(嘈交要自貼身材) 健身資訊討論區77

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
當牛扒咁用坑紋鑊煎雞胸好味到痴線,aeon 有隻清遠雞胸賣,$39兩大舊,吋幾兩吋厚,用少少油,加鹽同黑椒每面煎3~4分鐘,juice 到想像唔到係雞胸黎,我個個weekend 都整
我都係買aeon個隻
不過係用慢煮 一次過整定幾日份量
鹽 黑椒 調味
我都有支慢煮棒,煮過一兩次就接受唔到,因為養左好多年狗,明就明,唔明唔好諗點解
發現而家個體脂率上升得好快
但係個肌肉量上升得好快
而家一日5,6餐到
平均都多飯多肉
而蛋白質都夠,一日都飲3杯 protein
但個體脂升得好唔對路
新手又有問題
今日飛膊嗰陣左手手踭有少少痛
會係咩原因
唔係好重,幾鎊咁
有冇Ching可以分享下你哋嘅FFMI
順便可唔可以講下你哋操左幾耐?
雞市30蚊2磅
是但啦 全部都係一田買
體重的2倍蛋白質,3倍蛋白質的碳水增肌比較好,重要符合低糖低反式脂肪先叫好
一味dirty bulk到雌激素大增你大隻之路就玩完
我一日食2磅
一田會破產
我體重係67kg
但一入都起碼攝取160g蛋白質
而其他果啲就交比碳水同脂肪
脂肪我多數都係食小小肥肉去攝取

不過近排每日都食多左2個魚柳包
Ching應該好撚大隻
我一日都係lunch同dinner各一件
邊間阿布泰先有凍肉櫃
新鮮雞唔同啲既
佳之選比較硬 , 惠康牌就比較軟
新手啱啱操咗3個禮拜
自細都好瘦 排骨咁 想問係咪對操大隻啲有好大影響?
同埋覺得要增磅真係好難 上個禮拜去咗磅inbody 基礎代謝率1600kcal 但係我一日都唔知食唔食到1600kcal
試下做反手有冇同樣問題?
搭單問點check 代謝率 點計每日活動消耗幾多
Ok thx!!!
我就磅inbody既 佢有個數出嚟

如果想快既就google基礎代謝率(唔記得英文係咩)
會問你身高體重年齡 日常普通習慣嗰啲(久坐or一星期運動2-3日or 多啲咁)

對比兩個相差唔遠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞