經過foodpanda加料post之後 好似重壯大左foodpanda班送餐仔攪客既外賣

1823 回覆
666 Like 21 Dislike
咪係 最簡單外賣仔影幾張相出幾個連登post已經大把人唔敢叫熊貓 慳水慳力 點解唔做?
利申 今日先同朋友講起呢排叫外賣唔好叫熊貓
因為我都叫過幾次閪熊,中招機會好高,
對撚住班撚屌CS,跟本就係火上加油,就算幾無選擇幾無骨氣,試多3,4次都會走頭
其實只係遲到或送漏已經夠啦,淨低既任務留比CS啦

另外,我叫親袋鼠都無事,幾乎每一次我都會準備一兩個銀仔比貼士佢地
我第一次叫個時打過上CS,係即刻有人聽,
我係問信用卡都過完數,點樣追比貼士,係佢地提我下次可以比現金員工,
袋鼠員工見我一開始無比貼士都無閪過一次,事後收到貼士仲會講多謝
真係好好多
直接將道德甩開 其實做乜都係岩 做乜都係得 無野好討論
係多步兵呀
正常步兵單係行半個鐘路程到
超過半個鐘咪會比車手去

但係而家閪熊係路程太遠(超過1km)唔畀人轉走(唔送)
即係行1個鐘 個半鐘果啲單唔俾車送要步兵送
派啲遠單係因為佢度縮想平 步兵$30 - 35 車手 $50-60 +15(peak)
另外新入去頭10 單係無錢(保溫袋按金)
所以啲人話好多會派咗比新人先

老實講咁對客同外賣仔都唔fair 啦
抄哂未夠20既人,再抄緊d步兵
你接受唔到係因為你有道德枷鎖
由細到大既社會/學校/家庭教你要守法
咁如果本身個制度就係不公
咁你會唔會守呢套制度?
你接受唔到人地咁做,純粹係因為人地做緊既野係超出你既認知
令到你跳曬制
嚴重性同加料有得比?可能會搞出人命喎
其實你地都識講送外賣係低賤工 咁外賣仔轉行嘅成本又有幾高 佢地咁做都已經唔撚care份工
我希望閪熊執先sorry
做打手,又太過該意,試吓再收斂少少會好啲
某程度上,香港既教育好成功咁教到啲人好守規矩
做埋呢個咪4開做緊
都係果句 你要撇除道德既 已經唔洗再討論
正因為我地有道德 我地先同大陸人有分別
無道德/無良知 其實你做乜都可以係岩
我知你想表達乜 但每個人都有條底線
我認為呢個加料行為已經係越過左我道德底線
公司俾幾多錢你?咁夜仲要OT
不如我俾雙倍你?
咁都算打手
希望deliveroo睇到可以比返錢我唔該
人為己而行有咩問題 唔好傷害人就得
但加料又唔算傷害係嘔心咗啲姐
你有冇見示威者亂咁搞鳩啲平民呀?

塞鐵。。。
既得利益者問題,剝削,被剝削,根本無道德可言
嚴重性邊個定?
學上面d 師兄講法 你撇除道德規範
死人地 但係你爭取到你既權益 其實係無問題
岩 你既然自認係道德既人
咁仲有咩好講
外賣仔影幾張相出幾個連登post已經大把人唔敢叫熊貓 慳水慳力 點解唔做?
情況就如有勇武火燒廢老,一樣有好多人一時之間接受唔到
人既心態係傾向想拎道德高地,想人讚揚好人好事。
但一單火燒廢老之後,藍絲打人既行為係絕跡曬
相反,咩識空手道俾個廢中拳打面廿幾拳唔還手,係好多人讚,但結果引來更多藍絲打人,例如:俾人拮穿肺個女記者,太古城咬耳仔。
收皮啦 係香港if食物中毒都唔會死
洗唔洗我教埋你用咩藥醫
叫一餐閪熊食返一劑
加料搞到人食物中毒咁都叫唔受傷人?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞