方一定要帶佢地去

佢地好比心機睇每一篇文宣,問我地啲塗鴉既意思,我地都好落力解釋。佢地話自由對佢地黎講係與生俱來既,對於香港呢個國際城市竟然同想像中既咁唔一樣表示驚訝,睇住呢啲情境,真切感受到人民既難過同渴望。我記得,係太古廣場拜祭既時候,佢地同我地一齊流眼淚。係煲底,男仔望住爛左既大門沈默左好耐,最後佢問 ”呢度寫住public entrance,但市民竟然要藉著敲碎玻璃先可以入到去,咁public entrance既意思係啲咩?”

不斷思考,我諗呢個就係旅行既意義。好多謝佢地揀左呢個最壞同時最好既時候黎遊覽香港,比起歌舞昇平既假象,希望呢個真實既香港可以令佢地從旅程當中得到更多。

佢地條問題,我唔識答。我同佢地講 "遲啲去到中國旅行,可能你就會明白到多啲架喇。"
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
旅行最正係識新朋友,然後又係旅途中再聚
但有時幾唏噓
亂入完畢,我地又返返黎2019年4月既Sigulda。

Sigulda最出名係一個叫Turaida castle既城堡,今日我地就會去呢度。城堡係山谷既另一邊,所以我地要搭纜車跨越河谷,再行一陣山先去到。由hostel行去纜車站,途中會經過一個士的公園

Walking stick係Sigulda既一個標誌,周圍都可以見得到,連車站附近座搭都生左隻手出黎拎住支士的

原來因為呢度山谷既地形唔容易行走,19世紀既時候當地居民就開始整拐杖賣比遊客拎去行山,久而久之拐杖就成為左呢度既標誌,仲有唔少工作坊比你可以整一條屬於自己既walking stick添。

經過完士的公園,盪失路去左個有個土法摩天輪既遊樂場。我成日都好想玩下呢啲人手轉既摩天輪,但男朋友話而家時候已經唔早,再唔快啲走就去唔到城堡,希望以後再有機會玩啦

行左十五分鐘左右我地就黎到纜車站,呢度最佳既觀光季節係秋天,到時整個山谷都會變成金黃色,秋高氣爽既時候行山都舒服啲

纜車入面無座位,因為車程只有七八分鐘,咁就盛惠8歐

離遠可以見到今日既目的地

落纜車之後係條村觀光左陣,我地就開始行山喇

呢段路唔係太長,地圖話45分鐘就到。沿途都係舖得好靚既路,行起黎好舒服,我諗而家既遊客已經唔再需要買拐杖黎行山喇。只不過始終係山谷,啲樓梯級都係不斷上上落落

路上間唔時有啲遺跡

仲見到隻孵緊蛋既雀媽媽

途中會經過一個Gutmanis山窿,呢個山窿似乎都係個名勝黎,傳說發生過啲愛情故事,所以啲遊客刻哂名係度希望愛情長長久久,睇啲年份好多都係18xx年刻落架啦

但呢個時候無啦啦落左陣大驟雨,我地望左兩眼就跑左去遊客中心避雨,順便食lunch

行下坐下避下雨,兩個鐘之後就黎到Turaida城堡。Turaida係當地語言既意思係Thor’s Garden,城堡由1214年開始興建既紅融城堡,隨著逐漸失去戰略地位,晌1776年一場大火後就被荒廢,後來先重新修復比大眾參觀

趁博物館仲未閂門,入去參觀一下

到底呢啲畫係叫做乜野風格,好似咕嚕咕嚕魔法陣入面啲人咁,真係好得意

城堡既圓塔係可以行上去既,經過三四層空盪盪既樓層就可以去到塔頂

塔頂既景色好靚,可以俯瞰整個河谷既風景

古時啲人好奇怪,參觀既時候硬係鐘意係牆上面刻字。窗邊既紅磚刻滿哂佢地到此一遊既紀念,最多就係五六十年代既時候刻既字

咁樣雖然有啲破壞呢棟成千年既建築,但呢啲幾十年前既刻字都算係城堡既其中一段歷史,我覺得咁樣保留住都幾好丫。

參觀完,我地就返遊客中心搭小巴返小鎮sigulda喇。
坐小巴5分鐘都唔使就返到去,係間café食左餐美味既晚餐,呢碟煮到酸酸甜甜既豬好好食

男朋友話我好耐無食過蛋糕喇,買左舊請我食

呢度啲野全部都好好味呀,唔知三小國既野係咪都係咁好食架呢,如果係咁既話要考慮多啲出街食飯先得喇

[下一站: 拉脫維亞-Riga]
好開心,俾到靈感你真係好喇
絲打比心機
今晚返去執幾張出黎,聽日放條link係度share 比你地
都係萍水相逢既過路人,有機會再聚都已經好慶幸
樓主出文咁大件事有人講
終於追到有update
望返轉頭
19年雖然痛苦但已經係有自由有希望嘅一年
而家更加黑暗 一日比一日痴撚線
大家都要頂撚住
緣份好重要
我都試過係旅途上遇到一大班都係毒毒去旅行既人
然後一齊玩左成個月 每日都會見面
到走果下真係幾落莫 但又要知道每個人都只係對方生命中既過客 以家唯有等疫情完左後再聚
咩國家既人
企鵝仔張相真係好可愛
樓主快UPDATE
[拉脫維亞-Riga]

黎到拉脫維亞首都,明明本來藍天白雲,無啦啦就落起雪黎。呢幾日既天氣都好奇怪,係晴天>雪>雨>狂風暴雨>晴天不斷循環,真係好難捉摸

今次住既地方係呢個新穎既屋苑,價錢每晚300hkd

呢度所有野都好好,缺點就係離市中心就遠左啲,超越左步行可以去到既距離,不過唔緊要,係度可以用Yandex或者Taxify call車,call完好快就有車,收費都好合理。

Riga呢度有個景點好岩我地去,就係里加中央市場喇

Riga central market既外形好特別,係由五個半圓形既倉組成,睇落同歐洲其他地方既街市好唔同。其實佢既前身係第一次世界大戰時期既齊柏林飛船機庫,當時隨著城市發展需要覓地建造一個衛生而合乎成本效益既街市,建築師就諗到將舊飛船機庫結構保留,內部改建成街市既想法,呢個晌當時黎講係一個非常之盛大既項目,令里加中央市場連同里加古城一齊被納入世界文化遺產。

呢個街市面積好大,係露天既位置已經擺左好多攤檔,淨係蔬果檔應該都有百零檔

係出面既主要係生果、蔬菜、種子、盆栽,全部都好新鮮,即刻忍唔住要揀返袋蕃茄,0.8歐1kg,勁抵

大部份生果舖都係賣緊士多啤梨同藍莓,應該係當造季節,啲士多啤梨fresh到仲有蝸牛仔係上面爬緊

街市既內部根據每一個倉分區,有蔬果、肉類、海產、雜貨等等

搭的士既時候司機同我地講,黎到呢度一定要試下Riga名產Black Balsam

Black Balsam係一種藥草酒,相傅13世紀既時候由馬可孛羅由中國帶返歐洲,之後再由當地既藥劑師加以改良流傳直今,有啲人會當藥咁飲,據講可以醫傷風同埋對腸胃有益,我諗就等於係拉脫維亞養命酒之類。就咁聽以上呢段文字都唔敢對佢既味道有啲咩期望,不過話哂係名產,我地就買左支細過益力多既迷你版本返去試試。男朋友仲話原味唔夠刺激,要試就要試櫻桃味既草藥酒,話有親櫻桃味既野通常都好伏,咁樣先夠衝激咁話。

行到盡頭係一個food court,啲野食味道都唔錯,係度仲見到啲台灣旅行團自由活動緊添

返到屋企,拎今日啲戰利品出黎欣賞下先。首先係嬌豔欲滴既蕃茄,好好味,直接啪左兩個入口做下午茶

然後係1.4歐500g既士多啤梨,甜到好似不緊砂糖入口咁

不得不再次讚揚呢度既豬肉真係好優秀,我上網查過原來拉脫維亞出產既豬都幾出名,呢日買左條五花腩煮南瓜

男朋友話係佢食過最好味既五花腩

食完飯,係時候摸下酒杯底,試下支Black Balsam喇。呢支野聞落真係好臭,就咁隊好重口味,完全就係好似飲緊藥水咁。的士哥哥教過我地,呢隻酒一定要溝野飲,佢就建議我地溝熱咖啡。我地硬係覺得溝咖啡好似怪怪地咁,自己試下溝啲其他野飲先

以為溝kvass既味道會唔錯,點知飲落麻麻地,無乜特別,比起就咁飲kvass仲難飲左。之後我地又試左溝熱紅茶,原來呢隻酒熱飲會香好多,呢次感覺好啲。最後我地都係乖乖地聽當地人話,煲左壺咖啡黎溝佢飲

好出色!! 真係好好飲!! Black Balsam中和左咖啡既酸味,同時保留左酒香,熱飲既溫度令草藥酒道氣充斥住整個鼻腔同喉嚨,感覺好舒服,加上少少櫻桃味,呢隻櫻桃味好怡人,完全唔係果啲工業香精味,飲落真係好香甜,係從來未試過既味道,好沖擊味蕾既體驗呀。Black Balsam真係一定要溝熱咖啡先有呢個神奇既效果,重點係我平時係完全唔飲咖啡的,都覺得咁好味,好後悔買得咁細支,如果再比我見到一定會買支1L裝塞入背囊帶上路呀。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞