[重開][多圖][一年長途遊記] 中南美到南極-西伯利亞至東歐

978 回覆
332 Like 5 Dislike
1000歐
又唔係好多咋啵
[西班牙-Barcelona]

最後一次落船遊覽既城市係Barcelona

呢度有種似層相識既感覺,同南美好多大城市都有啲相似,不過呢度就乾淨啲,街上面少左陣尿壓味

時間關係,我地係度只係去左兩個景點,首先係巴塞羅那主教座堂 Barcelona Cathedral,佢係一間好古舊既教堂,建於13~15世紀,內裡昏昏暗暗,好有感覺

圍繞中庭既迴廊

中庭唔知點解養左好多鵝,啲鵝頭頂有執頭髮,好好笑

呢度有得搭𨋢上教堂既屋頂,晌上面可以睇到好開揚既城市景觀,仲可以近距離睇到教堂尖頂既通花,都幾特別架

天氣凍好快又肚餓,入左間café食churro,點濃厚既朱古力食,好好味

然後就搭地鐵去下一個景點

下晝我地去左Barcelona最出名既景點聖家堂,佢比想像中大棟好多,大到我地都唔識點樣去影佢

男朋友表示無適合既鏡頭,影得好唔滿意

朝早遊輪一靠岸我地就用wifi蛋上網買好左門票,黎到可以直接進入。或者好多巴打都參觀過聖家堂喇,呢間著名建築師高第所設計既教堂由1882年年開始興建,而家工程仍然進行中,預計2026年竣工。教堂既建築設計同概念都好新穎,就算百幾年後既而家睇都唔會感覺過時

教堂既內部空間好大,周圍都被七彩既巨形玻璃窗包圍,陽光照射入黎既時候光線幻化成五顏六色,再係光亮既地板上反射出黎,成個畫面好唔真實。呢度係幾靚,不過我覺得華麗過頭,都係朝早古舊既巴塞羅那主教座堂吸引好多。

最後一日既遊覽匆匆完結,係西班牙度過船上既最後一晚,有火腿配蜜瓜食

貶下眼郵輪之旅就結束啦,大旅行既上半部都即將完結。下一日,草草係馬德里逗留一個晚上就返香港小休了

[下一站: 西班牙Madrid > 香港]
[西班牙-Madrid]

係馬賽落船之後我地搭左幾百蚊廉航去馬德里,我地只係馬德里短短留左一晚,無乜野做過,只係食左餐晚餐,但呢餐都值得紀念一下。因為逗留既時間唔長,我地都無搵到馬德里有咩好食,只係是但去左間係住宅區既餐廳,求其叫個呀叔推薦兩味餸

然後第一道黎到既係呀叔拍心口話好味既吞拿魚蓉

呢pet吞拿魚蓉係配後面疊餅乾食既,一見到個樣以為佢好頹,咬一啖先發覺味道驚為天人,鮮甜既吞拿魚加上醇香既橄欖油同甘香既黑橄欖碎,就算只有少少鹽同黑椒調味都已經好美味,真係令人齒頰留香。下一味菜係白烚八爪魚

同樣係倒左大量橄欖油同紅椒粉碎係面,啲八爪魚煮到好似烚蛋既蛋白咁柔軟,真係好神奇。呢間餐廳到底發生咩事,點解可以用最簡單既方法將啲野煮得咁好味,而且都係未食過既質感同味道,係好驚喜既一餐。

食過完美既一餐,我地就出發去轉機返香港了

大旅行既上半部話咁快就完結喇,係呢段期間兩個人一齊經歷左好多,遇到既所有事都好新鮮同難忘,無論快樂抑或困難都一齊面對,途中遇上既每一個人、見到既每片風景、發生既每一件事,呢啲種種都係如此扣人心弦。雖然有時會好攰、會緊張、會徬徨、會危險,但係每一日都係屬於我地珍貴既回憶。如果可以,真係想可以一直旅行落去。

期待之後既旅程會有更多有趣既故事。

[下一站: 西伯利亞>東歐]
上半部完結啦多謝大家捧場

下半部將會係西伯利亞至東歐篇,根據史實我地當時係由香港陸路搭高鐵出發,經上海南京北京再駁西鐵入蒙古,但驚大家可能唔想睇到某國既遊記,所以唔知寫唔寫呢三個城市好。

照寫啦,都係旅程一部份
唔好寫,下半部直接由蒙古開始

寫埋la, g 持
樓主終於搵到工
寫得快手d
支持C打,難得一見有心post ,又鐘意歐美地區,出post 打咁多字好攰,我地慢慢等你
樓主加油
四年前去希臘
係雅典嘅地鐵上又係比人偷嘢
不過好彩嘅係佢拎我crad holder
入面我有d兩蚊硬幣跌出黎
我即刻望係邊度先見到比人偷咗
個賊仔笑笑口比番我
但都覺得好好彩
因為佢地係成班人 如果夾硬唔比即刻跑走
我都未必追到
我都試過喺巴黎地鐵
Feel到有人喺我褲袋拎個電話出黎,我就一嘢拍走佢隻走,個死黑鬼仲笑笑口對住我跟住走咗
好彩我老婆唔知做乜比埋部電話我袋,我兩部電話放晒喺同一個褲袋
咁就kick住咗佢拎唔到出黎又比我feel到
如果唔係實比佢偷咗
咁就完左上半部 都見證住絲打搵到工
好鄧你開心
我都好想同男朋友有咁多既經歷
但同時我地都傾過 佢係香港有牽掛
唔係話走就走到
所以睇你遊記當去左
同埋我都成日分享你呢篇遊記比男朋友睇
g持樓豬
樓主寫得好精彩,驚險、感動、浪漫既時刻都有,請繼續,支那部份都寫埋吧
想問下樓主去咁耐旅行,點處理黎M同性慾既問題
係西班牙只要啲野食有橄欖油同橄欖就好好食
唔知點解
如果絲打有多啲時間行下Barcelona啲街市就好
你地一定會好鍾意
睇曬, 支持再出寫得好好
俾樓豬累死
噚晚臨訓前睇下旅遊台有乜睇,就見到呢個post
睇到4點鐘都仲係第16頁
今日返工又追下post 搞到晏覺都無訓到

Btw絲打棚牙好整齊 嘴仔又笑得靚,所以男朋友先無打咁大格 不過唔知點解見到男朋友會自動腦補咗東方昇個樣
樓主去左邊 身體同生活還好嗎
樓主西伯利亞鐵路遊記唔好走數呀
樓主,番黎啦
樓主快返黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞