小丑joker 電影討論區3( 你知道小丑像徵什麼)

1001 回覆
156 Like 7 Dislike
成套戲都講社會喎
不過從joker身上呈現出來
好似冇
同埋之前同佢一齊既情節應該係FF出黎
true
社會依個字實在太籠統
joker係有不幸,但你點樣一跳就講係社會既錯?
乜嘢叫社會既錯?
joker係有本身個人特質先成到joker
clown可能好多,joker就佢一個
自膠,我係想打[原因係佢對Joker好?]
侏儒的確係冇對佢好(係我觀感),但起馬冇加害佢
我睇嗰陣一路諗緊,個女人唔係仲有個女㗎咩,咁得閒自己出去玩
同埋講個女人比佢跟完仲受佢溝都有啲怪
政府cut 社福budget 搞到小丑冇藥食,連關心下佢嘅人都冇埋,成個社會嘅人都冇同理心自私自利(一開頭小丑比人搶廣告牌比人打,跟住老細唔信佢比兄弟報串)
根本成個社會風氣都cls錯鳩哂
少直接描寫,大部分側寫
A比街童襲擊係事實,但係事實不被老闆接納。依件事上街童有錯、Arthur 有錯、老闆有錯、教育有錯、經濟分級有錯等等。
重有好多例子,你認同依個例子就再作討論。
Arthur有咩錯
毒撚通常都覺得自己冇錯
申咗先: 我係mean撚
每個人顧自己都唔撚得掂,尤其葛咸城
佢真正想要既係spotlight 下既認同同虛榮
強加於他人有義務關心自己唔係人哋問題
bully係仆街,腦細肯請病人算係咁啦

仲有佢究竟帶枝槍去醫院做乜鳩,會唔會被肥
佬同事bully其實係用嚟合理化自己?
街童仆街
老闆喺簫條時期請個帶精神病人喎
經濟教育略啦,唔係重點

以我睇佢身邊都算係好人,工作環境唔惡劣
係經濟差啲姐
佢係小丑唔係普通人,唔癲既就唔係小丑喇
街童搶佢個牌 跑左咁耐 身邊有咁多路人經過
但連一個去幫Arthur 截停班童黨既人都冇
呢個咪就係社會既冷漠 事不關己 己不勞心
如果當初有路人肯幫佢 或者Arthur 就唔會收肥佬比佢嗰支槍 個結局亦會好唔一樣

Btw 你呢句'老闆喺簫條時期請個帶精神病人喎' 其實都幾帶有歧視既色彩
好像講到精神病人去見工 比人拒絕係理所當然
老細肯請佢 Arthur 應該跪地喊住咁多謝老細先正常?
點解要用有冇精神病去判斷Arthur既工作能力?
咁樣算唔算係一種歧視?
我個人覺得本身
佢上Murray個show,
係打算用自殺明志

因為佢係獨自排演係用槍射向自己
打算向社會既一個控訴

但到左佢上台
被自己的偶像嘲笑自己
互動之間得不到尊重
不斷挖苦佢
使到佢覺得即使自決
係解決唔到問題

重點係社會既上流社會離地,
對小丑(社會中的丑角)的不肯定
社會的分裂
缺乏同理心
才是槍口應該對準的

佢先會係開槍射殺之前講:
讓你知道逼瘋一個社會邊緣人士的結果是如何。
一單嘢,就成班出嚟搗亂,
好難話唔係社會出咗事
首先個簽名唔一定係Wayne親自簽
因為病歷講咗Arthur老母有自戀型人格障礙
可能係佢以為人哋鍾意佢
有錯,但錯誤可能不可避免
程序上佢唔見咗個牌,已有錯,佢既責任係宣傳同保管公司資產。
佢應該作出風險評估先接工作。
佢無得選擇係後話。

不可避免既錯應該有特別既善後方法。社會用咗不人道既善後。

無錯,唔應該由Arthur 負責,但唔可能話佢一啲錯都無。
偽善唔代表殺佢哋係合理嘅。。。
Joker 入面有講到某d 社會問題
係普通大城市都會有 唔只香港
反而Thomas 話底層hiding behind the mask
再諗返蒙面法 就幾感觸
但同香港示威情況係完全唔同 拉唔埋黎講
套嘢個劇本好正路,無咩驚喜
我都咁話 有精神病就唔請人
如果你話樓上無保險個類既就話姐
而家俾人整爛野 照講番事實出黎 老細又唔信
事後醫院個單野個肥佬又屈佢 工作環境咁都叫好?
有冇人識整小丑做鈴聲
唔知有冇討論過, 呢套咁拍當然好睇

不過dc 咁拍joker 會唔會有d奇

呢期仲做緊dc 人物/suicide squad
但呢套joker 擺明係唔跟個series, 演員又講明唔再拍, 劇本/劇情又唔係用黎駁其他

反而小丑女都應該係跟著落
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞