[重開][多圖][一年長途遊記] 中南美到南極-西伯利亞至東歐

978 回覆
332 Like 5 Dislike
四張床呢款舒服好多,後生果時搭過啲六張床既,訓頂層壓迫感好強
多謝你
我都好鍾意睇你地既留言,睇大家既經歷同互相交流,亦估唔到我地既經歷竟然真係有人會鍾意睇,可以為你地既生活帶來到一啲樂趣都係我既榮幸呀
咁慘,好彩有kfc薯蓉呢個選項,感覺幾養胃
我都頂唔順佢地啲辣,係成都食過佢地啲麻辣火鍋,屙屎果時屎眼辣到發麻,無乜野都唔想再試。
推文,周圍都有韓國人
我見你地成日有白飯食,去到啲好辟嘅地方都有,係咪隨身會帶住?
終於追完,好好睇啊
朝早9點鐘,蒙古中部五天團出發!! 冬天係蒙古既旅遊淡季,大家都想係春夏季節黎睇綠油油既大草原,無人會想冰天雪地係郊外掙扎求存,所以我地兩條友又包左團啦

呢個五天團每人大約700USD,我地係hostel直接上車出發,tour guide係個叫Saruul既女仔,同我地同年,司機睇落同我地都差不多大,揸車好細心好安全,感覺係一個好好既tour呢。呢份就係我地呢幾日既移動路線圖

烏蘭巴托市內成日都塞車,一上車我地都塞左一陣先

市內環境大致上都係咁樣

導遊去士多買左啲朱古力糖比大家食,呢隻糖好好食呀,朱古力入面包住啲好似樂家杏仁糖既野,之後去到俄羅斯都見到有得賣

估唔到第一日既行程已經好豐富,出發去郊區前我地先係近市景點遊覽一下,首先去左Bogd Khaan Palace Museum博克多汗冬宮,博克多汗係蒙古國獨立後既首位領袖,佢本身亦係蒙古藏傳佛教第八世活佛既轉生,似乎係蒙古歷史中一個非常重要既人物

然後去左位處一個小山丘上既翟山紀念碑,呢度係為左紀念二戰時期蘇聯對蒙古既幫助而興建既,牆上充滿表現蘇蒙友好既壁畫

呢度亦係烏蘭巴托市既制高點,只不過今日天氣唔好,風景麻麻

雪開始愈落愈大,我地都開始離市中心愈黎愈遠

黎到成吉思汗紀念館,呢度最出名就係呢個巨型不銹鋼成吉思汗像

雕像下面係一個博物館,我地先係度參觀一陣。傳統蒙文真係好型

鍾意既話,工作人員可以幫你譯個名做蒙文,寫返比你做紀念

迷之大靴x1隻

係度亦有一啲蒙古人傳統生活既介紹

參觀完博物館,我地就可以穿過成吉思汗既下體,上到黎觀景台近距離望望佢

手持金鞭既策騎像,凍到結哂冰

我地同導遊姐姐

食完晏晝之後,我地就出發去烏蘭巴托東面既Terejl National Park,可能太大雪既關係,我地無停底睇風景,直接趕路去今晚住既地方。離開城市後,我地部車就再無石屎地行,要晌厚厚既積雪上開墾道路, 部車有時會死火,有時就卡左係小溪度,間唔時就要一齊落車挖地同推車,對我地黎講好新奇刺激

搞掂

大雪令到能見到好低,沿路又無路牌,係唔需要借助任何地圖同gps既情況下都可以憑直覺去到目的地,我覺得司機真係好厲害。導遊話原來司機都係遊牧民族出身,所以同內置左gps無分別,係佢既英明帶領下,我地好快就黎到今日既住宿啦

迎接我地既一隻好可愛既狗仔

放好行李我地就係蒙古包既主人見面,我以為蒙古人係好傳統同保守,但原來佢地見面都係會用擁抱既方式黎打招呼架。呢度係一家牧民既屋企,佢地係自己住緊個蒙古包隔離搭多左一個包招待遊客,旺季既時候唔夠住有時仲會搭多三四個添,佢地好熱情咁邀請大家入去坐,一坐低就請我地飲熱辣辣既奶茶

蒙古奶茶好啖口,咸咸地,無乜奶味又無乜茶味,最緊要就係無蘇味,我幾鍾意。佢地好熱情,一日你仲坐係度都會不斷無限添飲比你。好快女主人就捧左啲小食比我地

呢舊好似啫哩既野,佢地話係用牛整既,我諗應該係啲肉連皮熬完雪返凍煉製而成,入面夾著啲薯仔同紅蘿蔔,食落好似上海菜啲鎮江肴肉,係幾特別。同肴肉唔同既係,呢舊牛啫哩真係好蘇,女主人教我配埋佢地自製既餅一齊食(下面果塊),塊餅味道唔錯,夾埋牛啫哩一齊食感覺好好多。坐左成晝車,都係時候去下廁所

佢地既廁所都係旱廁,為左隔絕臭味,通常都會同住既地方隔開一段距離,今次呢個係比較傳統既露天版本,我鍾意呢款多過有蓋果啲,開放式唔會困住啲味無咁臭嘛。佢地話當個廁所用到咁上下滿哂既時候,就會一把火燒左&埋左佢,係附近再挖一個新廁所咁樣。

坐左一陣,屋主話帶我地去騎馬 嬸嬸驚我地冷親,拎左兩件蒙古大衣出黎比我地著

件野好似棉胎咁厚,入面有層厚厚既皮毛,著上身真係好暖呀,騎騎下果時直頭熱到出汗添。蒙古啲馬比較細隻,同蒙古人既身型完全相反,我地係屋主大仔同司機大佬既帶領下係附近山頭兜左個圈

我都係第一次係白雪茫茫既郊外騎馬,呢度真係好靚,除左我地住既蒙古包就見唔到任何建築物,只有被白雪覆蓋無盡既山嶺,我地由橫風橫雪騎到停雪出藍天,再到夕陽西下,雖然無風吹草低見牛羊,但呢片光景我地都好喜歡。
司機大佬與我們

騎完馬返到黎,就快食得晚飯了。等食飯期間我地去玩下牛,呢家人養左好多牛,牛咁眼咁望住我地

佢地好醒,識得用個頭開門,成日無啦啦走左入蒙古包門口徘徊

今日晚飯簡簡單單食炒麵

食飽就返去休息啦,呢度兩個蒙古包,屋主一家+導遊+司機住一個,我同男朋友住另一個,兩條友獨佔成個包,好premium呀。我地個包入面有四張床一張長櫈,氹氹轉圍住中間個火爐

門口隔離有個洗手盆,可以用既水唔太多,裝左半個綠色兜仔咁上下,但都足夠兩個人普通梳洗喇

屋主準備左好多上好木材比我地,男朋友好鐘意幫個火爐加柴,話望住啲柴係度燒好治癒喎

我地計過每條柴燒到半個鐘左右,就算加多幾條都唔會延長到好多時間,諗緊訓著左無人加柴點算之際,屋主就敲門拎左碌巨形木頭入黎塞左入爐,睇個勢應該至少燒到幾個鐘。蒙古包入面夠哂暖,拎包濕紙巾出黎抹下屎忽當沖左涼,就安心去訓覺了。男朋友話今晚個天好清,未捨得訓住,走出去影相影到相機無電先肯上床訓
我地果時見唔到韓國人呀,人都無乜幾多個

我地有個1kg既米袋仔,每次見到超級市場有米賣就會買啲fill入去,食太多當地菜有時都會想食下飯嘛。不過中南美買啲米其實好難食,又粉又無味,但就夠哂平,而且果時有啖白飯爬下已經好開心啦,都唔會理咁多。
話說我前幾日屎忽痕想由頭睇下個post,睇左四粒鐘都未睇完原來唔經唔覺寫左咁多野,由頭開始追既話真係辛苦你了
真係寫得好好睇,完全唔覺寫左好多,仲想繼續睇
影到相機冇電得一張相
咪係 想睇星空
原來仲有
星空好靚
樓主快啲出po
樓豬
真係會比人搶野絲打又炒車又比人搶野都真係幾甘
係時候出嘢啦樓
樓主又偷懶
唔知係咪因為燒柴取暖,令到空氣好乾燥,全晚都係咁咳訓得唔太好。到左6點左右爐入面既柴燒哂熄左,氣溫插水式下降,我地搵緊打火機既時候嬸嬸就黎左幫手起返個爐,佢地既幫忙次次都黎得好及時呀。
今日陽光普照,唔再陰陰天

食完早餐攬攬屋主一家告別佢地,就繼續上路了。朝早大部份時間都係車上,我地會返返轉頭,經烏蘭巴托去東邊既半戈壁。今日既天氣好好,我地沿途都成日落車睇風景,呢度既山谷被霧氣籠罩,樹上既雪粉被微風吹落至漫天飛舞,發出閃令令既光芒,隨便係路邊睇到既都係一片美景

經過Terejl公園時打算入去睇下間廟,但原來星期日唔開門既

就去睇下舊烏龜石,都真係幾似隻龜

經過烏蘭巴托,呢度既空氣污染真係唔係浪得虛名

晏晝係啲休息站食,繼續食羊肉餃

下晝開始離開雪地,進入半戈壁。半戈壁係指Elsen Tasarkhai地區,其實離真戈壁沙漠仲係好遠,呢度都有一啲沙堆,但大約有一半地方都有植物生長,所以依然都有好多牛羊馬係度走動

坐得太耐車,落地舒展筋骨留影

係度我地去左個牧民家庭,逗留左一陣

佢地有一對好可愛既小朋友,一開頭好怕羞,熟落左之後咁撩我地玩

跟住佢仲好興奮咁帶我地去睇佢啲羊BB添,有啲BB仲係當日朝早先出世架咋

弟弟如數家珍咁不斷遞啲羊埋黎

羊BB真係好可愛,個樣永遠笑笑口咁,好乖咁比你抱住,真係好溫馴既小動物。佢地好細隻好輕,同毛公仔差不多重,而且一啲蘇味都無,啲毛好柔軟,我都忍唔住好似弟弟咁係咁用塊面捽佢地

呢啲羊仔要養係棚入面,因為呢一帶夜晚有狼,放佢地周圍走太危險了,前一晚訓唔著既時候都聽到好多狼叫。羊媽媽們就係出面放養,定時定候先趕返入棚餵奶

羊媽媽們

媽媽們睇黎唔多滿意我地係咁玩佢地既仔,咬男朋友JJ洩忿

唔知係咪為左保護牲口,呢度家家都有養幾隻狗,但呢隻狗仔咁嗲到底得唔得架

講返點解會黎呢度,其實呢家人係養駱駝既牧民,我地黎就係為左試下騎駱駝

呢啲駱駝好巨大,我覺得好似騎緊恐龍咁

呢家人都有蒙式大褸比我地著黎檔風,我呢件有啲花巧。駱駝會先伏係地下比你坐上去,然後先企起身。同騎馬唔同,騎駱駝無馬鞍坐,隨便放塊布係兩個駝峰中間就坐上去。無馬鞍扶手,亦都無韁繩揸,要固定自己唔跌落地就要搲實前面個駝峰執毛

駱駝既毛都幾嚡,男朋友覺得個駝峰好好手感,揸揸下好過癮,叉隻手入啲毛度仲可以保暖,唔使好似握住馬鞍個扶手咁冷冰冰。啲駱駝好乖,行得好平穩,但可能我唔識平衡,又驚佢會痛唔敢太大力揸佢啲毛,對腳要好努力夾住個駝身,全程都坐唔穩,係跌同未跌邊緣浪浪下,好鬼攰。

告別小朋友之後,我地就黎到今晚住既地方。呢度係集團式既蒙古包,一個圍欄入面有十幾個蒙古包,除左無左陣家庭溫暖外,蒙古包既格局都同前一晚無乜分別,唔同既就係呢度個廁所有蓋,好臭,好就好在佢係晌圍欄入面同埋有燈,夜晚唔使聽住狼叫帶住頭燈去廁所。今日晚餐係住宿提供既飯

食飯既時候黎左隊蒙古樂隊,表演傳統既馬頭琴同蒙古喉音

原本以為係普通既表演,但去到喉音唱歌既時候真係驚為天人,仲以為係自己幻聽,真係見識少 以前從來都未聽過人類可以發出咁既聲音,呢種喉音唱歌方式係蒙古語中叫”呼麥”,歌唱者可以係唱出低沉歌聲既同時發出好似口哨咁既聲音,真係好神奇,呢種聲音有啲嘶啞,有種好似係好遠好遼闊既空間傳過黎既感覺,我覺得同蒙古呢個地方真係好襯。文字好難形容到呢種聲音,大概係咁樣既
https://www.youtube.com/watch?v=qx8hrhBZJ98&list=PLzwQU_p--dRqQc-liyMCoNk5vw0I2cI7U&index=4
咁樣
https://www.youtube.com/watch?v=TGn5Rmujrt8
真係一個好厲害既技巧,希望佢地可以將呢個文化好好咁傳承落去。最後我地用30hkd買左隊樂隊既CD,等第時返到擠迫既香港都可以欣賞呢種屬於大漠與草原既神奇音樂。
繼續追緊
樓豬加油
終於有新文啦
其他相影得麻麻,果晚又無銀河,將就下啦
真係會比人搶野絲打又炒車又比人搶野都真係幾甘

個人無穿無爛好好彩啦
落左一晚雪,一起身所有野都積左層厚厚既雪

早餐係Surral整既西洋早餐

我地逗留既呢個城市叫Kharkhorin哈拉和林,離開住宿後,我地去左隔離一座叫做光顯寺既名勝古蹟

光顯寺係一間藏傳佛教格魯派寺院,於16世紀開始興建,全盛時期曾經有六十幾座廟宇殿堂,可惜其後既戰爭同宗教壓迫令大部份寺院被毀,直至90年代先漸漸重建返,現時光顯寺除左係寺院,亦有一部份係傳物館

呢度好多寺廟貓 毛神神好嗲人

中午時分我地途經一個小鎮,Surral話都係時候食晏晝,帶我地入左間殘殘舊舊好似民居既房仔食辛辣麵

蒙古奶茶+辛辣麵+蒙古蒸包,好有趣既配搭。呢種蒙古蒸包叫Buuz,有啲似蒸餃,餡料係羊肉同洋蔥,係蘇左啲但好多汁,都幾好味。呢度最難忘既係屋外面個廁所,我諗佢已經滿到被焚燒既邊緣,入面既屎堆到高出哂地平線,個馬札得唔夠穩都驚會hi到個屎忽,好恐怖,我真係永遠不能忘記。

四月頭係蒙古既春天,佢地話天氣應該開始回暖至係,但意想不到既大雪令全日既路都堆滿厚厚積雪,今日部車被困左幾次,大部份時間都係度挖地

我地一啲都唔孤獨,路上經常都會見到其他被困既車

蒙古人好守望相助,見到路上有人遇上困難都會過黎幫手。但我地去既地方好多時都係四野無人,傍晚既時候我地又被困係雪堆中,絕望之際今晚既屋主竟然行左出黎搵我地,話見我地咁耐未到,有時擔心所以行出黎搵我地。我唔知係橫風橫雪之下佢係點樣步行過黎,果下覺得佢真係型到曉發光,蒙古人真係好厲害

係佢既幫忙下好快我地就黎到今晚寄宿既屋企

佢地都養左幾隻熱情既大狗

一入到去見到女主人同個女密密手包緊buuz,晚餐應該就係食呢種蒸包啦。係等待食buuz既時候,佢地都請我地食親手做既小食送住奶茶先

呢一盤各種不同形狀既都係芝士黎,全部食落味道都係一樣,粉粉地無乜味,我麻麻地。好快晚餐就煮好啦,原來佢地特登為我地整左牛肉餡既buzz,熱辣辣好juicy,我食左十幾隻

男朋友頂唔順陣蘇味,吱左好多茄汁落去送,渣架

屋主一家都係好熱情好好人,我都好鐘意呢度,如果要數缺點就係個廁所真係太遠喇…...

無沖涼既第三晚,個身開始發出同羊肉一樣既草原氣息了。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞