[重開][多圖][一年長途遊記] 中南美到南極-西伯利亞至東歐

978 回覆
332 Like 5 Dislike
斷斷續續睇過依個po好多次
決定要由頭開始睇
樓主加油
有無計過南美到總共洗左幾錢?
得閒入黎睇吓有冇文
想問下去咁遠同咁耐,預知咁多野影,相機你點樣配置鏡頭定帶晒去?
下一日,我地再接再厲,join左北線團。朝早繼續食營養早餐

今日連團友都無,成團人得我地兩個。聽人講北線既景色比南線更靚,可惜前一日落左場雪,無論係邊個位望落湖面都好似舖左層白紗咁

呢日晏晝係腸仔飯團,夠哂飽肚

呢一日無得落湖玩,主要都係行下山睇下風景影下相

去到另一個山頭,又見到隻狗狗,一直叼住條樹枝撩我地要玩扔樹枝,呢度啲狗真係趣緻

兩日既南北線tour咁就完左喇,雖然無想像中既景色,不過大自然就係咁樣,我地無辦法控制天氣,學會欣賞每一個意料之外既景色,咁先會令旅行更有趣嘛。

七點鐘又係時候開飯,今日食白汁雞皇意粉

臨走前一晚,再散步去薩滿岩睇日落

[下一站: 俄羅斯-Irkutsk]
[俄羅斯-Irkutsk]

離開Olkhan,我地又返返去交通交匯處Irkutsk。經過休息站時我地想嗌返上次隻poision食,但今次個休息站大啲靚啲,唔係上次果間cafe仔黎,隻posion都無咁多汁可口

返到去上次間apartment住一晚,主要都係洗下衫同休息下,之前都無好好周圍行過,搞掂啲家務我地就出去行下

我地都係第一次黎東正教教堂,原來女仔要包頭巾先入得既,教堂裡裡外外顏色都好夢幻,係俄羅斯好常見

體操大國,連屋苑樓下啲公園都唔同啲

下一站我地打算去首都莫斯科,由Irkutsk繼續搭5日西鐵就可以過到去,之不過用特衰護照入境俄羅斯有樣野要注意,就係只可以免簽証逗留境內14日。俄羅斯係全世界領土最大既國家,特衰護照入境最長竟然只可逗留兩星期,真係好撚岸鳩。我地係俄羅斯頭頭尾尾已經留左7日,再用多5日黎搭火車既話真係唔使玩。

鑑於懶得返邊境彈出彈入刷免簽逗留,我地又唔是鐵膠,對西伯利亞鐵路無一份執著,所以就決定搭1個鐘內陸機去莫斯科好了

我地搭既S7航空

一個鐘機程都有熱餐食,好滿足。以前返工食飛機餐食到厭,而家反而好掛住果陣飛機味 自從呢次長旅行之後已經差唔多兩年無去過旅行喇,真係好懷念去一個完全唔認識既地方到處闖盪既感覺,唔知下次再可以再揹返起呢個背囊出發係幾時呢。

[下一站: 俄羅斯-Moscow]
終於有更新了 表示感動
2月是咪貝卡爾湖全盛時期
睇巴打篇遊記啲風景好靚
多謝支持
咁又無喎
我地無特登mark低啲數,果邊住宿每晚150~350hkd,食飯每人每日50~100hkd,係交通費貴啲,城市之間既巴士要幾百蚊港紙,食住行生活費黎講我覺得每個月一萬蚊港紙已經好鬆動。不過智利/ 秘魯/ 玻利維亞一啲熱門旅遊區消費都會特別貴,主要去呢一帶會join tour玩既話可能要預多少少旅費。
唔好意思掛住左打機,檢討中
男朋友: 帶左兩支鏡,一枝變焦天涯鏡,一枝廣角影星星。影多一陣相樓主就黑面話我掛住影相,好大壓力唔敢影咁耐
好感動又有野睇
好似2月尾3月頭,貝加爾湖真係比想像中靚好多,消費又平 ,除左凍左小小
樓主呢
Mon Hun?
留名 早排又睇返另一位巴打既南極之旅
係呀
我都追緊
[俄羅斯-Moscow]

上一篇打錯左,由Irkutsk去Moscow既機程應該係5個鐘先岩。呢兩個城市雖然同樣係俄羅斯境內,但就有5個鐘既時差,所以頭幾日都好唔慣,成日都夜晚8點幾9點就訓著左。

係機場拎完行李既時候我地見到部咁既機

俄羅斯好興call車,主要既call車apps有3個: Gett, Uber, Yandex.Taxi,之後我地主力都係用Yandex.Taxi,貪佢係當地夠普及,覆蓋面又夠廣,去到波羅的海三小國都仲用到。不過岩岩黎到未上到網,就試下用呢個Gett先啦。

的士司機好健談,佢話近排好努力學緊英文,希望可以同遊客溝通得好啲。我最鐘意健談既當地人架喇,把握機會請佢推介一下俄羅斯有咩好食,佢叫我地一定要試俄式燒肉串Shashlik (資料圖片)

仲有就係必飲既vodka,仲推薦左支心水既牌子比我地,叫我地今晚記得去超級市場買黎飲添。

黎到市中心太陽已經落山喇

莫斯科既住宿有啲貴,所以我地係度住膠囊旅館,咁岩book到入面一千零一間雙人床房,每晚240hkd。呢度住左好多後生俄仔,去沖涼既時候成日都見到佢地淨係下身圍住條毛巾仔周圍走,都咪話唔正(無圖)

好喇,放低野又去超級市場買餸啦,順便獵奇下佢地有無啲咩奇怪野。見到呢個即食兔肉,睇落不甚可口

仲未適應到時差,到左夜晚都未肚餓,求其買左啲煙三文魚配麵包做晚飯

緊係唔少得的士司機推薦既Vodka啦,呢個牌子果然係超級市場一眼就搵到,而且一啲都唔貴,只係幾十蚊港子咋

大叔教我地俄羅斯地道既vodka飲法係加檸檬,再配青橄欖,我地謹遵教誨買齊材料試飲 (兩支果汁純粹係特價想飲)

司機真係無介紹錯,呢支vodka淡淡地,好易入口,加埋檸檬同橄欖味道好清新。只不過呢一日舟車勞頓加上未適應時差,我地飲左三分一支,係床度傾傾下計就訓著左了。
開始觀光行程喇,起身先去附近Café食個早餐

再散步出市中心,今日我地會去莫斯科既地標紅場、洋蔥頭一帶。由住果度行大半個鐘就出到去,經過裝修緊既克里姆林宮外牆

就到達洋蔥頭既背面喇

有人話洋蔥頭無分正面背面,無論邊個角度望過去都係正面黎。但我就覺得明明大門口得一個,又點會面面都係正面喎

洋蔥頭個真名叫聖巴西爾大教堂,佢座落係紅場南瑞,頭頂上既洋蔥形圓頂係東正教教堂既特徵,佢係沙皇伊凡四世為左紀念征服喀山汗國而興建既,傳說沙皇係教堂竣工後就將建築師既隻眼整盲,防止佢為其他人建造出比洋蔥頭更美麗既建築。

話哂係俄羅斯最出名既地標,呢度真係好多人,尤其是好多中國遊客,聽普通話仲多過聽到俄文。入去參觀之前我地先圍住佢行個圈,欣賞下佢既外觀

入去參觀要買入場劵,每人700盧布,85hkd左右

教堂裡面都貫徹外觀既華麗感,畫滿五顏六色既壁畫

呢度有部份作為博物館咁展示左啲展品,主要係啲宗教野。我無心冒犯架,但我覺得東正教啲公仔同我認知中既宗教作品好唔同,有一份莫名奇妙既喜感

把扇上面果兩隻好似永澤同學

行到一間房仔,有班男人係入面唱聖詩

佢地既歌聲好柔和,加上房仔細細回音大,顯得歌聲更加美妙。我計過佢地每20分鐘就會唱一次,睇好多遊記都見到佢地,我諗佢地應該係長跓係度既。

洋蔥頭出面睇色彩繽紛,入到去都係一樣,牆身畫滿花花裝飾,好夢幻

我地好鐘意呢幾幅牆,係度影左一輪相,發覺有個俄國姨姨一路痴痴地望著我地,明明人地先係當地人但我唔知哪兒來的自信,走埋去問佢有係咪有啲咩需要幫忙,係咪想人幫手揸機? 佢好努力咁用英文單字話講覺得我好靚,問可摸耳同佢合照

唔知其他國家既人係咪覺得亞洲人個樣好得意,去旅行間唔時就有人走埋黎想合照,我諗呢個姨姨都係咁掛。姨姨一臉滿足咁離開之後,又有個華人大叔話想影幾張我同呢幅牆既相,男朋友話又唔會少忽肉,咪影下囉
.
.
.

我全程就係呢個忍屎樣,原來要比唔識既大叔影係好尷尬既,心入面開始佩服啲比龍友影既女仔。呢幾張相完全係黑歷史,大叔望住影到我勁醜樣既相好滿足,傾左兩傾仲發現佢竟然係香港人黎 希望佢唔係呢度巴打黎啦

生得靚真係好唔得閒 被影完一輪我地又返返出紅場啦

”紅場” 有 “美麗的廣場既意思,佢係莫斯科最古老既廣場,好多活動都會係度舉行,例如慶典、閱兵等等。廣場既四周都係標誌性既建築,例如呢個又稱貴族百貨既 國家百貨商場

國家歷史博物館

好似個蛋糕咁既喀山大教堂

睇完洋蔥頭一個景點我地覺得今日已經功德圓滿,無再入呢啲景點入面睇,而且都係時候肚餓,就去搵間餐廳坐低食晏喇。呢度既中國人多到啲食肆既餐牌都係有殘體字

我嗌左鴨,鴨肉入面好似八寶鴨咁塞滿野,不過入面塞既唔係豆而係酸菜,出面再淋啲紅苺醬,酸酸地咁好好味

肥仔食類似基輔雞既東西,雞肉中間有好多芝士流出黎

每碟都係六十幾蚊港紙,遊客區黎講都唔算貴呀,仲幾好味添。

返去攤抖左陣,我地就行去附近條大街搵晚飯食喇。
俄版步兵,件長褸好型

係度竟然見到丸龜製麵,入去試下先

好多貌似炒麵同令人理解不能既配搭

以為連鎖餐廳難食極都有個譜,我地錯了。碗麵好咸,炸野又凍又淋,其實俄羅斯菜咁好味,點解我地要咁獵奇呢,下次都係乖乖地食返俄國菜好了
好羨慕樓主可以搵到個心愛既人陪自己一齊癲去咁多地方
要好好珍惜啊

樓主個post陪左我好多個扮工日
多謝樓主
睇左好耐但而家先第一次留言
寫得好好

我本身都打算去蒙古可惜武肺
真係好似小丸子個同學
對比起啲天花壁畫好搞笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞