小丑joker 電影討論區3( 你知道小丑像徵什麼)

1001 回覆
156 Like 7 Dislike
你真係唔識架喎
佢係outsource做
Risk management 梗係employer做
最多只可以話佢比老母壓迫 + 唔好彩
完全唔關社會壓迫事

佢自己都話唔關政治事,而且佢知自己同Wayne無關,都無話要揾佢尋仇之類
係其他窮撚過分解讀騎劫成仇富暴動

佢殺既人只係得罪佢咁解
Talk Show主持笑鳩佢就要殺?
事實佢係唔好笑,完全唔關懷才不遇事

結論就係一個以為自己好有料既痴線佬
咁樣拍有說服力好多喎
反正都係獨立世界
大可以寫Wayne一家係仆街、官商勾結、偽造證據、黑警老屈之類
先更加切合「社會造就Joker」

而家只係好空洞咁話社會有錯,最錯都係無藥比佢食同痴線佬可以有槍啫
咁佢打依份工之前就係向自己負責架啦
咁risk management 既部分責任咪係佢自己身上囉
佢可以唔打依份工,佢知自己唔能夠應付觀眾、流民,就唔應該入行、唔應該係室外打工。

我都有指責employer, employer 係最大責任,但employee都要負一部份責任。employer accountable for their employee's safety, employee responsible for their own safety. 搞清楚兩種責任既生字係唔同。
現實唔係將所有責任放係一個人身上,然後話其中一個人係100%受害。我從來無話Gotham 只有一個人錯,而係話好多人都有錯有責任。唔好曲解我委過於arthor。

利申:文盲、我真係唔識
成日都要政治正確嘅和平地方就係咁離地
明明一直以來,兩登係行緊「條路自己揀,中伏唔好喊」既logic
點解一套joker就變做「Arthur 連少少自身安全既責任都唔洗負,追夢啦啦!!!無錯架,最錯係社會逼害你!!!!」?
只要話Arthur有少少錯,就變成「全世界無錯,得Arthur錯」或 「blame the victim」?

根本錯誤從來唔係一個人造成,歸究責任可以連好多人,點解只要連到一點兒arthur 就代表我要保護employer?

話「arthur唔適合做依行,所以佢應該對自己負責任離開小丑界」有乜問题?是但入一個全民造星post都大把人叫邊個邊個唔好浪費青春退出啦。每個表演者好努力架啦,當唔得既人格硬留係到,我建議佢對自己負責盡早接受現實轉行就係我blame the victim?
嗰一刻好驚Arthur會搵道門夾死佢
還好最後冇
Murray唔主動去惹個痴線佬咪唔使死
靠取笑一個痴線佬搵Punch,唔道德嘅到底係邊個?
不如配埋驚方啦
同驚員講:「有社會問題唔緊要架,你老細先係做decisioin同risk management嗰個,你追夢留係驚隊就啱架啦,你受傷唔洗驚,你老細負責,你比人告唔緊要,你老細係decision maker,佢幫你頂,有人話你無良知做executioner唔緊要,我幫你鬧返佢「blame the victim」。總之你地無做錯!!!所有責任係晒老細同社會到。你千其唔好諗自身安全呀,如果唔係你就揹咗責任上身架啦。」

一個人三四十歳都要留係一行唔啱自己既行業,完全唔考慮自己carrer path,然後受到負面經歷。佢一定無任何責任啦!
反社會撚
有無人知
放侏儒走其實只係佢覺得天生缺憾既人仲慘撚過佢,係社會都係被壓迫既一方而有同情(其實更大一點係arthur覺得侏儒令佢有優越感,開頭arthur都有同同事笑鳩佢)
殺社工係佢已經厭倦偽善既社會
arthur 嚇鳩佢先好笑,當佢小朋友咁撚
其實似老母啲字
我認得個y係同老母啲信個y一樣
笑侏儒係扮出黎嫁
佢一路笑一路行一出走廊即刻停左
係joker角度笑唔係代表佢開心
套戲唔止一次暗示呢樣野
第一次係片頭化妝
第二次係走廊見老闆前笑一下即停
第三次係係酒吧睇show佢見人笑先跟著笑
之後寫日記都有講過佢係試過扮自己無病
你睇呢套戲竟然係減壓
平心而論,最後半粒鐘其實幾大快人心
其實兩母女可能無死
刪剪鏡頭有幕係joker擺花同封信係佢地門前
但cut左呢幕同救護車聲可能就係想引導觀眾自己諗有冇殺死佢地
(個人偏向無殺兩母女仲要黑人+小朋友呢個光環殺死佢地肯定又話歧視
唔係Arkham故事,係原始設定,佢哋喺Arkham識
個storyteller係小丑,咁邊個知故事真假
明明美漫撚應該早就習慣左有平行世界
間唔時就reboot角色起源設定
都唔知有咩好屌
老爺做joker都試過啦
正因為前面咁壓抑,後面一下子釋放咁真係好撚爽
第一次睇果陣,樓梯跳舞果段我直頭忍唔住跟beat搖頭+un腳(好彩坐最後排+隔離得fd

Btw有無人知果首歌咩名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞