[重開][多圖][一年長途遊記] 中南美到南極-西伯利亞至東歐

978 回覆
332 Like 5 Dislike
樓主依排好勤力
以前高登有巴打踩單車都可以出書, 你都可以出一本, 出夠上下兩卌, 我諗都幾好搵, 最多幫你買一本
東歐正阿
消費低啲之餘
啲人nice好多
[哥倫比亞-Providencia]

由San Andres去Providencia有兩個方法,可以坐3個鐘大飛,或者搭20分鐘既小型飛機。毒梟大叔話呢個星期都太大浪無船開 (我地主觀認為係果幾日無毒運所以唔開船),於是乎我地就去搭飛機啦。大鄉里第一次搭小型飛機,原來搭之前每個乘客都要上一上磅紀錄體重

初試搭呢種伏伏伏,有點緊張

每邊得一個位,好強壓迫感,而且好熱

呢度個海真係好靚

仲見到兩圈彩虹圍住我地飛機個影

黎到啦

Providencia係一個非常細既小島,開車圍住個島行一個圈只需要30分鐘,人口大約5000人左右,島上居民都係黑人,叫做Raizal,係以往跟隨英國人到來既非洲人後裔。我地今次既host係由美國回流既一家人,爸爸原本係美國教書,所以英文好好,佢地全家都好友善,我地一埗就不斷向我地奉上晌後園摘既生果,有蕉

又有椰子

HKD350一晚,有冷氣

我地好鍾意呢度,原本只係打算留4、5日,最後係度住左10日

呢個島正中間係座山,主要幹道係一條氹氹圈圍住個島既馬路,大部份遊客會租哥爾夫球車代步,但我地唔識揸車,又懶得瘋狂踩單車上斜落斜,所以通常都係行路或者截順風車出街 之前係墨西哥都好鍾意截順風車,果時成日諗如果係香港隊隻手指公出去,唔知除左的士之外有無車會停比我上呢。呢度既居民好多都會揸電單車出入,大部份經過見你on99咁都會停低載埋你,有時就算唔截佢地都會自動停低,不過有啲落車時會問你拎返1000COP (~HKD3)車費咁,揸哥爾夫球車既遊客有時都會好心執埋我地上車 頭兩日係度周圍探索下先,附近一帶都係民居,氣氛好開心同悠閒,係教堂前面有兩舊藝術野

島上最出名既陸蟹,聽講每年4月尾,呢度既black crab就會成千上萬咁湧去海邊產卵

呢餐我地去試下大叔話必試既獅子魚

果然係好好味!! 肉質結實得黎又好滑,好鮮甜,係無試過既味道,而且呢個炸完之後淋上蜜糖同芝麻既煮法都好新奇,同呢種魚好夾,配黎食既飯又好香椰香味,總之呢碟野就係好好味。另外一份大蝦ceviche就比下去了

餐廳都可以嗌佢地既black crab食,不過價錢勁貴,無嗌到。呢度係街食野好貴,一餐飯既價錢已經夠我地買3日餸,所以之後都無咩再出街食了。

我諗係呢度比較少亞洲遊客黎,我地對當地人黎講似乎係好奇怪既面孔,我記得有次係村口撩班細路傾計,佢地見到我好似撞鬼咁嚇到呆左講唔到野係度既生活好舒服,好似其他海島咁,呢度每日都會落一兩陣驟雨,落雨既時候我地就留係露台訓吊床,等到停雨先出去,通常會行15分鐘去附近既沙灘

呢日去左附近既Almond bay,水清沙幼,人又少,係度玩左一個下晝

房入面既廚房設備都好齊全,夜晚突然之間想食肉燥飯,炸起蔥頭來

將炸好既紅蔥酥、五香粉、豉油、豬肉扔落煲煮,再放多隻蛋落去滷添

完成,味道唔錯

呢度個海咁靚,唔瘋狂浸係水實在太浪費啦!! 黎緊我地報左幾次潛水同埋出海去外島玩,把握最後機會享受加勒比海既陽光與海灘
就黎聖誕節放假啦喇
是咪踩單車去旅行個巴打,我果時都有追,好厲害
我出得完呢篇遊記都已經係壯舉了
發現樓主煮嘢食都幾叻
係, 去英國果個
以家個旅程寫到一半未?
馬丘比丘我冇咩興趣,但如果去到唔去又好似好浪費
好鐘意煮野食 去第度買啲未見過既野黎煮都好好玩
一半多啲啲啦
人又多,老實講去完之後覺得馬丘比丘同天空之鏡都有啲比人吹大左
但唔去又好似冇去過咁

去旅行最怕有落差
pish
其實絲打你已經寫得好快同keep住寫
我睇好多長途遊記已經爛左尾
希望你唔會爛尾啦
係度住左一星期住得好開心,仲未想走住,問姨姨可唔可以加多幾晚。佢話我地住緊間房有人訂左啦,不過可以轉我地去隔離間兩房大屋,照收返細房hkd350個價就可以,所以我地就搬左去隔離

好大個廚房

吊床都多左張,唔使爭

仲有好多位曬衫添

自從前幾日潛完水之後,男朋友覺得呢度既潛店都唔錯,設備幾好,員工可靠,而且水流都好平靜,認為好適合初學者,所以提議我不如跟佢一齊去潛。男朋友有教練牌,但我就完全無試過揹樽潛水,估唔到第一次潛水竟然係哥倫比亞,擔心會唔會溝通唔到,有啲緊張,前一晚係咁捉住佢叫佢教我有咩注意。好快就到左潛水初體驗既日子啦

男朋友朝早已經出左海,我係初學者所以要上一陣堂先後join,去到潛店先睇一段教學片,再係岸邊學一啲基本技巧。等到男朋友同其他人返黎,大家就一齊出海喇

落水既地點離岸邊只係5分鐘左右船程,說時遲那時快已經落左水

順利到達海底 原來都唔是想像中咁難,係覺得有啲水壓唔多自在咁,呢度唔係太深,水深10米左右,一落去就見到好多魚

教練係1對2既,男朋友唔使人理,所以教練大叔淨係睇實我一個,感覺好可靠,又有男朋友傍住,所以好安心。我僅遵男朋友既教誨,當自己係一舊海洋垃圾咁比大叔拖行

大叔都好盡責咁不斷指啲魚比我睇

去到後期,大叔就放手比我地自己玩了

揹樽潛水都幾好玩,但全身裝備太多束縛了,我都係鍾意就咁跳落水既浮潛多啲不過可以陪男朋友做佢鍾意既事,見到佢一副"你知道我點解咁鍾意潛水啦"既表情,先係最開心既。

係度玩左10日,終於要離開呢個咁靚既海島了。
搭返小飛機走

今次有3隻雞同我地一齊搭飛機,全程係咁咯咯叫

[下一站: 哥倫比亞-Cartagena]
我無野做嘛
有時偷懶得太耐見到你地啲留言又會有返興致繼續打
咁繼續留下言推下post先
其實我keep住你更新就睇嫁
只係平時冇留言喳
絲打冬至快樂
好怕遊水 潛水 不了
留名
繼續睇
[哥倫比亞-Cartagena]

離開Providencia之後,我地返返去哥倫比亞本土,黎到北面既臨海城市Cartagena de Indias,簡稱Cartagena。呢度係西班牙殖民時期最重要既港口之一,有被城牆包圍既舊城區,亦有充滿高樓大廈既摩登地段,係一個市貌豐富色彩繽紛既海邊城市。我地經San Andrés轉機黎到Cartagena

係機場搭的士去市區前,要先係站頭部機度撳張飛仔,佢會根據目的地所在既區域定出價格,司機就唔可以亂咁開價,我地住既係住宅區Manga

又到搵食時間,今次住既旅館仔無得煮野食,所以除左早餐之外都要出街食。哥倫比亞菜味道都唔錯,呢日隨便入左間幾多當地人食既街邊舖

聽講Cartagena已經算係哥倫比亞消費比較高既城市,呢度每份餐hkd23,送野飲同湯,都幾好呀。我地一人嗌左個是日午餐豬扒飯,一碟仔果個係豆蓉,餐湯入面有煮到好林既牛肚,超正

天氣好熱,行一陣就要搵便利店涼冷氣。見到可怕既蘋果汽水,姣婆粉紅,好噁心,沒有勇氣嘗試

大城市係唔同啲,呢度竟然有熱水沖涼,好感動每晚hkd170既旅館,仲包埋早餐添,早餐係少少地一人一碟生果,都幾好丫,健康呀

無法理解點解要用咁華麗既器皿裝幾舊生果 食完好似陣風既早餐,我地就行左去附近一個大型商場

黎呢度既目的就係為左去foodcourt食炸雞 我地今日食左手邊果間哥倫比亞連鎖炸雞快餐店Frisby

呢個肥仔真係好煩,去到邊度都嘈住話要食炸雞。不過中南美既炸雞又真係好好味,炸雞黎講我覺得中美同馬來西亞既都做得特別出色 食完係商場行陣消化下先,行左陣家品店,工程仔行到好high,可能佢無返工一排開始想念工作了

又去左超級市場,呢隻仙人掌切絲炒好好味架,酸酸地滑潺潺咁

唔知係因為成日揹住個大背囊定係食太多野,旅行左7個月之後我個人壯(肥)左好多諗起之前有個呀姐同我地講佢都曾經見過香港人,係一個backpack左3個月去到玻利維亞既香港男仔,果個男仔又高又瘦,一問之下原來佢晌呢段旅程輕左十幾公斤 雖然玻利維亞啲野真係好難食,但果位巴打都未免太刻苦了,搞到我次次見到自己肥左都好慚愧,心諗係咪我太過豐食足食

嘆夠冷氣就去觀光啦,今日我地去一個興建係山丘上既堡壘Castillo San Felipe。因為Cartagena舊時係歐洲國家連接南美大陸既首要落腳點,令呢度成為兵家必爭之地,所以16世紀既時候西班牙政府就係San Lázaro山上起左呢座堡壘黎防禦,而佢亦係西班牙人係殖民地所興建既堡壘之中最大既一個,可見當時係幾咁重要。
入場費每人17,000COP

堡壘唔少得既大炮

堡壘內好似迷宮咁錯綜複雜既隧道亦係佢既特點之一,入面上上落落好多分岔路,都唔知自己行緊去邊

行行下就穿左上黎最頂

呢個制高點可以望哂成個城市既景色,遠處既海面都睇得好清楚,風景好好,好多情侶都係上面拍拖,我地都係度坐到日落

夜晚食pizza

之前睇過呢度有個火山可以浸泥漿浴,返到去係樓下reception拎左啲tour既資料睇,價錢都唔錯,就報左聽日去玩啦!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞