[重開][多圖][一年長途遊記] 中南美到南極-西伯利亞至東歐

978 回覆
332 Like 5 Dislike
輕輕一推
[芬蘭-Helsinki]

由聖彼得堡去芬蘭原來好方便,搭3個半鐘火車就去到,車貴差唔多要成六舊水港紙,都幾肉赤

到達啦,係北歐呀,車站都好似寧舍光鮮咁

但窮撚總係可以搵到睇落霉霉爛爛既地方住

北歐既物價真係名不虛傳地貴,為左減少出街食飯既次數,我地揀左呢間附設小廚房既龍床盤,每晚三百蚊港紙

晌芬蘭做野既朋友話我地知,呢度既餸菜好新鮮,自己買餸煮好好食。呢一日都夜啦,唔夠時間出去玩,於是我地行去附近既大型商場,去超市進行震奮人心既狩獵

講係咁講,我地又邊有咁多錢掃貨 最後買左兩舊肥美既三文魚煮晚飯,每舊港紙三十零蚊,真係好抵

每邊煎佢兩三分鐘

入口即溶,好優質呀

呢度最好就係個廚房仔入面竟然有洗碗機,洗碗部同事表示非常滿意

因為覺得交通費唔抵,所以係Helsinki既四日入面我地都無搭過車,行得多都會攰,我地就決定嘟部單車黎踩

5歐可以租24個鐘,都唔算貴丫,漫無目的咁係唔認識既城市周圍踩好舒服。男朋友最開心就係呢度既電動scooter同共享單車一樣咁common,佢係美國既時候已經成日嘈著話要玩,睇下佢幾開心

頭15分鐘可以免費試玩,之後每半個鐘5歐,佢玩左九個字就嚇到收手,嘟返部單車黎踩。想慳車錢但最後用左成15歐黎租車玩,諗返起都覺得幾好笑

但係咁就令我地睇到好多有趣既風景,我地踩左去好多地方,不知名既河邊啦,係公園仔睇老師幼稚園小朋友黎玩,經過墳場見到有人出殯。Helsinki比我地既感覺好舒服,呢度既人好有禮貌,而且感覺好安全,係一個令人心情放鬆既地方。最後我地又黎到左一個大商場,行我地好鍾意行既家品店

佢既夢想係第日屋企可以放到個bbq爐,每日都可以食燒肉

又順便見識下當地既樓價

今日全日都無所事事,咁係因為夜晚我約左個朋友黎我地個龍床盤食飯。佢好開心我地黎左Helsinki,話知道人在異鄉,掛著既美食離唔開幾種,打邊爐一定榜上有名,所以帶左包醉雞湯底、菜心、雜丸、同一堆優質靚肉黎同我地打邊爐

佢真係好細心,我以前以為離開香港一段時間,最掛住既可能係魚蛋燒賣、燒鵝、燒腩仔之類,但旅行耐左,菜心竟然漸漸成為左我地最掛念既食物之一。 晌香港,菜心好似空氣一樣理所當然地存在,原來係外國菜心係咁難搵,就算有都又老又貴又唔甜 我地心存感激地享受呢一餐久違了的打邊爐你地係異鄉既時候,最掛著既香港食物又係啲咩呢?
老土啲都要講句,黎到芬蘭,點可以唔試下芬蘭浴呀

芬蘭浴即係焗桑拿,據講起源自一家人煮飯時天花板漏水,雨水滴落灶頭啲熱石度形成蒸汽,啲人發現係比蒸氣蒸一蒸之後成個身舒筋活骼好暢快,因而發展出芬蘭浴。芬蘭浴係芬蘭好重要既文化,傳統既芬蘭浴都係一間小木屋,通常會起係水邊,方便人焗完之後跳落水過冷河。而傳統上焗既時候大家都會一絲不掛,正呀 不過男朋友份人好鬼怕羞,第一次黎講佢想試下啲容許有塊布摟下身既,為左配合佢,我地揀左可以著泳衣入場、比較摩登既Löyly Sauna

佢係2016年先開張,所以所有野都好新淨。呢間桑拿座落係海邊,咁焗完就可以跳落海浸水喇。

入場之前我地係呢度間餐廳食個lunch先,我飲呢碗黎芬蘭一定要試既三文魚湯,落左好多刁草,但又唔會覺得香草味太搶,好濃厚好好味呀

男朋友食駝鹿肉丸,係好味版IKEA肉丸,配埋啲莓醬,味道都係無得彈

芬蘭既食物真係好好味,不過呢餐食唔飽既飯盛惠四百幾蚊港紙,令佢成為左我地係度唯一而且最後一餐係街食既飯

食完坐一陣,等啲食物落完隔,我地就入場啦。呢度入場費每人19歐,包一條毛巾仔,入到去先係更衣室換泳衣

除左更衣室之外既設施都係男女共用既,我覺得咁樣好好,咁拍拖黎既情侶就可以一路傾住計焗喇。呢度由天花到牆到地板都係木造既,好芳香好舒服。我地兩個大鄉里都係第一次焗桑拿,係度有兩間唔同既桑拿房,一間係環境光猛氣侯溫和既普通桑拿,另一間就叫做smoke sauna。Smoke sauna入面黑蚊蚊,充斥住蒸氣,能見度極低,熱到不得了,坐左一兩分鐘就覺得連氣管都就快要灼傷了。奪門而出之後成個人仲冒既煙,可能已經蒸熟左

焗到㷫熻熻,係時候落海浸浸

果日天陰陰,氣溫只係3度左右,浸一浸唔只毛孔收縮,直頭骨都赤。我覺得仲凍過係南極跳海,跳落去浸左下過膊頭就彈返上黎 我成日都唔明點解啲人要咁自虐跳落啲凍水度,之不過咁樣浸一浸,上返水又真係好似有神功護體咁,完全唔怕凍

芬蘭浴完成身散哂,平時浸完溫泉咪會好攰既,焗桑拿原來仲攰過溫泉好多。呢晚我地用打邊爐剩低既肉淥麵食,加埋朋友送既喇沙湯底同蛋麵,暖笠笠,好味道

[下一站: 愛沙尼亞-Tallin]
樓豬加油
男朋友話我成日掛住玩,玩到唔訓覺又唔出文,沒收左部機
時空被惰性扭曲了
食飽啲可以唔食晏晝嘛
竟然有人發現到呢啲九唔搭八打格係男朋友得意之作黎,佢而家沾沾自喜緊
有文
收埋自己玩
我都睇左陣,一開始心諗呢個雕像做乜9 咁搞笑,後來先發現係改圖
芬蘭好似無大家想像中咁貴,租過一間airbnb幾百蚊一晚有埋個迷你芬蘭浴
男友影相好靚呀
La línea recta es del hombre, La curva pertenece a Dios.

我用一星期返工偷懶時間 終於睇到26頁
感謝樓主 令我重燃 出走南美既願望
加油
想問下樓主有無買旅遊保險,要買邊隻先可以保曬咁多個國家
睇咗幾日 終於追到live 樓主好幸福 可以同男朋友去一個咁長既旅程
留名支持
睇到去歌斯達黎加
樓主d用字好生動盞鬼
好睇
留名支持
扮左幾日工追到live
[愛沙尼亞-Tallinn]

由於Helsinki消費太高昂,逗留左四日我地就打算逃向波羅的海三小國了。三小國之中離我地最近既愛沙尼亞同芬蘭只係相隔左一個海陝,乘搭渡輪就可以到達。因為又想慳車錢,我地決定行一個鐘去渡輪碼頭

48kg既我長期揹住加埋26kg既行李,果排真係覺得自己大隻左好多

行下抖下,終於黎到渡輪碼頭

去愛沙尼亞既船程需時兩個鐘,原本以為係好似去澳門啲金光飛航咁既樣,但原來艘船係好大隻架

入到去仲有啲似遊輪咁樣

行李寄存要2歐,我地覺得啲袋放係腳邊就OK,無需要用到呢個服務

船上面不設劃位,亦都無渡輪一排排果種櫈,乘客可以係餐廳入面自己隨便搵個位坐

今朝做左咁耐負重運動,買幾粒肉丸獎勵自己先

船上仲有好多舖頭,無無聊聊可以去望下

好快就黎到愛沙尼亞首都Tallinn喇

Tallinn係歐洲中世紀建築保留得最完整的城市,亦因為咁令佢成為左世界文化遺產。今次我地會住係舊城區既一間apartment,個單位就係我身後面呢堆屋度

又係唐五樓既頂樓,我邊行邊心入面咒罵,下次一定唔會再揀要行咁多層樓梯既住宿。好在上到去開門,睇見間屋仔又幾舒服幾溫馨

我地覺得兩個人一齊去旅行,平均既分工好重要,如果太倚賴其中一方咁佢就太辛苦喇。我地兩個負責既野都唔同,我負責住宿同飲食,交通同錢銀由男朋友負責,行程方面就大家一齊商量。我地都完全信任對方既選擇,目標係就算中伏都唔嗌交唔怪責,因為呢啲安排都係對方好比心機資料搜集同計劃既,又點會忍心怪責佢呢。

執行李既時候係袋底搵到兩舊係俄羅斯果時買既包,應該仲食得掛,拎黎醫醫肚

時候尚早,食完下午茶係時候出去行下了

Tallinn舊城區大部份地方都被保留完好既城牆包圍,城門兩邊都係一啲圓碌碌既塔,睇落好可愛

可係係因為當時係春天,或者愛沙尼亞人真係好鍾意花,呢城門附近開左好多花店,配上黃昏既光線,好靚

太陽落山喇,我地都係時候去買餸

呢度既物價正常好多,啲野比起香港平少少咁,而且仲好新鮮添。今日呢舊腩肉好香好好味

今次呢間住宿雖然有少少貴,每晚要400hkd,而且要行五層樓梯先到,但我地都覺得係值得既,因為佢既位置好好,令我地足不出戶都可以欣賞到舊城區既美景

坐係窗邊窺探黎樓下拍拖既情侶都係一大樂事

[愛沙尼亞-Tallinn]

坐係窗邊窺探黎樓下拍拖既情侶都係一大樂事

最尾兩張相個對比好正
係咪晌郊外少少既地方
我都見過有啲係湖邊既屋仔包芬蘭浴好抵,但要揸車先去到

我用一星期返工偷懶時間 終於睇到26頁
感謝樓主 令我重燃 出走南美既願望
加油

南美個cultural shock真係好正,同埋留得耐個人都會跟住一齊熱情奔放左,好鍾意周街攬人
有呀,果時買左AIA 果隻,佢係計香港出發最長保你180日,所以得半年係有旅遊保,我都想知有無時限長啲既旅遊保。

但係真心唔推薦呢隻,比人偷野都唔保既,辣殺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞