(嘈交要自貼身材) 健身資訊討論區77

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
自從corona,睇咗本叫Simple & Sinister嘅書,跟佢買咗個kettlebell喺屋企每日swing一百下,運動場開返跑落快咗好多好神奇
雞水cls 真。bodybuilder 受小弟一拜
請問有冇人用緊山寨版POWERBLOCK
近排想買返對? 邊度有得買
king of the exercise
所有動作中最能夠平日應用既動作
平日執野搬野都係deadlift嚟
DL對cns負擔好大 recover時間最長 所以做唔做dl要睇programme點排
點解我越做,越發覺自己啲關節,特別手脟會冇加嘅

譬如,做二頭,一落到最低就冇力翻上嚟,唔落晒又有喎
點解我越做,越發覺自己啲關節,特別手脟會冇力嘅

譬如,做二頭,一落到最低就冇力翻上嚟,唔落晒又有喎
其實唔洗落晒 , 落 8 成零就夠 , 理論上 full range 係對增肌好 , 但實際上好易傷到肌鍵 , 我而家長期出現輕微哥爾夫球手都係因為咁
唔係掛,雖然聽過有一派係話,唔落晒可以增加肌耐力,但我係好似甩胶咁,岀唔到力,做pull up唔可以放鬆哂然後岀力上。。跳一跳先得
練 pull up 要收實個背 , 但人人柔軟度唔同 , 有啲人手直晒都仲收得實個背 , 如果你每一下都鬆背 , 就要小心個膊
如果直手時收唔實
開始上緊先收實係咪都傷膊?
有冇巴打玩過Jim Wendler 531 BBB, 想試下玩幾個CYCLE, 對hypertrophy 有冇大幫助
頭幾下可能仲收得實個背 , 之後可能會變成用手力鳩 chok , 成日見
我可能係咁
大鑊了
曲奇都唔錯喎

我成日覺得好似雪糕溶左再飲咁
我都好似係

btw,我手肘個case, 係咪睇下醫生/跌大穩陣啲
我都試左 OK既 不過覺得貴左少少
有時淨食雞胸雞扒真係食到想嘔
當多個選擇都唔錯
捲腹會唔會?
平時下背係咪好緊?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞