[重開][多圖][一年長途遊記] 中南美到南極-西伯利亞至東歐

978 回覆
332 Like 5 Dislike
越睇越想去流浪
另一日心思思,又去左附近個farmer’s market行下,睇下有咩農產品。呢個市集應該係好local果款黎,得十零個檔口,勝在啲野唔重覆,都幾多元化

係度買左啲麵包、花茶同牛奶,樣樣都好好味

樽牛奶有一半都係忌廉咁既油脂,香口到不得了

行行下又落雪,買左碗熱湯飲下

呢碗湯聞落好大陣中藥味,飲落好濃臘鴨味,味道唔錯,幾有趣,由熱咖啡balsam到臘鴨湯,拉脫維亞菜既味道對我地黎講都幾新奇。

參觀完市集,我地就向市中心出發。里加古城位於Riga既中心,比起之前去過既愛沙尼亞既塔林古城,呢度既建築密集一啲,感覺熱鬧啲

覺得呢度比較熱鬧既原因可能係因為呢度舉行緊一個慶典,係地標黑頭宮前既廣場有好多人表演,佢地有老有嫩,著住好靚既傳統服裝演奏音樂,係好輕快既民謠風音樂戈之下熙熙攘攘

到底慶祝緊啲咩呢? 睇完表演,我地又去左另一個廣場,見到一個放滿花牌既紀念碑

呢個自由紀念碑係為左紀念係拉脫維亞獨立戰爭犧牲既士兵而興建,象徵左拉脫維亞既自由、獨立同主權。原來5月4日呢一日係拉脫維亞人一個好重要既日子 - Restoration of Independence Day 恢復獨立日。 波羅的海三小國既慘痛歷史我諗大家都唔會陌生,拉脫維亞於1918年立國,可惜之後被蘇聯同納稅德軍侵佔,渡過一段黑暗既淪陷日子之後終於係1990年5月4日重新宣佈獨立。因此呢個日子就訂左做恢復獨立日,係拉脫維亞人眼中代表左國家第二次獨立既重要日子。

呢段痛苦既過去成就左而家既拉脫維亞,亦係吸引我地黎呢度既原因。黎左三小國一段時間我地都淨係掛住遊山玩水焗桑拿,黎到呢度終於有機會認識多啲被佔領時期既歷史。我地去到廣場旁邊呢一間 Museum of the Occupation of Latvia 拉脫維亞被佔領時期博物館

呢度資訊量好大,最好預返至少一晝時間黎慢慢睇。入面講述左拉脫維亞近一百年黎既歷史、被佔領期間人民既生活、當時市民一舉一動點樣被監視等等

呢度展品唔多,主要係文字同圖片描述,比起其他黎緊會去既博物館,呢間算係無咁沉重,對歷史根底麻麻既我地黎講係一間好好既博物館去開始了解呢段歷史。

參觀完出返黎,望住係紀念碑旁邊唱聖詩既小朋友,我覺得好感慨。即使拉脫維亞人被侵佔左咁多年,有人被送入集中營、有人流亡異鄉、留低既人要吞聲忍氣地咁生活,佢地始終都堅持住,最終等到自己國家恢復獨立。而家佢地既下一代既可以係屬於自己既土地成長,學習到正確既歷史。聽住小朋友唱既唱聖詩,我諗紀念碑所紀念既英靈都會得到慰藉。

正正因為經歷過黑暗,所以如此重視自由既可貴。歷史,真係會因為政權隻手遮天而扭曲咩? 我係拉脫維亞學到,只要人心不死,正確既歷史總會被承傳下去

呢一個晚上,正當我地食完飯上網惡補緊歷史之際,窗外傳黎呯呯澎澎既聲音

好慶幸我地可以遇上呢個日子,見到慶祝既煙花、慶典上大家既笑容。呢一日,我地似乎都學到好多野。

恢復獨立,真係一件幸福既事。

[下一站: 立陶宛 - Šiauliai]
冇人講你講
剩返個半月旅程,驚太快完你地唔捨得
即使係咁我都好慶幸自己可以見證到呢個最壞既時代
大家都要加油呀
諗返起岩岩開始鍾意backpacking果時係hostel識左班年紀差不多既朋友,成班後生一齊玩一齊飲酒傾心事,夜晚黑係天台睇星星唱歌,係無憂無慮既青春 遇上不同人,聽佢地既故事,係呢啲經歷令我從此愛上揹住背囊周圍去

大家都有心保持聯絡既話一定可以再見既
下一站話咁快十字架山,好期待,留名繼續支持 
果然一星期入黎一次差唔多
支持樓主出書
追咗幾日由零開始睇
好羨慕樓主同另一半可以咁樣流浪一年
又煮下飯仔飲下酒撚下貓睇下日出日落
希望你同你另一半幸幸福福呀
其實我都係同行,完全明白你而家個種感受
一齊努力加油呀呀
多謝 無錯呀,去到十字架山,就算無信仰都會覺得好感動,尤其是了解多啲佢地歷史之後,呢度絕對係我地最難忘既地方之一。

三小國+波蘭之旅真係好好既極權vs抗爭歷史速成班
多謝你地仲會一星期黎探我一次
多謝支持
絲打而家過得幾好嗎
多謝你呀,大家都過得唔容易,要加油呀!
可能下次就係hostel 遇到你
好似就快要爆post喇!估唔到呢個無無聊聊既遊記都可以開到下個post,多謝大家支持

開左新post,過去睇文喇
[多圖][一年長途遊記] 中南美到南極-西伯利亞至東歐 (完)
https://lih.kg/2524787

好似失蹤左太多日,出完文而家安心訓覺了,請大家屌細力啲
Lm
呢個星期心情好差,睇到樓主個po直頭喊咗出嚟。
星期一至五返工,冇晒時間做自己嘢,日日返工返到唔知自己有咩意義

睇到樓主啲相同經歷,覺得自己好廢
抱抱你

橫掂而家疫情好多野都做唔到,呢段時間咪當儲下銀彈,諗下有咩想做囉 辛苦返工儲起黎既就係你日後實現夢想既資金喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞