(嘈交要自貼身材) 健身資訊討論區77

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
啲人話基佬最鐘意練
你胸練得密就一定跟埋推膊一齊練,否則個三頭會無時間回復
少少肩 + 二頭不知幾靚
我懷疑以前游水時用力過度整親﹐而游自由式時左手向下撥水左肩會kick一kick﹐做gym操背拉捍時向下拉到某個位左肩就卡住咗發唔到力﹐好難再落﹐然後水平內外兩邊橫向活動都有同樣問題

上網睇過唔知係唔係「肩夾擠症候」﹐有無師兄畀到建議我
哇 我係女都覺得正
新手想請教下各位師兄
一星期會練6日, PPL, PUSH Day 1 / Day2
1) Wide Grip Bench Press: 5*5 / Close Grip Bench Press: 4*6-10
2) Cable Fly / Machine Fly: 4*8-12
3) Overhead Press BB / DB: 5*5
4) Cable Lateral Raise / DB Lateral Raise: 4*8-12
5) Cable Tri Pushdown / DB Tri Extentsion: 3*8-12
6) Dip / Push up: 3* Failure

打算6個星期為一個CYCLE
Week 1: -1 set, 最低次數
Week 2-5: Default Set, 但每星期次數+1直至Max Reps
Week 6: Deload, 1/2 Default Set

冇加任何Tempo,只係快上慢落,想問
1. Volume 會唔會太少?太多?
2. Cover 既 muscle group 夠唔夠?
3. 假設我今日 Bench Press 淨係做到4組5下,第5組3下,咁我下次係咪KEEP住同重量直至做到5組5下先加重? 同樣道理係咪都應用哂係所有動作?

Thank You~
咁講 食女都要啦
留返d時間做squat同deadlift其實都夠訓練量
會所冇barbell真係好撚On9
求問,但deadlift唔係本身都會用到成個背既力咩,定靜係收緊個背闊就得
自己帶去
想練大個背就唔好將deadlift 放得咁重要。

Rack pull 又唔知喺度做咩~

做多啲垂直拉同水平拉好過啦
Complete scapula retraction (pinching your shoulder blades together) is practically impossible to during a heavy deadlift. The rhomboids and the mid-traps will never be strong enough to maintain the position.
除非條友ConV lockout 好弱,如果唔係我諗唔到點解要做呢個
健ching做尖連餅都自備
我rackpull 10cm 200kg+
大大聲咆哮
d仔仔見到都扯哂
你係邊個你點知

1.25kg兩塊姐,個場冇細餅
我係張bench
有唔難,帶難啲

不過我冇

做唔到絕地武士
係健sis
唔係健Ching
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞