小丑joker 電影討論區3( 你知道小丑像徵什麼)

1001 回覆
156 Like 7 Dislike
點解一個角色做得好唔好係要睇記唔記得啲台詞?
點解你覺得處死個主持一定係高潮位?

JP呢個Joker嘅故仔係講緊一個普通人受壓迫底下變成一個反社會主義者

一個咁寫實嘅環境基礎下,點解要寫啲超有戲劇性嘅情節?

Absence of drama 係現代戲劇常有嘅情況,因為真實生活嘅Drama唔存在於事件,而多常出現於人物嘅心理

淨係睇演員嘅功力,以JP處理「笑」呢一個項目已經見到佢嘅心思同創作力

當Arthur 遇到生活上與佢嘅價值觀有差異嘅情況時,佢嘅「病」就會出現。

觀眾見到Arthur 所遇到嘅事,會有所同情,但Arthur 以笑黎回應,縱然觀眾可以後來得知佢笑係一種病,但呢種極為異常嘅反應,令觀眾心理上已經產生莫大嘅「戲劇衝突」。

就好似好多大師講,真正好嘅演員,睇佢無台詞時嘅表現就會好易睇清楚。
Arthur 喺休息室行出黎去老細房,由陪大家一齊笑侏儒,到一轉角就停笑,嗰種clean and clear 嘅expression直情係good acting 嘅範本,彷彿有哂choreography 咁
小丑試過攞筆殺人
但重點係,社工唔明佢,joker將佢歸左類,覺得佢都係唔明白佢地既人,所以殺左
GCPD有個James Gordon
黑警?
由頭到尾都係一個悲劇,出生無爸爸無父愛,渴望有個爸爸,視母親為中心,點知最愛自己的母親竟然就係令佢會神經錯亂大笑,而整個成長都被欺凌痛苦既人,到成為joker前,工作生活一點點希望被打斷,連所謂既朋友都害佢,所有美好從來都係幻想
呢套戲真係痴撚線
但我覺得佢殺老母另一個理由係,佢老母令佢變到咁,佢老母男朋友虐待佢令佢有病
佢句對白講明佢爭係殺迫死佢果d,唔係無差別攻擊,至少呢個版本的小丑係咁
同意,joker 係一套要你代入痴線佬世界同角度,先會睇得明ge一套戲
如果tdk的joker係完成體,咁今次呢套戲既joker就好似出世冇幾耐既bb咁
其次我覺得joker既"智商同能力"係用黎挑戰老爺的價值觀,理念同精神世界,而非高科技武器
我覺得係佢果段對白正,當你欺人太甚的時候你就預左會比人反咬一口,由其係對一個咩都冇連命都唔要ge痴線佬黎講,反正最差咪自殺,唔差在殺埋你,咁我ge死會更有價值,咁做亦都比更make sense
如果佢ge人生多一個你咁ge人,我諗就冇呢套戲睇lu
係真係做得好好,頭個幾幕已經帶到人入戲,有緊張同傷心,個種sad係感同身受咁,而且同情,佢一直幻想同跳舞逃避現實,每個細節位都做得好到位,可能劇情無大家想要既打鬥戲,但一早講左呢套行黑色幽默,風格會唔同
不過既然話佢想以搞笑作為終身事業,個人物設定又睇唔出佢有呢方面才華
睇完最大感覺係導演應該有對稱美學強迫症
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞