小丑joker 電影討論區3( 你知道小丑像徵什麼)

1001 回覆
156 Like 7 Dislike
Batman 在香港一定深藍到發紅,富二代,產業霸權

失敗的人都係,住公屋,做01記者
個幕其實係想表達Joker 既笑點同普通人唔同
佢純粹附和班工友
但佢覺得笑身體有缺陷既人 根本一d都唔好笑
佢自己都係神經上有缺陷

到底係社會有病認為呢d野好笑
定係Joker 有病
所以生活潦倒,Arthur係接受
打擊最大係希望破滅
唔算好睇,後尾冇瘋狂嘅感覺
演技好 劇情一般
有冇人覺得自己似joker
就係自己一個睇....
屌佢啲諗法同我平時自己鳩諗嘅嘢一樣 一見到句:我嘅人生冇一分鐘開心 就起晒雞皮 之後就代入感極重 完場嗰陣係好想搵隻警狗搶槍實現一直嘅想像
呢啲戲最啱自己一個睇
演技ok

明明係兩個唔同style既joker 點解係要拎黎同tdk比
一個成魔左,一個講點成魔
演技,點睇都係後者更復雜,有變化。
但套野敢係e家咁既社會環境都咁拍,已經值得派獎。
爛蕃茄評份,差過Marvel 電影好多
有冇人記得 無哂藥食 係邊一個時間點之前/之後?
佢殺完三個靚仔之後d 智力 同未殺好似完全唔一樣
+殺完老母之後 D 智力 直線提升
睇下呢d 係主要關藥事 定係 心理轉變
睇番香港都好多畜生社工
一班滿口人義道德 但又要睇跳point其實都幾偽善
殺佢地都唔係唔合理
有人話佢係ff

我想講
左手只係代表內心既joker人格
你睇佢右手寫左一句 左手寫另一句再畫埋joker符號

佢殺人都係joker人格黎
我諗起以前有個類似既故仔,
好似又係細個比係虐待, 咁小朋大俾人打, 痛, 就當然會喊, 咁喊就俾人打得仲勁, 所以佢就開始笑, 對方見到佢笑就無左打既意思,

所以我理解係, 佢俾人笑, 俾人溪落, 甚至俾人打就會笑, 對住向佢施壓既人笑
根本joker 就係較勇敢既連登毒撚
二刷左
發現小丑一覺得緊張or唔知點就會自己跳舞,例如喺屋企第一次試槍走火,地鐵殺左3條友跑入廁所,最後上迪尼路個show 屋企化小丑妝跳,樓梯跳,出場前迪尼路笑9佢跳。

有冇關係
係小丑最至在搵到自己既時候就會跳
緊張/負面個陣自係控制唔到大笑
睇咗,劇情有啲狗血,其實幾老土既起承轉合
男主演技OK, 但即時再翻睇番TDK Joker 演技同呢隻Joker唔係同一個層次

小動作,對白既用力地方,眼神,呢隻輸晒

但一個演員carry成套戲黎講,呢個男主角又算係outstanding嘅,未致於經典

時間線:隣居>樓梯FBI>結局黑人感化官

Joker(人) 既心理變化應該係順序
結局殺感化官係最後既事,可以假設佢已經完成心理變化所以濫殺感化官(但我有保留,殺感化官不算係濫殺,不作討論)

如果joker為咗自身而濫殺,又假設佢真係殺咗隣居。咁佢大可以用殺murray枝槍殺FBI,之後先去marry show。即係由佢對隣居個劇開始,佢已經完成咗「濫殺mode」。

但戲情就係joker無對FBI動「濫」殺機。咁佢無殺隣居既劇情會更有說服力。
睇完真係好沉重
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞