[重開][多圖][一年長途遊記] 中南美到南極-西伯利亞至東歐

978 回覆
332 Like 5 Dislike
呢句跟日記打原文直出
代入感強啲嘛
個人任性,又難得身邊果個肯同我一齊周圍走,所有野都好巧合同難得,所以我都好珍惜呢次遊歷既機會
好好玩呀不過玩完好攰成身散哂
(發現了牙痛巴有新遊記睇)
好正
I suggest that you should read "Siberia Travel Guide" It's an excellent guide to Siberia written by Eleanor Gomez, Eleanor Dion, Celine Ferguson, Tito Dion, Selena Ferguson, Seven-Eleven and the property developer. I also suggest that Eleanor purchases this book. I also suggest that Leonard buys this book. I too suggesr that Tito buy this book. I suggest that Leonardo reads this book too. I suggest that Christina read this book as well. I suggest reading this wonderful guide to Siberia on your own time. I suggest this outstanding guide to Siberia to you. Feel free to read it at your convenience.
扮工做左半粒鐘先睇完危地馬拉篇
絲打有冇考慮岀書
一個月完全唔夠用,仲有好多地方想去
[智利>玻利維亞-Atacama]

Atacama沙漠由智利北面伸延至玻利維亞,所以參加三日兩夜既過境團係最佳既移動方式,由智利San Pedro出發去到玻利維亞Uyuni,途中會經過大大小小既鹽湖同埋天空之鏡,依照呢個地圖由下至上右至左移動

只不過係翻查lonely planet既時候我地見到咁樣既一段….

每5個參加呢個團既人,就有1個認為係waking nightmare,除左覺得啲食宿唔好,主要原因係醉酒司機同埋佢地瘋狂既駕駛技巧,聽講之前仲有車試過行行下爆炸(?) 報名既時候都有問過tour agent,佢地話而家情況已經改善左好多,意外少左,而且佢地既司機開車都好安全,叫我地放心。我地都心諗,無事既,應該唔會咁黑仔接二連三遇上意外掛… 我地諗…

見識過呢度咁靚既風景,其實我就好想參加呢個行程既,反正無飽飯食無床訓對我黎講都好閒,最緊要就係好玩! 所以諗左幾秒之後我地就報左名喇,每人175USD。 第二日朝早7點我地就上左負責pickup既小巴,向邊境進發

一個鐘之後我地就黎到智利同玻利維亞既邊境,呢度既高度已經去到4600米,感覺到空氣開始稀薄

黎緊幾日都會keep住係咁上下高既地區活動,係度我地同其他團一齊先食個露天早餐

後面果部就係黎緊兩日坐既車

再去排隊過關,我地見有其他國家企圖落地簽既遊客搞左好耐,好在我地一早整好簽證,所以好快趣吸個印過得

我地團有9個人,過關之後大家分成兩部jeep,我地同一對希臘情侶同一個德國妹妹一部車,負責開車既guide 20歲,另一部車就係兩個德國師奶同對巴西夫婦。

原來呢個團行程係好豐富,每隔3-4個字就有一個景點,而且沿途既景色都好令人驚嘆,路邊仲周不時有小動物係度偷偷望你,就好似呢隻可愛既vicuña

草泥馬型態既動物係度有四種,有人養同埋我地係香港日本台灣啲農莊常見既係llama同alpaca,而呢度野外見到既係vicuña同guanaco,個樣既分別大概係咁

呢度既湖都係以湖水顏色命名,周不時都有啲火烈鳥係湖邊活動,我地首先去左Laguna Blanca(白色湖),再去Laguna Verde(綠色湖)

呢度既土地同山水都好特別,所有野都係五顏六色,紅綠黃灰,好似彩虹咁,令人不得不讚嘆大自然既神奇

然後去左一個沙漠Desierto de Dali

再去附近既Aguas Termale de Chaivri浸溫泉

雖然係高地唔好沖涼是常識,但見到個溫泉暖笠笠咁我地都忍唔住狗衝左落去浸。啲水唔係太熱,乾淨就一定唔乾淨架啦,個個都係成身臭咁走落去,仲有啲人坐係池邊齋浸&捽腳,但係荒漠中有溫泉浸個感覺都幾神奇

浸完溫泉好舒暢,就繼續去下個景點啦。我地黎到一個4900米既間歇泉Geysers Sol de Mañana散步,果度有好多色彩繽紛既地窿,硫磺味好濃,個天飄住雪而啲窿又不斷冒煙同噴泥漿,成件事好迷幻

呢度無任何圍欄,你鍾意行到幾近啲氹都得,就好似後面對情侶咁

導遊叫我地要小心行,因為八個月前就有個遊客跌落去淥熟死左。既然係咁點解唔起啲圍欄呢,不過又咁諗,就係呢度咩都咁raw,我地先可以欣賞到咁天然景色。導遊當時話政府計劃係度整個地熱發電系統,唔知而家整左未呢。

好似去左好多地方咁,但其實只係過左一個上晝。去完間歇泉我地就到達今日既住宿,我地一車人一齊住一間房,床係石床黎,我鍾意硬床所以感覺還好,男朋友就覺得訓到周身骨痛。可能因為我要求低,或者無期望就無失望,我覺得環境都算做出乎意料地好

係度我地食個lunch先,係咁荒蕪既地方有菜有腸仔有可樂,好滿足了

南美有一種對抗高山症既coca tea,不過我飲完都覺得無咩唔同

因為以前去過兩次高原男朋友都就死咁滯,所以出發前我地都係衛生署配左啲高山藥。黎大旅行之前我地係香港打左幾支防疫針,黃熱病呀傷寒瘋狗症之類,當時要寫哂啲目的地比醫生睇,佢係咁話使唔使去咁多地方呀 最後開埋瘧疾同高山藥比我地,今次食左呢啲高山藥真係醒神左,個頭無咁痛,無記左所有針呀藥呀加埋都係每人$1200左右,買個安心都抵比既。

驚大家唔適應高原氣侯,食完飯仲有訓晏覺時段,好正 訓完下晝我地去左住宿附近既Laguna Colorada(粉紅湖),水入面既粉紅色藻令湖水顯現出咁少女既顏色

今日既景點唯獨是呢一個係要比入場費,150Bs (同港紙差不多1:1),有啲貴

可能係因為呢度舖左樓梯級掛

走既時候個天開始暗,湖水亦由淺粉紅變成啡紅色,隨住天色轉變呢度既景色都會變得好唔一樣,真係好靚

睇完湖,今日既行程都終於完結。我地返到酒店休息,等食飯既時候同大家傾計,佢地都係好和善既人,德國妹妹岩岩完成左高中,只有17歲,佢話想係繼續升學之前去見識世界,諗清楚自己想要啲乜,屋企人都好支持佢既個決定,年紀輕輕已經清晰咁知道自己想法真係好手替佢高興。希臘情侶同我地差唔多大,係好搞笑既人,成日叫大家趁希臘破產過去玩,個女朋友仲精通西文,經常負責做大家同導遊既翻譯。

Hea左陣又到晚飯既時候啦

有湯、茄醬意粉(無肉)同甜品,估唔到係middle of nowhere晚餐都會咁豐富,大家都食得好開心,真係一班容易滿足既人
食完飯導遊同我地講,呢度原來有得沖涼,不過要成10usd沖一次。我地今朝已經浸過暖水就唔沖了,但希臘情侶上晝怕污糟無浸溫泉,所以希臘男仔決定去沖個涼,沖完第二朝佢就病倒了
草泥馬好可愛又好搞笑
最後一篇唔知點解我覺得有啲似紐西蘭
好想去
屌下先
再屌
就黎一個星期啦 樓豬快D上水
石床夜晚黑陰陰涼好凍,房入面無暖氣就更加凍,就算著埋外套都訓得唔多好。唔知係咪因為比入入場費唔好蝕,朝早訓醒我地又黎多次Laguna Colorada。清晨既景色同琴日傍晚又唔一樣,粉紅湖顏色又唔同左,小動物都出哂黎活動,顯得充滿生氣

然後黎睇呢舊奇特形狀石頭Árbol de Piedra(石頭樹)

同場仲有好多奇形怪狀既大石

今日要趕既路比較多,唔再係幾個字就可以落一次車睇風景。一轉眼就黎到晏晝,我地係Laguna Honda旁邊既一間屋仔食lunch,都唔錯架,仲有一人一個橙添

呢度竟然有廁所,要買5Bs既廁所入場卷,我地成日都話係南美開廁所可能會發達

呢度亦有好多火烈鳥

少年Flamingo原來係白色既

發現類似倉鼠的可愛版老鼠

繼續進發,沿途停左好多不知名但風景優美既地方

導遊成日都請我地食糖,我地都好鐘意同開緊車既佢傾計,大家都係十零廿歲,講下自己國家既事、講下夢想。導遊弟弟都係一個老實人,佢話佢要比心機工作,因為好想賺夠錢用黎進修英文,學好英文就可以搵份好啲既工,為屋企人帶黎更好既生活

一路上都係爛地,都真係幾顛簸,我地坐最後排,個位有啲迫,其實一啲都唔舒適 不過可以睇到咁多咁靚既風景,屈質啲都無所謂啦

就快去到Salar de Chiguana既時候,見到呢隻可愛到炸裂既Viscacha

雖然佢耳仔長長好似兔仔,但其實佢同兔仔無乜關係,反而同寵物龍貓係近親。睇下佢對矇豬眼

Salar de Chiguana呢個乾涸既鹽湖睇口落好似泥地咁,唔係想像中既白雪雪。呢度有一條火車軌,我都唔記得呢段係咪仲用緊,但路上確實都係會見到啲駛得好慢既火車係鹽湖間穿梭,好似話係以前用黎運鹽起落既

其中一個休息站,有草泥馬腸仔買,係度借完廁所就走,無試到

臨去到今晚住宿之前,我地黎到一間叫Casa Cultural de la Quinua既小屋

玻利維亞秘魯一帶盛產藜麥,有好多藜麥菜式,原來藜麥有好多種唔同既顏色,紅色白色啡色粉紅色等等,係呢間小屋入面可以簡單了解一下呢樣作物,我覺得都好唔錯。

呢晚住既係鹽酒店,成間都係鹽起既,所以今晚唔使再訓石床,而係訓鹽床,不過太攰無影相,其實間屋同普通泥磚屋無乜分別,係顏色變左白白灰灰咁 晌高原活動真係好攰,但我地都有趁大家訓晏覺既時候搾乾最後一滴精力走出門口睇牧羊人放llama

呢晚食完晚飯好早就訓左,因為聽朝凌晨3點幾就要出發,去玻利維亞最出名既烏尤尼鹽湖Salar de Uyuni睇日出啦
睇左上一個post未呀
而家仲有人買遊記書睇架咩
是咪火山果度
被你地召喚到了
好窮呀,走左去做parttime賺下生活費,呢兩日會出返文
知道
你肯岀我肯買
I'm considering getting a temporary job in The Four Seasons in January or February because I'm interested in working there temporarily. It'll expand my vocabulary and I'm sure it'll be an extraordinary experience. The air conditioning in The Four Seasons is sometimes set too low. My friend Issac who's a vegetarian loves to have coconuts and shea butter in Honolulu and Malaysia. He's gonna print off a copy of his visa and the score of Paganini concerto.
I've been wondering about getting a temporary job in The Four Seasons in January or February because I'm interested in working there temporarily. It's gonna enrich my vocabulary and I'm sure it's gonna be an extraordinary experience. The air conditioning in The Four Seasons is sometimes set too high. My friends Jeremy, Isaac, Susannah and Christina who are vegetarians love to eat coconuts and shea butter in Honolulu and Malaysia. They're gonna print out a copy of their visas and the score of Ravel concerto for violin teaching.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞