[重開][多圖][一年長途遊記] 中南美到南極-西伯利亞至東歐

978 回覆
332 Like 5 Dislike
巴打budget 幾多?
係山窿出黎之後我地去左附近一個瀑布沖下身,不過果度啲水好凍,玩左陣我地就起身了

行行下我地見到河邊有個韆鞦,條繩大約3層樓咁高,可以fing出去河上面打關斗跳河。見個個都玩得好high我地又排埋一份

不過我完全唔識控制,一出去啲離心力就fing到個屎忽離開左坐緊塊木板,去到河上面一鬆手,就肚腩向下大字形自殺式撻落水,痛到好似全身炸裂左咁,當堂係水入面暈左兩秒郁唔到。意識清醒之後先發現河水水流好急,即刻用盡吃奶之力游返上岸。
輪到男朋友既時候佢跳得好好,跳完大家都係度鼓掌歡呼,佢仲跳左幾次添。
我地玩韆鞦條河

呢個時候已經係晏晝,我地行左去另一個河谷,每人分到一份三文治,玩完水食野特別好味既

之後我地就行一段山路去semuc champey最標誌性既石灰岩水池了。之前提過因為呢度既河水礦物質好豐富,長期沖刷之下形成左一層一層湖水綠色水池,而且佢唔係得個睇字,係大家都可以落去游水架。行左個零鐘山我地就望到佢啦

再行多半個鐘多啲就落到谷底,呢度有深深淺淺好多個池,可以由一層sir落下一層,每個池都唔係太深,大部份地方都可以掂到地,除左遊客之外都有唔少當地人一家大細黎玩,啲湖水好冰凍,好彩果日天氣好好,太陽曬住之下都好舒服

玩到心滿意足之後就返歸了,因為個個返黎都走去排隊沖涼,而兩格沖涼房之中只有一格係間歇性有暖水,所以我地決定去玩多陣水先。
係呢間咁平既hostel入面竟然有個泳池,仲要個風景好正,實在太神奇了

玩到太陽落山開始凍我地就去沖涼了,呢度環境好、有泳池、仲唔使沖凍水涼,我覺得好幸福呀。

下一站: Lago de Atitlan
你可以去佢地ig睇下呀,我見佢地成日都話歡迎報名
去得返旅行既時候就出發啦
多謝好靚果啲都係男朋友影架,好核突矇查查果啲先係我影
清晨4點入森林影
巴打心水太清了吧
我以前都寫過埋到尾既遊記架! 不過短篇黎同埋果時無乜人睇
[脫節遊記]老撾
https://lihkg.com/thread/559666/page/1
但係睇下好喇,Laos係支持港版國安法既國家之一,啲人民的確係好pure好true既,但反正我一段時間內就不會再去了
知道其實我成日都好想寫返,而家失業真係太好了
每人使左17萬左右啦,主要都係交通費同埋南極上面,雖然我地已經大部分時間搭巴士,但因為中段撞左車對搭車有好大創傷後遺症,所以後期會多左搭飛機

如果唔係去好長時間我地建議帶啲美金去慢慢唱會係最方便,如果去得耐既話最好申請一張有plus或者cirrus既提款卡,因為佢地啲機好多都淨係認到呢種卡。
多謝支持呀
知道
反正而家無得去旅行,寫返遊記當止毒癮都幾好。
我地最後每人17萬左右啦,其實我地都成日搭巴士捱餅乾同自己煮,可能就係去南極同埋之後搭多左飛機果度用多左錢。
不過其實豐儉由人既,我地唔係好刻苦果隻旅行,有時住下dorm,有時住apartment/ homestay,有咩喜慶日子又會住下酒店咁,所以都係睇下你想要一個點樣既旅行架姐
Exact7ly係果邊如果淨係得張銀聯真係屎都無得食,我想講果時我地就正正係得銀聯既柒頭,有段時間兩個加埋全身得返80美金真係好彷徨。因為部部ATM都話佢地淨係收plus同cirrus 所以我地先知道佢既重要性
[危地馬拉-Lago de Atitlán]

前一晚係hostel見到有去Panajachel既車飛,Panajachel係Lake Atitlan旁既一個湖邊小鎮,之前啲墨西哥朋友同我地講過呢個湖好靚,所以就決定下一個地點去呢度喇!
每人Q185

今日程車要搭10個鐘,途中經過左危版金拱門比人買晏晝

好耐無見過既高科技產物,估唔到危地馬拉既金拱門都咁high tech

我地唔肚餓所以無買到,反正身上面仲有兩筒餅,朝早8點鐘上車,去到Panahacjel已經天黑,隨便食啲野就訓左。

懶得滯唔想洗衫,第二日起身拎啲衫去街口間laundry洗

hostel隻狗,成日都訓得好嘆

之後去左散步,通常搭完長途車去到一個新地方我地都會9hea返一兩日休養生息下

呢日訓到好晏先起身,一出街就去搵野醫肚,見到間睇落好舒服既餐廳,入去試下先

呢個叫雞肉牛油果湯,入面有啲飯食落有啲似粥,幾好味。

食完我地就行左去湖邊,Lago de Atitlán(西文lago=lake)係一個俾幾座火山圍繞既湖,湖既四周散落住不同既傳統村落,佢亦都係中美洲地區最深水既湖。湖面經常都有一層霧,感覺好迷幻,我地靜靜享受住呢片美景,係湖邊由天光坐到日落

然後係街市買左啲餸,今晚整西芹煮雞
坐巴士去Patagonia果時遇到個準備去南極既香港姨姨,佢請我地食左餐飯,傾開計佢知我地無哂現金想幫我地,我地就摷哂身上面啲港紙同諗著旅行後期用既少少人民幣同佢唱,換左百幾蚊美金同兩包榨菜返黎呢百幾蚊都摵左一排,去到利馬就終於搵到㩒到錢既ATM了
唔講咁多 多圖多字就正皮
你個行程太長feel到有排都未講完
會唔會考慮分開美洲同歐亞洲
晌Panajachel既第二日依然係悠閒既一日,訓到自然醒然後整個早餐,因為唔知幾時先食下一餐所以通常早餐都會食飽啲

危地馬拉既天氣只分成旱季同雨季,五至十月係雨季。我地係九月中黎到既,唔係時常落雨但朝早同傍晚都比較涼,尤其是呢度係湖邊天氣就更加清涼,要著件薄風褸。
食飽就坐船去湖西面既San Marco郊遊

呢隻bonbonbum珍寶珠好好食,食到最入個芯係吹波膠黎,我地次次見到都買幾支,散買大約0.5Q一支。Google話係好出名既糖黎,係咪我太大鄉里所以未食過?
入面粒吹波膠

Hostel啲人話呢度有獨木舟扒,黎到發現湖面好大浪所以決定行下山好了,點解明明係湖但係會咁大浪既呢,真係唔明白。呢度既郊遊徑好好行,中間仲有好多櫈可以休息,係休養生息既最佳活動。
無見過既蟲,個頭好有趣

原來無乜影到風景相,得呢一張

因為無乜野做過,返黎就係附近隨意行下

文具舖入面笑到你有啲心寒既燈籠

有部插滿花既車,唔知係咩事呢,怕係喪事唔好意思問人地

街邊燒栗米,當地食法會吱啲沙律醬同加芝士粉係上面

晏畫食炸雞,唔知點解中美既炸雞寧舍好味多汁

又去左行local街市

無論由邊個角度睇,你總會望到一兩座火山

危地馬拉路上既婦女好多都依然著住傳統服裝,而當地人其實好好,臨黎到之前啲墨西哥朋友同我地講呢度好危險,叫我地千萬要小心,唔可以搭過夜既長途巴士,會成部車比人劫走槍殺。可能我地比較好彩,遇到既都係好人,就算係萍水相逢既路人係雞同鴨講既情況之下都會好努力幫我地,所以係呢個國家都無遇到啲咩唔好既事。

是日靚晚係手撕雞+蒜蓉蒸茄子
留名
係Lago de Atitlan既第三日。琴日去左湖既西邊,今日打算去湖既東邊睇下。hostel個光頭佬話附近有個幾特別既小鎮Santa Catarina Palopó,行40分鐘左右就去到,問完佢點樣行就出發喇。
行去小鎮既路係高高低低依山而建既馬路,山上面仲有唔少人係度玩滑翔傘,睇住佢地係雲層中穿插好似好好玩咁。最後我地行左個半鐘就黎到

原來呢度有一個叫做Pintando Santa Catarina Palopó既計劃,每個家庭都可以幫佢地間屋既外牆揀一隻顏色,再髹上一啲傳統圖案黎裝飾外牆。

而傳說呢個計劃實行左之後係令呢度變左好受歡迎,不過呢一日除左我地之外就見唔到有其他遊客,成條村都好靜好舒服,周圍都係跑跑跳跳既小朋友同編布既婦女

走既時候我地唔想再行返個半鐘返去,就問下人邊度有車搭,同啲街童玩左陣見到有部豬欄車經過,問岩目的地就上車了

今晚煮紅酒牛肉,呢度啲牛肉好抵呀,呢兩兜加埋先Q41,肉質仲好優秀添,紅酒都係求其買支30幾蚊既cheap雞野

狗仔早抖

下一站: Antigua 行火山
好好睇 好羨慕有人一齊流浪咁耐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞