[重開][多圖][一年長途遊記] 中南美到南極-西伯利亞至東歐

978 回覆
332 Like 5 Dislike
[俄羅斯-Olkhon]

貝卡爾湖係世界上最深既淡水湖,亦有指佢係最古老既湖泊,清澈既湖水係冬天冰封時會呈現藍冰、氣泡冰、冰裂等等奇妙既形態,近年成為愈來愈受遊人喜愛既景點。而Olkhon Island係貝卡爾湖上既一個島,遊覽貝卡爾湖既旅客都會係島上住宿,再報tour遊湖。由Irkutsk去Olkhon要先搭程小巴,host姨姨已經幫我地book好左,小巴會係各人既住宿接下接你上車,坐滿人就向貝卡爾湖駛向喇

車程大約三個鐘左右,中途會係休息站放低你屙尿食野。講起呢程車我地都遇到個有趣既人,話說離開Irkutsk市中心前有個哥仔負責坐係車頭收錢,佢同男朋友吹水時話自己以前去過廣州,因為佢打乒乓波好叻,係Irkutsk 5屆冠軍,仲參加過奧運添 不過呢啲都唔係重點,重點係佢同男朋友講一陣有正野食,話去到休息站記得嗌一樣叫Poison既野食,豎哂兩隻手指公話勁好食,仲交帶落司機到時記得幫我地柯打。過左兩個鐘去到休息站既時候,司機又竟然真係記得嗌比我地食,嗌完笑笑口望住我地

我地都笑笑口咁屌左聲,頂佢個肺呢啲咪係蒙古日日食、好蘇果啲蒸餃囉,有咩咁正硬住頭皮試左啖,咦,一啲都唔蘇,仲好香甜好爆汁,真係好好食,我地仲encore左兩隻添,哥哥仔真係無介紹錯呀。雖然唔知正確名稱係咩,但照讀Poison啲職員就會聽得明,大家去開呢度不妨都嗌隻黎試下

黎到湖邊啦,係度我地會轉坐氣墊船,呢啲氣墊船係湖面冰封果幾個月先有得搭,靠船尾個大風扇推動,可以係冰面飄移,好型

望住落船既人,竟然比我重遇返秦國朋友

佢地岩岩係島上面玩完返黎,之後我地都交換左contact,呢兩年都仲有keep住聯絡,緣份既野真係好有趣。

匆匆道別後我地就要上船了,冰面好跣,咩住咁多野要行去船頭都唔係咁易

船仔細細坐唔到幾多人

船係冰上面滑行既時候好順滑,呢程船又幾盞鬼

落船後再駁多程小巴就黎到島上既村莊,島上居民唔多,呢度既屋大多都係木造既屋仔,呢間就係我地今次住既地方喇

全間房都好香木味呀,住左三晚之後連我地啲衫都被燻到好香 呢度唔少住宿都會包早晚兩餐,今次我地呢間都係,所以價錢少貴,要400hkd港紙一晚

呢度應該真係好多中國人黎,房入面既告示都有殘體字

擺低野就去周圍行下,睇遊記好多人都話Olkhon有啲好痴人既狗,我地一出口都有隻一路跟住

近年愈黎愈多中國人去貝卡爾湖,搞到呢度周圍都係殘體字,有啲煞風景

撇除啲殘體廣告,呢度既木屋仔都幾有特色,呢個時間無乜遊客,周圍都靜英英

行到黎薩滿岩,薩滿教相信薩滿岩內棲息著神靈,旁邊13根柱就代表住神13個兒子,對信徒黎講呢度係個神聖既地方

好凍好大風,男朋友驚我又病多幾錢重無落湖玩,睇左陣就返去等開飯。

我地住果度包啲伙食好好味架

負責照顧我地既係Anna嬸嬸,佢見我日日都咳到肺癆咁,自從第一餐煎過魚之後都無再整煎炸野,仲會煲啲蘋果水,沖松果蜜糖比我飲,真係好感激佢呀。係度我地都報埋黎緊兩日既tour,一日行南線,一日行北線,唔知有無緣可以見到藍冰呢。
肚屙咪當清腸胃
下次再去試下啦,好正架
係呀,無謂執著啲過左去既事令自己唔開心,你就下我我氹下你,開開心心又一日
學緊A2,岩岩考完mid term,記緊啲past tense
好後悔無去呀 我見有啲tour係專講Pablo Escobar既生平,有機會再去好想join黎行一轉
多謝絲打
我寫得好慢,難得大家都唔介意(好似係)繼續追,連登有愛

我都唔知果啲咩黎,係一pet咸既物質。成陀野食落口好咸,我唔怕腥唔覺腥,男朋友就話聞到都唔開胃叫我食完唔好錫佢
NN巴改左名唔認得你
如果無寫日記應該寫唔出咁仔細了
係咪訓醒有野睇
d狗真係好乖好得意
樓主平時搭飛機個背包係唔係寄艙?
每日準時睇下樓主update未
都係未
唔知Anna嬸係咪覺得我病重,第二朝準備左病人麥皮餐比我食

貝卡爾湖既tour通常分成南線同北線兩種,南線主要睇氣泡冰同冰洞,北線睇藍冰,而冰裂就成個湖都會見到。今日我地參加左南線tour,食完早餐10點就出發

呢日天氣麻麻,個天陰陰沉沉,聽講冬天旺季既時候啲車可以直接剷上冰面行,可以去遠啲睇多啲風景,但四月中呢個就黎溶雪既尷尬時期我地只係能夠係地面行駛,係岸邊停車比我地行去湖邊玩下。
我地部車

啲冰好似湖水咁既色,睇落好似無乜厚度咁,冰面又跣,第一次行上湖面既時候好驚會仆穿啲冰跌落水 第一次見呢種有裂紋既冰,真係幾靚呀

同車係一對來自重慶既姊妹,岩岩出黎社會做野,嗶哩巴啦好多野講

影影下相突然間聽到好密集既咔嘞咔嘞,好驚啲冰會裂開,嚇到即刻跑返上車

山上向下望,見到一大片冰裂

沿途好幾個位會停低放我地落湖玩,雖然見唔到氣泡冰,但春天都黎緊既時候仲可以走上結緊冰既湖面玩,都好滿足喇

Lunch既時候司機係山頭搭左個火,煲薯仔魚湯比我地飲,都幾好味呀,天寒地暖有啲熱野暖下胃好舒服

食完飯開始開起大雪,下晝去既景點都係山岩山忽,司機唔識講英文,其實我都唔係好知自己去左啲咩地方

凍到膝頭哥好痛,好快就縮返上車保命了。等左好耐重慶妹妹仲未返黎,原來佢第一次見到雪,興奮得滯,企左係山頂淋浴係橫風橫雪之中,話要感受雪既質感喎

呢個重慶妹神神化化咁,搭車時好多野講,好鍾意思考人生。有次佢問我地:「你們覺得家是什麼?」家到底係啲咩呢,呢條問題近排成日都係我腦海冒出黎。家,應該係一個令人安心之處。長大既地方變得面目全非,呢個仲係唔係家? 得到自由但無回憶無歸屬感既土地,又係唔係家?「看見你們,我覺得只要愛人在身邊,天下無處不是家。」

是日晚餐,好好味既俄式牛柳絲飯
支持樓主,睇到好多回憶
視乎你訓幾耐
以為係好惡既野狗但原來好乖
係呀,太大舊了
嗰日訓醒失望咗
今日懲罰你打多啲
樓主太懶了,唔怪得無工開
千奴巴
我仲記得果時邊計劃出發邊追你篇文,早排係你個post見到你同女神仲係咁恩愛,好似睇到大團圓結局咁開心呀
你哋都好恩愛喎
我頭先諗住Update,發現沉咗太耐上唔返嚟

我係2月去 全部白雪雪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞